Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımAmiga DB9 50 mA çıkış limiti
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga DB9 50 mA çıkış limiti  (Okunma Sayısı 5366 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hasimayaz
Ziyaretçi
« : Ocak 18, 2014, 21:33:51 ÖS »

Arkadaşlar Amiga mouse portu üzerinden 50 mA çıkış verebiliyor. DB9>USB çevirici ile herhangi bir modern mouse kullanayım deseniz en kötü optik mouse 100 mA yük istiyor. Kablolu mouse' lar genelde çalışıyor. Ama PS/2 protokolü destekli USB kablosuz mouse' lar eski teknolojiler olduğu için 100' ün üstünde tüketimleri var.

Eğer elinizde büyük dongle 'lı kablosuz usb mouse varsa marka model ve dongle üzerindeki mA değerini buraya yazabilirmisiniz? Büyük dongle diyorum çünkü sadece bunlar PS/2 protokolünü destekliyor.

Birde tecrübeli arkadaşlara sorum olacak ; yakında diğer portada Paul Willingham' dan sipariş ettiğim DB9>PSX çevirici bağlayacağım. Hesaplarıma göre kablosuz bir PSX cotroller, titreşim motorları çalışmadığı için 30 mA gibi bir yük değeri var. Bu portlardan toplamda bu kadar fazla yük çekersem CIA veya Paula , Denise' yi elime alırmıyım? Çıkış yükü direk anakarttan mı geliyor yoksa I/O chiplerinden mi?

NOT : A1200 sistem imzamdaki konfigurasyondadır. Serial ve paralel portları da dolu, RGB portunda da RGB>VGA buffered çevirici var. Alet ağzına kadar dolu anlayacağınız PSU olarak özel yapım 100Watt PSU kullanıyorum.
« Son Düzenleme: Ocak 18, 2014, 21:51:14 ÖS Gönderen: hsm_ayz » Logged
AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 19, 2014, 11:39:52 ÖÖ »

selamlar,
"RGB portunda da RGB>VGA buffered cevirici." bu nasil birsey?

AmigaAmigaAmiga
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Ocak 19, 2014, 12:15:49 ÖS »

selamlar,

İçerisinde küçük bir devre var amiga rgb portundan 5V alarak çalışıyor. modern SVGA monitorl'erde oluşan frekans sorunlarını çözmek için kullanılıyor. Sanırım zamanında A4000 lerin kutusundan ücretsiz olarak çıkıyordu. Bazı kaynaklarda buffered bazı kaynaklarda passive convertor olarak geçiyor. Sonuçta RGB üzerinden bir akım çekiyor.
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 19, 2014, 12:25:16 ÖS »

Gökçe'nin ortaya karışık satışındaki ilk malzeme olan 390682-01 sanırım bahsettiğin ya da daha gelişmişi olan 390682-03 versiyonu.

Buffered video dongle : 390682-01
Sync generating video dongle : 390682-03

https://www.google.com.tr/search?q=390682-01

İçerisinde küçük bir devre var amiga rgb portundan 5V alarak çalışıyor. modern SVGA monitorl'erde oluşan frekans sorunlarını çözmek için kullanılıyor. Sanırım zamanında A4000 lerin kutusundan ücretsiz olarak çıkıyordu. Bazı kaynaklarda buffered bazı kaynaklarda passive convertor olarak geçiyor. Sonuçta RGB üzerinden bir akım çekiyor.

Gökçenin başlıkta da belirttiğim gibi SCARTCADE ile birlikte Voltran'ı oluşturarak çok güzel bir SCART kablosu olurlar diye tahmin ediyorum.
« Son Düzenleme: Ocak 19, 2014, 12:39:25 ÖS Gönderen: Simon (Özay Turay) » Logged

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 19, 2014, 12:45:03 ÖS »

Arkadaşlar Amiga mouse portu üzerinden 50 mA çıkış verebiliyor. DB9>USB çevirici ile herhangi bir modern mouse kullanayım deseniz en kötü optik mouse 100 mA yük istiyor.

O zaman sen de en iyi optik mouse'u kullanacaksın demektir. Kahkaha

USB protokollü yeni kablosuz fareleri direkt destekleyen bir çevirici yapıldı mı bilmiyorum ama Logitech K400 kablosuz klavye + touchpad ikilisi 50 mA ile gayet güzel çalışıyor. Kaliteli bir Logitech farenin de çektiği akımın daha fazla olacağını zannetmiyorum.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 19, 2014, 13:00:21 ÖS »

Hesaplarıma göre kablosuz bir PSX cotroller, titreşim motorları çalışmadığı için 30 mA gibi bir yük değeri var. Bu portlardan toplamda bu kadar fazla yük çekersem CIA veya Paula , Denise' yi elime alırmıyım? Çıkış yükü direk anakarttan mı geliyor yoksa I/O chiplerinden mi?

Çıkış yükü direk anakarttan geliyor, şemalardan baktım, A500'de ve A1200'de arada sadece 4.7 Ohm'luk bir direnç var (doğru okuduysam), bu da fazla akım çekilmesini engelleyici bir önlem olsa gerek. Buradan muhtemelen 50ma'nın üzerinde de akım çekilebilir. Örneğin 100ma olsa, 4.7x100 = 470mv'luk bir voltaj düşüşü olur, taktığımız peripheral yaklaşık 4.5V ile de idare edebiliyorsa muhtemelen çalışır. Tabii PSU'dan çekilen toplam yük miktarı da burada etkili olur ama zaten 50ma büyük bir miktar değil.

Joystick switch'leri için I/O chip pinlerinden akım çekilmez joystick portlarında normalde. Paula'ya direkt olarak bağlı olan POT girişleri var, onlardan cüzi bir akım çekilebilir ama pot direnç değerleri normalde bayağı büyük (100K üzeri) olacağından bu da gözardı edilebilir. Aldığın converter'ın tasarımını bilmiyorum ama düzgün birşeyse sorun çıkmayacağını düşünüyorum.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Ocak 19, 2014, 14:45:30 ÖS »

Tolga Hocam teşekkürler. Benim araştırmalarımda da bu yönde bir sonuca ulaştım. Bu arada Inca marka bir USB/PS2 kablosuz mouse buldum ama sanırım voltaj düşüşünden dolayı kapsama alanı birkaç metreyi geçmiyor. PC USB' ye bağladığımda mesafe daha uzun oluyor. Şu an için kablolu optik USB mouse ve Bigben Kablosuz PSX Controller kullanacağım. Toplamda 150 mA lık bir tüketimim olacak. Sanırım şimdilik en güzeli bu.
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 19, 2014, 20:31:25 ÖS »

Tolga Hocam teşekkürler. Toplamda 150 mA lık bir tüketimim olacak. Sanırım şimdilik en güzeli bu.

Rica ederim. Esasında muhtemelen o 4.7Ohm'luk direnç sökülüp orası kısa devre yapılsa biraz daha fazla akım çekilebilir ama o zaman daha da dikkatli davranmak lazım. Çok riske girmeye gerek yok bu aşamada, oraya o limiti koyduklarına göre bir bildikleri vardır diye düşünmekte fayda var .

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: