Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga Anakart temizliği  (Okunma Sayısı 2666 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ifteri61
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 31, 2023, 13:03:23 ÖS »

değerli arkadaşlar merhaba.

başlıkta da gördüğünüz üzere yeni bir amiga aldım ama mutlak suretle anakartı temizlemem gerekiyor.calışmasında hicbir sorun yok ancak özellikle sol kose tarafından bisey sızmıs yada icine bisey dokulmus görünüyor.yatay olan resimde arkada kasada görünüyor.

en kolay ve en temiz şekilde nasıl temizlik yapabiliriz?aşağıda bulduğum bazı yöntemleri sıraladım ancak derinlemesine ayrıntılarını bilmiyorum.

1- Bulaşık makinasına atmak?
2- İsopropil alkol + diş fırçası ile temizlemek
3- inceltilmiş tiner.

* a1200bord.jpg (703.48 KB, 761x2898 - Görüntüleme: 205 kez.)

* a1200bord2.jpg (991.4 KB, 1920x1055 - Görüntüleme: 192 kez.)
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 31, 2023, 13:49:49 ÖS »

2

Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 31, 2023, 13:57:34 ÖS »

Ben kendim yeni keşfettiğim bir yöntemi söyleyeyim. Plastik bir leğene sıcak su koyup yeteri kadar içine asperox döküyorum. Ayrıca anakartın üzerine de bolca sıkıyorum. Sonra suyun içinde yaklaşık 1 ile 2 saat bekletiyorum. Sonra yine sıcak su altında orta sertlikte bir fırça ile nazikçe fırçalayarak temizliyorum. Daha sonrasında fazla suyunu bezle aldıktan sonra PC temizlemede kullandığım yaprak üfleme aleti ile tazyikli hava ile bord kuruyana kadar hava üflüyorum. İyice kuruduğuna emin olduktan sonra çalıştırıyorum. Bu şekilde Hem kendi yaptığım A2000 anakartımı ve tüm yaptığım genişleme kartlarını pc anakartlarını bu şekilde temizlemeye başladım. Flux kir pas hepsi gidiyor. Fabrika çıkışı gibi oluyor kartlar.
ifteri61
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 31, 2023, 14:02:20 ÖS »

Ben kendim yeni keşfettiğim bir yöntemi söyleyeyim. Plastik bir leğene sıcak su koyup yeteri kadar içine asperox döküyorum. Ayrıca anakartın üzerine de bolca sıkıyorum. Sonra suyun içinde yaklaşık 1 ile 2 saat bekletiyorum. Sonra yine sıcak su altında orta sertlikte bir fırça ile nazikçe fırçalayarak temizliyorum. Daha sonrasında fazla suyunu bezle aldıktan sonra PC temizlemede kullandığım yaprak üfleme aleti ile tazyikli hava ile bord kuruyana kadar hava üflüyorum. İyice kuruduğuna emin olduktan sonra çalıştırıyorum. Bu şekilde Hem kendi yaptığım A2000 anakartımı ve tüm yaptığım genişleme kartlarını pc anakartlarını bu şekilde temizlemeye başladım. Flux kir pas hepsi gidiyor. Fabrika çıkışı gibi oluyor kartlar.

bu sarı mucize dedikleri sprayden bahsediyorsunuz değil mi? Avrupada da cok yaygın olarak kullanılıyor ve çıkarmadığı birşey yok. acıkcası bunu düşündüm ama içeriği acaba borda zarar verir mi diye şüphe etmiştim ancak siz kullanıp verim aldıysanız bende bu şekilde bordu temizleyebilirim.
Peki bu aynı zamanda resimde ki paslı kısmı da temizleyebiliyor mu yoksa ona özel kontak sprey vs. mi alayım?
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 31, 2023, 14:06:58 ÖS »

Hocam aynen o sarı mucize olan. Şöyle söyleyeyim İzopropil alkol ve tiner bile denedim kuruyan flux kalıntılarını temizlemek için. Hiç biri bunun kadar etkili olmadı. Malum lehimleme yaparken bazen fazla kullanmak gerekebiliyor ki flux kalıntısı maalesef kısa devreye sebep oluyor. Herşeyi çözüyor. Ve pcb ye hiç zarar vermiyor. Kotak sprey ulaşılması zor yüzey temizlenemecek yerler için örneğin slotlar ve soketlerde işe yarar ama bord temizleme için hem yetersiz kalıyor hemde çok masraflı. Bir anakart için tüm bir tüpü boşaltman gerekebilir.
ifteri61
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 31, 2023, 14:10:08 ÖS »

Hocam aynen o sarı mucize olan. Şöyle söyleyeyim İzopropil alkol ve tiner bile denedim kuruyan flux kalıntılarını temizlemek için. Hiç biri bunun kadar etkili olmadı. Malum lehimleme yaparken bazen fazla kullanmak gerekebiliyor ki flux kalıntısı maalesef kısa devreye sebep oluyor. Herşeyi çözüyor. Ve pcb ye hiç zarar vermiyor. Kotak sprey ulaşılması zor yüzey temizlenemecek yerler için örneğin slotlar ve soketlerde işe yarar ama bord temizleme için hem yetersiz kalıyor hemde çok masraflı. Bir anakart için tüm bir tüpü boşaltman gerekebilir.
tamamdır. ben bunu akşam deneyip sonucu size bildireceğim. umuyorum bu pas kısmınıda yeterince temizler. zira resimde görünmuyor ama kasada feci durumda.akmış paslar vs.hepsini temizledikten sonra retrobright dneyeceğim bakalım ne sonuç alacağım.
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 31, 2023, 14:19:03 ÖS »

Metal kısımlardaki pas için WD-40 tavsiye ederim. Derinlemesine işlemiş olan pasları çok gideremez veri yollarında bir hasar yoksa yüzeysel olanlar temizlenir bakırları eritmişse o zaman zımpara yaparak tamamen temizlenip veri yolları bypass yapılarak tamir edilmeli. Hocam takıldığın sıkıntılı bir durum olursa istişare ederiz.
ifteri61
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 31, 2023, 14:21:38 ÖS »

Bord sorunsuz çalışıyor.hic bir sıkıntısı yok ancak pas gerçekten cok kotu hele içindeki demir muhafazalar içler acısı.onları zımparalayıp boyayarak kurtarmaya çalışacağım.üst onemli değil ama alttakini takmak gerekebilir.zira portlar ona baglanıp sabitleniyor.

Cok teşekkür ederim toparlayınca buradan resimlerle dönüş yapacağım.
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 31, 2023, 19:08:00 ÖS »

Alt tenekelere iyi bir zımparadan sonra alüminyum sprey jant boyaları iyi geliyor. Üsttekini atıyorum zaten yaptığım eklentiler sığmıyor.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
ifteri61
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Haziran 10, 2023, 22:55:05 ÖS »

Metal kısımlardaki pas için WD-40 tavsiye ederim. Derinlemesine işlemiş olan pasları çok gideremez veri yollarında bir hasar yoksa yüzeysel olanlar temizlenir bakırları eritmişse o zaman zımpara yaparak tamamen temizlenip veri yolları bypass yapılarak tamir edilmeli. Hocam takıldığın sıkıntılı bir durum olursa istişare ederiz.

Hocam dediginiz gibi yikama islemini hallettim.aynen sifir gibi oldu ancak arka tarafta ki pas lekeleri halen duruyor.temizledim simdi kurumaya biraktim.gercekten bu teknik temizlik icin ise yariyor.bu arada kasayi full beyaza boyadim ve gercekten bekledigimden cok ama cok daha iyi oldu.ustelik boya da siradan bir sprey boya.bu arada paslanmis olan alt tenekeyi "haydar abi" nin dedigi gibi zimparalayip siradan bir aliminyum boya ile boyadim.oda cok ama cok iyi oldu.

* IMG-20230610-215818.jpg (243.85 KB, 576x1280 - Görüntüleme: 144 kez.)

* IMG-20230610-215718.jpg (135.21 KB, 1280x576 - Görüntüleme: 146 kez.)

* IMG-20230610-215642.jpg (166.22 KB, 1280x576 - Görüntüleme: 142 kez.)
« Son Düzenleme: Haziran 11, 2023, 15:36:03 ÖS Gönderen: ifteri61 » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: