commodore.gen.tr

Genel Kategori => Genel Sohbet => Konuyu başlatan: emekeret üzerinde Ocak 06, 2009, 11:54:10 ÖÖ



Konu Başlığı: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: emekeret üzerinde Ocak 06, 2009, 11:54:10 ÖÖ
merhaba arkadaslar

elimde bozuk bir 1084s-d1 monitor var, kime tamir ettirebilirim ve bana kaca patlar. istanbul'da oturuyorum. bu konuda tavsiyede bulunacaklari bekliyorum.

simdiden tesekkur ederim.


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Arda üzerinde Ocak 06, 2009, 11:55:18 ÖÖ
televizyoncular tamir eder herhalde?


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Alcofribas üzerinde Ocak 06, 2009, 17:51:45 ÖS
Arızasını detaylı olarak anlatırsan belki fikir verebilecek birileri çıkar. Misal hiç açılmıyor, vınlama sesi geliyor, düğmesi basılı kalmıyor,yatayda ince bir çizgi çıkıyor...

Bir de İstanbul çok büyük, semt de söylersen belki yakınında forumdan birileri de olabilir yardımcı olacak.


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: emekeret üzerinde Ocak 06, 2009, 22:03:52 ÖS
Alcofribas arkadasim herhalde 1084s monitor'un temel sorunlarini yazmis. bendeki problemlerin en onemlisi yatayda ince bir cizgi cikmasi ve icinden kotu bir koku gelmesi, diger sorun ise power dugmesi basili kalmiyor.
istanbul anadolu yakasi kartal'dayim.

tekrar tesekkur ederim ilginiz icin.


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Alcofribas üzerinde Ocak 06, 2009, 22:39:44 ÖS
Tabu birazdan gelir ve sorunun nelerden olabileceğini söyler. Ama ben sana bildiklerimi hemen söyleyeyim. Belki işine yarar.

1-Düğmeyi değiştireceksin ya da bantlayıp falan hep basılı bırakacaksın.
2-Koku meselesini bilmiyorum ama kondansatör veya toz olabilir.
3-Ray Carlsen (http://staff.washington.edu/rrcc)'da şunlar yazılmış vertikal arızası için:

Vertical collapse (just horizontal line across the screen). Check the solder connections on I301 or just resolder all the pins. Always use fresh solder... don't just reflow the old. If that doesn't fix it, check resistor R238 (1 ohm 1 Watt) to see if it's open. If so, check diode D211 for shorts.

If the picture is stretched or shrunken vertically, check (or just replace) all the small electrolytic caps in the vertical circuit. Don't try to adjust out a fault like that... it will not fix the problem and running it that way could cause a major failure like the vertical IC.

Elinden geliyorsa bunlara kendin bakarsın. Yoksa TV tamircisine götüreceksin mecburen. Monitörün sağlamı bizim forumda 30-50 arasına falan gider, GG de ise uçuş şartları uygun, hava bulutsuz, çaylak çoksa 70-80 i bile görürsün. Tamir ücretini bunlara göre orantılarsın. 90liraya da sıfır 37 ekran veriyorlar unutma :)

Kadıköy'e götürme sakın, oraya kadar gidip de yüksek rakam çıkınca ya gittiğime değsin bari diyerek o parayı verirsin ya da bozuk cihazı taşımak zor geleceği için 1084 ölüsünü orada bırakırsın ve uyanık kardeş de "2 zener, bir IC alla beni pulla beni GGye yolla beni" yapar. Sonra okuruz: Sahibinden az kullanılmış servis görmemiş her yola gelir Commodore 1084S-D1 monitor değil uzay mekiği(en tutulan seri)=99TL

Tamir elinden gelmiyorsa mahalle arasındaki küçük dükkan ama yetenekli tamirci bulmaya bak. Verdiğim linklerdeki şematikleri de yazcıdan çıkış alıp verirsen yapar.


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: мemrah üzerinde Ocak 07, 2009, 02:47:26 ÖÖ
Emekeret ve Alcofribas: bende de olu bir 1084 var. Gecen sene bir ara forumda yazmistim belki Alcofribas hatirlar. ilk olarak monitoru sirtlayip goturdugum bir dukan bana bunun VGA girisi yok, biz tamir edemeyiz dedi! Bu cevaba koptum. ikinci goturdugum yer, tamam dedi, 2 gun icinde sizi arariz arizayi soyleriz, isinize gelirse tamir ederiz. 1 hafta aramadilar, ben aradim, sizin cihaz tamir olmuyor dediler. Gittim geri aldim. Bu sefer monitor tamiri yapan bilgisayarcilardan bana hayir gelmeyecegini anlayip bir mahalle arasi TV tamircisine verdim. Nede olsa aslinda Philips PAL ekran. Adam 1 hafta ugrasti, sonunda yaptim calisiyor dedi. Saptirma bobinindeymis hata dedi. bana cok sacma geldi cunku cok alakasiz bir semptomu vardi, hic goruntu yoktu ve yuksek gerilim sorunu oldugunu dusunuyordum. Ama calistigina sevindim, verdim 20 kusur lirasini adama, eve getirdim. 10 gun calisti, bir gun tik ayni hata. Biliyordum deflection coil'den olmadigini. Buyuk olasilikla bir yerlere dokundu temassizligi giderdi dedim, biraz sarstim vurdum acaba soguk lehim mi diye, ama bir sonuc yok. Ertesi gun bu sefer mahalledeki Philips servisine goturdum. Adam, bu cok eski ben sana bendeki 2. el viewsonic monitoru vereyim daha ucuza gelir dedi. Adama VGA monitor ile 1084'un farkini anlatmaya baslamistim ki degmez "abi at bunu" deyince anladim niyeti yok. Sirtlandim yine monitoru eve geldim. Bizim evin civarinda baska bir tamircinin telefonu vardi, onu aradim, monitor tamiri yapiyormusunuz dedim, "yapariz tabi, ne marka?" dedi, commodore dememle "yok abi hic ugrasamayiz" dedi. Son bir denemek icin fise taktim bu sefer icinden hafif bir koku da gelince eeh yetti dedim. Bu kadar ugrastiktan sonra cati katina attim gitti monitoru. Simdi kabahat benim mi, monitorun mu, tamircilerin mi bilmiyorum ama sanirim Alcofribas'in dedigi gibi bir 37 ekran RGB SCART'li TV almayi dusunecegim. Daha fazla ugrasamam. Basimdan gecenleri paylasayim dedim.. Bir de monitor olarak piyasadaki hangi 37 ekran CRT TV iyi sonuc veriyor, bu tur bir TVyi monitor olarak kullanan veya tavsiyesi olan var mi? Benim asil kullanim amacim Sinclair ZX Spectrum +3 olacak ama arada belki DVD de seyrederim.


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: tabu üzerinde Ocak 07, 2009, 04:16:14 ÖÖ
ahanda uyku tutmadı geldim. yatayda çizgi oldu koku geldi diyosun
1.Cihaz eğer rutubetli bi ortamda çalışmışsa saptırma bobininin yatay sargısı yanmış olabilir(tüpün üstündeki) gözünle kontrol et.
2.eğer bobin sağlamsa saptırmadan 4 tane kalınca kablo 1 soket aracılığıyla şaseye bağlıdır ve o hat üstündeki(konnektöre gelen) direnç yada yarı iletken sigorta direnci(düşük ohm lu) yanmış olabilir bunlarıda bi ölçü aletiyle kontrol et
3.Eğer yeşil power ledi yanıyosa besleme sağlam demektir.
4.Tüpün dötündeki soketin ordan cam dan içeri bak eğer çalışırken içinden sarı bi ışık geliyosa flamanda sağlam demektir.
5. elektrik vermeden önce kolunu çıplakken tüpe yaklaştır ve elektrik ver :) eğer kıllarını kıpraştırırsa EHT(yüksek gerilim trafosu) sağlam demektir tek derdin yatay devresini ve bobini kontrol etmek...
6.Eğer EHT yanmışsa yada gövdesi delinmişse korkma istanbuldaysan Termal trafo şirketinin ürün kataloğunda o trafodan var 35 40 ytl falandır...


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Alcofribas üzerinde Ocak 07, 2009, 04:28:08 ÖÖ
@tabu

Peki şimdi benim soruma gelelim:

1-Power a basınca yeşil led yanıyor, kıllarımı çekiyor ama monitörden "sanki sıcak bir yaz akşamında çırçır böcekleri sohbet ediyor" gibi düz değil değişken bir periyod izleyen ses geliyorsa bu ne demek olabilir? Tabii monitör çalışmıyor diye de ekliyorum.



Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Arda üzerinde Ocak 07, 2009, 07:38:48 ÖÖ
@tabu abü,
peki ben de sadece kokudan şikayetçiyim, herşey mis gibi çalışıyor ama 10 dakika içerisinde odayı keskin bir kondansatör kokusu alıyor. Rutubet mi bu? Napmalı ne etmeli, bir oyunbazlık bir kurnazlık?


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: coze üzerinde Ocak 07, 2009, 08:00:25 ÖÖ
kondansatorden akan asitin kokusu o arda.


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: LW3D üzerinde Ocak 07, 2009, 09:13:43 ÖÖ
Alıntı
1-Power a basınca yeşil led yanıyor, kıllarımı çekiyor ama monitörden "sanki sıcak bir yaz akşamında çırçır böcekleri sohbet ediyor" gibi düz değil değişken bir periyod izleyen ses geliyorsa bu ne demek olabilir? Tabii monitör çalışmıyor diye de ekliyorum.

Benim tamir olsun diye arkadaşa verdiğim ve dükkanında kaybettiğimiz 1084S'de bu sorun vardı.. çalışırken birden gitti...cırcır böcekleri sesi geliyordu :) Ama benimki düz sesdi...(çok teknik anlatıyoruz canım)


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: tabu üzerinde Ocak 07, 2009, 09:30:10 ÖÖ
@tabu

Peki şimdi benim soruma gelelim:

1-Power a basınca yeşil led yanıyor, kıllarımı çekiyor ama monitörden "sanki sıcak bir yaz akşamında çırçır böcekleri sohbet ediyor" gibi düz değil değişken bir periyod izleyen ses geliyorsa bu ne demek olabilir? Tabii monitör çalışmıyor diye de ekliyorum.



Seninde beslemende arızan var. 220 nin girdiği yerde garip bi trafo var Trapez trafo diyoz,ses büyük ihtimal ordan geliyo,yada EHT trafosu yüksek gerilim kaçırıyo(şelale) ordan da gelebilir ses. Yüksek gerilim bazen en yakın şase bulup oraya atlamak ister,insan teni varsa orayada atlar atlayamayıncada kahrından öööle cızırdar :)


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: tabu üzerinde Ocak 07, 2009, 09:36:34 ÖÖ
@tabu abü,
peki ben de sadece kokudan şikayetçiyim, herşey mis gibi çalışıyor ama 10 dakika içerisinde odayı keskin bir kondansatör kokusu alıyor. Rutubet mi bu? Napmalı ne etmeli, bir oyunbazlık bir kurnazlık?

Eğer garip bi yanık kokosuysa yarı iletken bozuldu yok kimyasal bi koku varsa bööle mide bulandırıcı,oda besleme yada vertikal devresi(EHT nin etrafı)kondansötörlerinden biri elektrolikit sızdırmış ve o sızındı voltaj hattına bulaşmışsa onun yanığı kokar ve kokmaya devam eder.
2. 1084 ün ün EHT yada vertikal katına kokarca yuva yapmış olabilir :)
buda son ve en saçma şık.
ama şaka diil servis yıllarımda farenin yuva yaptığı bi 1084 görmüştüm hayvan kaskatı kesilmişti yazık :)


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: emekeret üzerinde Ocak 07, 2009, 14:16:14 ÖS
a zaman sorumu soyle sorayim: istanbulda oturanlardan monitor tamir ettiren oldu mu? eger guvenilir ve bu isten anlayan birini bilen varsa, bana iletisim bilgilerini verebilirler mi acaba?


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Arda üzerinde Ocak 07, 2009, 16:25:44 ÖS
a zaman sorumu soyle sorayim: istanbulda oturanlardan monitor tamir ettiren oldu mu? eger guvenilir ve bu isten anlayan birini bilen varsa, bana iletisim bilgilerini verebilirler mi acaba?

ben kartal oto sanayii'ye çıkarken, minibüslerin önünden geçtiği TV tamircisine 3-4 adet vga monitör tamir ettirmiştim. Hala çalışıyor orası.


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: emekeret üzerinde Ocak 07, 2009, 21:38:02 ÖS
istanbulda amiga ile ilgilenen hic bir tamirci bilgisayarci kaldi mi?


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: amigateknik üzerinde Ocak 09, 2009, 12:22:46 ÖS
istanbulda amiga ile ilgilenen hic bir tamirci bilgisayarci kaldi mi?
evet var web http://amigateknik.ac7.org (http://amigateknik.ac7.org) Gsm:0544 688 62 66 Herkeze Hayırlı Cumalar


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: мemrah üzerinde Mart 27, 2009, 22:36:57 ÖS
Yukaridaki mesajimda anlattigim beni bezdiren ve fiyaskoyla sonuclanan 1084'u tamir ettirme eziyeti maceramdan sonra artik yetti deyip gecenlerde bir adet SCART girisli 37 ekran Arcelik TV aldim.
(http://www.ereyon.com.tr/ProductImages/115143/3237%20S_480.jpg)
Sinclair +2 ile denedim, sorunsuz calisti RGB SCART uzerinden. Yanliz ben cok eskiden, Amiga kullandigim zamanlarda 1084 kullanmistim, ve bu arcelik TV'nin dot pitch'i bana sanki biraz buyukmus gibi gorundu. iki secenek var, ya ben 1084'ten sonra kullandigim super fine dot pitch'li trinitron VGA tuplere cok alistigim icin bunu yadirgadim, ya da 1084 ile bu Arcelik arasinda dot pitch boyutu farki var. Tuplu VGA monitorler arasinda dot pitch farki oldugunu ve bunun kalite ile ters orantili oldugunu biliyorum ama standart PAL cozunurluk icin tasarlanmis tupler arasinda da dot pitch farki oluyor mu? Tabi bu arcelik'in kullanma kilavuzunda dot pitch bilgisi filan yok. :P 1084'un kullanma kilavuzunda vardi galiba :P

Bir de, 5 yere baktim, siyah 37 ekran CRT TV bulamadim. Sirf TV degil, cogu elektronik cihaz gri olmus. Nedir bu yahu. Halbuki ben eletronik cihazlara en cok siyah rengin yakistigini dusunurum.


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Arda üzerinde Mart 28, 2009, 00:14:05 ÖÖ
"ankastre" devri olduğu için hepsi kromaj rengi nedense. Pek kiç duruyor böyle de, aliminyum folyoya sarılmış saksılar gibi.. neyseki evde siyah bir philips 37 ekran tv var :)


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: guru68 üzerinde Mart 28, 2009, 02:19:53 ÖÖ
hangi commodore monitörde sony trinitron super fine pitch var anlamadım???


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: guru68 üzerinde Mart 28, 2009, 02:22:06 ÖÖ
geç, devam...


Konu Başlığı: Ynt: COMMODORE 1084 vs. Arcelik TV
Gönderen: мemrah üzerinde Mart 28, 2009, 03:07:30 ÖÖ
Pek kiç duruyor böyle de, aliminyum folyoya sarılmış saksılar gibi..
"aliminyum folyoya sarılmış saksılar" .... katiliyorum...
ama yogun bir talep var ki piyasa bunlarla dolmus tasmis.
Zevkler renkler tartisilmaz derler.

Sonucta bu TV ile 1084 arasindak dot pitch veya kalite farki var mi hala tam emin degilim. Acikcasi saglam bir 1084'um olsa onu tercih ederdim tabi, ama elimdeki 1084'ten umidi kestim.


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Arda üzerinde Mart 28, 2009, 22:51:33 ÖS
Aslında ben de şüpheliyim kalite konusunda.

Şöyle ki, elimizdeki 1084'ler en az 10, çoğu zaman 15 yıllıklar. Tüp bitmiş, board üzerindeki kondansatörler akmış, ya da ilk kullanımda akacak halde falan oluyorlar. Kabul etmem gerekir ki, Philips televizyon, 1084'e göre daha keskin bir görüntü veriyor (o da yaklaşık 10 yaşında). Fakat o amatör görüntü var ya, deli eden o.

Amigayı TV'ye taktığımda sanki bir arpa boyu yol gitmemiş, hala 1990'daki eli joystickli arda gibi hissediyorum kendimi. Eve gelen giden arkadaşlar da bakıp, "ooo dobişko var mı bunda" dediklerinde ayrı bir problem oluyor. Halbuki amiga toplamamtaki tek amaç, çocukken resimlerine bakıp "vay be, 20MB harddisk!" ya da "Oha VidiRT!" dediğim aygıtları kullanmak, çocukluk hayallerimi ucuz hollu halletmek. Yoksa sürekli kurulu olduğu halde (hele SCSI kart takınca PC'ye winuae ile çok sağlam bir sistem kurdum), ayda 1 saati geçmez kullanım sürem (aslında bu ara D-Generation oynuyorum ara sıra).

Neyse, kaliteli de olsa TV "out", flu görüntülü 1084 "in".


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: witchdoktor üzerinde Mart 29, 2009, 01:06:37 ÖÖ
@arda

D/Generation rulez!


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Arda üzerinde Mart 29, 2009, 17:54:35 ÖS
amiga500'ümü gösterip hava atasım geldi :)
haydi amigacılar, çıkarın amigaları, görelim iş üzerindeki amiga fotograflarını. Artık aynı anda iki video mu oynatırsınız, aynı anda iki mp3 mü çalarsınız yoksa cannon fodder mi açarsınız bilemiyorum...


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Mart 30, 2009, 10:50:19 ÖÖ
O kırmızı etiketler ne tuşlardaki. Klavyeyi Türkçe'ye mi çevirdin yoksa. ;D


Konu Başlığı: Ynt: 1084s-d1 sorunu
Gönderen: Arda üzerinde Mart 30, 2009, 11:25:51 ÖÖ
O kırmızı etiketler ne tuşlardaki. Klavyeyi Türkçe'ye mi çevirdin yoksa. ;D
evet :) bir ara da türçe katalog dosyalarını kopyalamam gerekiyor amma.. ADP'de olacaktı, gidip alayım bari. Aminette de vardır...

Bu arada ne kadar çok kablo var ya. Çok cyberpunk görünüyor :)

bi de bu var tabii...
http://www.stfunoob.com/pictures/cables.jpg (http://www.stfunoob.com/pictures/cables.jpg)