commodore.gen.tr

Commodore => Commodore Yazılım => Konuyu başlatan: emarti üzerinde Ocak 12, 2020, 03:27:25 ÖÖ



Konu Başlığı: C128 VDC 64K sonrası
Gönderen: emarti üzerinde Ocak 12, 2020, 03:27:25 ÖÖ
C128 için 16K olan VDC'yi RAM'ları söküp yeni uygun RAMları lehimleyerek 64K'ya upgrade ettim.
800x600 çözünürlülükte monochrome interlace grafik hazırladım. Referanslarım youtube video açıklamalarında mevcuttur.



thyGfPv-izE


Konu Başlığı: Ynt: C128 VDC 64K sonrası
Gönderen: witchdoktor üzerinde Ocak 12, 2020, 10:24:23 ÖÖ
Eline sağlık. Kod da paylaşabilir misin?


Konu Başlığı: Ynt: C128 VDC 64K sonrası
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Ocak 12, 2020, 10:25:56 ÖÖ
emeğine sağlık abi. Görüntüyü vga monitöre nasıl bağladın?


Konu Başlığı: Ynt: C128 VDC 64K sonrası
Gönderen: emarti üzerinde Ocak 12, 2020, 12:13:28 ÖS
Eline sağlık. Kod da paylaşabilir misin?
Optimize edip paylasirim

emeğine sağlık abi. Görüntüyü vga monitöre nasıl bağladın?

Aşağıdaki linkteki github sayfamda nasıl yapıldığını anlattığım şekilde her türlü monitöre bağlanabilir.

https://github.com/emartisoft/40-80-column-mode-cable-with-switchable-for-C128


Konu Başlığı: Ynt: C128 VDC 64K sonrası
Gönderen: AmigaEsref üzerinde Ocak 12, 2020, 12:47:50 ÖS
Emeğine sağlık abi. Sanırım bu devre sadece c128 için geçerli değil mi? C64 veya Amiga için uygun değil?


Konu Başlığı: Ynt: C128 VDC 64K sonrası
Gönderen: emarti üzerinde Ocak 12, 2020, 13:42:19 ÖS
Emeğine sağlık abi. Sanırım bu devre sadece c128 için geçerli değil mi? C64 veya Amiga için uygun değil?

Evet sadece c128


Konu Başlığı: Ynt: C128 VDC 64K sonrası
Gönderen: ercanersoy üzerinde Ocak 12, 2020, 14:00:57 ÖS
Emeğine sağlık abi. Sanırım bu devre sadece c128 için geçerli değil mi? C64 veya Amiga için uygun değil?

C64, zaten 64K ana belleğe sahiptir. C64'e 128K ana bellek bağlanırsa ya çalışmaz ya da yalnızca 64KB'ını görür. Çünkü, C64'te bulunan işlemci 6502'nin 16 bit adres yolu vardır.

Amiga'da yükseltme geçerli olabilir. Örneğin, Amiga 500'de bulunan 68000 işlemcisi 16M'ye kadar destekliyor.


Konu Başlığı: Ynt: C128 VDC 64K sonrası
Gönderen: ilkerficicilar üzerinde Ocak 12, 2020, 14:36:55 ÖS
... C64'e 128K ana bellek bağlanırsa ya çalışmaz ya da yalnızca 64KB'ını görür. ...

Bu yukarıdaki yanlışı düzeltmemiz gerek. C64'e RAM takmanızın önünde bir engel bulunmuyor. Bu konuda birkaç yaklaşım var. En yaygın ikisi REU ve GeoRAM. REU, ilave RAM'ı işlemcinin erişebildiği 16bit adres alanı içinde bir yerlere DMA yoluyla getirip götürüyor. GeoRAM ise ilave RAM'ı $DEXX alanına sayfa sayfa getiriyor. Ebay'den 2MB'lık olanını yaklaşık 50-60$'a alabiliyorsunuz şu an... Funet'te vb. başka ilave RAM devrelerini de bulabilirsiniz. İçlerinde yapması en kolayı +60K hack. İlk 4K değişmemek kaydıyla 64K'lık ilave RAM takıp banking yapmakta kullanılıyor. Ramdisk desteği ve GEOS desteği var. Belki Fort_apocalypse bize devre kartı konusunda yardımcı olabilir bu son devrede (http://singularcrew.hu/plus256k/60k.htm (http://singularcrew.hu/plus256k/60k.htm)). Her tür ilave RAM'ı normal kernal ile veya GEOS ile RAM disk olarak kullanabiliyoruz. Ayrıca çeşitli demolar bunları video amaçlı kullanıyor.

Bir de yanlış anlaşılma var: C128'in 144K olan toplam belleğini 192K'ya çıkarmış emarti. C128'ler 128K işlemci RAM'ı + 16K da VDC (ikinci görüntü chip'i) RAM'ı ile gelir. C128 de 16 bit adres yoluna sahiptir, ama RAM bank seçimi için bir de MMU bulunur... Emarti'nin yapmış olduğu gibi C128'deki VDC'nin RAM'ını 16'dan 64K'ya çıkarmak ise ek çözünürlük veya bol renk sağlıyor.


Konu Başlığı: Ynt: C128 VDC 64K sonrası
Gönderen: emarti üzerinde Ocak 12, 2020, 14:52:05 ÖS
Emeğine sağlık abi. Sanırım bu devre sadece c128 için geçerli değil mi? C64 veya Amiga için uygun değil?

C64, zaten 64K ana belleğe sahiptir. C64'e 128K ana bellek bağlanırsa ya çalışmaz ya da yalnızca 64KB'ını görür. Çünkü, C64'te bulunan işlemci 6502'nin 16 bit adres yolu vardır.

Amiga'da yükseltme geçerli olabilir. Örneğin, Amiga 500'de bulunan 68000 işlemcisi 16M'ye kadar destekliyor.

Ilker abi kendi mesajının son paragrafında gerekli açıklamayı yapmış. Upgrade edilen standart olan 16k vdc nin 64k yapılması. Yoksa 64k olarak çalışabilen uygulamalarda grafikleri görmek mümkün olmuyor.


Konu Başlığı: Ynt: C128 VDC 64K sonrası
Gönderen: ercanersoy üzerinde Ocak 12, 2020, 18:22:52 ÖS
Bilgilendirme için teşekkür ederim.