Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetHomebrew 8 bit computer yapalım mı?
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Homebrew 8 bit computer yapalım mı?  (Okunma Sayısı 13985 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Aralık 16, 2010, 11:00:50 ÖÖ »

Atari tasarım grubundaki Jay Miner'ın ANTIC çipinin displaylist mantığını yeni projesi olan Lorraine'deki Copper ünitesine taşıması yıllar süren bir dava sürecine yol açmıştı. CPU bağımsız olarak her bir rasterline'a efekt vb register manipülasyonu yaptırabilmek gerçekten de güzel bir şey ki Atari"nin C64"e göre en büyük üstünlüğü de bu bence.

Böyle bir rüyaların 8bit bilgisayarında da tabi ki istenecek özelliklerden biri.

C64"den de sprite"lar, SID çipi, VIC"den multicolor karakter modu, CIA6526 çipleri alınabilir.

Hades, C128"deki Z80"in VIC-II çipine ulaşım modeli, BUS paylaşımı ve zamanlamasını inceledin mi acaba? C128"deki Z80A"yı tasarım nedeniyle 4MHz"de çalıştıramamışlardı, 2MHz çalışıyordu. 8502 ile de ancak "sequential" çalışabiliyordu. C128"deki Z80"in I/O ulaşımı memory mapped mi yoksa portlar üzerinden miydi, bir MMU trick"i var mıydı?
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Aralık 16, 2010, 11:50:33 ÖÖ »

MAdem böyle bir dream machine yapılıyor, yapmışken dual SID olsun bari!

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Aralık 23, 2010, 11:35:29 ÖÖ »

Naçizane bir fikrim daha var. Yanlışım varsa düzeltin. Normalde SID datayı Ram'den kendi almıyor bu işi CPU yapıyor diye biliyorum. Yani SID'i çalıştırmak için CPU zamanından yiyoruz.

Bu iş için ayrı bir işlemci olsa. Blitter gibi Ram'daki belli bir alanı okuyup sürekli olarak SID'i beslese. Böylece hesaplama yapmak için daha çok zaman olur.

Ama müzikle sprite hareketlerinin veya başka parametrelerin ilişkilendirilmesi gereken durumlar için CPU yine de bu mekanizmayı atlayıp SID'e direk erişebilmeli.

Ne dersiniz mantıklı bir şey mi sizce?

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Aralık 23, 2010, 18:56:11 ÖS »

@witchdoktor
128'in şemasına baktım ama hiç birşey anlamadım. Çok karışık geldi.

@wizofwor
Makinada zaten dual SID olacak ama datalar için extra ram olabilirde olmayabilirde. Dediğin gibi SID'ler ayrı bir işlemci ile sürülebilir. Mesela bir PIC ile datalar ramdan okunur, SID'e gönderilir. Ama asıl problem, böyle bir makinaya kim program yazacak  

@tolga abaci
Z80-VIC-SID gibi işlemciler tek parça olarak CPLD veya FPGA gibi elemanlarla gerçekleştirilebilinirmi?
« Son Düzenleme: Aralık 23, 2010, 19:13:59 ÖS Gönderen: hades » Logged
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Ocak 13, 2011, 23:26:25 ÖS »

Aklıma şöyle bir şey geldi. Niye sürekli bilgisayar mantığıyla düşünüyoruz? Bazı özellikleri de konsollardan alabiliriz. Demek istediğim bütün verinin RAM'e yüklenmesi ihtiyacı var mı? Flash belleğe VIC direk olarak erişip datayı ordan okusa olmaz mı? Mesela x isimli oyun için x.bin ve x.vic dosyaları olsa. x.vic dosyasına vic 5. baank olarak direk erişebilse Ney Gereksiz birşey mi? 

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Şubat 16, 2011, 22:04:44 ÖS »

Merhabalar yine ben
Bugün işyerinde projeyle ilgili olarak bir fikir oluştu. Fikir tam net değildi. Her akşam yaptığım gibi işten çıkıp yürüyerek eve gelirken fikir netleşmeye başladı. Kendi kendime dedim ki :"olm hazır elinde çalışan bir sistem var. Sıfırdan karma karışık bir sistemle uğraşacağına mevcut sistem üzerinde kafanı çalıştır."
Proje temelde Z80'in gücü ile VIC'in yeteneklerine sahip bir donanım olacaktı.
Şöyle biraz detaylı düşününce 6510'yerine takılacak bir ek devre ile C64'ün tüm boardını kullanmak mümkün. Herşey hazır. VIC, SID, CIA's ve 64K RAM. Öylesine hazır bir yapı varki yapmam gereken sadece 6510'un AEC ve RDY hatlarına gelen sinyalleri kontrol edip C64'ü Z80'e IO bölgesi olarak göstermek ve 1 numaralı adreside IO portu olarak gerçekleştirip /LORAM, /HIRAM ve /CHAREN sinyallerini üreterek C64'ün Basıc ve Kernal romlarını devre dışı bırakmak. Böylece C64'ün hafızası Z80 tarafından In/Out komutlarıyla erişilebilen (60K RAM ve 4K IO chips (4K Karakter Rom)) hazır bir yapı haline geliyor.
6510 yerine takılacak ek devrede Z80, ROM, RAM ve adres decoderler olacak. Geriye /NMI ve /IRQ bağlantıları kalıyor.
Kernal romdaki bazı temel rutinleri -Klavye tarama gibi- Z80'e göre yeniden yazmak ise işin çerez kısmı (Biraz geniş düşününce C64'ün kernalinin işe yarayan kısımlarının tamamen Z80'e göre yazılması durumunda canavar gibi bir makina ortaya çıkabilir)
Bu arada $DE00-$DFFF arası IO bölgeside RTC,SD/MMC,HDD gibi uygulamalar için expansion port kullanılabilir.
Neyse kafanızı fazla karıştırmadan uzaklaşayım.
(Unuttuğum kısımlar olabilir.)
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Şubat 17, 2011, 14:16:48 ÖS »

Bu kadar dolaylı bir kullanım, birçok Z80 komutunun hantallığı ile birleşince yeterli bir performans artışı sağlanabilecek mi? Bitmap bellek dizilimi olarak C64 zaten sorunlu, bir de I/O port okuma yazmaları ile ek bir CPU yükü gelecek. Bu tasarım sadece SID çipi, karakter tabanlı ekran modları ve sprite kullanımı açısından işe yarar gibi. Interrupt'lar ve 'cycle exact' VIC trick'lerini muhtemelen unutmak gerekecek (veya bu kar-zarar hesabını yaptıysan Z80'den gerçek kazanımlar ne olacak senden dinleyelim). Ama yine de Z80 ile C64 donanımını birleştirmek heyecan verici olacaktır.
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Temmuz 07, 2011, 21:34:40 ÖS »

Topic hortlatma servisi iş başında

Vakit buldukça ilgilendiğim Z80-C64 karışımı cihaz ile ilgili olarak bugün bir çalışma yaptım. Elimdeki malzemelerle minimum bir sistem kurdum.
Delikli plakete kablolarla yaptığım devre şu an için çalışıyor gözüküyor. RR ile yazdığım Z80 kod datalarını $0000'a aktarıp kart üzerindeki jumperler ile 6502'yi disable Z80'i enable edince ekrandaki görüntü değişti. Tekrar 6502 enable Z80 disable edince c64'ün önceki görüntüsü geri geldi. Bazen kilitneme yapıyor ama daha yolun başındayım.
Bu arada ilk denemelerimde C64 açılmadı. Adres ve data bus kablolarını tamamen söküp tek tek lehimleyerek kontrol ettim. D6 hattını bağlayınca C64 açılmıyor. Z80'i sökünce görüntü geliyor. Z80'i değiştirdim C64 açıldı.
Şu anda deneme amaçlı olarak C64'ün ramını kullanıyorum. Z80 kartında 8K Ram var. Z80 clock işareti olarak expansion porttaki yaklaşık 8MHz işareti kullanıyor.

* IMG_1003.JPG (245.01 KB, 1024x768 - Görüntüleme: 1372 kez.)

* IMG_1009.JPG (110.02 KB, 640x480 - Görüntüleme: 1390 kez.)

* IMG_1008.JPG (151.11 KB, 640x480 - Görüntüleme: 1230 kez.)

* IMG_1007.JPG (141.6 KB, 640x480 - Görüntüleme: 1354 kez.)
« Son Düzenleme: Temmuz 07, 2011, 22:04:50 ÖS Gönderen: hades » Logged
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: