commodore.gen.tr

Diğer Nostaljik Bilgisayarlar => Sinclair - Donanım => Konuyu başlatan: RetroLover üzerinde Aralık 15, 2013, 20:51:59 ÖS



Konu Başlığı: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 15, 2013, 20:51:59 ÖS
Merhaba

+2 ile ilgili bir problemim var bir de size danışayım dedim

adaptöre bağlıyorum. power ışığı yanıyor. RF den TV ye bağladığımda saçma sapan bozuk pikselli bir görüntü veriyor. Görüntü kablom olmadığı için diğer girişi deneyemiyorum ama zannediyorum ordaki görüntüde pek farklı değildir. Biraz araştırma yaptım. Aşağıdaki pdf te bazı gri model +2 lerde bir fabrikaston hatalı lehimlemeden bahsediyor (sayfa4) acaba sorun bu olabilir mi?

http://www.benophetinternet.nl/hobby/vanmezelf/ZX%20Spectrum%20128K%20video%20fixes%20and%20video%20cables.pdf (http://www.benophetinternet.nl/hobby/vanmezelf/ZX%20Spectrum%20128K%20video%20fixes%20and%20video%20cables.pdf)


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 15, 2013, 23:35:01 ÖS
Sacma sapan pixelli goruntu tanimini biraz genisletebilirmisin?
Ornegin acilis menusunu gorebiliyormusun?
Yoksa sadece rastgele renkli ve bazilari yanip sonen bloklardan olusan bir ekran mi?
Elimdeki gri renkli +2'lerden birisinde linkini verdigin dokumanin 4. sayfasinda anlatilan fabrikasyon hatasi var ve o yuzden olsa gerek ki RGB soketinden composite goruntu almaya calisinca bozuk, siayh beyaz goruntu aliyordum. Ancak bu hata, bahsettigin tarzda "saçma sapan bozuk pikselli bir görüntü"'ye sebep olmamali.
Eger anlatmaya calistigin, asagida ekledigim resimdeki gibi bir ekran ise, onun dokumanin 4. sayfasinda bahsedilen hata ile ilgisi yok, o kadarini soyleyebilirim.

http://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=31586&d=1336692066 (http://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=31586&d=1336692066)


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 01:42:15 ÖÖ
Sacma sapan pixelli goruntu tanimini biraz genisletebilirmisin?
Ornegin acilis menusunu gorebiliyormusun?
Yoksa sadece rastgele renkli ve bazilari yanip sonen bloklardan olusan bir ekran mi?
Elimdeki gri renkli +2'lerden birisinde linkini verdigin dokumanin 4. sayfasinda anlatilan fabrikasyon hatasi var ve o yuzden olsa gerek ki RGB soketinden composite goruntu almaya calisinca bozuk, siayh beyaz goruntu aliyordum eski monitorumde. Ancak bu hata, bahsettigin tarzda "saçma sapan bozuk pikselli bir görüntü"'ye sebep olmamali.
Eger anlatmaya calistigin, asagida ekledigim resimdeki gibi bir ekran ise, onun dokumanin 4. sayfasinda bahsedilen hata ile ilgisi yok, o kadarini soyleyebilirim.

http://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=31586&d=1336692066 (http://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=31586&d=1336692066)

Evet aynen böyle rasgele bloklardan oluşan bir görüntü. Hiçbir anlaşılır ekran görünmüyor


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 01:50:23 ÖÖ
Bu durumda, dedigim gibi o dokumanda bahsedilen fabrika hatasi ile ilgisi yok. Bir cok sey olabilir. RAM hatasi, ROM hatasi, Z-80 hatasi, vs.
Daha once benzeri arizalari vermis Spectrumlarin ekran resimlerini cekip WOS'a gondererek yardim isteyen kisileri oradaki uzmanlar adim adim yonlendirmeye calismislardi. Eger Ingilizcen iyi seviyede ise bunu deneyebilirsin.

Cihaz daha once calisiyormuydu, yoksa ilk defa mi denedin? Daha once calisiyor idiyse, ne oldu da o hale geldi? Uzerine takili interface, kartus, vs var mi? Yandaki RESET tusuna basinca ne oluyor? BREAK tusuna basip, basili tutarken, RESET tusuna basip birakinca (BREAK'i birakmadan) video TEST ekrani geliyor mu?


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 02:16:45 ÖÖ
O kombinasyonu hic denemedim ama bir tepki verecegini sanmiyorum yinede bir deniyeyim. Ilk defa bugun denedim. Bu forumdan satın almıştım.


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: LW3D üzerinde Aralık 16, 2013, 09:53:14 ÖÖ
RetroLover, kimden aldın...satan arkadaş sana arızadan bahsetti mi ? Kötü deneyimlerinizi neden saklıyorsunuz anlamıyorum. Demo Party olmasa alımlardaki kötü deneyimden haberimiz olmayacak...


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 11:58:50 ÖÖ
"zitan" adlı forum üyesinden almıştım çok çok önce. Daha yeni denedim daha dogrusu rf den görüntüyu bulmaya üşeniyordum.


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: joker_ üzerinde Aralık 16, 2013, 13:49:36 ÖS
şuraya bir göz at istersen işini görebilir.

http://hardware.speccy.org/reparar-i.html (http://hardware.speccy.org/reparar-i.html)


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 15:20:16 ÖS
Sonuc olarak tamir isteyecek bir cihaz. LW3D'nin de dedigi gibi umarim satan kisi "saglam" diye satmamistir. Bazi kisilerin saglam anlayisi cihaza elektrik verince uzerindeki LED yaniyormu ona bakiyorlar. Yaniyorsa saglam!! Bir de bir ara benim sinir oldugum "arizali saglam" tabiri kullaniliyordu saticilar tarafindan. O ne demek yahu! "Arizali saglam"mis!!!


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 15:26:40 ÖS
şuraya bir göz at istersen işini görebilir.

http://hardware.speccy.org/reparar-i.html (http://hardware.speccy.org/reparar-i.html)

Çok teşekkür ederim bu link çok işime yaradı. Muhtemelen bendeki problem şu ikisinden biri deneyip görmek lazım.

(http://u1312.hizliresim.com/1j/j/vl967.png)


Bu da benim çok zorlayarak RF den aldığım siyah beyaz görüntü.

(http://u1312.hizliresim.com/1j/j/vl9b9.jpg)


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 15:31:01 ÖS
Sonuc olarak tamir isteyecek bir cihaz. LW3D'nin de dedigi gibi umarim satan kisi "saglam" diye satmamistir. Bazi kisilerin saglam anlayisi cihaza elektrik verince uzerindeki LED yaniyormu ona bakiyorlar. Yaniyorsa saglam!! Bir de bir ara benim sinir oldugum "arizali saglam" tabiri kullaniliyordu saticilar tarafindan. O ne demek yahu! "Arizali saglam"mis!!!

 ;D "arızalı sağlam" tabiride iyiymiş heralde power gelip çalışmamasından bahsediliyor :) Çoğu zaman sadece power olmaması daha tamir edilebilir oluyor aslında  ;D


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: joker_ üzerinde Aralık 16, 2013, 15:36:04 ÖS
+2 için scart kablo tavsiye ederim,nette şemaları vardır,ben hazır almıştım.rf girişleri çok sağlıklı görüntü vermiyor.

arızalı-sağlam tabirine bende hep kıl olmuşumdur,adam elimde diğer parçaları yok,test etmedim,"arızalı-sağlam" diye satmaya çalışıyor,fakat aynı kişinin 4-5 ilan aşağıda,aynı üründen full set sağlam çalışıyor diye ilanları oluyor.mesaj atıp "eee hani elinde diğer parçaları yoktu,deneyememiştin" diye sorasım geliyor.


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 15:43:38 ÖS
Herhangi bir entegreyi, ozellikle de RAM'leri degistirmeden once, dahili regulatorun ve dahili guc kaynaginin cikislarinin dogru degerlerde oldugunu  kontrol etmeni oneririm. Onlar hatali ise, yeni takacagin parcalari da bozmak olasi cunku. Ciddi bir +2 tamiri yapmadim ama 48K'larda kullanilan 4116 RAM entegrelerini degistirmisligim var ve, ornegin 48K modellerindeki bu 4116 RAM'ler eger -5V hattinda -5V yoksa direkt bozuluyorlar. Ne yazik ki yasayarak ve saglam 4116'larimi ziyan ederek ogrenmistim.



Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 15:44:51 ÖS
4-5 ilan aşağıda,aynı üründen full set sağlam çalışıyor diye ilanları oluyor.mesaj atıp "eee hani elinde diğer parçaları yoktu,deneyememiştin" diye sorasım geliyor.

Aynen ya. Adami aptal yerine koymaya calismalari da extra bonus sinir yaratiyor benim bunyemde.


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 15:50:49 ÖS
Herhangi bir entegreyi, ozellikle de RAM'leri degistirmeden once, dahili regulatorun ve dahili guc kaynaginin cikislarinin dogru degerlerde olmasini kontrol etmeni oneririm. Bu sekilde yeni parcalari da bozmak olasi cunku. Ciddi bir +2 tamiri yapmadim ama 48K'larda kullanilan 4116 RAM entegrelerini degistirmisligim var ve, ornegin bu 4116 RAM'ler eger -5V hattinda -5V yoksa direkt bozuluyorlar. Ne yazik ki yasayarak ve saglam 4116'larimi ziyan ederek ogrenmistim.



Evet haklısınız muhtemelen üstündekilerde degerlerin yanlış gelmesi ya da gelmemesi neticesinde bozulmuş olması hayli olası. İlk önce parçaları toparlayayım sonra neticeyi yazarım tekrar. Eğer z80 hatası varsa ben onu nasıl nereden bulacağım ?


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 15:52:55 ÖS
+2 için scart kablo tavsiye ederim,nette şemaları vardır,ben hazır almıştım.rf girişleri çok sağlıklı görüntü vermiyor.

arızalı-sağlam tabirine bende hep kıl olmuşumdur,adam elimde diğer parçaları yok,test etmedim,"arızalı-sağlam" diye satmaya çalışıyor,fakat aynı kişinin 4-5 ilan aşağıda,aynı üründen full set sağlam çalışıyor diye ilanları oluyor.mesaj atıp "eee hani elinde diğer parçaları yoktu,deneyememiştin" diye sorasım geliyor.

Scart kablosunu ebayden altın uçlu olanlaredan sipariş verdim onu bekliyorum. Biraz uzun sürdü gelmesi ASlında aklımda kendim yapmak vardı ama hem onu sipariş edip he kendim yapmakta istemedim (tamam biraz üşenmişte olabilirim :) ) 


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 15:54:29 ÖS
Eğer z80 hatası varsa ben onu nasıl nereden bulacağım ?

Hatayi mi, yeni Z-80'i mi?


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 15:56:05 ÖS
hatayı zaten bulamam muhtemelende yeni z80 i nasıl  ve nereden bulacağım onu hiç bilmiyorum


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 16:00:50 ÖS
Gerci bir kac yil oldu ama son aradigimda (Ankara) Konya Sokak'ta bulmustum Z-80A. Hala uretiliyor diye biliyorum, ama Spectrum'da kullanilan DIL40 formatinda uretiliyor mu yoksa artik sadece surface mount versiyonlari mi var o konuda bilgim yok. Yine de uretilmese bile bulmak pek sorun olmayacaktir, zamaninda oylesine cok kullanildi ki, mutlaka birilerinin elinde ucuza ve bol miktarda vardir.

Not: Ekran fotografina bakinca icimden bir his o cihazdaki sorunun Z-80 olmadigini soyluyor ama sadece bir tahmin.


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 16:09:40 ÖS
ilk önce ramleri değiştireceğim eğer bir gelişme çıkmazsa mecbur z80 e gireceğim. eğer yinede olmazsa kutusunu kapatım 7dx 2014 e kadar durur :)


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 16:20:14 ÖS
Hemen RAM'lere veya Z-80'e girismeden once cok daha basit ve ufak hatalari aramak mantikli olacaktir. Belki bir iki transistor veya bir kapasitor (kondensator) degisimi ile duzelebilecek bir hata bile olabilir.

Dedigim gibi herhangi bir entegreyi degistirmeden once, ilk olarak dahili guc degerlerini kontrolle baslamak mantikli olur. (-5V, +5V, +9V, +12V vesaire) Bu sekilde daha once degismesi gereken transistor, regulator vs varsa ortaya cikar, yeni entegreleri de bozma riski de azalir.

Su servis manuel'i de yardimci olacaktir:

ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/spectrum/technical-docs/ZXSpectrum128+2_ServiceManual.pdf



Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 17:15:54 ÖS
Vay be bu WOS süpermiş bu kadar dökümante edildiğini bilmiyordum spectrumların

(http://u1312.hizliresim.com/1j/j/vlbxq.jpg)
Muhtemel sorunlu olan yerleri işaretledim gelen voltajlara baktıktan sonra bunlar değişecek


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 17:22:37 ÖS
Vay be bu WOS süpermiş bu kadar dökümante edildiğini bilmiyordum spectrumların


WOS Dunyada zx spectrum konusundaki en buyuk kaynak.
Gerek program, gerek dokuman acisindan.
10000'lerce program, zamaninda cikmis butun Spectrum dergilerinin taranmis halleri, yuzlerce taranmis kitap, binlerce diger tarz dokuman (reklam brosuru, oyun haritasi, vs) program kasetlerinin taranmis kagitlari, daha neler, neler.
Forumu ise tam bir bilgi ve tecrube hazinesi.


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: joker_ üzerinde Aralık 16, 2013, 17:22:58 ÖS
entegreleri sökmeden önce ULA'yı çıkartın diye tavsiye ediyorlar,dikkat et,ayrıca memrah'ın dediği gibi ram'lere dalmadan önce komponent leri gözden geçir.

Hatta tr8 ve hemen arkasındaki transistörü bir değiştirip denermisin,buna benzer bir arzıda tr8 transistör değişince düzelmişti bendeki +2.


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 17:27:17 ÖS
Acemi sorusu geliyor :) ULA dediğiniz hangisi oluyor?


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 17:33:09 ÖS
Orada, uzerinde sogutucu takilmis olan en buyuk cip varya, o.


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 17:48:56 ÖS
Orada, uzerinde sogutucu takilmis olan en buyuk cip varya, o.

Tamamdır. Anakarta girişmeden önce sanırım bunun çıkması gerekiyor.


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 17:53:34 ÖS
Cok dikkatlice! Onun basina birsey gelirse, yedegini bulmak imkansiza yakin.



Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 18:00:49 ÖS
Sunu da eklemek istedim, bu tur elektronik tamir isleri eger kisinin teknik bilgi veya tecrubesini asiyor ise, isi bir bilenine birakmak cok daha iyi. Cunku yapilan islemin dogru oldugundan yuzde yuz emin olmadan bu devreler kurcalandiginda, genellikle sonucta cihaz daha buyuk bir zarar goruyor ve bazen artik tamir edilemez hale gelebiliyor. Bazi cihazlarda kisinin kendine zarar verebilmesi bile mumkun. (Elektrik carpmasi, vesaire gibi) O yuzden, beni teknik bilgi veya tecrube olarak astigini gordugum arizalarda hemen tamire kalkismaktan vaz gecip, cihazi ileride isi bilen birilerine gosterilmek uzere bir kenara birakiyorum.


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 18:09:32 ÖS
Cok dikkatlice! Onun basina birsey gelirse, yedegini bulman imkansiza yakin.



Tamamdır. İlk etapta temizleme işlemi yapıp en iyisi yine de çalışmazsa bir bilene danışayım Çok dikkatli bir şekilde çıkarıp sonra güzel bir mavi sprey sıkayım konektörlere belki bir ihtimal tozlanmadan vs kaynaklanan bir sıkıntı vardır. Şimdi service manuel e bakıyorum. benim yaşadığım sorunun yönergelerinde "check ULA. CPU RAM. TEA 2000" ULA yı tamam anladım CPU Ram z80 olsa gerek ama  TEA2000 neresi acaba? Girişmeden önce bütün soketli olan herşeyi söküp bir temizlesem ilk önce daha iyi olacak gibi. Siz ne düşünüyorsunuz?


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: мemrah üzerinde Aralık 16, 2013, 18:23:44 ÖS
Şimdi service manuel e bakıyorum. benim yaşadığım sorunun yönergelerinde "check ULA. CPU RAM. TEA 2000" ULA yı tamam anladım CPU Ram z80 olsa gerek ama  TEA2000 neresi acaba? Girişmeden önce bütün soketli olan herşeyi söküp bir temizlesem ilk önce daha iyi olacak gibi. Siz ne düşünüyorsunuz?

Cok samimi bir cevap vermek gerekirse, ULA, CPU ve TEA2000 ile ilgili sordugunuz sorulardan sonra tavsiyem cihazi hic kurcalamadan bir uzmanina gostermeniz. Bu tarz ZX Spectrum arizalari gecmiste karsima cikti ve benim gorduklerimin hic birisi tozlanma, vs. gibi sebeplerden olmamisti.

Tabi beni yanlis anlamayin, amacim kesinlikle hevesinizi kirmak degil. Sonucta burada hepimiz bu eski cihazlari kullanmaktan ve gelecek nesiller icin muhafaza etmekten keyif alan insanlariz. O yuzden de bu arkadas ortami icerisinde gercek fikirlerimizi cekinmeden paylasiyoruz. Bu tur bir tamir islemine girismeden once, elektronik ve ZX Spectrumlar hakkindaki teorik bilgilerinizi daha arttirmaniz yerinde olacaktir diye dusundum ve bunu paylasmak istedim.  :)


Konu Başlığı: Ynt: ZX Spectrum+2 Arızası
Gönderen: RetroLover üzerinde Aralık 16, 2013, 18:47:36 ÖS
Tamam madem oyle hic bulasmiyorum ama spectrumdan anlayip tamir eden bir insan bu zamanlarda pek bulunmuyor maalesef.  Neyse en kötü bir sene bekleyecek :(