commodore.gen.tr

Amiga => Amiga Donanım => Konuyu başlatan: fort_apocalypse üzerinde Aralık 30, 2018, 02:18:36 ÖÖ



Konu Başlığı: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Aralık 30, 2018, 02:18:36 ÖÖ
Merhaba,

Forumda bir arakadaştan Amiga 500 kickstart 1.3 bilgisayar satın aldım.

Bu Amiga 500 bilgisayarın V1.3 olan romunu V3.1 romla değiştirsem donanımsal uyumsuzluk olur mu? yoksa sorunsuz çalışır mı?

Bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaş var mı?

Böyle bir link buldum ama deneyen yapan arkadaş var mı acaba?

http://bax.comlab.uni-rostock.de/en/hardware/amiga500/kickstart-eprom/ (http://bax.comlab.uni-rostock.de/en/hardware/amiga500/kickstart-eprom/)

Teşekkürler.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: spunky üzerinde Aralık 30, 2018, 02:53:28 ÖÖ
Sorundan ne anladığımıza bağlı. Eğer A500'ümüze bağlı bir HDD kontrolcümüz varsa Os 3.1 kurabiliriz Tabi bunu OCS'nin kapasitesi kadar kullanabiliriz. Renk derinliği ya da AGA oyunlarının çalışmaması gibi. Elbette ille de 1.3 rom isterim diyen A500 için yazılmış uygulamalar çıkabilir. Bununla beraber WHD Load oyunları oynayacaksanız genelde çalışır ya da çalıştırmanın bir yolu / parametresi vardır. Ben uzun zamandır 3.1 Romlu A500+ kullanıyorum yani neredeyse mümkün olan en karmaşık kombinasyon :) buna bir de ruh hastası bir turbo kart ilave etmiş olarak kullandığımı ve neredeyse her tür uygulamayı çalıştırmanın bir yolunu bulabildiğimizi düşünürsek ortada pek bir sorun yok da diyebiliriz. Bilmem cevap vermiş oldum mu ? :D

Edit : Bununla beraber eğer sadece disket kullanarak A500'ü kullacak olsaydım ROM upgrade yapıp başımı ağrıtmazdım. 1.3 her işimi görürdü.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Aralık 30, 2018, 03:08:15 ÖÖ
1.3 rom'u yükseltme ihtiyacı eski arşivimdeki bazı özel diskleri ADF dosya yapma ihtiyacımdan doğdu.

Aşağıdaki linkte kickstart 1.3 yeterli olmayacağı yazıyor.

http://ale.emuunlim.com/guides/adf-create.shtml (http://ale.emuunlim.com/guides/adf-create.shtml)



Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: spunky üzerinde Aralık 30, 2018, 03:30:51 ÖÖ
O zaman özel durumlar özel çözümler gerektirir noktasına geliyoruz.

https://www.amedia-computer.com/en/hardware/228-rom-switcher-for-a500-a500plus-a2000.html (https://www.amedia-computer.com/en/hardware/228-rom-switcher-for-a500-a500plus-a2000.html)

Bu ya da buna benzer bir ROM switcher işinizi çözebilir.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Aralık 30, 2018, 03:35:06 ÖÖ
Bu baya pahalıya gelecek.
Araştırmaya devam :)

Teşekkür ederim ilginiz için.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: haydar_abi üzerinde Aralık 30, 2018, 12:34:50 ÖS
Amiga 500 için Kickstart 3.1 var. Onu takınca 3.1 disketleri görecektir.

Disketleri adf yapmaya gelince 500'ün standart hafızası yetmeyecektir. 215k arttırdık diyelim (en ucuz çözüm bu). Bir disketi adf yaptıktan sonra bu da dolacaktır. Daha sonra bu adfleri nereye aktaracağız? diye bir sorun çıkıyor. Standart 500'de bu da mümkün değil. Bir adet harddisk gerekli.

En uygun çözüm gotek sürücü olabilir. Gotekte tanımladığınız boş adflere disketten kopyalama yapabiliyoruz. Bunun için kickstart 1.3 de yeterli olacaktır.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Aralık 30, 2018, 12:58:19 ÖS
Zamanında seri kablo ve pcde amiga explorer ile disketleri aktardığımı hatırlıyorum.
https://www.amigaforever.com/ae/ (https://www.amigaforever.com/ae/)

Haydar_abi 'nin dediği gibi gotek te en güzel çözüm. Tabi bunun için harici floppy sürücüye ihtiyacınız olacak.


Kendim uğraşır yaparım derseniz:
Gotek ile çözebilmeniz için, gotek sürücüye flashfloppy firmware yüklemeniz gerekecek.
https://github.com/keirf/FlashFloppy/wiki/Downloads (https://github.com/keirf/FlashFloppy/wiki/Downloads)

Gotek sürücüyü aşağıdan alabilirsiniz
https://tr.aliexpress.com/item/New-Version-SFR1M44-U100K-3-5-1-44MB-USB-SSD-FLOPPY-DRIVE-EMULATOR-for-YAMAHA-KORG/32489792136.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.318.224e3c00Fd5Xaw (https://tr.aliexpress.com/item/New-Version-SFR1M44-U100K-3-5-1-44MB-USB-SSD-FLOPPY-DRIVE-EMULATOR-for-YAMAHA-KORG/32489792136.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.318.224e3c00Fd5Xaw)



Ya da AmigaTeknik 'ten hazır halde satın alabilirsiniz.
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?action=profile;u=33 (http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?action=profile;u=33)


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: amigateknik üzerinde Aralık 30, 2018, 13:36:59 ÖS
Selam dual kıcstar ve gotek Extarnıl olarak mevcut amiga için daha fazla ürünler mevcut gsm 05446886266 ararsanız detaylı konuşuruz


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: spunky üzerinde Aralık 30, 2018, 14:04:25 ÖS
Aslında 512 KB Ram ve 1.3 Kick ile de A500'ünüzü gayet güzel bağlayabilirsiniz PC'nize.

http://aminet.net/comm/misc/twin_express.lha (http://aminet.net/comm/misc/twin_express.lha)

twin ve seri bağlantı kablosu ile DOS prompt üzerinden az transfer yapmadık.

İşinizi göreceğini düşünüyorsanız, TWIN'in amiga tarafında çalışması için WB disketine bir iki dosya atılması gerekiyor. İlk aşamada forumdan birimiz bu disketi hazırlayıp atabiliriz.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Aralık 30, 2018, 18:36:44 ÖS
İlgileriniz ve değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.

Öncelikle RS232 seri kablo çözümünü bir denemek isterim, olmazsa external gotek ile işi halletmeye çalışacağım.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ocak 01, 2019, 23:33:38 ÖS
Evde bir adet null modem kablo buldum, bağlantılarını ölçtüm,
Bağlantı şekli aşağıdaki gibi.
İnternette gördüğüm klasik null modem bağlantının aynısı değil, mesela klasik bağlantıda 1 ve 6 kısa devre ve 9 no conect. Sizce bu kablo işimi görür mü?

1 <> 1
2 <> 3
3 <> 2
4 <> 6
5 <> 5
6 <> 4
7 <> 8
8 <> 7
9 <> 9



Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: i_r_on üzerinde Ocak 01, 2019, 23:55:09 ÖS
https://www.hackster.io/robsmithdev/arduino-amiga-floppy-disk-reader-v1-485582 (https://www.hackster.io/robsmithdev/arduino-amiga-floppy-disk-reader-v1-485582)

Şöyle bir proje var, elinizde arduino ve 3.5 inch floppy drive varsa şunu da deneyebilirsiniz.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ocak 02, 2019, 00:01:53 ÖÖ
https://www.hackster.io/robsmithdev/arduino-amiga-floppy-disk-reader-v1-485582 (https://www.hackster.io/robsmithdev/arduino-amiga-floppy-disk-reader-v1-485582)

Şöyle bir proje var, elinizde arduino ve 3.5 inch floppy drive varsa şunu da deneyebilirsiniz.

Güzel bir projeymiş ama elimde Arduino yok :(


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ocak 02, 2019, 00:08:02 ÖÖ
Zamanında seri kablo ve pcde amiga explorer ile disketleri aktardığımı hatırlıyorum.
https://www.amigaforever.com/ae/ (https://www.amigaforever.com/ae/)


Eğer kablo uygunsa yukarıdaki yönetmi denemek istiyorum.



Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: i_r_on üzerinde Ocak 02, 2019, 00:22:03 ÖÖ
@fort_apocalypse : 1 ve 9'u kullandığına dair bir ibare yok sanki. İş görür bence.

https://www.amigaforever.com/kb/13-105 (https://www.amigaforever.com/kb/13-105)


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ocak 02, 2019, 00:24:09 ÖÖ
Ok. bir deneyim bakalım, teşekkürler.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: spunky üzerinde Ocak 02, 2019, 00:56:30 ÖÖ
Donanım tecrubeniz nedir bilemiyorum ama kabloyu özellikle takıp çıkarırken Amiga'nızın kapalı olduğundan emin olun, Açıkken takacaksanız da kabloyu ters tutmadığınızdan emin olun yoksa CIA'ların yanması an meselesi.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 500 Kickstart Upgrade
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 02, 2019, 09:26:10 ÖÖ
Evde bir adet null modem kablo buldum, bağlantılarını ölçtüm,
Bağlantı şekli aşağıdaki gibi.
İnternette gördüğüm klasik null modem bağlantının aynısı değil, mesela klasik bağlantıda 1 ve 6 kısa devre ve 9 no conect. Sizce bu kablo işimi görür mü?

1 <> 1
2 <> 3
3 <> 2
4 <> 6
5 <> 5
6 <> 4
7 <> 8
8 <> 7
9 <> 9



Akşam bendeki kabloya bir bakayım. Aynı şekilde usbden seri port ile windows xp ve amiga explorer ile kullanıyorum.
Hızı yavaş tabi :) 19200bps Daha hızlısı sorun çıkarıyordu. ama disketleri almak için yeterli. Bir disketin kopyalanması yaklaşık 5dk sürüyor :)

a500 ile kullanacaksanız aexplorer workbench disketine bir dosya kopyalıyor.
Workbench 1.3 disketinde yer olmadığından, kendinize içindeki gereksiz programların silindiği bir workbench disketi yapmanız gerekecek.

Amiga da bunu çalıştırdıktan sonra pc de aexploreri açınca karşınıza amigadaki sürücüler geliyor. Harddisk varsa içinde gezinebilirsiniz. Disket takılı ise pc ye .adf olarak aktarabilirsiniz.