commodore.gen.tr

Diğer Nostaljik Bilgisayarlar => Atari - Donanım => Konuyu başlatan: ersen üzerinde Kasım 16, 2020, 00:02:54 ÖÖ



Konu Başlığı: Atari 2600 - Onarım Yardımı
Gönderen: ersen üzerinde Kasım 16, 2020, 00:02:54 ÖÖ
Herkese Merhaba,
Çocukluk günlerimi anmak ve oğlumun merakı üzerine, geçtiğimiz günlerde bir Atari 2600 satın aldım.
Cihaz META AŞ üretimi, Modeli: CX-2600 AP.
Ayrıca kasanın arka kısmına sonradan Yerli/Avrupa diye seçim yapılabilecek bir sürgülü switch eklenmiş.
Oyun, joystick ve adaptör konularını da hallettim fakat konsol çalışmıyor.
Forumda yaptığım araştırmalar sonucunda;
https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=13199.msg154529#msg154529 (https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=13199.msg154529#msg154529)
gördüğüm ölçümleri yaptım.
Anladığım kadarıyla RF modülatörü arızalı. (Problemi bulacak ya da çözecek elektronik bilgisine de sahip değilim)
Tekirdağ'da yaşıyorum, kargo ile cihazı gönderebileceğim, elimdeki cihazın onarım-bakımını yapabilecek ve çalışır hale getirebilecek birilerini arıyorum.
Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.


Konu Başlığı: Ynt: Atari 2600 - Onarım Yardımı
Gönderen: ZeldaZonk üzerinde Kasım 16, 2020, 00:54:20 ÖÖ
Merhaba sanırım aramıza yeni katıldınız. Moderatörlerimiz sizi yakalamadan tanışma bölümünde kendinizi bir tanıtın derim  ;D
Onun dışında Atari 2600 "içine kapanık" bir cihazdır bana sorarsanız. Sorun RF bölgesinde olmayabilir. Televizyonunuzun anten girişinin çalıştığından eminseniz ve kanal aramanıza rağmen arka taraftaki kanal switchinde seçtiğiniz kanalda çıkmıyorsa şunlardan emin olun:
Cihazın rf kablosunun kırık olmadığından(çoğu zaman bilmeyen insanların gemi halatı misali kabloları çekiştirerek dipten sarması dahili kablolarda hasara yol açabiliyor.)
Cihazı çalıştırmadan oyunu taktığınızdan.
ME-TA ve global kartuşlar için switchin doğru konumda olduğundan.
Cihazı doğru bir adaptörle kullandığınızdan.(Input: AC220V-9W, Output:9V 500mA orijinal Atari 2600 adaptörlerinin değerleridir.)
Bunlardan eminseniz ve hâlâ çalışmıyorsa içerinin kurcalanması gerek. Doğrudan RF modül arızası diyemeyiz.
Not: Atari 2600'ünüz çalışırken oyun çıkarıp takmayın.
Her şeyi doğru yaptığınız hâlde çalışmıyorsa forumdaki elektronik konusunda tecrübeli arkadaşlarımız yardım edecektir. :)


 


Konu Başlığı: Ynt: Atari 2600 - Onarım Yardımı
Gönderen: LW3D üzerinde Kasım 16, 2020, 01:13:30 ÖÖ
META üretimi cihazlar, MeTa kartuşlarıyla mı çalışıyordu? Arkadaki switch yabancı kartuşları çalıştırsın diye mi eklenmiş acaba?

- elimde Meta üretimi var ama hiç bu switch dikkatimi çekmemişti...


Konu Başlığı: Ynt: Atari 2600 - Onarım Yardımı
Gönderen: ZeldaZonk üzerinde Kasım 16, 2020, 01:20:48 ÖÖ
META üretimi cihazlar, MeTa kartuşlarıyla mı çalışıyordu? Arkadaki switch yabancı kartuşları çalıştırsın diye mi eklenmiş acaba?

- elimde Meta üretimi var ama hiç bu switch dikkatimi çekmemişti...
ME-TA Kartuşların kablolama sistemi farklı diye biliyorum. Yani Meta kartuşu global cihazda çalıştıramazsınız. Global kartuşu ME-TA da çalıştırmak için de bu switch var. Ticari bir kurnazlık. Ama aslında ME-TA üretimi kartuşların hiçbiri yeni birer oyun değil, Türkiye'ye özgü oyunlar falan değil. Pole Position olmuş size Rekor Arabaları Pac-Man olmuş size Dobişko :)


Konu Başlığı: Ynt: Atari 2600 - Onarım Yardımı
Gönderen: LW3D üzerinde Kasım 16, 2020, 10:01:34 ÖÖ
Oyunların özel olmadığını biliyoruz da, belki sorun kartuş sorunudur diye düşünüyor insan... Bu switch int'deyken kartuşları (eğer Meta kartuşu değilse) denemek faydalı olabilir belki.


Konu Başlığı: Ynt: Atari 2600 - Onarım Yardımı
Gönderen: ersen üzerinde Kasım 16, 2020, 11:24:02 ÖÖ
Merhaba sanırım aramıza yeni katıldınız. Moderatörlerimiz sizi yakalamadan tanışma bölümünde kendinizi bir tanıtın derim  ;D
Onun dışında Atari 2600 "içine kapanık" bir cihazdır bana sorarsanız. Sorun RF bölgesinde olmayabilir. Televizyonunuzun anten girişinin çalıştığından eminseniz ve kanal aramanıza rağmen arka taraftaki kanal switchinde seçtiğiniz kanalda çıkmıyorsa şunlardan emin olun:
Cihazın rf kablosunun kırık olmadığından(çoğu zaman bilmeyen insanların gemi halatı misali kabloları çekiştirerek dipten sarması dahili kablolarda hasara yol açabiliyor.)
Cihazı çalıştırmadan oyunu taktığınızdan.
ME-TA ve global kartuşlar için switchin doğru konumda olduğundan.
Cihazı doğru bir adaptörle kullandığınızdan.(Input: AC220V-9W, Output:9V 500mA orijinal Atari 2600 adaptörlerinin değerleridir.)
Bunlardan eminseniz ve hâlâ çalışmıyorsa içerinin kurcalanması gerek. Doğrudan RF modül arızası diyemeyiz.
Not: Atari 2600'ünüz çalışırken oyun çıkarıp takmayın.
Her şeyi doğru yaptığınız hâlde çalışmıyorsa forumdaki elektronik konusunda tecrübeli arkadaşlarımız yardım edecektir. :)

En baştan başlamak gerekirse, adaptör tamam (9V, 500mA)
Voltaj regülatöründe 5V var.
R6507 üzerinde de mesajda belirttiğim sayfadaki ölçümleri yaptım.
O nedenle, acaba bende de sorun RF modül arızası mı diye düşündüm.
Bu arada belirttiğim gibi elektronik bilgim yok, sadece multimetre ile temel ölçümleri yaptım.
Kabloları da kontrol ettim, farklı kablo ile denedim. Anten / rca dönüştürücü ile, s-video girişinden, scart girişinden denedim.
Elimde 3 adet oyun var (yerli değil) farklı switch konumlarında, farklı kanal ayarlarında kontrol ettim.
Aklıma gelen tüm kombinasyonları kontrol ettiğimi düşünüyorum.

Merak ettiğim, sistem açık durumdayken anten kablosunda (ya da kart üzerindeki çıkışta) bir değer okumak gerekmiyor mu? Sinyal geldiğine dair.
Bir yerde, AC gerilim okunması gerekiyor diye gördüm, kontrol ettim ama 0.

Oyunların özel olmadığını biliyoruz da, belki sorun kartuş sorunudur diye düşünüyor insan... Bu switch int'deyken kartuşları (eğer Meta kartuşu değilse) denemek faydalı olabilir belki.

Kartuşlarım Meta kartuşu değil, ama kontrol amaçlı her iki konumda da denedim. Sonuç aynı maalesef.


Konu Başlığı: Ynt: Atari 2600 - Onarım Yardımı
Gönderen: yavuzg üzerinde Kasım 16, 2020, 13:32:00 ÖS
Selam... Atari 2600 sorunlarının çözümü genelde basitçe ya temassızlık veya az sayıda olan özel çiplerinden kaynaklanmaktadır.

Sorununuz Meta/Normal kartuş seçimini sağlayan sonradan eklenmiş switch'den kaynaklandığı gibi belrttiğiniz gibi RF modülatöründen de olabilir.

Normalde çalışan bir Atari 2600 yanlış tür kartuş takılsa da veya hiç kartuş takılmasa da eğer TV'de doğru kanalı bulduysanız RF'den bir ekran görüntüsü alırsınız (örn. her açılışta rastgele gelen çizgiler).

Öte yandan CPU, RIOT ve TIA çipleri arızalıysa da hiçbir görüntü gelmeyebilir.

CPU: 6507
RIOT: 6532
TIA: 6526P1 (PAL)


RF modülatörü bozuksa yerine linkini paylaştığınız Composite/S-video devresi yapılıp takılabilir, çipler bozuksa değiştirilebilir. Ancak bunlar maliyeti olan çözümler. İlla bu cihazı tamir ettirmek istiyorum derseniz yardımcı olurum (özel mesaj atabilirsiniz) ancak alternatif olarak başka çalıştığı garantili bir set de alabilirsiniz.

Sitede özel mesaj atıp alabilmeniz için en az 5 forum mesajınız olması lazım.

hoşgeldiniz, iyi forumlar...


Konu Başlığı: Ynt: Atari 2600 - Onarım Yardımı
Gönderen: ersen üzerinde Kasım 16, 2020, 14:09:28 ÖS
@yavuzg öncelikle hoş bulduk.
İlk düşüncem cihazı tamir ettirmek, ama sonra durum ne olur bilemiyorum tabii ki.
İlginize teşekkürler.
Size özel mesaj ile ulaşacağım.