|
Konu Başlığı: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: AmigaEsref üzerinde Şubat 06, 2026, 12:54:53 ÖS Aklıma gelmişken paylaşmak istedim; aslında uzun zamandır düşünüyordum.
Geçen İstanbul’da Phoenix ve Misket ile de biraz bu konunun üzerinde durmuştuk. Elimizdeki cihazlar artık yavaş yavaş tarih oluyor. Belki de biz, bu cihazların son aktif kullanıcıları olacağız. Bizden sonra onları elden çıkarmak ya da değerini bilen kişilere teslim etmek ayrı bir sorun haline gelecek. Forumda mutlaka çok değerli, temiz, hatta kutusu bile açılmamış cihazlara sahip olanlar vardır. Ben diyorum ki, elimizde orijinalliğini koruyan bu nadide cihazları sergileyebileceğimiz bir alan oluşturalım. Gelecek nesillere gösterebileceğimiz bir sergi olabilir. Bu birinin özel yeri olur, belki devlet tarafından tahsis edilen bir alan olur; bilemiyorum. Ama aklımızda olsun. Ben böyle bir oluşum için elimdeki değerli cihazları bağışlamak suretiyle katkı sağlamayı çok isterim. Sizlerin de fikirleri varsa buraya yazabilirsiniz. Bu oluşum için adım atmak isteyen olursa, ona göre organize olunur gerekirse. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Şubat 06, 2026, 13:47:52 ÖS Resmi kamu kurumlarına pek güvenemiyorum, yöneticiler değişince bilgisayarlar depolara ve oradan da birilerinin evine taşınabilir, ama köklü bir vakıf üniversitesin bilgisayar/elektronik mühendisliği bölümünde, bu işe uygun bir yer tahsis edilirse ben de katkıda bulunmak isterim.
Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: AmigaEsref üzerinde Şubat 06, 2026, 14:04:29 ÖS Belki böyle bir durumda forumdan bir kişi yetkilendirilir. Örneğin ben sağ olursam bu işin koşturmasına talip olabilirim. Cihazlar sahiplerine teslim edilir ya da yetki verilirse bir sonraki sergileme için saklanabilir. Bunların hepsi masaya yatırılabilir, hatta her türlü senaryoya karşı hukuki önlemler baştan alınabilir.
Sonuçta nadir bulunan ve kıymeti sadece bizimle bilinebilecek cihazların çöpe gitmesi çok üzücü olur. Bence bu cihazlar ya gerçek hayranlarına ulaşmalı ya da sergilenerek değerini bulmalı. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: sgi üzerinde Şubat 06, 2026, 15:33:47 ÖS Resmi kamu kurumlarına pek güvenemiyorum, yöneticiler değişince bilgisayarlar depolara ve oradan da birilerinin evine taşınabilir, ama köklü bir vakıf üniversitesin bilgisayar/elektronik mühendisliği bölümünde, bu işe uygun bir yer tahsis edilirse ben de katkıda bulunmak isterim. Köklü vakıfı bilmiyorum da ben orta tier vakıfta EE okudum, kimsenin kariyer yapmak hırsı dışında bir şeyden haberi yok. EE/CS konusunda herhangi bir alt kültüre vakıf öğrenciyi geç hoca tanımadım. Onun yerine mesela Şişli'de İkinci Dünya Savaşı müzesi var. Oranın sahibi ve küratörleri bence vizyoner insanlar. Enigma filan getirmişlerdi, ilgilenirlerse oraya veya halihazırda var olan benzer müzelere vermek daha uygun bana kalırsa. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: AmigaEsref üzerinde Şubat 06, 2026, 17:31:59 ÖS Olabilir bir kapı açarlarsa neden olmasın.
Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: ssaylanc üzerinde Şubat 07, 2026, 13:51:43 ÖS Harika fikir, kapsamın ufak bir sunumu vs olsa bu konuyu bir kaç yere mail atıp sorabilirim. Yurtdışındaki örnekleri vs neler...
Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: Humphrey üzerinde Şubat 07, 2026, 14:52:01 ÖS Belediyeler ile konuşun ,bu konu da yer verebilecek belediyeler olabilir. Hatta bazı belediye başkanları veya vekilleri Retro sever olup konuya sıcak bakabilir. Belediyelerin bir çok müştemilatı, mekanları var, bir oda vs , fikri beğenip yer gösterebilirler.
hatta gönüllü arkadaşlar buraya gidip , ilkokul ortaokul, lise, üniversite ziyaretleri düzenlenip, cihazlar uygulamalı gösterilebilir. Bu yeni nesilde Retro sevgisi yaratır. Bu fikri Retro toplantıları içinde önermiştim ama , taraftar bulmamıştı, Yunanistanda Bilişim fuarında (sponsor veya ortak girişim ile) yer alıp gençlere Retro cihazlar gösterilip fan topluyorlar. tabi Vizyonları bu. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: AmigaEsref üzerinde Şubat 07, 2026, 15:21:02 ÖS Neden olmasın, fırsat oldukça sunum, görüşmeler vs ayarlanır. Konu burada yazılıda olsun istedim. Fırsat bulursam ben hazırlarım en azından göstermelik bir dökümanımız olur.
Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: sgi üzerinde Şubat 07, 2026, 17:39:15 ÖS Harika fikir, kapsamın ufak bir sunumu vs olsa bu konuyu bir kaç yere mail atıp sorabilirim. Yurtdışındaki örnekleri vs neler... https://computerhistory.org/ Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: sgi üzerinde Şubat 07, 2026, 17:42:44 ÖS Belediyeler ile konuşun ,bu konu da yer verebilecek belediyeler olabilir. Hatta bazı belediye başkanları veya vekilleri Retro sever olup konuya sıcak bakabilir. Belediyelerin bir çok müştemilatı, mekanları var, bir oda vs , fikri beğenip yer gösterebilirler. Aslında bu iş yukarıdan aşağı değil de aşağıdan yukarı olmalı. Bir kaç mesaj önce yazmıştım EE öğrencileri arasında bir tane bile herhangi bir altkültüre meraklı öğrenci görmedim. Siz belediyeye bir mekan açtırsanız alakasız gençlerin belediyenin müzesine gidip o yurtdışındaki topluluklara benzer "scene" zihniyetine ulaşabileceklerini sanmıyorum. Batı toplumlarıyla aramızdaki fark sanırım fakirlikten ve endüstri devrimini ıskalamış olmaktan geliyor. Çocukken C64/Amiga vs alabilecek maddi olanağım olmasa bugün bu konuyla ilgilenmezdim. Mesela belediye plak müzesi açıp ayağıma getirse onla ilgilenmem, bu saatten sonra plak analog audio tube amplifier merakım filan gelişmez. Çünkü vaktiyle ebeveynlerim bana bir plak arşivi bırakmadı, tube amplifier'a da kendim merak sardım ama hiçbir zaman o altkültüre dahil olabilecek kadar zengin olmadım. Retro işi de bunun gibi bence. Yaymaya çalışmanın bir gereği de yok ayrıca gene bence. :) hatta gönüllü arkadaşlar buraya gidip , ilkokul ortaokul, lise, üniversite ziyaretleri düzenlenip, cihazlar uygulamalı gösterilebilir. Bu yeni nesilde Retro sevgisi yaratır. Bu fikri Retro toplantıları içinde önermiştim ama , taraftar bulmamıştı, Yunanistanda Bilişim fuarında (sponsor veya ortak girişim ile) yer alıp gençlere Retro cihazlar gösterilip fan topluyorlar. tabi Vizyonları bu. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: AmigaEsref üzerinde Şubat 07, 2026, 18:13:23 ÖS @sgi doğru söylüyorsun. Ama benim niyetim yaymaya çalışmaktan ziyade elimizdeki cihazların doğru yerde değerlendirilmesi. Klasik arabalar gibi düşünebilirsin. Gerçekten elinde çok değerli ürünler olanlar var. Bunları görmek isteyen illa olacaktır. Görmek istenmese bile. Bizlerin bunları sergilemek için bağışlayabileceğimiz bir yer olması bence şahane olur. Ben elimde koleksiyon değeri olan bir cihazı varsa buraya bağışlamayı satmaktan daha çok tercih ederim mesela. Birde yer çekimi gibi düşünürsek kütle ne kadar büyükse çekim kuvveti o kadar yüksek olur. Ne kadar zengin bir müze o kadar ilgi odağı olabilir. :)
Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: Ege.Ozp üzerinde Şubat 22, 2026, 02:24:44 ÖÖ Merhabalar Eşref Bey, sizin bu bilgisayarlar konusundaki gelecek kaygınızı anlıyorum fakat belki de durum düşündüğünüzden çok daha iyidir. Mesela ben 19 yaşında bir birey olarak seksenlerden kalma bu bilgisayarları çok seviyorum ve kullanmaktan zevk alıyorum, hatta yakın zamanda Viyana'da bulunan bir müze ile birlikte çalışarak onların bilgisayarlarını tamir etmeye başladım ve şu ana kadar 6 tane bilgisayarlarını tamir ettim bile.
Yani dediğim şey sizden sonra bu bilgisayarlar evsiz kalmayacak, evet kullanan sayısı büyük ölçüde azalacak fakat hala onlarla ilginenen birileri olacak. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: AmigaEsref üzerinde Şubat 22, 2026, 10:27:29 ÖÖ @Ege.Ozp emeklerinize sağlık. Muhakkak olacaktır. Ama bizim dönemki kadar popüler olması zor olacağı için. Daha spesifik bir kitleye hitap edecektir. Şuan piyasada çok fazla retro cihaz var. Muhtemelen çoğu geri dönüşüme gidecektir. En azından temiz, kutulu veya sıfıra yakın olanları toparlamak gelecek nesile bir armağan bize de değerlendirme şansı olması açısından müze fikrini yapıcı buluyorum.
Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: sgi üzerinde Şubat 22, 2026, 12:13:38 ÖS Tam müze fikriyle ilgili değil ama bence bizim retro sahnesinde çip paketi açıp silikona bakarak FPGA HDL yazma gibi ileri kabiliyetler de gelişmedi. Mesela Mister FPGA veya OSSC projelerinin başındaki adamlar aynı zamanda sektörde çalışan profesyoneller. Bizim profesyonellerde retro merakı yok. Mesela ben hiç bir Tusaş çalışanının retro projesi için HDL yazdığını görmedim. Neden böyle sizce? Bence tr'de ideali ve merakı olanın CSEE eğitimine ulaşamaması, eğitime ulaşmanın da alakasız sınıfların tamamen kariyer odaklı bir faaliyeti olmasıyla ilgili. At var meydan yok meydan yok at var durumu. Retro veye CSEE hobilerini yaymak için önce bu çarpıklığa el atılması gerekir. Mesela temel digital eketronik-computer organization ve tabii FPGA gibi konularda kurslar düzenlense insanların vizyonu çok gelişecektir. Böylece eski makine ya bunda amma kikof oynardık ehe seviyesinden ileri geçilir, insanlar elinin altında neyin yattığını bilir ve ona göre hayranlık duyarlar. Bu konudaki üretim de artar.
Dediğim gibi müze konusuyla alakasız oldu ama yazmak istedim. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: Ege.Ozp üzerinde Şubat 22, 2026, 12:26:15 ÖS Tam müze fikriyle ilgili değil ama bence bizim retro sahnesinde çip paketi açıp silikona bakarak FPGA HDL yazma gibi ileri kabiliyetler de gelişmedi. Mesela Mister FPGA veya OSSC projelerinin başındaki adamlar aynı zamanda sektörde çalışan profesyoneller. Bizim profesyonellerde retro merakı yok. Mesela ben hiç bir Tusaş çalışanının retro projesi için HDL yazdığını görmedim. Neden böyle sizce? Bence tr'de ideali ve merakı olanın CSEE eğitimine ulaşamaması, eğitime ulaşmanın da alakasız sınıfların tamamen kariyer odaklı bir faaliyeti olmasıyla ilgili. At var meydan yok meydan yok at var durumu. Retro veye CSEE hobilerini yaymak için önce bu çarpıklığa el atılması gerekir. Mesela temel digital eketronik-computer organization ve tabii FPGA gibi konularda kurslar düzenlense insanların vizyonu çok gelişecektir. Böylece eski makine ya bunda amma kikof oynardık ehe seviyesinden ileri geçilir, insanlar elinin altında neyin yattığını bilir ve ona göre hayranlık duyarlar. Bu konudaki üretim de artar. Dediğim gibi müze konusuyla alakasız oldu ama yazmak istedim. Benim görüşümce retro ile ilgilenen uzmanlar yok değil, sadece onlar uğraşıp proje geliştirmek yerine parayı verip hazır bitmiş bir ürün almak istiyor. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: Humphrey üzerinde Şubat 22, 2026, 12:27:09 ÖS 19 yaşındaki gence Snes oyun sattım, 25 yaşındaki gençler Dolap ve Gardropta wii, Gamecube , Ps2 oyunlarını alıp Kolleksiyon yapıyorlar. Aslında potansiyel var ama bizim dar görüşlülüğümüz ve olaya kahvehane muhabbeti olarak bakışımız var.
Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: Ege.Ozp üzerinde Şubat 22, 2026, 13:43:03 ÖS @Ege.Ozp emeklerinize sağlık. Muhakkak olacaktır. Ama bizim dönemki kadar popüler olması zor olacağı için. Daha spesifik bir kitleye hitap edecektir. Şuan piyasada çok fazla retro cihaz var. Muhtemelen çoğu geri dönüşüme gidecektir. En azından temiz, kutulu veya sıfıra yakın olanları toparlamak gelecek nesile bir armağan bize de değerlendirme şansı olması açısından müze fikrini yapıcı buluyorum. Eşref Bey, müze fikrine katılmakla beraber şunu da unutmayın ki bu bilgisayarların geleceği aslında siz ve sizin gibi koleysiyonerlerin elinde. Bahsetiğiniz durum, daha spesifik bir kitleye hitap etmesi, bu durum aslında temel olarak bilgisayarların gittikçe azalan bir zümrenin elinde birikmesi, kısaca servet yoğunlaşması da diyebiliriz. Eğer bu güzel bigisayarların gelecek nesillerce de sevilmesini ve sahiplenilmesini istiyorsanız siz de elinizi taşın altına koyup gelecek nesillerin bu bilgisayarlarla tanışmasını sağlayabilirsiniz. Bir örnek vermek isterim, ben 8 bit commodore bilgisayarlar için parçalar satıyorum ve bunu 2,5 yıldır yapıyorum, bu süre zarfında da bir çok çeşit insanlarla tanıştım. Bu insanların kimileri evinde bir rafta/odada duran bir sürü birbirinin aynı bilgisayarı var. Hal böyle olunca da yeni nesiller bu bilgisayarlarla tanışamıyor. Eğer bu bilgisayarların gelecek nesillere aktarılmasını istiyorsanız bilgisayarlarınızdan bazılarını potansiyeli olduğunu düşündüğünüz torunlarınız ya da arkadaşlarınızın çocuklarına verebilir ve bir hareketi başlatabilirsiniz. Size bir soru sormak isterim, tanıdığınız sizden genç kaç kişinin bir commodore 64ü var ve bu konularam meraklı? Peki sizin bu bilgisayarları devredebileceğiniz birisi var mı? Ayrıca müze fikri çok güzel bir fikir olsa da nasıl uygulandığı da oldukça önemli, eğer bu bilgisayarlar müzede kutularıyla beraber bir vitrinin arkasında duracaksa buray agelen insanlar o bilgisayarlarla tanışamazlar, en fazla ya "aa bundan bende de vardı" ya da "demek bu da varmış" tarzı şeyler derler. Fakat eğer bu müze bir arcade tarzında olursa insanlar ve gelecek nesiller bu bilgisayarlara dokunup onlarla bir bağ geliştirebilir. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: Ege.Ozp üzerinde Şubat 22, 2026, 13:43:46 ÖS 19 yaşındaki gence Snes oyun sattım, 25 yaşındaki gençler Dolap ve Gardropta wii, Gamecube , Ps2 oyunlarını alıp Kolleksiyon yapıyorlar. Aslında potansiyel var ama bizim dar görüşlülüğümüz ve olaya kahvehane muhabbeti olarak bakışımız var. size katılıyorum. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: Najaz üzerinde Şubat 22, 2026, 13:49:41 ÖS Eski adıyla Retro Man Cave, yeni adıyla Retro Collective'in yaptığı gibi bir şeyler mi yapsak acaba? Şöyle eski bir fabrika binasını ortaklaşa kiralayıp içini dekore etsek? Cüzi bir ücret karşılığında ziyarete açsak, insanlar haftasonu çocuklarını alıp gelip bu cihazları görse, kullansa?
Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: ssaylanc üzerinde Şubat 22, 2026, 15:17:08 ÖS Aklıma gelmişken paylaşmak istedim; aslında uzun zamandır düşünüyordum. Geçen İstanbul’da Phoenix ve Misket ile de biraz bu konunun üzerinde durmuştuk. Elimizdeki cihazlar artık yavaş yavaş tarih oluyor. Belki de biz, bu cihazların son aktif kullanıcıları olacağız. Bizden sonra onları elden çıkarmak ya da değerini bilen kişilere teslim etmek ayrı bir sorun haline gelecek. Forumda mutlaka çok değerli, temiz, hatta kutusu bile açılmamış cihazlara sahip olanlar vardır. Ben diyorum ki, elimizde orijinalliğini koruyan bu nadide cihazları sergileyebileceğimiz bir alan oluşturalım. Gelecek nesillere gösterebileceğimiz bir sergi olabilir. Bu birinin özel yeri olur, belki devlet tarafından tahsis edilen bir alan olur; bilemiyorum. Ama aklımızda olsun. Ben böyle bir oluşum için elimdeki değerli cihazları bağışlamak suretiyle katkı sağlamayı çok isterim. Sizlerin de fikirleri varsa buraya yazabilirsiniz. Bu oluşum için adım atmak isteyen olursa, ona göre organize olunur gerekirse. @AmigaEsref'in önerisini olumsuz düşünceler ile geride tutmayalım derim. Kendi adıma nasıl katkı sağlayabilirim: - Fiziksel bir ortam lazım, benim elimde 2 yer var. Projeyi sunup destek isteyebileceğimiz. Tabi olumlu sonuç garantisi yok. 1. Yıldız Teknik Üniversitesi 2. İşbankası - Fiziksel ortamı imkanı doğana kadar, bu işi dijital ortamda da yapabiliriz. Malum AI ile işler hızlandı, burada da destek sağlayabilirim. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: segaa üzerinde Şubat 22, 2026, 19:57:34 ÖS Ben bu bizden sonraki neslin retroya ilgi duyucağını hiç sanmıyorum, onlar için bilgisayar bilmem kaç çekirdeğe sahip işlemci ve her oyunu açabilen yine bilmem kaç GB'lı ekran kartına sahip cihaz demek, ben bile 90'lı yılların bir çocuğu olarak amiga, commodore gibi bilgisayarları bu forum sayesinde tanıdım,
oyun konsolu kısmına hiç girmiyorum bile, bizim bile bir çoğumuz orjinal NES'e, Snes'e Sega'ya sahip olamamışken olayın gerçek yüzünü yıllar sonra öğrenmişken yine yeni nesil için oyun konsolu playstation demek en fazla xbox demek, ötesi yok, aralarında çıkıyor ilgi duyan ama bunlar da bazı youtuber'ların tanıtımını yapması sebebi ile koleksiyonunu göstermesi ile ortaya çıkıyor, yeni nesil için atari diye bişey yok, bilenler de tıpkı bizim eskide bildiğimiz gibi nes klonu cihazları biliyorlar atari demek nes klonu oyunları oynatan cihaz demek, nes nedir bilmiyorlar. Böyle bir müzeyi kim ziyaret edebilir yine biz ziyaret edebiliriz, yeni nesil ziyaret etse bile neye baktığını bile anlamaz. Benim tavsiyem varsa çocuğunuz falan retroyu onlara sevdirin, onlara anlatın tanıtın, onlara bırakın ancak onlar bu cihazlara sahip çıkabilir onlar anlayabilir. Bir dönem youtube da bu retro cihazları tanıtan video çeken youtuberlar vardı örneğin cengiz ermiş hocam, onlar sayesinde gençler cihazları tanıyordu ilgi duymaya başlıyordu ama şu an yine teknolojiye yenilmiş durumdayız, ilgi yine azaldı. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Şubat 22, 2026, 23:20:07 ÖS Geçmişin teknolojisi her dönem meraklı kişilerin ilgisini çekmiştir ve gelecekte de çekecektir, ama elbette toplumun çoğunluğunun ilgi alanına girmesi beklenmemelidir.
Eski insanların yaşam biçimlerinin ve kullandıkları aletlerin sergilenmesi, bu güne kadar olan süreci anlayabilmek ve gelecek için planlama yapabilmek açısından çok önemli. Günümüzde insanlar pazardan canlı tavuk alıp, kesip, tüylerini yolmuyor, yolunmuş tavuğu ispirto ateşinde ütülemiyor... artık her şey önümüze hazır olarak geliyor, üzerinde yaşadığımız gezegen ile bağlarımız kopuyor. Gelecekte başka gezegenlerde kolonileşmek zorunda kalındığında, ihtiyaç duyulan data geçmişten sağlanacak. Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: HkRecai üzerinde Şubat 23, 2026, 01:42:43 ÖÖ Gelecekte muhtemelen olabilecek bilgisayar müzesini zihni sinir konseptinde yapay zeka ile bir video yaptım :)
https://youtu.be/8uhimhwyrBs . Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: wizofwor üzerinde Şubat 23, 2026, 10:59:56 ÖÖ İlk planda sol yandaki "Commodore 64 PC" BMW üretimi galiba. Ekran BMW'lerin orta konsolu gibi açılı geliyor.
:D :D :D Konu Başlığı: Ynt: Retro Bilgisayar Müzesi Gönderen: freedom üzerinde Şubat 23, 2026, 11:46:37 ÖÖ @HkRecai
Videonun sonuna uygun olsun, buda muhtemel müze için benden olsun. :) |