commodore.gen.tr

Amiga => Amiga Donanım => Konuyu başlatan: Jax üzerinde Ekim 11, 2017, 22:42:02 ÖS



Konu Başlığı: Amiga Uydunet
Gönderen: Jax üzerinde Ekim 11, 2017, 22:42:02 ÖS
Amiga yı Uydunet in modemi ile internet e bağlamayı başaran var mı?

Forumdaki bir arkadaşımızdan Etherlink III aldım.
Forumdaki Amiga ile Network konusunda anlatılanları yapmama rağmen hep aynı hata mesajını alıyorum.

"Ip Address could not be resolved"

Acaba uydunet modemi ile bir uyumsuzluk olabilir mi?
Etherlink III de bir sıkıntı olablir mi?
Etherlnk III e bağlı olan bir kablo var üzerinde 10 ve 100 yazıyor. Fakat ışıkları yanmıyor.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Alpyre üzerinde Ekim 11, 2017, 23:27:55 ÖS
Ben Amiga ile UyduNet'e sorunsuz bağlanıyorum yıllardır.

Etherlink III için 3c589.device (http://aminet.net/package/driver/net/3c589) lazım. Kurdun mu?

Ayrıca CardReset (http://aminet.net/package/util/boot/CardReset) yamasının yapılmış olması gerekiyor. Yaptın mı?

Bağlantı ayarlarını ilk olarak MiamiInit ile oluşturup, daha sonra MiamiDx'e import etmek en kolayı. Öyle yapıyorsun değil mi?


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Jax üzerinde Ekim 12, 2017, 08:26:12 ÖÖ
Ben Amiga ile UyduNet'e sorunsuz bağlanıyorum yıllardır.

Etherlink III için 3c589.device (http://aminet.net/package/driver/net/3c589) lazım. Kurdun mu?

Ayrıca CardReset (http://aminet.net/package/util/boot/CardReset) yamasının yapılmış olması gerekiyor. Yaptın mı?

Bağlantı ayarlarını ilk olarak MiamiInit ile oluşturup, daha sonra MiamiDx'e import etmek en kolayı. Öyle yapıyorsun değil mi?

Aynen dediğiniz gibi yapıyorum. Fakat her seferinde "Ip Address could not be resolved" mesajı karşıma çıkıyor.

1- Card Patch ve Card Reset C ye attım. User-startup dan girdilerini yaptım.
2- DEVS:networks KISMINA 3c589.device i kopyaladım.
3- Miami DX kurulumunu yaptım. OS 3,9 içinde my files kısmında vardı. Ordan install yaptım.
4-Miami init ile ön kurulum yapmaya çalıştım. Gerçi ip değerini kendi otomatik bulamıyor. Elle girmemi istiyor.

ip
subnet mask
gateway
DNS

Etherlink III ün çalıştığından nasıl emin olabilirim?
Ethernet kablosunu çıkardığımda da aynı hata mesajı var. Taktığımda da.

Acaba modem arayüzünden bir takım ayarlar mı yapmak gerekiyor?


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Alpyre üzerinde Ekim 12, 2017, 14:01:34 ÖS
Öncelikle MiamiDX ayarlarını sırasıyla aşağıdaki gibi yaptığından emin olalım:
(https://i.imgsafe.org/f4/f48856fe33.png)

(https://i.imgsafe.org/f4/f48857013e.png)

(https://i.imgsafe.org/f4/f4885de003.png)

(https://i.imgsafe.org/f4/f4885ec4ef.png)

Eğer aynı bu şekilde yapıyorsan ve IP alamıyorsan EtherlinkIII'ten şüphelenebiliriz.

MiamiDX'in içinden aygıtı sorgulayabiliyoruz. O da sırasıyla şöyle:
  • MiamiDX'i çalıştır,
  • "Hardware" sekmesine geç,
  • "New"e tıkla,
  • "Ethernet" seç,
  • "Name" kısmına "EtherlinkIII" (veya benzer bir şey) yaz,
  • "Driver" kısmına "3c589.device" yaz,
  • "SANA-II parameters"a tıkla,
  • "Query device"a tıkla,

...eğer "Hardware address" kısmında aygıtın MAC adresi çıkarsa, aygıtın çalıştığını düşünebilirsin.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Jax üzerinde Ekim 12, 2017, 14:54:05 ÖS
Sizin yazmış olduklarınızı aynen bire bir yapıyorum.
Ayrıca Mac adresi de çıkıyor.
Acaba Os3.9 da mı sorun var.

Miami ile online yazdıktan sonra ( her ne kadar ip unrecognized desede) Aweb ile google a girmeye çalışıyorum. Başka türlü emin olamıyorum internet var mı yok mu diye. Tabi sayfa açılmıyor.

Ping atmadan bahsetmiş bir arkadaş. Amigada ping nasıl atılıyor. C de ping komutu yok.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Alpyre üzerinde Ekim 12, 2017, 15:19:47 ÖS
IP adresi alamadıktan sonra ping atmaya çalışmanın pek bir anlamı yok bence.

Dürüst olmak gerekirse MiamiInit ile bu sorunu birkaç kez ben de yaşadım. Ancak inatla tekrar tekrar deneyince bir şekilde IP almayı başardım. Sonrasında bu sorun kendini hiç tekrarlamadı.

Buna tam olarak ne neden oluyor bilmiyorum. Ancak ENV:'deki bir ortam değişkeni neden oluyor olabilir.

Örneğin:
HOME, HOST, DOMAIN, DOMAINNAME, REALNAME, USERNAME adlı ortam değişkenlerini bildiğim kadarıyla Miami kendisi oluşturuyor. Belki bunlardan birinin daha önceden Set edilmiş olması süreci olumsuz etkiliyordur.

ENV: yoluna bir bak istersen. Yukarıda saydığım ortam değişkenlerinden birinin önceden var olmadığından emin ol. Belki bu sorunu çözer.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Jax üzerinde Ekim 12, 2017, 15:25:02 ÖS
Teşekkürler akşam eve gidince bakacağım.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: witchdoktor üzerinde Ekim 12, 2017, 15:42:57 ÖS
İleride deneyip de karşılaşabileceğim sorunlarla ilgili güzel bir başlık olmuş. Açıkçası şu anda bana Amiga ile internete girmek falan fantezi gibi geliyor...


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ekim 12, 2017, 17:02:15 ÖS
Benim a600 de os3.9 ile kullandığım surecom PCMCIA kart dhcp ile değil de bootp ile ip alabiliyordu. Kart mi bunu istiyor yoksa yazılım mi? bunu öğrenecek kadar kurcalamamistim.. Bootp sunucusu kurun ya da bootp desteği olan router ile deneyin.

Amitcp nin bir de Floppy versiyonu vardı. Ethernet ile bagliysaniz disketten boot ile TCP komutları FTP gibi işlemleri yapabilirsiniz. Böylece bağlantınız ve kartınızı test etmiş olursunuz.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Jax üzerinde Ekim 12, 2017, 17:06:48 ÖS
Amitcp nedir bilmiyorum. Şimdiye kadar sadece Miami DX ile deneme yaptım.

Bir diğer başlıkta şöyle yazmış bir arkadaşımız

"C:SetPrism2Defaults SSID kullanılanSSID KEY bağlantıŞifresi

WEP değilse bağlantıŞifresi boş olacak"

Acaba çözüm bu olabilir mi?


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: toddler üzerinde Ekim 12, 2017, 17:34:52 ÖS
Amitcp nedir bilmiyorum. Şimdiye kadar sadece Miami DX ile deneme yaptım.

Bir diğer başlıkta şöyle yazmış bir arkadaşımız

"C:SetPrism2Defaults SSID kullanılanSSID KEY bağlantıŞifresi

WEP değilse bağlantıŞifresi boş olacak"

Acaba çözüm bu olabilir mi?

Bu sizin için bir çözüm değil, prism2 wireless kartlar için.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Jax üzerinde Ekim 12, 2017, 21:27:08 ÖS
Maalesef ENV ile ilglil her şeye baktım OME, HOST, DOMAIN, DOMAINNAME, REALNAME, USERNAME alakalı bir girdiye rastlamadım.
Sorun halen devam ediyor. Henüz internete Amigam ile bağlanamadım. :(


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Jax üzerinde Ekim 12, 2017, 21:46:07 ÖS
Benim pcmica kart 3c589D olarak görünüyor. Acaba o nedenle 3c589.device ile uyumsuz olabilir mi?

Easynet software varmış. Ama download linki yok. Neredn bulabilirim?


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Alpyre üzerinde Ekim 12, 2017, 22:32:09 ÖS
3c589D modeli 3c589.device ile uyumlu (readme'sinde yazıyor).

EasyNet halen satışta olan bir yazılım. O yüzden indirme linki bulamaman normal. Elbet bir yerlerde korsan vardır, ancak kullanmanı önermem. MiamiDX ondan kat be kat daha iyi bir program (tabi çalıştırabilirsek :D )

Bu arada MiamiDx'in kurulumunda mı bir eksiklik var acaba? MIAMI: assign'ı mevcut mu örneğin?


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: emarti üzerinde Ekim 12, 2017, 22:36:13 ÖS

EasyNet halen satışta olan bir yazılım. O yüzden indirme linki bulamaman normal. Elbet bir yerlerde korsan vardır, ancak kullanmanı önermem. MiamiDX ondan kat be kat daha iyi bir program (tabi çalıştırabilirsek :D )


Kabul etmiyorum @Alpyre Abi. Haksızlık ediyorsun. Adı gibi program doğrusu.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Alpyre üzerinde Ekim 12, 2017, 22:42:52 ÖS

EasyNet halen satışta olan bir yazılım. O yüzden indirme linki bulamaman normal. Elbet bir yerlerde korsan vardır, ancak kullanmanı önermem. MiamiDX ondan kat be kat daha iyi bir program (tabi çalıştırabilirsek :D )


Kabul etmiyorum @Alpyre Abi. Haksızlık ediyorsun. Adı gibi program doğrusu.

Valla bende ikisi de var. EasyNet'i kurduğum gibi kaldırmıştım. Miami'yi her koşulda tek geçiyorum. :)


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: emarti üzerinde Ekim 12, 2017, 23:11:06 ÖS
Easynet'in ayarlarını yapmazsanız bağlanmak için geçen süreniz uzayabilir. Örneğin başlangıçta liveupdate yapmak istiyor default olarak. Bu durum süreyi uzatıyor. Gereksiz bir ayar bu iptal edilirse hızlı şekilde çevrimiçi oluyor.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: BlitzBasic üzerinde Ekim 13, 2017, 08:11:28 ÖÖ
İleride deneyip de karşılaşabileceğim sorunlarla ilgili güzel bir başlık olmuş. Açıkçası şu anda bana Amiga ile internete girmek falan fantezi gibi geliyor...

A1200 ile lüx, ben hormonlu A500 ile giriyorum :) grafikleri yüklemeden. 68000 yazılım yönünden çok kısıtlı en büyük sıkıntısı bu. Yinede Aminetten http üzerinden ve evdeki ftp sunucusundan dosya aktarımı yapabiliyor.

Bu arada Alper'in dediği gibi Easynet'i felan boşverin, Miami en iyisi. Null modem kablosu varsa seri port üzerinden yavaşta olsa windows veya linux üzerinden internetede çıkartabilirsiniz Amiga'yı.

http://aminet.net/search?query=fping (http://aminet.net/search?query=fping)

Bunu c'ye atıp ping'e ismini çevirirseniz ping komutunuz olur. Wifi ile hiç denemedim onun için birşey diyemem ama işi daha basitleştirmek için dhcp'yi devre dışı bırakıp Amiga'ya elle ip vermek bazı sorunların önüne geçebilir. Test için modeme ping atmak işe yarayabilir daha sonra dns test için "ping gmail.com" işe yarayabilir, bütün bunları geçerse internete çıkmamak için bir sebep kalmaz.

Bu şekilde en azından sorunun nerede olduğunu tespit edebilirsiniz, uydunet veya ttnet felan olması  sizin sorununuz ile alakası olduğunu sanmam.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Jax üzerinde Ekim 13, 2017, 09:47:43 ÖÖ
Bu kartı PC ye takıp bir takım ayarlar yapmak gerekir mi?


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: BlitzBasic üzerinde Ekim 13, 2017, 11:00:40 ÖÖ
pcmcia wifi kartları windows üzerinde sürücüsünü yükledikten sonra herhangi bir donanım gibi çalışıyor, özel bir ayarı felan yok. bu dediklerim windows için ama linuxtada farklı birşey olacağını sanmam.

not.: ethernet'miş ben wifi sanmıştım ama ethernet ilede değişen birşey olmaması lazım.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Jax üzerinde Ekim 13, 2017, 22:31:52 ÖS
Etherlink 3 kartını windows xp yüklü bir laptop ta denedim. Orada da çalışmadı. Sorun Etherlink 3 de yada ona bağlı olan kablo ucunda. O kablo ucunun bir tarafı etherlink 3 e diğer ucu da ethernet kablosuna bağlanıyor.

Fikrini ve çözüm önerilerini zaman ayırıp burada yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga Uydunet
Gönderen: Alpyre üzerinde Ekim 14, 2017, 11:20:54 ÖÖ
Yazılım kısmını tükettik, acaba sorun donanımda, kabloda falan mı diye yazacaktım ki, öyle çıktı... :D