Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: AC - DC sorusu  (Okunma Sayısı 3863 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Mart 25, 2009, 19:22:34 ÖS »

Elimde bir adet 220V-12V trafo var. Trafo cikisini olcunce 12V AC aliyorum. Bu gun en basitinden klasik bir rektifiye koprusu yaptim. 4 adet 1N4001 ile.
Cikisa bir de 1000μF filtre attim. DC cikisi olcunce biraz sasirtici bir sonuc aldim. 12V AC dogrultunca 16 Volt DC gosteriyor. Trafoyu ayirip olctum, AC cikis yine 12V. Diyot koprusu bagliyken AC tarafi yine 12V. DC tarafi 16V Cikisa LM7812, LM7805 gibi bir regulator koyarak regule edecegim zaten ama bu 12V AC nasil 16V DC oluyor?   Ney

« Son Düzenleme: Mart 25, 2009, 19:26:59 ÖS Gönderen: memrah » Logged
curt
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 25, 2009, 21:21:40 ÖS »

Selam,
AC voltmetreyle okudugun voltajin RMS (Root mean square) degeridir. Osiloskopla bunun tepe (maksimum) degerine bakarsan 16 volt civarinda gorursun.

Kopru diyotla bunu dogrultugun zaman, AC voltajin negatif kisimlarini pozitife donusturmus olursun. (Bir nevi mutlak deger alma islemi) AC voltmetreyle olcersen yine ayni degeri gorursun. DC voltmetre ile olcersen voltajin ortalama degerini gorursun.

Bunu kondansatorle filtreledigin zaman, DC voltmetreden okudugun deger, AC'nin tepe (maksimum) degeridir. Kondansator yarim dalgalar arasindaki boslugu doldurur.

Ancak sisteme yuk bindirdiginde, olctugun degerin 12 voltlara kadar geriledigini gorursun. Sistemden yuk cekildiginde kondansator, yarim dalgalar arasindaki bosluklari dolduramamaya baslar.

LM78xx serisi voltaj regulatorleri yalnizca fazla voltaji kirparlar. O yuzden istedigin voltajdan daha buyuk bir deger uygulaman gerekir.

Umarim aciklayabilmisimdir.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 25, 2009, 21:31:29 ÖS »

Curt, gayet guzel aciklamissin tesekkur ederim. Yanliz tek bir noktada ufak bir soru isareti kaldi. Ben de senin soyledigin gibi DC tarafini yuk altinda olcmeyi de denedim. 13.6 VDC civari birseye dusuyor, tam 12'ye inmiyor. Sonucta, piyasada satilan siradan regulesiz adaptorlerde, ornegin 12V DC veren bir adaptor icin 9VAC cikisli bir trafo mu kullaniliyor?
curt
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 25, 2009, 22:22:09 ÖS »

Rica ederim
Tam 12 volta dusmesi icin "teorik olarak" kisa devre olmasi lazim. ( Deneme yakarsin aleti )

Piyasada satilan regulesiz adaptorler, genelde vermesi gereken degeri vermiyor zaten. Hele yuk altinda iyice degisiyor davranislari. Dedigin gibi 12 VAC icin yaklasik 9VDC cikis yeterli olur. Oyle yapiyorlar sanirim.

Eger adaptor bir cihazla birlikte geldiyse, genelde bu regulasyon islemleri adaptor tarafinda degil, cihazin icinde hallediliyor.

Not: Bu AC/DC olayinin tam matematigini istersen aciklayabilirim
« Son Düzenleme: Mart 25, 2009, 22:25:17 ÖS Gönderen: curt » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: