commodore.gen.tr

Commodore => Commodore Donanım => Konuyu başlatan: Barış Yeni üzerinde Ocak 16, 2020, 20:13:14 ÖS



Konu Başlığı: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Barış Yeni üzerinde Ocak 16, 2020, 20:13:14 ÖS
Geçen Gianna Sisters açtım. Ancak müzikte bir gariplik vardı. Arkalarda olması gereken bir ses gelmiyordu. Bende açtım C64C'mi SID'i söktüm bir iki üfledim belki temassızlık vardır diye, tekrar taktım ancak değişen bir şey yok...tekrar sökeyim dedim söktüm de ancak bir bacak uçtu gitti  :-[

Ne tavsiye edersiniz...

(https://i.imgyukle.com/2020/01/16/VKhtIt.jpg)
(https://i.imgyukle.com/2020/01/16/VKhM6R.jpg)
(https://i.imgyukle.com/2020/01/16/VKhFmc.jpg)


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 16, 2020, 20:23:10 ÖS
ince bir kabloyu chip in kopan bacağına lehimleyin. diğer ucunu da anakartın altında soketin ilgili noktasına lehimleyin sid i takın bakalım çalışıyormu.


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Barış Yeni üzerinde Ocak 16, 2020, 20:35:43 ÖS
Tamamdır Kaan. Deneyeyim bakalım. Umarım beceririm.


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Remzi üzerinde Ocak 16, 2020, 21:13:21 ÖS
Be bu durumda kullanilmamis bir direncin bir bacagini lehimleyip sonra da kesiyorum.Sokete rahat oturuyor.


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Ocak 16, 2020, 21:19:00 ÖS
Ben bu durumdaki entegrelere direnç bacaklarından lehimleyerek protez bacak yapıyorum :), orijinali gibi iş görüyor. ;)

(Remzi ile aynı şeyi yazmışız.) ;D


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Metallic üzerinde Ocak 17, 2020, 04:03:19 ÖÖ
Barış Yeni
Short/kısa board'larda 8580R5 SID çipi kullanılır, 6581 SID takılırsa sorun çıkar. Seninkisi kısa board, 6581 yanlış takılmış ona. Bu çiplere pcb üzerinden farklı gerilim ve filtre kapasitörleri uygulanıyor, birinin yerine diğerini kullanamazsın.

https://www.c64-wiki.com/wiki/SID (https://www.c64-wiki.com/wiki/SID)


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Voltron üzerinde Ocak 17, 2020, 17:34:13 ÖS
Evet Metallic iyi yakalamis detayi. Muhtemelen 9v geldigi icin chip tam bozulmamis. Belki de hala saglam ama voltaj farkindan tam calismiyor. Normalde 6581 12v ile calisiyor diye biliyorum. Bir de sid acayip nazik. Statik elektrikten bile eldeyken filtreleri bozulabiliyor.


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Geos üzerinde Ocak 17, 2020, 21:34:46 ÖS
sorunu adaptöründen


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: sad_face05 üzerinde Ocak 17, 2020, 23:04:41 ÖS
Sid tamamen analog bir chip olduğu için çok hassas, Filtreleri filan var çok yaygın bir şey değil. Sisteme gelen elektrik akımından bile ses kalitesi etkilenebiliyor.

Siz bacak kökünden kopmadığı için çok şanslısınız. Ufak bir bacak lehimlemesi ile tamir edilebileceğine inanıyorum.


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Barış Yeni üzerinde Ocak 17, 2020, 23:14:51 ÖS
Olaylar karıştı desenize. Anladığım kadarı ile board üzerindeki çip aslında bu board için değil. Yani çip aslında sağlam bile olabilir. o zaman 8580 bulmam gerek...şimdilik bacağı tamir edeceğim ancak board'a takmayacağım. Neme lazım toptan gitmesin.

Çok teşekkürler herkese.


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Metallic üzerinde Ocak 18, 2020, 03:53:45 ÖÖ
Yok olay karışık değil, 6581 yanlış çip diye yazdığım halde ciddiye almayan iki görüş var:
- sorunu adaptöründen
- kopan bacak lehimlenirse tamir edilebilir

Bacağı onarınca tak bakalım düzeliyor mu, olmuyorsa adaptörü değiştirerek dene bir de. Vardır bir bildikleri, denemek lazım. Zaten yeterince takmışsın, denemek için takınca toptan gidecek değil.



Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Metallic üzerinde Ocak 18, 2020, 04:35:52 ÖÖ
Ben özellikle adaptör değişince düzelecek mi çok merak ediyorum, sorunu adaptöründen denilerek iki kelimeyle değerli bir bilgi veriliyor orada.


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: egemur üzerinde Ocak 18, 2020, 11:31:29 ÖÖ
Ben de sid çiplerinin voltaj değerleri farklı diye biliyorum. Ultimate 64 de jumperlar var. Ben de oradan öğrenmiştim.

Voltage Jumpers:
P1: SID 1 Voltage
P2: SID 2 Voltage
On/Closed: 9V (8580)
Off/Open: 12V (6581)

https://github.com/DrZingo/Ultimate64-manual-unofficial/blob/master/Ultimate64-manual.md


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Kaan Akkurt üzerinde Ocak 18, 2020, 11:37:46 ÖÖ
ne baş belası çipmiş :) çip oğlu çip


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: egemur üzerinde Ocak 18, 2020, 11:40:17 ÖÖ
ne baş belası çipmiş :) çip oğlu çip
Aynen 😀


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: LW3D üzerinde Ocak 18, 2020, 11:48:19 ÖÖ
Board'u değiştirerek te, sorunu çözebilirsin.. sana uzun board gerekiyor :D

-8bitlik izafiyet teorisi


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Barış Yeni üzerinde Ocak 18, 2020, 17:35:02 ÖS
Yok olay karışık değil, 6581 yanlış çip diye yazdığım halde ciddiye almayan iki görüş var:
- sorunu adaptöründen
- kopan bacak lehimlenirse tamir edilebilir

Bacağı onarınca tak bakalım düzeliyor mu, olmuyorsa adaptörü değiştirerek dene bir de. Vardır bir bildikleri, denemek lazım. Zaten yeterince takmışsın, denemek için takınca toptan gidecek değil.



merhaba metallic, denedim ancak olmadı. müzikte bazı sesler eksik hala. uzun zamandır breadbini kullanıyordum. bu cihazı doğru düzgün kullanmamıştım.


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Barış Yeni üzerinde Ocak 18, 2020, 17:37:08 ÖS
Board'u değiştirerek te, sorunu çözebilirsin.. sana uzun board gerekiyor :D

-8bitlik izafiyet teorisi

Bakış açısı diyorsun yani Gökhan abi.. :)

(https://i.hizliresim.com/gPmMaL.jpg)


Konu Başlığı: Ynt: C64C'nin SID işlemcisi işi bıraktı....
Gönderen: Metallic üzerinde Ocak 18, 2020, 18:05:22 ÖS
merhaba metallic, denedim ancak olmadı. müzikte bazı sesler eksik hala. uzun zamandır breadbini kullanıyordum. bu cihazı doğru düzgün kullanmamıştım.

Merhaba Barış. Adaptörü değiştirince düzelmedi yani, düzelseydi ben iki kelimeyle sorunu çözerim böyle diyecekti birisi =)  Sonuç hakkında bilgi verdiğin için teşekkürler.