commodore.gen.tr

Genel Kategori => Proje => Konuyu başlatan: wolfiem üzerinde Aralık 02, 2014, 00:36:58 ÖÖ



Konu Başlığı: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wolfiem üzerinde Aralık 02, 2014, 00:36:58 ÖÖ
Simon diyor ki: Cortex Amiga Floppy Emulator (http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=7520.0) başlığındaki Arduino ile ilgili kısımlar ayrılarak oluşturulmuştur.

Programlayıcıyla beraber aldığım Arduino'yu da programlayamıyorum. :(
Ne hata alıyorsun?

Bu konuda en sık yapılan hatalardan biri Arduino idesindeki Board / Serial Port / Programmer seçeneklerinin doğru seçilmemiş olmasından kaynaklanıyor.

Klon Arduino Pro Mini için bende aşağıdaki şekilde ayarlı;

Board: Arduino Pro or Pro Mini (5V, 16Mhz) w/ ATmega328
Serial Port: /dev/tty.usbserial
Programmer: USBTinyISP



Konu Başlığı: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wizofwor üzerinde Aralık 02, 2014, 00:38:49 ÖÖ
Pro Mini'yi 3.3V olarak seçmiştim. Ama programlayıcının da 3.3V pinine bağlamıştım ve ledleri yanıp sönüyordu???

Ekleme: Söylediğin şekilde ayarladım. Kabloyu da 5V olarak değiştirdim ama sonuç yine başarısız.

Kod:
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding.


Konu Başlığı: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wolfiem üzerinde Aralık 02, 2014, 00:50:28 ÖÖ
Eğer alttaki hatayı alıyorsan Upload tuşuna bastıktan 1sn. sonra Arduino üzerindeki reset tuşuna 1 kez basıp bırakmayı dene.

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding


Konu Başlığı: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Aralık 02, 2014, 03:51:07 ÖÖ
Programlayıcındaki DTR ile (PL2303'de yok) Pro Mini üzerindeki DTR(veya bazılarında GRN) arasında bağlantı yaparsan program yüklemeden önce Auto Reset yapacağı için sorun yaşamazsın, aksi halde Compiling yazısı Uploading yazısına döndüğü anda resetlemelisin Pro Mini'yi.

CortexFlash ilginçmiş, ama ben hep Flash Loader Demo programını kullandığımdan bilemedim şimdi sorunu.


Konu Başlığı: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wizofwor üzerinde Aralık 02, 2014, 08:05:15 ÖÖ
Benim flash loader demo'nun mac versiyonu da vardı diye aklımda kalmış. Yoksa Cortex için Wolfiem'in dediği gibi hiç uğraşmazdım zaten. Netbook'dan hallederdim.

Bu upload ederken resetleme, DTR bağlantısı gibi detayları ben niye internette hiç bir yerde bulamıyorum? Akşam arduino.cc FAQ sayfalarını da bayağı bir karıştırdım ama dişe dokunur bir şey bulamadım. Çinden malzeme alanları fitil etmek için özellikle mi koymuyorlar?


Konu Başlığı: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wolfiem üzerinde Aralık 02, 2014, 12:31:48 ÖS
Haklısın dökümantasyonda yazmıyor. Stackoverflow veya forumlarda rastlamıştım bu çözüme.

Özay'ın bahsettiği DTR bağlantısını ben de görmedim daha önce. Akşam deneyeceğim. Her upload'da reset atmaktan kurtarırsa süper :)


Konu Başlığı: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wizofwor üzerinde Aralık 02, 2014, 12:55:18 ÖS
Sparkfun'ın github sayfasında şöyle bir diyagram var. Her şeyi açıklıyor sanırım.

(https://raw.githubusercontent.com/sparkfun/OpenLog/master/Fritzing/FTDI-OpenLog-Fritzing.png)

Bu arada ben iki cihazdan beraber bahsedince konu kaydı, floppy emulatör başlığında arduino konuşuyoruz. Başlık bölünse iyi olur.


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wolfiem üzerinde Aralık 02, 2014, 14:28:06 ÖS
Sık yapılan hatalardan birisi de RX-TX bağlantılarını çapraz yerine düz yapmak oluyor. Ben yapmıştım mesela :)

Geçen hafta gelen 2104 (2102 uyumlu) chipsetli USB programmer bir haftadır iş yerinde masamda duruyor. Bu akşam eve giderken yanıma alıp DTR bağlantısını bununla deneyeceğim.

(http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?action=dlattach;topic=9421.0;attach=8483;image)


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wizofwor üzerinde Aralık 04, 2014, 00:35:03 ÖÖ
PL2303'le, wolfiem'in tavsiye ayarlarla upload ederken resetleme yöntemiyle hallettim. Bir de CH340G'yi çalıştırabilirsem süper olacak.


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wolfiem üzerinde Aralık 04, 2014, 00:41:48 ÖÖ
PL2303'le, wolfiem'in tavsiye ayarlarla upload ederken resetleme yöntemiyle hallettim. Bir de CH340G'yi çalıştırabilirsem süper olacak.
İşe yaramasına sevindim. CH340G için şu linkte windows sürücüleri var.

http://fobit.blogspot.gr/2014/11/ch340g-in-eagle.html (http://fobit.blogspot.gr/2014/11/ch340g-in-eagle.html)

Bu arada ben de Özay'ın dediği şekilde DTR - GRN bağlantısı yaparak denedim. Reset atmaya gerek kalmadan upload yapabiliyor. Teşekkürler Özay :)


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wizofwor üzerinde Aralık 04, 2014, 01:17:34 ÖÖ
Mutlu sona ulaştım. Ben PL2303'e güvenmediğim için yedek olsun diyerek CH340g almıştım. Meğer Mac dünyasında durum tam tersmiş. PL2303 tak çalıştır durumda iken CH3403g'nin sürücüleri oldukça sıkıntılı.

Öncelikle şu adresten CH3403g'nin sürücünü indirip kurdum ama işe yaramadı.
http://www.wch.cn/downloads.php?name=pro&proid=178 (http://www.wch.cn/downloads.php?name=pro&proid=178)

Sonra öğrendim ki Apple bu sürücünün çalışmasına izin vermiyormuş. "sudo nvram boot-args="kext-dev-mode=1" komutuyla imzasız sürücülere izin verdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatınca adaptör tty.tty.wchusbserial1410 adıyla belirdi. VC ve GND pinlerini aynen, TX ve RX'i çapraz bağladıktan sonra DTR'yi de RAW pinine bağlayınca çakma miniyi resetsiz olarak programlayabilidim.

@wolfiem: Şimdi sıra Gotek'i sanal makinada Windows XP üzerinden yazmakta :)


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wolfiem üzerinde Aralık 04, 2014, 01:30:26 ÖÖ
Sonra öğrendim ki Apple bu sürücünün çalışmasına izin vermiyormuş. "sudo nvram boot-args="kext-dev-mode=1" komutuyla imzasız sürücülere izin verdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatınca adaptör tty.tty.wchusbserial1410 adıyla belirdi.

Mac kullananların kenara not etmesi gereken önemli bir bilgi bu, teşekkürler :)

Zor kısmı bitmiş zaten, Gotek'i 5'dk.da flashlarsın artık ;)


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Aralık 04, 2014, 02:26:28 ÖÖ
VC ve GND pinlerini aynen, TX ve RX'i çapraz bağladıktan sonra DTR'yi de RAW pinine bağlayınca çakma miniyi resetsiz olarak programlayabilidim.

RAW pinine bağladığına emin misin? RAW pini voltaj regülatörünün giriş pini, 5V üzeri bir kaynaktan (6V, 9V hatta 12V gibi) Pro Mini'yi beslemeye yarıyor. Kısa kenardaki DTR veya GRN pinine bağlaman lazım CH340 üzerindeki DTR pinini.


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wizofwor üzerinde Aralık 04, 2014, 07:45:35 ÖÖ
Bendeki Pro Mini'de DTR pini yok. Biraz araştırınca alttaki görseli buldum. Ona istinaden RAW'a bağladım. Oldu.



Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Aralık 04, 2014, 09:41:03 ÖÖ
Evet DTR ve GND etiketlenmemiş ama DTR'ye bağlamışsın yine de. En üstte TXO yazan yerin sağındaki pin GND, en altta RAW yazan yerin sağındaki pin DTR. RAW yazının solundaki pin. Dikkat edersen önce pin sonra yazı geliyor alt ve üst sırada. ;)

Bu arada bendeki Pro Mini'lerin (3 çeşit var dördüncü çeşit yolda) çoğunda kısa kenarın dizilimi bunun tam tersi, yani üstte DTR altta GND var. Açık kaynak olduğundan eline Eagle alan tasarımı değiştirmiş. :D


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wizofwor üzerinde Aralık 04, 2014, 10:03:08 ÖÖ
Kırmızı oraya, eflatun buraya derken bir süre sonra insan kendini Die Hard'daki Bruce Wills gibi hissetmeye başlıyor. :D Aslında bunlara sabit bir kablo yapmak lazım. Yoksa hangisi ne renkti derken yanlış bağlayıp kartı yakmak hiç de zor değil.


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wolfiem üzerinde Aralık 04, 2014, 10:04:37 ÖÖ
Bende ki wizofwor'un paylaştığı resimdeki ile aynı pin dizilimine sahip ama her pinin yanına adını yazmayı başarmışlar :)

DTR bağlantısını en üstteki GRN ile yaptım ve resetsiz çalıştı. Şekilde de görebilirsiniz ;)

(http://i.hizliresim.com/ayq6AO.jpg)


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wolfiem üzerinde Aralık 04, 2014, 10:09:13 ÖÖ
Kırmızı oraya, eflatun buraya derken bir süre sonra insan kendini Die Hard'daki Bruce Wills gibi hissetmeye başlıyor. :D Aslında bunlara sabit bir kablo yapmak lazım. Yoksa hangisi ne renkti derken yanlış bağlayıp kartı yakmak hiç de zor değil.

Kesinlikle haklısın, karışık devrelerde bomba uzmanı gibi kabloları takip edip, kontrol etmekten gözlerim bozulacak :)


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wizofwor üzerinde Aralık 04, 2014, 10:17:36 ÖÖ
Sendeki Pro Mini'nin GRN ve BLK pinlerinin sırası bendekinin tersi galiba. Çünkü ben yukarıdaki resimdeki gibi RAW pininin hizasından bağlamıştım.

Bu arada pin headerları lehimlerken ilk defa pastaya ihtiyacım olduğunu hissettim. 5 senedir kullanılmadan kenarda duran Lötfet ilk defa, işe yaradı.


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Aralık 04, 2014, 11:11:39 ÖÖ
Bende FT232RL çipsetli bir USB-TTL var, diğerlerinin pabucunu dama attı. Pin dizilimi Pro Mini ile aynı, erkek header yerine 90 derece dişi header taktım, Pro Mini'nin erkek header'ına tam uyuyor. CTS pinine GND bağlamak herhangi bir sorun oluşturmuyor. ;)

http://www.ebay.com/itm/FT232RL-USB-to-Serial-adapter-module-USB-TO-RS232-Max232-for-Arduino-download-/310510484589 (http://www.ebay.com/itm/FT232RL-USB-to-Serial-adapter-module-USB-TO-RS232-Max232-for-Arduino-download-/310510484589)
(http://i.ebayimg.com/00/s/ODAwWDgwMA==/z/DNQAAOxykYtSIG7k/$(KGrHqFHJDkFIYvh13qmBSIG7kh-t!~~60_57.JPG)


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: wizofwor üzerinde Aralık 04, 2014, 11:26:45 ÖÖ
Özay şimdi senin gazına gelip bundan sipariş versem, kargonun gelmesi Şubatı bulacak. O vakte kadar sen 4. bir ttl çipi bulursun gibime geliyor.


Konu Başlığı: Ynt: Arduino Pro Mini Programlama Problemi
Gönderen: Simon (Özay Turay) üzerinde Aralık 04, 2014, 12:13:36 ÖS
Doğru diyorsun valla. PL2303, CP2102, CP2104, FT232 derken dörtlemişim USB-TTL'leri.
Oldu olacak CH340'da alayım da seri tamamlansın. :D

Aslında iki tarafına 90 derece dişi header lehimleyerek küçük bir delikli plaket ile Pro Mini ile CH340 arasına bir adaptör yapabilirsin. ;)