millenium 2.2'ı ilk oynadığımda süper etkilenmiştim, harika bir oyundur. ondan sonra tadı damağımda kaldı, hep benzer oyunlar aradım durdum. deutheros, reunion, supremacy falan derken en son geçen sene yaz tatilimi "Master of Orion" oynayarak geçirdim. Eğer denemediyseniz serinin ilk oyununu mutlaka oynayın, günlerce başından kalkamayacaksınız. Bu younun devamı da var 2,3,4 diye. Hepsi güzel ama nostalji değeri olduğu için ve fazla karmaşık olmadığı için ilk oyun en iyisi gibi geldi bana.
ha bir de Pirates ucu açık oyun oynamayı sevenler için iyi bir alternatif bence. Hele grafikleri güncellenmiş ama içerik değişmemiş bir yeni versionu varken.
bu arada, hayır oyunu bitiremedim henüz, yani oyunu bitirmek biraz tuhaf kaçıyor bu oyun için. Çünkü bu oyun bitmiyor. Ucu açık bir oyun. Ben frontier'i yıllardır oynarım, önceleri sadece kaçakçılık yapardım, sonra uzun bir süre taksi yaptım, sonra elite rating'im düşük kaldığını gördüm, bounty hunter şeklinde takılmaya başladım, bu bayağı para kazandırıyor, patlayan gemilerden düşen değerli malzemeleri TBCS (tractor beam cargo scoop) ile toplayıp satıyorsun, hem haybeden para geliyor, hem elite rating'in artıyor. Rating'in yüksek olunca BB'deki görevlerde pazarlık edebiliyorsun ve %10/%20 fazla ödüyorlar. Şimdilerde ise para içinde yüzdüğüm için expedition yapıyorum. 100LY mesafelere gidip mining droid bırakıp dönüyorum. Fakat bu arada görevlerin bazılarını kaçırdığım için artık military görevini alamaz haldeyim (son 4 görev). İşin özü şu, 3252'nin sonlarına kadar "Competent" rating'e varamazsan görevler senden kopup gidiyor. Yani bir noktada para kazanmayı kesip tehlikeli sistemlerde ava başlamak gerek. Bunun için oyunu baştan açıp uğraşmam gerek.
Kaldı ki görevler 3250 yılında başlayıp 5 yıl sürüyor. son görev 3255'de bitiyor. Biliyorsun ki frontier'de zaman realtime akıyor. Yani bu görevleri elin stardreamer'da ilerleyerek yapsan bile 20 gün sürer. Bu kadar vaktim yok doğrusu artık.
Bir de peşime birileri takılıyor demişsin. Eğer Anisotrophic mod kullanmıyorsan bu kaçınılmaz birşey. Oyunun olayı bu. Yavaş bir gemiyi tüm korsanlar yakalayabiliyor. Katlanacaksın bolca save yapacaksın. Hızlı bir gemi sahibi olursan sana yetişebilen pek olmaz. AnisoMod ben hiç sevmiyorum, alıştığım gibi değil, ama yeni başlayanlar için ideal gibi görünüyor.
edit: aşağı yukarı 20 görev var toplamda. Gazetelere abone ol ve onları oku. Örneğin ilk görev Wiccan race olması lazım, ikinci görev ise Soholia sistemine ilaç taşımaktı. Tabii görevleri takip etmek gibi bir zorunluluk yok, eğer ilgilenmezsen gelip geçecektirler, evren sen olsan da olmasan da yaşıyor

edit:
millenium 2.2 remake:
http://glitch01.wordpress.com/2006/08/29/millennium-remake-completed/Freeorion (orjinali gibi değil elbette):
http://www.freeorion.org/index.php/Download