commodore.gen.tr

Amiga => Amiga Donanım => Konuyu başlatan: Def Leppard üzerinde Temmuz 29, 2017, 17:18:24 ÖS



Konu Başlığı: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: Def Leppard üzerinde Temmuz 29, 2017, 17:18:24 ÖS
Geçenlerde forumdan bir A600 almıştım eski durumu ve yeni durumunu gösteren fotoları ekliyorum. Gerekli tamirlerini yaptım, TR den aldığım ucuz smd elekrolitik kapasitör kullandım. Yaptığım testlerde herhangi bir sorun şimdilik görmedim. Amiga 600 sorunsuz çalışıyor...


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: ibo1973 üzerinde Temmuz 29, 2017, 17:24:40 ÖS
emek verip uğraşmışşın tebrikler. yanlız ramları taktığın şekilde disket sürücüyü takabiliyormusun merak ettim ? yada uygun disket sürücü varmı elinde ? sanırım var ve yerine uyuyor.


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Temmuz 29, 2017, 17:26:26 ÖS
Baya yıpranmış görünüyor. Bu cihazı diriltmekte ayrı ustalık ister ellerine sağlık abi.


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: Def Leppard üzerinde Temmuz 29, 2017, 17:32:46 ÖS
emek verip uğraşmışşın tebrikler. yanlız ramları taktığın şekilde disket sürücüyü takabiliyormusun merak ettim ? yada uygun disket sürücü varmı elinde ? sanırım var ve yerine uyuyor.

Teşekkür ederim. Ben eskiden beri bu şekilde 2 mb ram olayını mod yapıyorum ve bu şekilde disket sürücü sıfır gibi yerine oturuyor. Amiga 600 ü tam toparladığım zaman oranın bir fotosunu da bitmiş halleriyle birlik de eklerim.

Bu arada disket sürücü çalışmıyordu malum cia nın durumundan. hard diskte sistem açılıyor fakat dediğin gibi oyun filan açılmıyordu. tüm temizleme, tamir ve kapasitör değişiminden sonra hard diskteki sorunda gitti. sorunsuz çalışıyor.

Disket sürücü ve ram durumunu gösteren fotoyu ekliyorum. Normalde sıfır gibi sığıyor ama uç bıraktığım yerin orası tam floopy vida yerine denk geldi bende orayıda kopardım daha garanti olmuş oldu. eskiden de bu şekilde bir şey yaptığımı hatırlıyorum.


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: onursapci üzerinde Temmuz 29, 2017, 17:38:15 ÖS
Tebrikler eline saglik :)


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: ibo1973 üzerinde Temmuz 29, 2017, 17:47:26 ÖS
emek verip uğraşmışşın tebrikler. yanlız ramları taktığın şekilde disket sürücüyü takabiliyormusun merak ettim ? yada uygun disket sürücü varmı elinde ? sanırım var ve yerine uyuyor.

Teşekkür ederim. Ben eskiden beri bu şekilde 2 mb ram olayını mod yapıyorum ve bu şekilde disket sürücü sıfır gibi yerine oturuyor. Amiga 600 ü tam toparladığım zaman oranın bir fotosunu da bitmiş halleriyle birlik de eklerim.

Bu arada disket sürücü çalışmıyordu malum cia nın durumundan. hard diskte sistem açılıyor fakat dediğin gibi oyun filan açılmıyordu. tüm temizleme, tamir ve kapasitör değişiminden sonra hard diskteki sorunda gitti. sorunsuz çalışıyor.

disket sürücüden oyunlar çalışıyordu gerçi halletmişşin sorun yok ama disket sürücüden oyunlar çalışıyordu hdd den çalışmıyordu.

sonuç itibari ile hurda olmaktan kurtarmış oldun 600 ü bu bakımdan iyi oldu.


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: Gokhan Ozkan üzerinde Temmuz 31, 2017, 08:45:42 ÖÖ
Emeğine sağlık olsun. Güzel olmuş.


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: Gökçe Bozkurt üzerinde Temmuz 31, 2017, 10:20:56 ÖÖ
o durumdan bu duruma....

ellerine sağlık.

kapasitör değişiminin bir daha önemini gördük..


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: maverick üzerinde Ağustos 01, 2017, 10:00:17 ÖÖ
(https://i.hizliresim.com/aGRWGz.jpg)

Elinize sağlık, başarılı bir ameliyat olmuş hocam  :)


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: Def Leppard üzerinde Ağustos 01, 2017, 11:08:29 ÖÖ
Daha ağır hatta ölmüş bir a600 board daha geliyor bakalım hayata geri dönüşü olacak mı?  ;)


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: ibo1973 üzerinde Ağustos 01, 2017, 11:25:29 ÖÖ
Daha ağır hatta ölmüş bir a600 board daha geliyor bakalım hayata geri dönüşü olacak mı?  ;)

gelene açık kalp ameliyatı bypas kök hücre nakli ve saatler süren ameliyattan sonra belki kurtulur. :D


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: Def Leppard üzerinde Ağustos 01, 2017, 11:37:32 ÖÖ
Daha ağır hatta ölmüş bir a600 board daha geliyor bakalım hayata geri dönüşü olacak mı?  ;)

gelene açık kalp ameliyatı bypas kök hücre nakli ve saatler süren ameliyattan sonra belki kurtulur. :D

Pc leri kurtarmak için bu kadar uğraşmıyorum AMİGA lara ayrı bir özen gösteriyorum. Amigalar tamir olmasa da mutlaka bir parçası gün geliyor işe yarıyor :)


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: Gökçe Bozkurt üzerinde Ağustos 01, 2017, 11:56:02 ÖÖ
bu ağır hasta benim ki değildir inşallah :)


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki Amiga 600 ün değişimi
Gönderen: Def Leppard üzerinde Ağustos 01, 2017, 13:02:25 ÖS
bu ağır hasta benim ki değildir inşallah :)

Yok seninki ağir yaralı ama gözünü açıyor  8) diğer bir board aldım a600 bozuk ölü durumda  :-\  olmazsa yedek parça olacak  ;)


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: Def Leppard üzerinde Ağustos 07, 2017, 13:07:51 ÖS
Ölü durumdaki Amiga 600 nasıl tamir edilir ? Geçenlerde çok kötü durumda bir amiga 600 board daha elime geçti. 

Amiga 600 board un sorunları

- ilk başta paula nın üst tarafında devrede yanıklık vardı. oradaki bir direnç ve diot yanmış bu nasıl olmuş onu bilemiyorum. o bölümde devrede ciddi zarar oluşmuş.
- cia, ram, mouse joystick port , ext. disk drive port eksik.
- klavye chipi dalgınlıkla cia yerine takılmış

Bu durumdaki bir board normalde yedek parça olur ama yaptıklarım,

- Devredeki yanıklık da yanlış işlemler yapılmış. o bölüm tam parçaları ve devrede kopan yerler düzeltildi.
- sağlam bir klavye chipi yerine takıldı.
- cia lara soket ve sağlam cialar takıldı.
- 2 adet ram ve eksik bazı kapasitörler takıldı.
 
Bu durumda a600 görüntü verdi ama ekran da bir renk in(mavi) olmadığını gördüm. rgb portuna bakınca mavi renk e gerekli voltaj gelmiyordu. sony den çıkan rgb leri kontrol ettim ve sony den geliyor demekki arada bir kopukluk veya başka birşey de sorun var. sony nin üst tarafındaki transistörden çıkış olmadığını tespit ettim ve o transistörüde değiştirince normal görüntüde gelmiş oldu.

Çalışmasında hdd, disket okuma, görüntü gibi bir sorun göremedim. hala yapılması gerekenler mouse, joystick, ext. disk drive port takılacak. floopy güç ve portun plastiklerinin değişmesi lazım yanıklar var. Tüm kapasitörlerin değişmesi gerekiyor bazı yerlerde pad lerde kopmada mevcut. bu eksikleride giderince tam bitmiş fotosunu da ekleyeceğim.

Ölü durumdaki amiga 600 de bu şekilde tamir olmuş oluyor  8) Ameliyat da 2 adet daha a600 board daha var onları da kurtarmam gerekiyor  ;)

Bu şekilde kısaca anlatıyorum ama bu işlemleri yapıp arızaları tespit etmek, eğer oda işler yolunda giderse, öğlen başlasam akşam geç saatlere kadar sürüyor  ::) eğer sorunlar ciddi ise günlerce uğraşmam gerekebiliyor. Eğer amiga board iç katmanlarda veya devrede çok ciddi bir sorun yoksa ve gerekli yedek parçalar temin edilebilirse sanırım Amiganın tüm modellerini tamir edebilirim. Bu tarz tamir işlerinde schemalar çok önemlidir. mutlaka schemalara bakmak gerekiyor neyin ne olduğunu daha çabuk çözebiliyorsun.


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: Gökçe Bozkurt üzerinde Ağustos 07, 2017, 13:13:34 ÖS
Eline sağlık
iyi ki varsın
Elime böyle bir board düşse, herhalde üstündeki çipleri sökme takma egzersizi yapmak için kullanır 2 saat sonra işim bitince de çöpe atardım..
Ama ehil ellerde küllerinden doğuyor..


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: Amiga24 üzerinde Ağustos 07, 2017, 13:20:02 ÖS
Eline sağlık, bir de slogan yazalım; "Amiga 600 ler çöpe değil ihtiyaç sahiplerine"


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: Agony üzerinde Ağustos 07, 2017, 14:07:29 ÖS
Vay arkadaş, ne tamirciler var beee :D Küllerinden yeniden doğmuş resmen. Eline sağlık. Buna birde kasa ve klavye buldun mu tamamdır.


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: ibo1973 üzerinde Ağustos 07, 2017, 16:49:42 ÖS
vay arkadaş o kartı tamir ettiyse  pes yani :D sendeki sabır ve amiga sevgisi baya varmış demmeki tebrikler . o kart bana geldiğinde bozuktu ben yedek parçalık olarak kulanmıştım sende tamir etmişşin helal olsun iyi olmuş en azından değerlenmiş oldu .


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: Murat1253 üzerinde Ağustos 07, 2017, 20:37:01 ÖS
eline saglık hasan abi ben murat bağcı


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: mrmojorisin üzerinde Ağustos 07, 2017, 20:41:42 ÖS
Hasan değil Turgay :)


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: Murat1253 üzerinde Ağustos 07, 2017, 20:43:36 ÖS
Turgay bey elinde amiga 600 merbane varmı


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: toddler üzerinde Ağustos 07, 2017, 22:02:22 ÖS
Turgay bey elinde amiga 600 merbane varmı


Murat, Amiga 600'e klavye membranı arıyorsan yurt dışı sitelere bakmalısın. Hatırlarsan senin evde kahve içerken Türkiye'de bulamayacağını söylemiştim  ;)


Konu Başlığı: Ynt: Hurda durumdaki 2x Amiga 600 tamiri
Gönderen: Def Leppard üzerinde Ağustos 07, 2017, 22:24:29 ÖS
Maalesef benimde elimde yok ebayda kargo dahil 150TL gibi bir fiyata satılıyor.

Amigalar da iç katmanlarda veya devrede kötü bir hasar yoksa, gerekli parçalarda temin edilebilirse sanırım tüm amigaları tamir edebilirim. Amiga tamiri yapmak bana farkli bir duygu veriyor. hele tamir edipte kickstart ekranı gelince mutlu oluyorum :) herkeze teşekkür ederim.