commodore.gen.tr

Genel Kategori => Proje => Konuyu başlatan: parker üzerinde Nisan 08, 2021, 22:12:59 ÖS



Konu Başlığı: Kaset player ve datasette
Gönderen: parker üzerinde Nisan 08, 2021, 22:12:59 ÖS
Bilindiği gibi eskidiği ve teknolojisi geçtiği için artık kasetçalar bulmak zor. Hatta datasette de bulmak zor commodore için. Raspberry ile kaset çalar (sıfır) yapılabilir mi? Hatta bu yapılan kasetçaların datasette versiyonu yapılabilir mi. Ben bu konularda çok tecrübesizim. Bilen var mı?.


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: Voltron üzerinde Nisan 08, 2021, 22:24:01 ÖS
Forumda biraz arastirirsaniz bulabilirsiniz. pek cok muadili yapildi.

-Tapuino (Datasette emaulatoru)
-Tape64 (Herhangi bir ses kaynagini datasette olarak kullanabilirsiniz)
-Tapecart / Tapecart SD ( Dataset portundan cok hizli program yuklemeye yarayan kartus)


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: parker üzerinde Nisan 08, 2021, 22:34:59 ÖS
Ben emulatör tarzı cihazlardan bahsetmiyorum. Gerçek kaseti döndürerek oynatacak cihazdan bahsediyorum. Benim nette gördüklerim emulator tarzı sdcard vs. den okuyan. Ben gerçek kasetten okuyan, kaseti döndürecek motoru vs olan bir cihazdan bahsediyorum. Ben forumda aratınca dediklerinizi tam bulamadım. Bunlarsa pardon ama sizin dedikleriniz değil sanırım. Gerçekten bulamadım. Netteki videolar da benim dediğim gibi, emulator. Tabletten yazdığım için çok yazım hatası olmuş


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: HkRecai üzerinde Nisan 08, 2021, 23:04:30 ÖS
Teybin mekanik kısmını çıkarınca geriye amfiden hallice bir devre kalıyor, Raspberry ne yapacak ki o devrenin yerine, mekanik kısmını dişlili milli motorlu üretin devre kolay kısmı.


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: parker üzerinde Nisan 08, 2021, 23:08:57 ÖS
Ben sıfırdan yapmayı düş0ndüğüm için, mesela bazı mekanik (örneğin kasete giren ve onun dönmesini sağlayan plastik) parçalar printerdan basılarak yapılabilir. Ama en önemli kısım olan manyetik okuyucuyu nasıl yapacağımı bilmiyorum. Ben bu arada sıfırdan yapmaktan bahsediyorum. Raspberry olaylarında çok bilgili değilim, yanlış birşey söylemiş olabilirim


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: parker üzerinde Nisan 08, 2021, 23:12:14 ÖS
Konunun siteyle ne alakası var diyebilirsiniz, kasetleri çift kasetçalarlı teyplerle (deck sanırım) eskiden kopyalayabilirdik. Amacım sıfırdan kaset çalar yapmak. Çünkü artık piyasada da satılmıyor. Tabi datasette haline nasıl getirilir bilemem


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: parker üzerinde Nisan 08, 2021, 23:17:46 ÖS
Arkadaş, ben datasette arıyorum yazmadım. Datasette nasıl yapılır yazdım. Forumda kimse okuma yazma bilmiyor mu acaba?


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: HkRecai üzerinde Nisan 08, 2021, 23:23:15 ÖS
(http://www.the-liberator.net/site-files/retro-games/hardware/Commodore-1530-Datassette-C2N/Commodore-1530-Datassette-C2N-New-Shape-Early-Version/Commodore-1530-Datassette-C2N-New-Shape-Early-Version-014.JPG)

Böyle bir şeyi üretmek ev imkanlarında pek mümkün değil gibi, ama bir walkmandan bir şeyler yapılabilir.


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: parker üzerinde Nisan 08, 2021, 23:23:50 ÖS
Konu hakkında yazmanıza gerek yok. Vazgeçtim. Teşekkürler


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: phoenix üzerinde Nisan 08, 2021, 23:29:43 ÖS
@parker , istediğiniz illaki yapılır ama işin ucu malum bir şekilde tamamen zevk ve bütçe meselesi. Ek olarak, forumda ben dahil fikrini beyan eden arkadaşlar, yılların vermiş olduğu deneyimle sizinle fikirlerini paylaşıyorlar.




Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: wizofwor üzerinde Nisan 09, 2021, 11:31:05 ÖÖ
Biraz akıl vermek gibi olacak ama bu kaset okuyucu imalatının problemi kristal temin etmek. Bunların kaliteli olanları artık üretilmiyor. Sadece yükselen retro merakından nemalanmak için dandik bir şeyler üreten bir fabrika kalmıştı diye biliyorum. Eğer teyp kristalini imal edebiliyorsanız, mekanizmanın gerisini yapacak birilerini bularak, ekip olarak güzel bir proje ortaya çıkarabilirsiniz. Ben olsam mekanizmaya odaklanır kristali hazır kullanmaya bakardım.

Orjinal soruya dönersem, gerekli olan elektronik pre-amp ve Commodore datasette özelinde ADC ve motorunu çalıştıracak devre. Pre-ampı hali hazırda müstakil bir devre olarak kurmak gerekir. Geri kalan elektronik için de raspi çok gereksiz olacaktır. Commodore datasete özelliği olacaksa Arduino yeterli olur. Datasette olmayacaksa ona da gerek olduğunu düşünmüyorum.


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: fort_apocalypse üzerinde Nisan 09, 2021, 11:55:42 ÖÖ
Eski üretim teyp kasetler nadiren bulunabiliyor ama günümüzde aktif olarak teyp kaset üretimi yapılıyor mu?


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: onursapci üzerinde Nisan 09, 2021, 12:05:12 ÖS
Eski üretim teyp kasetler nadiren bulunabiliyor ama günümüzde aktif olarak teyp kaset üretimi yapılıyor mu?


Ne kaset ne de disket üretilmiyor maalesef sanırım. CD konusunda sıkıntı uzun yıllar yaşanmaz ama. piyasaya çok surulmus hala koli koli CD DVD var satılık her yerde


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: Voltron üzerinde Nisan 09, 2021, 12:24:53 ÖS
Kaset hala var. Yurtdışında plak ile birlikte talepleri artıyor ve üretiliyorlar.

Örnek : https://www.retrostylemedia.co.uk/shop/audio-cassettes (https://www.retrostylemedia.co.uk/shop/audio-cassettes)

Şu an TR de genellikle eski stok boş Raks kaset satan yerler mevcut. Ayrıca toptan satılan bu kasetlerin bazıları bildiğimiz DX/ED-X/SX gibi boş kasetler değil, albüm dolumu ve etiketlenmek için hazırlanmış üzeri yazısız kasetler.


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: Levent (Lvnt) üzerinde Nisan 10, 2021, 20:41:38 ÖS
Kaset doktorlara sorun. Zamanla işleriyle ilgili kayıtların olduğu eski kasetleri ellerinden çıkarıyorlar. Belki kalmamıştır bile ama yine de yazmış olayım. Bit pazarında denk gelmiştim, hepsi tertemiz sıfır gibi, ama dediğim gibi, kayıtlı, muhtemelen bir kere kayıt yapılmış olur.

Bana sorulursa, kaset kaydedici / çalıcı yapmaya hiç ama hiç kafa yormayın derim. Devre hallolur sorun olmaz ama mekaniği, kaset tak çıkar yuvası falan cidden tantanalı bir iş. Şu 50-10tl'ye satılan sd-kartlı ses kayıt cihazlarına bağlayacak uyduruk bir devre gayet iş görür, yani benim gibi bilgisayar laptop uğraşmak istemeyen o kayıt cihazlarını kullanabilir. Her zaman düşük kalite ve düşük ses algılama hassasiyeti kullanın.

Ya da heyecan isteyen varsa arduino ile falan veriyi örnekleyip sd-karta yazdırabilir de, kayıt edilecek ses verisinin belli bir formatı oluyor, genelde doğrudan dijital devrelerle bu ses üretiliyor, onu algılatırsa veriyi çok sıkışık şekilde de kaydedebilir.

Ama yine de kendi tasarımı kaset mekanizması hayali kuran varsa (mesela ben) şu bilgilerin faydası olur:
. Kayışlı döndürme sistemi gerek. Doğrudan motoru kaseti döndürmekte kullanmak seste titreşimlere yok açar, çünkü motor ve dişliler dönme hareketi aktarımında mekanik gürültü ortaya çıkarıyor. Bir keman sesini düşünün, sürekli ve aynı tonda bir ses olmalı değil mi? Bu mekanik gürültü o sesi hızla dalgalanan bir hale getiriyor, sesin tonu çok hızlı şekilde biraz da olsa incelip kalınlaşıyor. Müzik olarak katlanılabilir birşey değil. Data olarak da hataya yol açar sanırım. Olmamalı yani. Gürültü üretmeyecek kayışı da herhalde hazır almanız lazım. Nasıl pütürsüz kayış üretilir onu pek bilmiyorum. Bilen varsa yazarsa çok memnun olurum.
. Gürültüsüz dişli derseniz dönme eksenine dik değil 45 derece açılı dişlileri düşünün. Daha az gürültü oluşturur. Çok yüksek devirli bir motorun hızını böyle dişlilerle iyice düşürürseniz yine mekanik gürültü olur mu, bilmiyorum, ama öncekine göre azalmış olur. Bazı sony kaset çalarlarda böyle bir mekanizma olduğunu sanıyorum (dd serisi walkmanlar, dd: direct drive)
. Kaseti üst kısımdaki açıklıktan şeridi sabit hızda çekecek bir mekanizma üretmeniz gerek. Kasetin ortasındaki sarma yerleri kaset şeridini toplamak için, doğrudan bu ortadaki yerlerden kaseti çevirerek kaseti şeridinin sabit hızda kafanın önünden geçirmeniz zor. Yapılmaz mı? Yapılır belki. Rulo doldukça şerit geçme hızı artar, rulo çapı önemli yani. Çevirdiğinize karşılık diğerinin hızını ölçüp karşılaştırarak gereken döndürme hızını bulabilirsiniz. (buna da direct drive demiş olabilirler... bakın işte :) )
. Okuma kayıt ve silme kafalarının şeride dik yönde, fazla sıkıştırmadan, en doğru pozisyonda ve kıpırdamaz şekilde temasını sağlamanız lazım. Ben olsam yapmışken otomatik kafa ayarı yapan düzenek de eklerdim

Uğraşan olursa gelişmelerden haberdar olmak isterim, kolay gelsin


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: wizofwor üzerinde Nisan 10, 2021, 21:44:20 ÖS
Direct drive yükün kasnak veya dişli kullanmadan doğrudan motora bağlandığı sisteme deniyor. Biliyorum çünkü benim çamaşır makinesinde var.  ;)


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: Levent (Lvnt) üzerinde Nisan 11, 2021, 01:49:49 ÖÖ
@wizofwor: işte yorum meselesi, yapan elemanın o anda yükün ne olduğunu hayal ediyorsa artık. %100 şudur diyemiyorum, incelemek lazım, bir de adam kafasına göre birşeye demiş olabiliyor işte. Çok da şeetmemeli :)


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: malik üzerinde Nisan 11, 2021, 03:29:24 ÖÖ
Doğrudan motoru kaseti döndürmekte kullanmak seste titreşimlere yok açar, çünkü motor ve dişliler dönme hareketi aktarımında mekanik gürültü ortaya çıkarıyor. Bir keman sesini düşünün, sürekli ve aynı tonda bir ses olmalı değil mi? Bu mekanik gürültü o sesi hızla dalgalanan bir hale getiriyor, sesin tonu çok hızlı şekilde biraz da olsa incelip kalınlaşıyor.

-Evet doğrudan motoru kaseti dondurmekle olmaz. (Normal motorlarla)

-Kristal sadece mıknatısın çektiği metallerin birbirine sürtünmesinden oluşan manyetik alanı ancak yakından algılar.
Dişliler plastik, motor ise zaten dönüyor paraziti engelleyen birkaç elemanla.
Bir kaset çaları kapak açıkken bosta çalıştır, kristala bir metal yaklastir veya bir makasi dibinde birşey keser gibi yap, hoparlörden duyarsın o hareketleri.

-Hatirladigim kararı ile dakikada 4.5 metre olacak şekilde manyetik bant çekilir.
C64 Dataset'te aynı olması lazım.

-cekme işlemi büyük çaplı volanta bağlı küçük çaplı kasnaklı motor arasındaki lastikle yapılıyor.
Arada 10 15 kat çap farkı var ve volantin merkezindeki çekme mili 1 veya 2 mm kalınlığında, bu mil ile motor arasında yüzlerce kat dönme hızı farkı oluşuyor.
Amaç hem gücü arttırmak hem motordaki devir dalgalanmasıni yüzlerce kat azaltmak, böylece sabit hızla çekmek.

-kaset makarasini toplama mekanizmasında ise minik bir balata sistemi var. Makara çapı büyüdükçe bu mekanizmada devir kayması oluyor.
Üst üste iki disk düşün arada kadife kumaş gibi birşey var ve ikisi bir yay ile birbirine basıyor, alttakni motor çevirirken üstteki alttakinin sürtme etkisi ile dönüyor.
Makarayı saran kısmı elinle durdursan bile motordan direk tahrik alan alttaki kısım kafasına göre sürterek dönmeye devam ediyor.
Çap farkı giderilmiş oluyor.
Bir mekanik dagitilip incelendiğinde daha iyi anlaşılır.

Direct drive olanlarda makarayı saran direk motorun kendisi yine balatali.
Bant'i çeken mil'de direk motorun kendisi, devri sabit step motor veya devir sensörlü (Tako'lu)


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: malik üzerinde Nisan 11, 2021, 04:46:13 ÖÖ

Standard bant çekme hızına baktımda 4.76 cm/sn imiş.


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: HkRecai üzerinde Nisan 11, 2021, 19:14:19 ÖS
El atarilerini müzik setinin kristaline yakınlaştırınca el atarisinin sesi müzik setinden gelirdi anılar tazeleniyor :)


Konu Başlığı: Ynt: Kaset player ve datasette
Gönderen: kemalkutlu üzerinde Nisan 14, 2021, 13:26:23 ÖS
Bence gerek yok dataset te çok kasetde tamir edip kullanıyoruz lastik motor değişimi oluyor ..kasetde yapıyorum ben zaten bilen arkadaşlar bilir.. çoğu arkadaşımız zaten sdek yada kartuş vb şeyleri kullanıyor ben biraz eskici olduğum için sdekte kullanıyorum ama dataset kullanmayı daha çok seviyorum çocuk lukta onu kullandığım için hatırası var..