Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 ... 29   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: NEO-GEO MVS Arcade Kabin Yapımı  (Okunma Sayısı 376898 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.838



Üyelik Bilgileri
« : Nisan 03, 2013, 02:33:08 ÖÖ »

Geçen hafta ofiste çalışıyorum PTT'ci geldi, paketiniz var dedi. Bir süredir LW3D ile yazışıyorduk, "kabin projemde kullanabileceğim bir şey" gönderdiğinden bahsediyordu. PTT'nin paketi günlerce elime ulaştıramaması ayrı bir forum konusu olur, oraya hiç girmeyeceğim...

Neyse, LW3D ne gönderdiğini söylememişti, bir de çok büyük bir şey değil deyince ben commodore.gen.tr sticker'ı falan bekliyordum. PTT'ci paketi elime tutuştururken bir an titredim sanki kutunun içindekini hissettim, acaba mı dedim. Paketi titreyerek açtım, ve evet, hissettiğim şey! Bir NEO-GEO MVS   Kahkaha

İş yerindeki arkadaşlar pek etkilenmese de benim heyecandan nutkum tutuldu. Onlar bu tozlu şeyin ne olduğunu anlayamamışlardı ben de aslında düşününce nasıl anlatacağımı pek bilemedim ya. "80'lerin XBOX'ı" dedim...



Eve gelince, konsolu incelemeye başladım. Arcade kabin yaparken yabancı forumlarda MAME'e hiç takılmayıp veya bir süre takıldıktan sonra "hard-core" JAMMA olayına girmiş amcaların da post'larını okurdum, kabaca JAMMA, NEO-GEO nedir biliyordum ancak bugüne kadar elime almamıştım. Üstelik bir süredir de orijinal NEO-GEO MVS temalı kabin projesi üzerinde çalışıyordum (Bu kabinlerde 25" arcadeVGA monitör kullanıldığını bildiğimden önce VGA-SCART mini projesini yapmıştım zaten). Ben kabini yine MAME üzerine yapmayı planlarken (Mini-ATX Atom board falan almıştım yeni) şimdi kabine ne ile can vereceğimi biliyordum. Gökten kucağıma tam da aradığım şey düşmüştü (LW3D, Tekrar tekrar teşekkürler)

Tabii içimde büyük bir merak ve tedirginlik vardı, acaba çalışacakmıydı? Görünüş itibariyle oldukça pis ve yıpranmış bir görünümü vardı (yaşı ve kullanıldığı yerler göz önünde bulundurulduğunda bu normal aslında)



Peki bu aletin çalışıp çalışmadığını nasıl anlayacaktım? Basitçe "fişe takıp" düğmesini çevirmek diye bir opsiyonunuz yok tabii... O zaman işe başlamak lazım, önce bir JAMMA harness yapmam gerekiyordu.

Hemen, araştırmalara başladım. Başlangıç noktam zaten daha önceden kabin modellerini bakarken bildiğim (HARDMVS) şu site oldu (Bu site yolu NEO-GEO dan geçen herkesin bildiği/uğradığı bir durak noktasıdır):

http://www.hardmvs.com/index.htm

Buradan hemen elimdeki konsolun (MV-1FZ) kullanım kılavuzunu indirdim. Bu kılavuzda ne tür bir power supply gerektiği ve (biraz farklı) JAMMA konnektörünün şeması ve kontrollerin bağlantı şemaları vardı. Bana Konya sokağın yolu görünüyordu (Ankara'da elektronik malzeme satan dükkanların bulunduğu meşhur mekan).

Ertesi gün iş çıkışı soluğu Ulus'da aldım. Ulus eski Ankara tabir edilen bir lokasyondadır (İstanbul'un Ulus'undan farklı ). Eski meclis ve bir çok erken Cumhuriyet dönemi binaları ile dolu, her daim faal olan pazar yeri/hal'in içinden, muhtemel gırtlak kanserinden muzdarip, robot gibi sesi ile kendi kendine konuşan evsiz dilencinin yanından (tedirgin bir şekilde) geçip, baharat, pastırma, sucuk ve kokoreç kokularının arasından süzülüp Konya Sokağa ulaşırsınız.

Neyse, Konya sokağa gelince malzeme listemi çıkarttım ve tanıdık dükkanlara uğramaya başladım. Malzeme listem kabaca şöyleydi:

- JAMMA konnektör
- İzolasyon trafosu (220v-220v)
- EMI filtresi
- Switching güç kaynağı
- Kablo (renkli renki ve metrelerce)
- Çeşitli kablo terminalleri ("Ay Pabuç" diye geçer)
- Makaron (Kablo'ların konnektörün pinlerine lehimlendiği yerleri izole etmek için)
- PCB temizleme spreyi (Mavi sprey diye geçer)


İlk düşüncem en önemli parça olan JAMMA konnektörü dükkanlara nasıl anlatacağımdı. Özelliklerini, olması gereken bacak aralığı ve uzunluğunu konsolda ölçmüştüm:

- Bacak aralığı 4mm
- uzunluğu 11.5 cm
- 56 pin (2 sıra 28 pin)

Bu tür konnektörlerin "muhtemel" satıldığını düşündüğüm ilk dükkana konnektörü anlatmaya başladım. "Kart soketi, hani ISA, PCI yuvası gibi ama şöyle" falan demeye başlayınca amca "yok bizde" dedi hemen. Sonra neyse bakalım dedim ve diğer malzemeleri sordum, bir switch mode power supply'a ihtiyacım vardı:

- hem +5V DC verecek
- hem +12V DC verecek
- opsiyonel olarak hem de -5V verecek (NEO-GEO -5V kullanmıyor ama diğer JAMMA boardların genelinde kullanılıyormuş. JAMMA dünyasına girdik ya tam girelim dedim)
- hem de stabil ve ince ayarlı voltaj alabilmek için de "Switching Power Supply" denilen türde olması gerek.

Tabii o da yok.

Bir de okuduğum yazılarda bu konsolları parazitsiz ve güvenli bir şekilde beslemek için "EMI filtre" ve "İzolasyon trafosu" kullanıldığını görmüştüm, bunları da sordum dükkana. İzolasyon trafosu bulamayacağımı, zemin katta trafoculara "sardırmam" gerektiğini öğrendim. Filtreyi de "hat filtresi" olarak buldum.



Bir iki diğer eksiğimi tamamladıktan sonra (Lehim teli v.s.) pek de bir şey bulamamanın üzüntüsüyle tam dükkandan çıkarken amca "dur bi bakayım, şurada hurda bir kaç soket vardı belki işini görür" deyiverdi. Malzeme kutusunu bana uzattı, anında diğer soketlerden farklı yeşil renk bir JAMMA soketini görüverdim  Kahkaha Hakikaten belli ki bir hurdadan kalmış, lehim izleri, artık elektronik malzemelerde kullanılmayan türden solmuş bir plastik v.s.



Ama olsun, şansım yaver gidiyordu. Ölçtüm, evet gerçekten de aradığım konnektörü bulmuştum. Ne kadar dedim, amca para almadı

Teşekkür edip, trafocuya indim. İzolasyon trafosunu sordum, yaparız dedi, elinde hazır yokmuş. Özelliklerini sordu:

- 220V-220V
- Yaklaşık 50W civarında

Şimdi nedir bu izolasyon trafosu derseniz, öncelikle "elzem" bir şey değil. Olmasa da olur. Ama araştırmalarımda, JAMMA Arcade kabinlerde hep bulunan bir şey olduğunu biliyorum. Özetle aslında 220V elektriği yine 220V'a çeviriyor. Pratikte bir anlamı yok ama aslında amacı bütün elektronik aksamı (ve olası bir kaçak durumunda yakındaki muhtemel oyun oynayan çocuğu da) voltaj dalgalanmalarından/sıçramalarından korumak. Hani eskiler bilir, siyah beyaz TV'lerin yanında çok ağır bir kutu vardı, regülatör derlerdi adına. Duvardaki prize önce o bağlanır, TV'nin fişi de o kutuya takılırdı. İşte onun içinde izolasyon trafosu vardı aslında (çocukken yaşadığımız deneyimler daha sonra ne garip şekillerde karşımıza çıkıyor  Ney)

Trafocu kardeşim ile kısa bir pazarlık yaptıktan sonra tüm kabini (TV'de dahil) bu izolasyon trafosundan beslemem gerektiğine de kanaat ederek 300W'lık bir trafo sarması konusunda anlaştık. Bir saate hazır olur dedi. Hadi bakalım dedim ve alışverişe devam ettim. 1 saat sonra trafom hazırdı.



Power supply için ise bu konuda geniş bir stok tuttuğu bilinen bir dükkana gittim. İlginçtir bu dükkan ilk gittiğim dükkanın karşısındaymış. Yurdum insanı çok ilginç. Komşuda bulabilirsin demiyor da  . Burada şu tecrübemi paylaşayım:

1) Aradığınız malın "yerli dilde" karşılığını mutlaka araştırın bir yerlerden. Yoksa tabana ve dilinize kuvvet.
2) Esnafın "Ha onu şurada bulabilirsin" lafına kesinlikle güvenmeyin. Araştırmanızı MUTLAKA kendiniz yapın.
3) Malzemeleri internetten alın. Ya da en azından fiyatlarına bakın. Elektronikçiler bazen acayip kazık atabiliyorlar.

Neyse, devam edelim. Bu "zengin stoklu" power supply dükkanı da tam olarak aradığım mala sahip değildi. Ben de madem hepsi bir arada yok, ayrı ayrı alayım dedim. Elimdeki MVS modelinin (MV-1FZ) güç gereksinimleri şöyleydi:

- +5V 7A
- +12V 1A

Sonunda kombo bir alet bulamayacağımı düşünerek +5V 10A ve +12V 1.3A lik iki adet power supply aldım bu dükkandan.



Aslında, sıradan bir PC power supply'ı da işimi görürdü. Ama ben biraz takıntılıyımdır. PC power supply'larının stabil voltaj vermedikleri şeklinde kötü bir kanı vardır. Ben de çok daha hassas ayara ve stabiliteye sahip bir SMPS kullanmak istedim. Standart JAMMA kabinleri için bu tür power supply'lar satılıyor yurtdışındaki internet sitelerinde (tabii +5V, -5V ve +12V veriyor bu cihazlar).

Şimdi kablo ve diğer konnektörleri almaya geldi sıra. Bu arada PC power supply çıkışlarında kullanılan soketlerden de sordum laf arasında, bana bu tür soketler konusunda "çok zengin envantere sahip" bir dükkan tarif ettiler.  Makaron'u da bu dükkandan bulabilirmişim. Hadi bakalım dedik ve tabana kuvvet...

Neyse hakikaten de bu küçük dükkan sadece soket, konnektör ve makaron üzerine çalışıyormuş. Ama kablo yok  Kahkaha

Dükkandan bayağı bir soket aldım. Başka projelerde lazım olur belki diye (örn. VGA-SCART projesi). Makaronu da buldum. Bir de bir ihtimal, madem bu amca soketçi, ilk dükkanda bulduğum JAMMA soketini gösterdim, varmı elinde diye. Amca dükkanın tüm duvarlarını kaplayan küçük malzemem kutularından birine uzandı ve "Bunlardan mı istiyorsun dedi". Önümde bir kutu dolusu JAMMA soketi duruyordu  Hemen 4-5 tane aldım, ne olur ne olmaz diye. Başka projelerde kullanmak için 





Sonunda tüm malzemeleri toparladım, eve dönüş yolunda ısmarlama trafomu da alıp tatlı bir yorgunlukla evin yolunu tuttum...

Devam edecek...
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:46:27 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.838



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 03, 2013, 03:17:40 ÖÖ »

JAMMA Harness
============================
"JAMMA harness" diye tabir edilen şey aslında bir yumak kablo. İnternette yurtdışındaki sitelerde (bir iki de yerli otomat/ride satan sitede) hazır olarak satıldığını biliyordum. Ancak tabii ki hem işin hoby tarafı ağır bastığından hem de bir yumak kabloyu 1 ay beklemek yerine bunu kendim yaparım dedim. Araştırmalarım sonucu NEO-GEO konsollarda JAMMA standardından "biraz farklı" bir dizilim olduğunu öğrendim (HARDMVS sağolsun). Kullanım kılavuzundaki dizilime göre bir kablo yapmaya başladım:



JAMMA harness'da farklı amaçlar için bir kaç çeşit kablo kullandım. Öncelikle besleme voltajlarını konsola ileten kabloları kalın (1,5 ve 2'lik denilen türden) seçtim. İşin açıkçası bu kullanım kılavuzunda okuduğum 5V 7A gereksinimi biraz gözümü korkuttu ve 5V besleme hattı için 2'lik kablo kullandım. Diğer 12V'lar ve GND (nötr) hatlar için 1,5'luk kablo kullandım.



Temelde JAMMA diziliminde ilk 6 pin (7'inci pin'in olması gereken yerde bir boşluk var) güç beslemesi ile ilgili. Bu sebeple kablolarımızı 3 grupta topluyoruz:

1) Güç (1-2'lik kablolar)
2) Ses (1'lik kablo kullandım)
3) RGB ve Kontroller (0.5'lik kablo kullandım)

Kabloların boyunu ise 1.5m olarak belirledim. Kabaca konsol kabinin ortasında bir yere monte edildiğinde hem aşağıdaki güç kaynağına hem de yukarıdaki monitör/TV ve kontrollere erişebilecek kadar yeterli uzunlukta olacağını düşündüm. Bakalım, umarım kabin montajında kendime küfretmem...

Önce VGA RGB kablolarından işe başladım. Bunun için konnektörü "yardımcı el" denilen aletimizde kıstırıp lehimlemeye başlıyoruz.



Makaronu uygun uzunluklarda kesip lehim yapmadan önce kablolara geçirmeyi unutmuyoruz.



RGB & CSync kablolarının sonuna 9-pin bir soket bağlıyorum çünkü ilk denememi diğer odada bulunan TV'de yapamayacağımdan bunun yerine 15Khz destekleyen bir başka monitör, emektar Commodore 1084S monitörlerimden birini kullanmaya karar verdim. Bu monitörü zaten başka bir proje için kurcalamaya başlamıştım, denk geldi.

Neyse, 1084S aslında tam bir ArcadeVGA monitör, sadece boyu küçük, 13". Hem 15Khz destekliyor (örn. 320x200) hem de VGA CGA girişi var. Ancak CGA soketi alışık olduğumuz VGA soketlerinden farklı, eski seri portlarda kullanılan 9 pinlik bir soket.



Pin dizilimi için şu şemayı kullandım:

http://www.zimmers.net/cbmpics/cbm/monitors/1084s/pinout.html

JAMMA VGA kablolarının diğer ucuna soketimizi lehimlemeye başlıyoruz. Artık gözler sorun olmaya başladığından (yaşlanıyormuyuz ne  ) "yardımcı el" aletimizin küçük büyüteci oldukça "yardımcı" oluyor.



Makaronlarımızı kabloların lehim yerlerine doğru kaydırıyoruz.



Sıcak hava tabancasıyla makaronları "daraltıyoruz". Şimdi yerlerine sıkıca tutundular, taş gibi oldu...



Bu şekilde JAMMA kablomuzu hazırladık. Yanlız o kadar çok gitti ki 2. oyuncunun kontrollerini bağlayacak kablom kalmadı elimde



Devam edecek...
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:46:45 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.838



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 03, 2013, 04:29:18 ÖÖ »

Bağlantılar
==============
Elektrik girişi soketini kabloluyorum.



Daha sonra izolasyon trafosunu ve filtreyi kablolayıp güç kaynaklarına temiz bir 220V getiriyorum.



JAMMA kablomuzun da güç kablolarının diğer uçlarını güç kaynaklarına bağlıyorum ve JAMMA soketini konsola dikkatlice takıyorum.



RGB uzantısını da 1084S'ime taktıktan sonra kalbim küt küt atarak düğmeyi çeviriyorum 

İlk başta ekranda klasik NEO-GEO açılışında görmeye alışık olduğumuz yeşil fonlu hafif karman çorman görüntüyü görünce bir an seviniyorum. Ama sonra...

TISSS!



Ekranda bir hata mesajı beliriyor: "CALENDAR ERROR"

En azından konsol çalıştı, kablolar doğru, ekrana hata mesajı da olsa bir görüntü geldi v.s. şeklinde kendimi avutup kafamı toplayıp konuyu araştırmaya başlıyorum. Anlaşılıyorki bu camiada bilinen bir hata mesajıymış. Bunun çeşitli sebepleri olabilirmiş. Yanlız, hemen hemen tüm bu benzer sorunların çözümünden önce PCB'nin ve konnektörlerin temizlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Başa dönüp, zaten yapmayı önceden planladığım temizlik işine soyunuyoruz. Bu tarz "yoğun" yıllanmış pisliği PCB'den temizlemek için farklı yollar öneriliyor. Bunlardan birisi sentetik tiner ve pamuklu çubuk kullanmak. Elimde sentetik tiner olduğu için başlıyoruz temizliğe. Pamuklu çubuk yok ama bir cımbıza pamuk sarmak da aynı işi görüyor. Bir müddet sonra pis bölgelerin kabası gidiyor ve PCB hakettiği temizliğe kavuşuyor.



Yanlız tiner sanki hafif yağlı bir etki bırakıyor PCB'de. Bunu da piyasada "Mavi sprey" diye bilinen temizliyici ile temizliyoruz. Tüm PCB'yi hiç tiner kullanmadan direkt mavi sprey ile de temizlemek mümkündü ama sanırım daha PCB'nin yarısını temizleyemeden sprey biterdi. Neyse, tiner + sprey sonrası durum:





NEO-GEO konsolumuz hakkettiği saygıyı kazandı sanırım. Şimdi bir daha deniyoruz. Sonuç...



Yine aynı.

Forumlarda bu hatanın 3-5 temel sebebi olabileceğini öğrendim:

1) PCB'nin üzerinde bulunan ve tarih, para hesabı v.s. nin tutulması için gereken pil'in bitmiş olabileceği.
2) Aynı pil'in zamanla akıp PCB üzerinde bazı hatları eritmiş olabileceği.
3) "Backup Area" denilen alandaki çiplerin bozuk veya erimiş hatlardan dolayı çalışmaz/erişilemez durumda olabileceği.
4) 32.768 Khz'lik kristal'in bozulmuş olabileceği

Hadi bakalım diyip pili multimetre ile ölçüyoruz, 2V civarında. Bu pil Lithium şarj olabilen 3V'luk bir pilmiş. Normalde konsol uzun süre çalışmamışsa pil'in kendini toplaması için konsolu elektriğe bağlı olarak bir süre bırakılması tavsiye ediliyor. Ben de hevesim kursağımda yatıyorum, belki sabaha şarj olur da açılır umuduyla...

Ertesi sabah heyecanla konsolun başına gidip duruma bakıyorum. Sonuç yine aynı Pili tekrar ölçtüğümde yine 2V civarında olduğunu görüp, pilin ölmüş olabileceğine kanaat ediyorum. Bize yine Konya sokak yolları göründü diyorum.

Konya sokağa gitmeden önce pilin marka modelini alıyorum: VG2430

Bir iki dükkana sorduktan sonra yine bu işin uzmanı bir dükkan'a yönleniyorum. Dükkan envai çeşit pil dolu. Korkarak soruyorum, "öyle pil kalmadı artık" cevabı bekleyerek, çocuk var abi diyor. Heyooo!!! Peki bu pil'i PCB'ye monte etmek için yuva yatak gibi bir şey var mı diyorum, o da "o pillerin PCB'Ye monte edilmesini sağlayan bacaklar puntoludur" diyor. peki bu pilin puntolusu var mı diyorum. "Yok punto attırman lazım diyor". Anasını sattığımın piline punto atan adamı nereden bulacam diye düşünürken dükkan'ın sahibi olduğunu düşündüğüm amca "biz attırırız" diyor arkadan. Kaç lira peki diyoprum korkarak, kaç adet alacağımı soruyor. Bende 1 tane demeye utandığımdan bari yedeği de olsun diyerek "2 tane" diyorum. Amca "2'si 10 TL'ye olur diyor, pil dahil". Ohh diye rahatlıyorum. 20 dakika dolaşıp gelmemi söylüyorlar. Ben de gelmişken kristal peişne düşüyorum, belki o da arızalıdır diye. Neyse kristali de 1TL'ye bulup pilciden de puntolanmış pillerimi alıp eve geri dönüyorum.

Eski pili söktüğümde durumun vehameti iyice ortaya çıkıyor:





Pil akmış ve board'un içine kadar işlemiş. Bu PCB'deki "Backup Area" denilen alanın alt kısmında plastik süngerli bir koruma yapıştırılmış. Pili sökmek için bunu da kaldırdığımda durumu daha iyi anlıyorum.





Bu alanı ve pil yatağını da mavi sprey ile iyice temizliyorum.





Yeni pilimizi lehimliyorum ve ölçüyorum.





Evet şimdi daha iyi. Tekrar deniyoruz. Sonuç... Yine aynı hata 

Şimdi PCB'nin bu alanındaki bazı hatlarda göze sanki erimeden ötürü kopukluk gibi gözüken yerler dikkatimi çekiyor.



Sabırla bu alandaki tüm yolları başladıkları yerden bittikleri yere kadar multimetre ile ölçüyorum. Bu iş saatlerimi alıyor. Her seferinde multimetrenin BİP sesini duydukça sevinsem mi üzülsem mi diyorum. Sonuç, bazı hatlar batarya asidinden dolayı aşınmış olsa da kopmamış. Hepsi sağlam. Eeee!!!

Kara kara düşünüp yine internete gömülüyorum. CALENDAR ERROR, ne demek? Sonuçta tarihi hatası. Konsolu yadaki pinler ile oynayarak "test moduna" almayı öneren bazı forum postlarıyla biraz heyecanlansam da alet test moduna bile geçmiyor. Açılır açılmaz CALENDAR ERROR. Peki tarih nerede tutuluyor bu konsolda diye düşünüp bu alandaki çipleri inceliyorum.

Pil'in hemen yanında bulunan kristali sökmeye niyet ederken bu kristalin bağlı olduğu çip'i bir daha temizleyip marka/modeline bakıyorum: NEC D4990A

İnternetten spesifikasyon broşürü bulup açtığımda suçluyu bulduğumu anlıyorum. Broşürün başlığı "SERIAL I/O CALENDAR & CLOCK CMOS LSI". Gözümün önünden yşne Konya sokak geçiyor bir an  Kahkaha Ama sonra, bu broşürdeki bacak dizilişine dikkat ediyorum. Bu çip ya bozuk ya da 5V almıyor diyip 16 nolu bacak ile JAMMA'nın 5V girişini multimetre ile ölçüyorum. BİP sesi yok!!! Acaba sorunu buldum mu?

Hemen yandaki arkadaşından bir 5V ödünç alıyorum:



Ve yine stresli bir heyecanla konsola power'ı veriyorum. Veeee...



Beklediğim görüntü  Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kartuş olmadan MVS'in bu test ekranıyla açılması lazım. Durumu bir sevinç çığlığı ve göbek atarak kutladıktan sonra aleti kapatıp sevgili LW3D'nin konsol ile birlikte gönderdiği "Super Sidekicks 2" adlı oyun kartuşunu takıp konsolu tekrar çalıştırıyorum.

O NEO-GEO açılış tıngırtısını JAMMA ses çıkışını direkt olarak bağladığım  1084S'in o küçük hoparlöründen duyduğum anki hislerimi anlatamam.



Devam edecek...

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:46:59 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

atlantis
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.114



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 03, 2013, 09:35:43 ÖÖ »

Vay be. Gözlerim yaşardı. Süper bir çalışma olmuş. Helal olsun Kahkaha
Fazlası ile bilgilendik.
« Son Düzenleme: Nisan 03, 2013, 10:01:53 ÖÖ Gönderen: atlantis » Logged

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
CommodoreFan ®
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 810



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 03, 2013, 09:40:06 ÖÖ »

Yavuz tek kelimeyle süpersin  Kahkaha

Hayatımda bir sürü makinayı abuk sabuk olur olmaz izbe, sapa yerlerden türlü imkansızlıklarla taşıdığımı veya ölümüne pazarlıkla cebimde son kalan paraya denk getirip aldığımı bilirim, sabahlara kadar akrobat lambanın ışığında deforme olmuş yolların arasına tel çektiğimi de bilirim ama hiç tek bir konsol için bu kadar emek vermedim, nasıl biz özveridir bu

Kesinlikle bu işlerin adamısın
Logged

Bir garip COMMODORE fanatiği...
ozkano
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 3.513



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Nisan 03, 2013, 10:04:41 ÖÖ »

1084 e mvs yi bağlrken lm1881 kullanmanı tavsiye ederim, yoksa oyunlarda beyaz renklerde patlama yapar
Logged

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
POLAT27
Üye
****
Mesaj Sayısı: 329



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 03, 2013, 10:52:26 ÖÖ »

vaaaaoovvvvv
Logged

amiga  1200 açılmamış kutulu / amiga 600 hd açılmamış kutulu  / amiga 500 plus / amiga 500 / amida cd32 açılmamış kutulu / sega mega drive / sega master sytem / sega saturn açılmamış kutulu / sega dream açılmamış kutulu. commodore 64 sifir. commodore 64g  amiga 500 gotekli 4 adet.
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Nisan 03, 2013, 11:39:20 ÖÖ »

Harika açıklamalar, harika bir yazı dizisi... Çok çok teşekkürler...Zevkle okuduk...Ellerine sağlık...

Not: Bu tür kartları hep çalışan makinadan söküldü, çalışıyorlar diyen satıcılardan aldım. ozkano bir ara jamma harness sistemini verdiğinde bir tanesini denemiştim (o da şu anda başka arkadaşımızda). Ne yazık ki bu board'u denememiş, ama satıcıdan çalışıyor diye almıştım Gönül hiç uğraştırmamak isterdi...Üzgünüm...Ama sonuç bence tüm retro camiasını sevindirecek cinsten...Bir NeoGeo daha seven, değerini bilen birinin elinde hayat buluyor.. Güle güle kullan...
Logged

wizofwor
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 4.727


Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Nisan 03, 2013, 13:43:26 ÖS »

Alıntı
1) Güç (1-2'lik kablolar)
2) Ses (1'lik kablo kullandım)
3) VGA ve Kontroller (0.5'lik kablo kullandım)

C64 için RGB kablosu yapmaya giriştiğimde, aradığım DIN soketini bir şekilde buldum ama sitediğim kabloyu tarif edemediğim için saçma bir telefon kablosu almak zorunda kalmıştım. Üşengeçlik faktörüyle birleşince hala yapamadım kabloyu.

VGA sinyalleri için 0.5'lik kablo yeterli herhalde. Alırken başka bir şey söylemek gerekiyor mu?
Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.838



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 03, 2013, 21:13:13 ÖS »

Sonunda oyunu çalıştırmayı başardım  Kahkaha ama görüntüde bir gariplik vardı. Renklerde sanki bir eksiklik var gibiydi.



Acaba oyuna has bir şey mi (pek de ihtimal vermeyerek) diye kontrol etmek amacıyla kabinimde hemen bu oyunu buldum ve açtım (8500 civarı oyun olunca aramam biraz zaman aldı tabii )



Görüntü (emulasyon da olsa) hiç de konsoldakine benzemiyordu. Dur bakalım belki de RGB kablolarında bir sorun vardır diye kontrollerimi yaptım. Sorun yoktu. Monitörün renk ayarına falan baktım, o da değildi (zaten RGB den bağlı olduğu için sanırım renk ayarı bir şey değiştirmiyordu ya neyse).

Neyse bakalım dedim, belki de konsolun renkle ilgili bir ayarı vardır (Kullanım kılavuzunda böyle bir ekran görmüştüm). NEO-GEO'nun ayar ekranına geçiş için okuduğum 2 metod vardı:

1) PCB'nin kenarındaki dip switch sırasından 1 no'lu switch'i ON yapıp konsolu açmak.
2) Konsolu açarken "Test" butonuna basılı tutmak.

Tabii burada önümde büyük bir engel daha vardı. JAMMA kablosunu v.s. yaptım ama elimde henüz ne bir kontrol panel ne de kabin vardı (sırf test etmek için de mevcut MAME kabinimin ırzına da geçemezdim). Yani elimde yığınlı buton, joystick, tahta, sunta, MDF v.s. olsa da bunları sabit tutacak bir kontrol panelim yoktu. Gecenin körü olduğundan tahta/sunta kesemezdim. Sonra aklıma elimde bambaşka bir projeden kalma "Balsa" levha vardı. Bilmeyenler için söyliyeyim balsa çok yumuşak bir ağaç, işlemesi çok kolay ve çok hafif olduğundan maket yapımında kullanılır genelde. Ben de falçata ve delik açan matkap uçlarımı da şarjlı tornavidaya takarak dandik bir "test" kontrol paneli yaptım eldeki fazla malzemelerden. Önce orijinal NEO-GEO butonlarımımı kullansam, NEO-GEO stili mi delik açsam dedim ama sonra kendimi toparlayıp fantaziyi bırak işine bak diyerek az bir uğraşla hızlıca (ama sessiz sedasız)ruhsuz bir kontrol panel yaptım.



Burada ilginç bir noktayı da farkettim. MV-1FZ nin kullanım kılavuzundaki bağlantı şemasına göre joystick'lerin micro swithcleri NO (Normally Open) bağlanırken butonlar NC (Normally Closed) bağlanmalıymış. Bu benim MAME dünyasından alışık olmadığım bir bağlantı stili olmasına rağmen bağlantıları bu şekilde yaptım (Ama sonra NO bağlantıya geri döndüm).



Artık bir kontrol panelim de olduğundan konsolun yönetim ekranlarına girebilirdim. Yönetim ekranına girdiğimizde bizi bir menu karşılıyor.



Buradan "Hardware Test" seçiyoruz ve sırayla çeşitli test ekranlarını görüyoruz. Bir sonraki ekrana geçmek için 1P Start butonunu kullanıyoruz.





Hah işte renk testi ekranı. Ama R G B de yerli yerinde, bir ayar yapacak seçenek olmadığı gibi renkler de cam gibi. Hadi bakalım diyip testti ilerletiyoruz.

Kontrollerin test ekranı...



Ses testi ekranı...



Bu arada MV-1FZ fabrika çıkışı olarak mono. Ancak forumlarda bir "stereo mod" dan bahsediliyor. Aslında ses işlemcisi stereo çıkış veriyormuş da bu single-slot PCB'nin JAMMA soketine gitmiyormuş sanırım. Bu konuyu da ayrıca inceleyeceğim, daha sonra...

Bir sonraki ekran ise biraz tüylerimi ürpertti , anılarım canlandı; Tarih ayarı ekranı 



Eee ayarlar bitti, sırf bu iş için kontrol panel yapmıştım ama renk konusunda bir ilerleme kaydedemedim. Sonra oturdum acaba kartuşta mı bir problem var diye düşünmeye başladım. Acaba onu da açıp bir bahar temizliği yapsam mı dedim. Ama kartuşu açmak için üzerindeki orijinal sticker'ı yırtmam gerektiğini anlayınca bu işten vaz geçtim. Sonra kara kara ekrana bakarken bir şeyi farkettim. Renklerde bir eksik yoktu. Yani yer yer kırmızı, mavi ve yeşil pixeller görüyordum ama bir tatsızlık orantısızlık, seviyesizlik vardı. Bşr anda jeton düştü!!! Renklerin "tonları" yoktu.! Bir anda 1084 monitöre yaptıklarım gözümün önünden geçti. Arka kapağını çıkartmıştım ve bu monitörün arkasına da bir dünya ayar ve buton vardı. Bu butonların ne işe yaradığı da çıkarttığım arka kapağın üzerinde yazıyordu. Hemen arka kapağı elime aldım ve sorunun neden kaynaklandığını anlamam fazla sürmedi.



RGB girişin hemen yanındaki küçük push butonda şunlar yazıyordu:

1) Analog
2) TTL (Yani digital)

Ve bu buton TTL'de basılı kalmış. MVS digital değil Analog RGB gönderiyordu ve 1084s renklerin "tonları" nı anlayacak modda değildi.



Push butonu analog'a aldım veee...



Oh beeee dedim. Sonunda bitti!



GOOOOOL!

Şimdi bütün bu masanın üzerindeki ekipmanı (1084 hariç) ve içerki odadaki 70 ekran TV'yi koyacağım kabini yapmaya sıra geldi sanırım....

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 14:47:21 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 5.838



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 03, 2013, 21:36:11 ÖS »

Vay be. Gözlerim yaşardı. Süper bir çalışma olmuş. Helal olsun Kahkaha
Fazlası ile bilgilendik.


atlantis teşekkürler. daha yolun başındayım ama sanırım JAMMA zehirini aldım  kurtuluş yok artık

nasıl biz özveridir bu


CommodoreFan, bazıları 40'ından sonra motorsiklet alır senin benim gibiler de konsol tamir eder arcade kabin koyar evine  aslında gençliğimizden bir şeylere özlem duyuyoruz onu az da olsa hatırlamaya geri getirmeye çalışıyoruz işte (yav ağlıyacağım  :'( fazla duygusal oldu bu  Kahkaha )

1084 e mvs yi bağlrken lm1881 kullanmanı tavsiye ederim, yoksa oyunlarda beyaz renklerde patlama yapar


üstad süpersin, sağol. Hemen internetten malzemelerin siparişini verdim (bu sefer konya sokağa gidecek gücüm kalmadı artık). Sanırım şu devreyi kastediyorsun:

http://www.gamesx.com/misctech/lm1881.htm

Harika açıklamalar, harika bir yazı dizisi... Çok çok teşekkürler...Zevkle okuduk...Ellerine sağlık...

Not: Bu tür kartları hep çalışan makinadan söküldü, çalışıyorlar diyen satıcılardan aldım. ozkano bir ara jamma harness sistemini verdiğinde bir tanesini denemiştim (o da şu anda başka arkadaşımızda). Ne yazık ki bu board'u denememiş, ama satıcıdan çalışıyor diye almıştım Gönül hiç uğraştırmamak isterdi...Üzgünüm...Ama sonuç bence tüm retro camiasını sevindirecek cinsten...Bir NeoGeo daha seven, değerini bilen birinin elinde hayat buluyor.. Güle güle kullan...


LW3D asıl ben teşekkür ederim tekrardan. Kartı aldığın satıcıya da aslında fazla yüklenmene gerek yok zira en son ne bildiği kadarıyla çalışıyor olabilir. Problem pilin akması sonucu oluşmuş, belki de söküldükten sonra uzun süre rafta elektriksiz kaldığı için olmuştur...

Bu bebeğe bir yuvaya sokacağım ki sen o zaman gör... 

Bu arada, şu multi kartuşlardan sipariş ettim, 161-in-1 olandan. 161 NEO-GEO oyunu tek kartuşta, hem MAME gibi bol çeşit hem de orijinal donanım ile...

Bakalım nasıl olacak? İnşallah gümrüğe takılmaz...

Alıntı
1) Güç (1-2'lik kablolar)
2) Ses (1'lik kablo kullandım)
3) VGA ve Kontroller (0.5'lik kablo kullandım)


C64 için RGB kablosu yapmaya giriştiğimde, aradığım DIN soketini bir şekilde buldum ama sitediğim kabloyu tarif edemediğim için saçma bir telefon kablosu almak zorunda kalmıştım. Üşengeçlik faktörüyle birleşince hala yapamadım kabloyu.

VGA sinyalleri için 0.5'lik kablo yeterli herhalde. Alırken başka bir şey söylemek gerekiyor mu?


wizofwar, aslında şu tüccar jargonundan bay geldi. Şimdi adam 0.5'lik kablo diyor ve gösterdiği kablo 0.22mm2 (milimetre kare) çok damarlı montaj kablosu aslında. Çapı 0.5 diye mi kastediyor, yoksa o da bilmiyormu ben de bilmiyorum. İşin açıkçası VGA (diğer tüm montajlarım için) için kullandığım kabloyu ben biliyorum, o da söylediğim gibi: "0.22mm2 çok damarlı montaj kablosu". Tavsiyem şuradan online sipariş et istersen:

http://www.bluemavi.com

7-8 renkte kablo var elinde ve 1mt bile istesen gönderiyor. Dükkana gittiğinde ya kesmiyor adamlar (kablo bobininin ambalajını açacak ya) ya da 3-5 mt istersen standart metresi 1 TL diyor (yuh!). Yukarıdaki linkten istediğin her türlü malzemeyi sipariş edebilirsin. Hiç sorun yaşamadım, fiyatları da uygun...
Logged

slunlucky
Üye
***
Mesaj Sayısı: 118



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 04, 2013, 16:32:51 ÖS »

Tebrik ederim üstadım

Okurken başımın ağrısı geçti, bambaşka alemlere aktım gittim, içim huzur doldu

Ayrıca feci şekilde kıskandım, o ayrı

Muhteşem ya, diyecek laf bulamıyorum. Belgeseli olsa her akşam yemekten sonra oturur izlerim
Logged

evet...
nightlord
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 558



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Nisan 04, 2013, 23:50:04 ÖS »

yavuzg: muhtesem yazi... konya sokak referanslari beni 20 yil geriye goturdu. 2. kattaki Konyali Elektronik ve yanindaki (motor/disli falan da olan) Gozeler Elektronik sevgiyle andigim dukkanlardi. Bi de yolda Akman Bozacisi vardi. Orada sosisli sandvic ve boza alirdik gidip gelirken. bi de karsi binanin bodrumunda pcb yapan bi dede vardi. herhalde sag degildir artik, sag ise de masallah

O Konya sokagin superligini daha sonra Izmir'de ve Istanbul'da yasarken anladim. Izmir'de bi Onur pasaji var icinde 3-5 dukkan, Istanbulda ise boyle hepsi bi yerde lokasyon yok. O yuzden o Konya sokak (ve mekanik olaylar icin de Ostim organize sanayi) super yerlermis valla

debug surecini boyle dokumente etmen de super faydali olmus. bir yaklasim ve metod da ogrenmis oluyor okuyanlar. ellerine saglik.

senin bu yazilarini okudukca oyle gaza geliyorum ki. gozumun onunden kasasi/devresi modlanmis commodorelar, arabaya monte edilmis amigalar falan geciyor Kahkaha
Logged
malcomic-xd
Üye
***
Mesaj Sayısı: 173



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 05, 2013, 02:21:23 ÖÖ »

Bende de bir amiga 500+ vardı yeşil ekran hatası ve power ledi yanıp sönüyordu a500+ ın içinede pil koymuşlar vartanın 3.6v luk piliydi sanırım akmış bord boyasının altına inmiş heryer kapkara yollar zarar görmüşmü filan anlayamadım hala duruyo çekyatın altında bi ara bende açıp bakiyim bari belki yaparsam bende dökümante ederim inş yaparım
Bu arada @yavuzg süpersin bende ekisk olan işe kendini adama sende bayağı aşmış bu çalışmaları görünce aklıma bir söz geldi

Eğer sizden sokakları süpürmeniz istenirse Micheangelo'nun resim yaptığı Beethoven'ın beste yaptığı veya Shakespeare'in şiir yaptığı gibi süpürün. O kadar güzel süpürülsün ki gökteki ve yerdeki herkes durup Burada dünyanın en iyi çöpçüsü yaşıyormuş desin.Marthin Luther King

bende diyorumki
Eğer sizden retro pc tamir edilmesi istenirse jay mainer ın çip tasarladığı gibi dancing fools un program yazdığı gibi tamir edin. O kadar güzel tamir edilsinki street fighter , metal slug , mortal combat oynayanlar pause tuşuna basıp ; Bu neo-geo yu dünyanın en iyi tamircisi tamir etmiş desin Kahkaha

Abicim sen bu iradeyle herşeyi yaparsın BRAVO!!!
Logged

-C64,C64C,Atari2600jr,SinclairZxSpectrum48k,SinclairZxSpectrum+,AmstradCPC,Amiga500,NES,SegaMasterI,SegaMasterII,HPJornada,GameBoySerisi,DSFat,CasioFX-730p,CasioFX-790p,QuickShot Serileri
AmonR
Üye
****
Mesaj Sayısı: 481



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Nisan 05, 2013, 16:43:27 ÖS »

Gerçekten söyleyecek söz bulamıyorum.  Masum

Azminiz, sabrınız, tertip ve düzeniniz, el beceriniz, tüm bu yaşadıklarınızı ve yaptıklarınızı paylaşma hevesiniz, ve tüm bunların yanı sıra böylesine keyifli anlatım üslubunuz karşısında takdir ve tebrik sözcükleri kifayetsiz kalıyor. 
Logged

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
Sayfa: [1] 2 3 ... 29   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: