Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
  Mesajları Göster
Sayfa: [1] 2 3 ... 34
1  Amiga / Amiga Yayınları / Ynt: ARexx Türkçe Kaynak : Mayıs 03, 2026, 10:37:35 ÖÖ
Amiga hakkında "sınırlı" sayıda, kısıtlı miktarda Türkçe içerik var. ARexx ile ilgili bi şey olsa kesin bilirdik

Sorunun cevabı bu değil ama ben de Arexx'e merak saldım epeydir.
Internetteki kitapların görüntü kalitesi "çöp" gibi olunca önce bunları toparlamak gerek diyerek işe koyuldum ve kitap içeriklerini Markdown olarak düzenliyorum.  (Muhtemelen yakın zamanda pes ederim)

https://github.com/mesutschwarz/Amiga-Manuals

Bu mesajı yazarken "ARexx User's Reference Manual, 1987 William S. Hawes" kitabını tamamlamış, "AMIGA Programmer's Guide to ARexx" ise hala önümde düzenlemeye devam ediyorum.
2  Amiga / Amiga Yazılım / Ynt: LocaleMaster Suite : Mayıs 03, 2026, 10:23:43 ÖÖ
"AI destekli" tanımlamasını kodları yazarken AI'dan destek aldığınızı belirtmek için mi kullanıyorsunuz?

Yoksa uygulamalar gerçekten herhangi bir AI teknolojisi ile mi çalışıyor?

Bu arada umarım beta test aşamasına gelir ve test etme/geribildirim verme imkanımız olur
3  Amiga / Amiga Genel / Ynt: TV'deki Hügo Oyunu Hakkında : Mayıs 03, 2026, 10:12:45 ÖÖ
Neden eski kaynaklara/yayınlara/cihazlara ulaşılamıyorun nedenini bizzat gözlemledim.

90'larda TV'lerde Amiga kullanımı gayet endüstri standardı bir işti. Hatta 2002 yılında içinde bulunduğum bir canlı yayın arabası bile basit CG(KJ)(character generator) işleri için Amiga kullanılırdı.

2000'lerin başında çalıştığım medya grubunun hurda deposunda; vaktinde kullanılan ve çürümeye terkedilen Amiga'ları  heyecanla izledim. Aynı depoda sandığa benzer yapılar içerisinde ucu bucağı olmayan eski yayın bantları vardı. O zamanlar uzak gelecek için bir şey saklamak gibi bir kültür kimsede yoktu. Aynı depodaki yayın kasetlerinin, Amigaların, eski yayın cihazlarının ihaleyle topluca satıldığına da şahit oldum.

Hugo için de durum farklı değildir. Yayın bantları muhtemelen çöpe gittiği için bulunması imkansız olabilir.

Fakat ITE3000 sistemi muhtemelen Tolga Bey'in şirketinin malı olabilir. Çünkü kanal değiştiğinde, sistem de Tolga Bey ile birlikte kanal kanal gezdi. Hugo'nun Türkçe seslendirmelerine ulaşmanın tek yolu Tolga Bey'in bu sistemi hurdaya çıkarmamış olmasıdır.

Amiga için diskette satılan sürümler ile TV versiyonu arasında ciddi farklar vardı. Sadece seslendirme de değil, her level sonrası puan hesap tablosu gibi şeyler disket versiyonda yer almıyor.

Hatta disket versiyonu öyle bir kurgulamışlar ki, harddisk üzerinden çalıştırmak bile mümkün değildi. (Oyunun binary/hunk içeriklerinde yayıncının konu ile ilgili mesajları bile vardı - Bi dönem bu konuyu takıntı haline getirip içinde boğulmuştum.)

Özetle Hugo konusunda eğer bir "miras koruma" işine girilecekse, bunun tek çözümü Tolga Bey'in kullandığı sistem eğer hala yaşıyorsa, ancak ondan elde edilebilir.

Orjinal TV sürümü haricinde yayıncı firmanın çeşitli platformlar için çıkardığı versiyonlar Hugo deneyimi yaşatır ama 90'lardaki TV deneyimi tamamen başka bir şeydi.

Diğer dillerdeki ITE3000'ler için bir arşiv kurtarma işi yapıldı mı bilmiyorum. Benim pes ettiğim zamandan sonra birileri yapmıştır mutlaka.

Oğuzhan hocam siz de yanıldınız.
Televizyondaki bilgisayarın başında yayın yönetmeninin oğlu oturuyor ve telefondan gelen tona göre sağ/zol/zıplama gibi tuşlara basıyordu. Gecikme bu arkadaşın zaman zaman tonu karıştırmasından ve karar verememesinden oluyordu. Hatırlayın, biz izlerken ekrandan telefon tuşlarına üst üste basıldığına dair ses gelirdi, özellikle bu sesin geldiği anlarda bilgisayarın başındaki arkadaşın zamanında tuşa basamadığını anlardık.
Kesin bilgi yayalım.

Bu kısım bana gerçeklikten uzak (sallamasyon gibi) geldi. Zira sistem bir bütün halinde çalışıyordu ve DTMF/Joystick dönüşümü öyle uzay teknolojisi falan değildi. Hugo'nun sonrasında Dinozorus'da da bu teknoloji kullanıldı.
Hatta aynı dönem TV'de çeşitli oyun oynatma programları da yayınlanırdı. Super Mario World (SNES) bile telefonla oynanabiliyordu.

Bkz : https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=9271.0

Bugünkü yayın gecikmeleri ile o zamanki yayın gecikmeleri aynı sebepten değildi. Günümüzde yayınlar olası tehlikelere erken müdehale için bilinçli olarak gecikmeli verilir.

Geçmişteki gecikmeler ise tamamen teknik kaynaklıydı. Fakat Hugo oyunu tasarımı gereği zaten ani reflekslere dayanmıyordu, hareketler için komut beklentileri bu gecikmelere göre hesaplanmıştı. Bir refleks/aksiyon oyunu değildi yani.


4  Genel Kategori / Genel Sohbet / Ynt: Retro bilgisayarlar ve Medium.com'daki ilk yazım. : Ekim 23, 2025, 14:52:48 ÖS
İnanılmaz keyifle okudum ve ilgilenebilecek arkadaşlarıma da önerdim. Elinize sağlık...
5  Genel Kategori / Genel Sohbet / Ynt: Discord Windows 95 ve NT 3.1'e kadar port edildi. : Eylül 11, 2025, 09:49:26 ÖÖ
Denemek istedim geçenlerde, sürekli internet hatası verip verip durdu. Sonradan hatırladım ki Discord yasaklı olduğu için bağlanamıyorum. Windows XP/9x için de VPN çözümü olmadığından çalışmadı. Bir gün üniversite interneti ile denemek gerek.

dnsforge.de DNS'leri ile VPN'e gerek kalmadan erişebilirsiniz. Hatta ev kullanıcısı iseniz, modemin DHCP seçeneklerinde dağıtılan DNS olarak girerseniz; ev ağınızdaki tüm cihazlar bu tarz saçma yasaklamalardan etkilenmez. Ayrıca bu servisin en güzel yanı bir çok reklam sunucusunu da engelleyerek, herhangi bir adblocker kullanmadan daha az reklamlı bir web deneyimi sağlamasıdır.
6  Amiga / Amiga Yazılım / Ynt: LHA Dosyaları ADF'ye Nasıl Çevrilir? : Mayıs 12, 2022, 14:07:42 ÖS
Soru tarzına bakılırsa bilmediğin ama işine yarayacak bir detay.

Formatlanmış bir Amiga disketini takınca açılmasını istersen AmigaDOS veya Shell'deyken "install df0:" komutunu kullanabilirsin. Disketini "bootable" yapar. Eğer diskete "s" isimli klasör oluşturup, bununda içine "startup-sequence" isimli bir text dosyası yazarsan, istediğin programları veya komutları disketi taktığında çalıştırabilirsin.
7  Genel Kategori / Genel Sohbet / Ynt: Visual studio hakkında soru : Mayıs 10, 2022, 11:23:48 ÖÖ
SnoopDos'un Windows versionu yok mudur? Kahkaha

Böyle bir durumda şöyle bir kontrol listesi uygulardım.

* Task Manager açıp uygulamayı çalıştırdığımda CPU kullanımında bir terslik var mı takip ederdim.
* Microsoft'un "sysinternals" araçlarında "Process Explorer" var, bi de onla bakardım arka tarafta neler oluyor diye.
* Bilgisayarı internete bağladıktan sonra test ederdim. Acaba herhangi bir şey internete bağlanmaya mı çalışıyor o arada?
* Başka bir harddiske yeni bir windows kurulumu yapıp, sadece "olmazsa olmaz" .net frameworkleri yükleyip, Release ile elde ettiğim exeyi çalıştırıp bakardım.

Muhtemelen sorunun kökeni frameworkler ile ilgili çıkabilir.
8  Genel Kategori / Genel Sohbet / Ynt: Kitabım çıktı arkadaşlar : Şubat 18, 2022, 11:10:35 ÖÖ
Görsellere hayran kaldım.

Bunlardan harika stop-motion animasyon yapılırmış.. Bi de güzel anlatıcıyla enteresan şeyler çıkabilir ortaya.. -Bunu bi düşünseniz ya
9  Amiga / Amiga Yazılım / Ynt: SORU : Dosyayı script ile açmak (Workbench) : Şubat 17, 2022, 12:16:25 ÖS
Project dosyasını bir script ile açmak yani script'e kliklenen dosyanın adı ve path'ini aktararak çalıştırmak istiyorsun yani. 

Kesinlikle bu

Hatta konu dallanıp budaklanmasın diye ayrıntıya girmedim ama esas yapmak istediğim şey ImageMount scripti ile ADF/HDF/ISO dosyalarına çift tıklayarak mount etmek.

Fakat ImageMount script'i bir Tool olmadığı için işin içinden çıkamadım..
10  Amiga / Amiga Yazılım / Ynt: SWOS 96/97 : Şubat 17, 2022, 12:13:50 ÖS

Sorunun sadece type readme olması ve type komutundan kaynaklanması çok komik
11  Commodore / Commodore Genel / Ynt: Yaşasın kötülük :P Amiga 500 mü ? Commodore 64 mü? (ANKET) : Şubat 17, 2022, 12:12:18 ÖS
C64'ün sabit renk paleti hep soluk gelmiştir bana. Renklerde canlılığı hiç hissedemiyorum. Amiga500'ün cıvıl cıvıl renkleri yüzünden tercihim bu oldu..
12  Amiga / Amiga Yazılım / Ynt: SORU : Dosyayı script ile açmak (Workbench) : Şubat 17, 2022, 11:38:46 ÖÖ
script.bat dosyasına bir proje ikonu ekleyip çalıştırmak için Default tool kısmına IconX yazarsınız çalışır. Iconx bu arada ikon üzerinden çalışan execute komutudur.

Resmin ikonunun default tool kısmına multiview yazarsanız direk açar.
 Ama Resmin ikonunun default tool kısmına execute script.bat yazarsanız çalışır mı? bilmem.


Yanıtınız için çok teşekkürler. Fakat yapmak istediğim şey bunlar değil.

Herhangi bir Project dosyasının icon özelliklerinde "Defaul Tool" belirterek bir Tool (Executable File) ile açmak zaten WB'in en temel özelliği

Script dosyaları da Project türünde oluduğu için Iconx ile işlemek de cepte.

İşte benim istediğim bir Project dosyasını Tool ile değil, başka bir Project dosyası (örneğimizde Script oluyor) ile açmak..
13  Amiga / Amiga Yazılım / SORU : Dosyayı script ile açmak (Workbench) : Şubat 15, 2022, 12:45:11 ÖS
Merhabalar.

Workbench üzerinde bir dosyayı, DOS script ile açmaya çalışıyorum.

Yani şöyle ki:

Dosya.iff diye bir dosyamız olsun. Bir de S:Script.bat olsun

Shell'de

Kod:
1> execute S:Script.bat Dosya.iff

şeklinde açmak istediğimizde Script.bat bi şeyler yapsın istiyoruz. (.key ile Dosya.iff adını alıyoruz vs vs..) (Örneğin Dosya.iff'i RAM:'e kopyalasın ve Multiview RAM:Dosya.iff ile de göstersin)

Buraya kadar her şey güzel. Shell'den gayet güzel çalışıyoruz.

Fakat benim istediğim Dosya.iff'in iconuna çift tıklayınca Script.bat ile işlenmesi.
Yani Dosya.iff.info'nun default tool'unda Script çalıştırmak istiyorum.

Böyle bir şey mümkün müdür?

*** Örnek karmaşıklaşmasın diye IFF, Multiview vs. diye bahsettim. Yapmak istediğim şey bu değil tabii ki..
14  Genel Kategori / Genel Sohbet / Ynt: My80stv : Ocak 16, 2022, 11:49:56 ÖÖ
Kurcalarken bir müzik videosunda Commodore gördüm.

Bu klipmiş : America - The Border (1983) https://www.youtube.com/watch?v=kcxs2qFQXTE (1:23 saniyede)
15  Amiga / Amiga Genel / AmigaOS Klavye Kısayolları : Ocak 13, 2022, 16:29:24 ÖS
https://defkey.com/tr/workbench-amigaos-klavye-kisayollari

Sayfa: [1] 2 3 ... 34