Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıOyun Konsolları[Tamirat] Nintendo Game & Watch - Ses var Görüntü yok
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Nintendo Game & Watch - Ses var Görüntü yok  (Okunma Sayısı 3636 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 12, 2021, 12:15:26 ÖS »

Tekrardan selamlar arkadaşlar,

Senenin son günlerinde kaptırdık gidiyoruz bakalım bir kaç saatlik mini tamir işlerine Yine klasik bir Game & Watch sorununun olası çözümlerinden birisi ile karşınızdayım...

Bu yazımızın başrol oyuncusu bu multi-screen Pinball. Fiziksel kondüsyonu muhteşem değil, evet, ama tamir etmeye değer ve ödediğim para da o doğrultuda...

Artık bu cihazlar 40 yaşlarını doldurmak üzereler ve fiziksel olarak "mint" durumda olanları ancak Japonya'dan getirtebilirsiniz ve onların fiyatları da bizim gibi ölümlülerin erişebileceği seviyede değil

Şimdi, bu tür sorunu olan Game & Watch'ların ikinci el sitelerindeki ilan başlıklarında genelde "Ses var görüntü yok" şeklinde açıklamalar görürsünüz. Bir Game & Watch'ın tamir edilemeyen tek bileşeni cam LCD ekranıdır. Eğer o kırık/çatlak değilse veya üzerinde siyah akıntılar yoksa o Game & Watch illa ki bir şekilde tamir edilir, bunu unutmayın. Ama ekranı kırıksa o cihaz yedek parçalık demektir.

Konumuza dönersek, bu cihaza pil taktığımızda evet ses geliyor, oyunu başlattığımızda körlemesine oyunu oynayabiliyoruz (bip bip seslerinden anlaşılıyor) ama ekranlarda herhangi bir görüntü oluşmuyor...

Bu yazıda bu sorunu çözümlemeye çalışacağız...

« Son Düzenleme: Aralık 12, 2021, 13:24:28 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 12, 2021, 12:22:26 ÖS »

Game & Watch'ın kapağını ilk açtığımda sorunu aslında tahmin edebildim

Ekrandaki şeffaf görsellerin yerleşiminden ve klasik Game & Watch ekranlarının renk tonunu bildiğimden bunun ekran bileşenlerinin doğru sırada yerleştirilmemiş olduğunu ve hatta polarize filmin olmadığını düşündüm.

Neyse, inceleme ve tamirat için ilk yapılacak iş alt ekranın bulunduğu kasayı açmak zira bu multi-screen'lerde ana devre kartı alt ekranın arkasında bulunur.

Bunun i,çin arkadaki 5 adet kasa vidasını söküp ekranın bulunduğu bloğu çıkartmak için de plastik bir pena kullanıyoruz, plastiği kanırtırken zarar vermemek için.

Açilır açılmaz ilk hatayı buluyorum. En arkadaki polarize film ile kaplı gümüş yansıtıcı yanlış yerleştirilmiş. Polarize filmle kaplı olan tarafı ekranda bize doğru olmalı yoks görüntü alamazsınız

Ekranı oluşturan diğer bileşenlerin çıkarttığım sırası da buydu (yanlış sıra! Bkz Polarize film ortalarda bir yerde)

« Son Düzenleme: Aralık 12, 2021, 13:25:25 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 12, 2021, 12:32:33 ÖS »

Ekranın doğru sırası şöyle olmalı (en arkadan en öne doğru);

1) Gümüş yansıtıcı (Polarize film ile kaplı yüzeyi bize bakacak şekilde)
2) Arkaplan görsel şeffaf film
3) Cam LCD ekran
4) Önplan görsel şeffaf film
5) Polarize film

Şimdi bunları tek tek temizleyelim. Temizlikte dikkat edilmesi gereken ÖNEMLİ hususlar;

1) Görselleri içeren şeffaf filmleri SADECE su (çok hafif deterjanlı, bir damla falan) ile temizleyin. Camsil bile kullanmayın!!! O görsel baskılar en küçük bir eritici sıvıda çıkarlar, çok üzülürsünüz... Dolayısıyla Alkol, IPA, Camsil vs kullanmayın!!!

2) Cam LCD'yi Camsil ve IPA ile temizleyebilirsiniz.

3) Ribbon kabloların kontaklarını Camsil hatta çok az IPA ile temizleyebilirsiniz ancak fazla ovalamayın üzerindeki karbon boya çıkar.

4) Kasayı ılık deterjanlı suda bir süre bekleterek 40 yıllık insani organik kirlerin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Sonra diş fırçası ile kasanın pürüzlü yüzeylerini ve girinti çıkıntılı yerlerdeki insani kirlerden kurtulabilirsiniz. Yanlız özellikle kasanı9n iç tarafında bulunan ince çıkıntı ve vida yerlerini fırçalarken nazik ve dikkatli olun, 40 yıllık plastikle uğraştığınızı unutmayın çıtır çıtır kırarsınız dikkatli olmazsanız.

Bu şekilde yavaş yavaş temizlik işlemlerine başlıyorum...

Kasa:

Paslı vidalar:

Temizlik işlemlerinden sonra alt kasayı doğru sırada topluyorum ve ...

Ses de var görüntü de...
« Son Düzenleme: Aralık 12, 2021, 13:27:37 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Aralık 12, 2021, 12:34:41 ÖS »

Yavuz abi eline sağlık. Bunda ama stickerları da yenilesen şahane olur bence. Biraz dışı da eskimiş abi.

Bu arada abi üstündeki grafik çizimlerini ben hazırlayabilirim istersen. Bana fotolarını gönderebilirsen hazırlarım abi. Sevgiler.
« Son Düzenleme: Aralık 12, 2021, 12:38:27 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 12, 2021, 12:40:08 ÖS »

Şimdi alt ekranla işimiz tamam, sıra geldi üst ekrana...

Onu da açmak bu multi-screen'lerde kolay. Ekran panelinin önündeki 4 adet vidayı söküyoruz ve ekran bloğunu yine plastik bir pena ile kanırtıp kasadan kurtarıyoruz...

Burada ekranın metak bir plaka ile tutturulduğunu görüyoruz. Bu seri Game & Watch'larda, dual-screen modellerden farklı olarak bir devre kartı kullanmamış Nintendo. Burada sadece ekran var ve görüntüyü bu ekrana ileten ribbon kablonun kontaklarının bir şekilde cam LCD'ye sıkıştırılması lazım. Bu metal plakanın görevi de bu sıkıştırma işlemi

Metal plakayı sökünce yine karşımıza yanlış bir sıralama geliyor En önde olması gereken Polarize film bu sefer en arkada...

Çıkan ekran bileşenlerinin sırası (yanlış) bu şekilde...

Burada şunu da belirteyim, bu ekran sırlamalarının yanlış olması evet görüntü problemini açıklıyor ama "neden" birisi bu Game & Watch'ı açıp kurcalamış onun da bir sebebi olması lazım değil mi? Yani yanlış bir araya getirilmiş olabilir ama birisi bir sebeple o işe girişmiş. Ve gördüğüm kadarıyla parçaları sökerken bu işin yakın zamanda değil yıllaaaar önce yapılmış olduğu hissine kapıldım (Cam LCD'ye yapışmış derecede tutunan kauçuk parçalardan)

« Son Düzenleme: Aralık 12, 2021, 13:30:39 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 12, 2021, 12:46:37 ÖS »

Yavuz abi eline sağlık. Bunda ama stickerları da yenilesen şahane olur bence. Biraz dışı da eskimiş abi.

Bu arada abi üstündeki grafik çizimlerini ben hazırlayabilirim istersen. Bana fotolarını gönderebilirsen hazırlarım abi. Sevgiler.

Eşref evet, Game & Watch "restorasyon" işinde iki tane kanayan yara var;

1) Aluminyum paneller
2) Kırık ekran kilitleri

Aluminyum panllerin lazerle kesilmiş aluminyum panellere UV baskı + clear coat atılması lazım. Ön kapaktaki aluminyum ise baskılardan önce dairesel olarak aşındırılmalı ve sağdan soldan bakılınca yanarlı dönerli gözüken yansımasına kavusturulmalı. Sonra onun üzerine "altın" rengi clear coat atılıp UV baskı yapılmalı ve bir kat daha ince clear coat atılmalı...

Yani anlayacağın, o işler de tam anlamıyla ayrı bir proje konusu

Bu yazılarımda sadece "tamirat" göstermeye çalışıyorum. Restorasyon işine girişince görsellerin vektörel reprodüksuyonları oluşturma işinde kesinlikte senden yardım almak isterim zira bir sürü Game & Watch var bu tür restorasyon ihtiyacı olan

2022 projelerimiz olsun diyelim

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 12, 2021, 12:58:01 ÖS »

Şimdi bu ekran sadece sırasal olarak değil külliyen yanlış monte edilmiş. Neden mi?

Bu ekrana sinyallerin ribbon kablo ile iletildiğini söylemiştim. O ribbon kablo ise ekranın görünmez terminallerine değmesi ve sıkıştırılması lazım.

Ekranın terminalleri burada... Şu fotoda görünen girintinin üzerinde

Ancak bu cihazda bu girintinin üzerinde kauçuk parça konmuş. Aslında bu kauçuk parçada iletken unsurlar yok (diğer game watch modellerinden aşına olduğumuz iletken kauçuk değil bu). Bu kauçuk parça sıradan bir kauçuk, görevi bu modelde bu ekranda sadece ribbon kablonun terminallerini ekrana "arkadan" sıkıştırmak için kullanılmış.

Cihazı bir araya getiren kişinin hatası da bu yanılgıya kapılması

Şimdi önce tüm bu parçaları olması gereken sıraya sokup temizliklerini yapıyorum...

Sonra uygun sırada ekran bileşenlerini yerleştirip ribbon kabloyu yerine yerleştiriyorum...

... ve olması gerektiği gibi EN SON olarak kauçuk parçayı koyuyorum...

... ve tüm bu parçalar dağılmadan, parmaklarımızı kaldırmadan, metal parçayı yavaş yavaş kaydırarak yerine hizalıyorum...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 12, 2021, 13:12:04 ÖS »

Sonuç?

İlk etapta tezahürat yaparak kendimizi tebrik ediyoruz ancak ekranda bir sorun daha var. Sanırım ilk tamir eden kişiyi bu Game & Watch'u kurcalamaya iten şey, buldum. Üst ekrandaki flipper (pinball'da topa vuran kol) görüntüsü eksik 

Bu anlattığım tüm şeyleri geri sarıp ekranları yeniden açıyorum ve ribbon kabloyu yeniden inceliyorum...

Alt ekrandan bu ekrana görüntü leten kısmında sıkıştırma görevi gören kauçuk kabloya temas eden kısımların iletken boyalarının yıllardır yapışık durduğu kauçuk parçayı çıkartırken zedelendiğini farkediyorum. Bunu muhtemel ben yaptım ancak gördüğüm kadarıyla çıkan boyalara rağmen her çizgide hala biraziletken var, yani elektriksel bir kopukluk yok gibi. Zaten olsaydı bu kadar çok çizginin eksik olması sadece bir karakteri değil bir çok başka karakteri de etkilerdi diye düşünüyorum.

... Yine de sağlam olsun diye bu kısımları iletken boya ile kolayca tamir ediyorum

üst ekrandaki ribbon kabloda ise tek bir hasarlı yer tespit ediyorum, ki muhtemel ekrandaki eksik flipper karakteri bu sinyalle kontrol ediliyor... Muhtemelen bu hasar Game & Watch'ın aşırı kullanıldığı zamanlarda kapağının sıklıkla açılıp kapanması ile ribon kablonun camın keskin kısmına mikro seviyede sürtünmesi ile oluşmuş. Yani 1000 defa açılıp kapamayla her seferinde 1 micron oynamışsa toplamda 1 mm'Lik bir çizik oluşmuş olabilir değil mi?

Bunu da iletken boya ile yamadıktan sonra...

Tamiratımız tamamlanmış oluyor...

Ses var görüntü de var artık Kahkaha

ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Aralık 12, 2021, 14:58:41 ÖS »

Ellerinize sağlık, teşekkür ederim.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Aralık 12, 2021, 22:50:17 ÖS »

Eline sağlık abi, aynen işi adam gibi yapmaya kalkınca her biri ayrı proje konusu. Çıktı al kes yapıştır alışmışız hep.

Yardımım dokunursa seve seve yaparım abi grafik çizim işlerini.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 13, 2021, 16:09:43 ÖS »

Üstad görüntüyü gördük. Ama ses burdan duyulmadı. Kahkaha

Ellerine sağlık.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: