commodore.gen.tr

Amiga => Amiga Genel => Konuyu başlatan: ozgur106 üzerinde Ocak 24, 2019, 11:22:41 ÖÖ



Konu Başlığı: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: ozgur106 üzerinde Ocak 24, 2019, 11:22:41 ÖÖ
500 ve 1200 üm olmuştu....600 alırsak adf oyun için neler ek masraf olur yeni tvlere nasıl bağlanır ?


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 24, 2019, 14:04:29 ÖS
500 ve 1200 üm olmuştu....600 alırsak adf oyun için neler ek masraf olur yeni tvlere nasıl bağlanır ?
Sadece adf oyunları oynanacaksa, gotek ve flashfloppy yeterli. 1mb ek ram alırsan da biraz rahatlatır.
WHDload oyunları oynanacaksa, en azından furia gerekiyor.
Televizyonlara bağlantı, display port - scart kablo ile olur.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: ozgur106 üzerinde Ocak 24, 2019, 14:18:40 ÖS
WHDload derken ?


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 24, 2019, 14:25:37 ÖS
WHDload derken ?
A500 ve üstü modeller için, disket ortamında çıkmış oyunlar, programlar, ve demolar, whdload ile harddisk üzerinde calıştırılabiliyor. Orijinal disketlerin imajları ve özel yazılan whdload installer ile disketlere ihtiyaç duymadan çalışabiliyorlar. Whdload bunlar için, oyun veya programın uyumlu olduğu kickstart.rom dosyasına ve en az 4mb ek ram e ihtiyaç duyuyor :)

http://www.wikizero.biz/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvV0hETG9hZA (http://www.wikizero.biz/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvV0hETG9hZA)
http://whdload.de (http://whdload.de)
http://www.whdownload.com/index.php (http://www.whdownload.com/index.php)


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Ocak 24, 2019, 14:30:20 ÖS
WHDload bir program normalde Ocs ve Ecs chip setli bütün oyunları a1200 de oynayamıyorsun. O yüzden de WHDload diye hdd ye kurulan bir program var. Burada Amiga oyunları bir araya toplanmış. Amiga cd32 versiyonu a500 versiyon oyunları Ram'in yetiyorsa oynayabiliyorsun. Hatta bazılarına cift buton özelliğide eklenmiş oyuna bağlanırken seçebiliyorsun. a600 de Hdd versiyonu olan bir makina old. İçin onada cf karta os kurup bu yazılımı yükleyebiliyorsun.

Tabi Kaan abi daha uzman benim hiç a600'üm olmadı. Muhtamelen minimum 4 mb ram gerekiyor oradaki oyunları rahat açabilmen için. AGA versiyonları açmaz. Onlar sadece 1200 veya 4000 gibi makinalarda açılıyor.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: ozgur106 üzerinde Ocak 24, 2019, 14:31:34 ÖS
Kaan sende olmasan bilgi alamayacağız çok teşekkürler..


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: ozgur106 üzerinde Ocak 24, 2019, 14:32:18 ÖS
WHDload bir program normalde Ocs ve Ecs chip setli bütün oyunları a1200 de oynayamıyorsun. O yüzden de WHDload diye hdd ye kurulan bir program var. Burada Amiga oyunları bir araya toplanmış. Amiga cd32 versiyonu a500 versiyon oyunları Ram'in yetiyorsa oynayabiliyorsun. Hatta bazılarına cift buton özelliğide eklenmiş oyuna bağlanırken seçebiliyorsun. a600 de Hdd versiyonu olan bir makina old. İçin onada cf karta os kurup bu yazılımı yükleyebiliyorsun.

Tabi Kaan abi daha uzman benim hiç a600'üm olmadı. Muhtamelen minimum 4 mb ram gerekiyor oradaki oyunları rahat açabilmen için. AGA versiyonları açmaz. Onlar sadece 1200 veya 4000 gibi makinalarda açılıyor.

Eşref çok teşekkürler


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 24, 2019, 14:35:19 ÖS
WHDload bir program normalde Ocs ve Ecs chip setli bütün oyunları a1200 de oynayamıyorsun. O yüzden de WHDload diye hdd ye kurulan bir program var. Burada Amiga oyunları bir araya toplanmış. Amiga cd32 versiyonu a500 versiyon oyunları Ram'in yetiyorsa oynayabiliyorsun. Hatta bazılarına cift buton özelliğide eklenmiş oyuna bağlanırken seçebiliyorsun. a600 de Hdd versiyonu olan bir makina old. İçin onada cf karta os kurup bu yazılımı yükleyebiliyorsun.

Tabi Kaan abi daha uzman benim hiç a600'üm olmadı. Muhtamelen minimum 4 mb ram gerekiyor oradaki oyunları rahat açabilmen için. AGA versiyonları açmaz ama onlar sadece 1200 veya 4000 gibi makinalarda açılıyor.

2mb ram ile de kısıtlı sayıda oyun oynamıştım. Bazı tek disketlik oyunlar çalıştı, bazıları çalışmadı. Mesela Turrican 1 ve 2 sıkıntısızdı. Wings of fury tek disketlik oyun ama çalışmıyor :) 8 Disketlik Hugo yükleme ekranında bekleterek çalışıyordu. (Ram yetmediğini ekranı anlık olarak karartıp açmasından anlıyordum) Bu da sanırım oyunun kapladığı hafıza alanı ile ilgiliydi.
Maksimum ramdan faydalanmak için, içi boş boot disketi ile sistemi açıp cli ile cebelleşerek oyunları çalıştırdığım günler, furia aldığımda sona erdi..


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: BioMenace üzerinde Ocak 24, 2019, 14:39:07 ÖS
600 Neden Alınır?
Amiga koleksiyonu için olmazsa olmazdır.
Küçüktür, cicidir.

600 Neden Alınmaz?
Pahalıdır.
Uyumlu oyun kütüphanesi 500'e kıyasla daha kısıtlıdır.
Klavyede numara bölmesi olmadığı için bazı oyunlar çalışsa da düzgün çalışmayacaktır.
Masraf yaptırır. Ram kart alınırsa WHDload (harddiskten oyun çalıştırma) kullanılabilir fakat Ram kart pahalıdır.
Turbo kart alınırsa daha gelişmiş işler (internet bağlantısı, işletim sistemi, müzik, grafik işleri) yapılabilir fakat Turbo kart pahalıdır.

TV Bağlantısı Nasıl Yapılır?
A500 gibi RGB Scart kablosu ile mümkündür.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 24, 2019, 14:41:02 ÖS
Harddisk bağlanabilmesi, whdload oyunlarına yönlendiriyor. Whdload işine gireceksen de turbo kart gerekiyor :D


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Ocak 24, 2019, 14:41:09 ÖS
Yani bir tane Furia hızlandıcı kart işi çözüyor. Aslında a600 alıp içine furia kart tak at Amiga oyunlarını (WHDload kur) bu cgtr senin o cgtr senin yanında gezdir :)

https://amigastore.eu/480-furia-33mhz-fpu-for-amiga-600.html


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: mrmojorisin üzerinde Ocak 24, 2019, 14:42:35 ÖS
Bence membranı da A1200'den çok daha hassas. Günün birinde mutlaka membran sorunu yaşarsın.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 24, 2019, 14:45:21 ÖS
Bence membranı da A1200'den çok daha hassas. Günün birinde mutlaka membran sorunu yaşarsın.


Kesinlikle, bir tasarım hatası var o konuda
Ben o makinada 3. membranı geçen gün değiştirdim :)


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Ocak 24, 2019, 14:46:33 ÖS
Kaan abi yeni aldığın membran karbon değildi sanırım karbonlarmı çabuk bozuluyordu?


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 24, 2019, 14:49:50 ÖS
Bence membranı da A1200'den çok daha hassas. Günün birinde mutlaka membran sorunu yaşarsın. Ama son aldığın membranlar daha kaliteli dediydin dimi abi. Onu kulandığında bir sorun yaşamazsan karbon olandan değilde aluminyum olanlardan alırız.


Kesinlikle, bir tasarım hatası var o konuda
Ben o makinada 3. membranı geçen gün değiştirdim :)


Bence membranı da A1200'den çok daha hassas. Günün birinde mutlaka membran sorunu yaşarsın. Ama son aldığın membranlar daha kaliteli dediydin dimi abi. Onu kulandığında bir sorun yaşamazsan karbon olandan değilde aluminyum olanlardan alırız.

Alemeyyon değil eşref kontak uçlarını başka bir malzeme ile yapmışlar. Şimdi a600 ü kutusuna kaldırdım. Arada sırada açıp bakıyorum durumuna.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: Voltron üzerinde Ocak 24, 2019, 14:59:00 ÖS
Alınır, neden alınmasın ? Keyboard ve Kapasitörler biraz nazlı işte. Aslında onun da ömürlük bir çözümü var. @sedail in bir çözümüydü, ADP içerisinde olacak.

http://www.commodore.gen.tr/adp/a600klavye.html (http://www.commodore.gen.tr/adp/a600klavye.html)

Bir de WHDload için, 2MB Chip + 1 ve yukarısı PCMCIA ram yeterli. Sadece Whdload çıkış F10, HELP tuşu çalışmayabilir. Onu da Ctrl+A+A ile aşabilirsin. Yok ben illa ki Whdload dan workbench'e dönerim dersen, Cpu'yu 68010 yapman gerekir.


TV Bağlantısı Nasıl Yapılır?
A500 gibi RGB Scart kablosu ile mümkündür.


Üzerinde dahili TV modülatörü var. RF den de görüntü alınabilir.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 24, 2019, 15:02:49 ÖS
Alınır, neden alınmasın ? Keyboard ve Kapasitörler biraz nazlı işte. Aslında onun da ömürlük bir çözümü var. @sedail in bir çözümüydü, ADP içerisinde olacak.

http://www.commodore.gen.tr/adp/a600klavye.html (http://www.commodore.gen.tr/adp/a600klavye.html)

Bir de WHDload için, 2MB Chip + 1 ve yukarısı PCMCIA ram yeterli. Sadece Whdload çıkış F10, HELP tuşu çalışmayabilir. Onu da Ctrl+A+A ile aşabilirsin. Yok ben illa ki Whdload dan workbench'e dönerim dersen, Cpu'yu 68010 yapman gerekir.


TV Bağlantısı Nasıl Yapılır?
A500 gibi RGB Scart kablosu ile mümkündür.


Üzerinde dahili TV modülatörü var. RF den de görüntü alınabilir.

İlk başlarda ben de pcmcia ile ram çözümünü düşünmüştüm. O dönemde furia, 2mb pcmcia ramdan daha ucuza geliyordu :D


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: appiah4 üzerinde Ocak 24, 2019, 15:25:58 ÖS
A600'de de A500 gibi Composite TV-Out monokrom mu?


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 24, 2019, 15:28:47 ÖS
A600'de de A500 gibi Composite TV-Out monokrom mu?
Renkli


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: appiah4 üzerinde Ocak 24, 2019, 15:55:32 ÖS
A600'de de A500 gibi Composite TV-Out monokrom mu?
Renkli

Ne gerek var o zaman RF'e :)


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: haydar_abi üzerinde Ocak 24, 2019, 20:16:01 ÖS
Kafa karışıklıklarını gidermek lazım. A500 Plustan sonra ECS çipsete sahip olarak A600 üretildi. Tamircilerin sevmediği şey çiplerin lehimlenmiş olarak gelmesiydi. O yüzden çok kötülemeye uğramıştı. Numerik klavye de yoktu. Fakat 500'e nazaran daha geliştirilebilir idi. IDE uyumlu hardisk portu ve PCMCIA genişleme portu.

Görüntü için, RF içine yerleştirilmiş bir adet de composite port eklenmiştir. Her ikisi de renkli çıkış verir.
O zamanki TV'lerde bütün girişler yoktu. ne varsa onu kullanıyorduk. Bol seçenek iyi olmuştu.
RAM Genişlemesi PCMCI üzerinden 4 MB kadar. Şu an için expansionport üzerinden 1MB çip RAM eklenebiliyor. Fazla ram artışı tubo kartlarla sağlanabiliyor.
A1200 bunun daha da geliştirilmişidir. AGA grafik işlemci ve daha hızlı kontrolcüler ve geliştirilebilirlik.


Konu Başlığı: Ynt: Amiga 600 alınır mı ?
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ocak 24, 2019, 22:43:42 ÖS
Teşekkürler haydar_abi, hap gibi derli toplu, bilgilendirici bir özet geçmişsiniz. ben a600 dönemine kalamamıştım, aydınlandım açıklamanızla.