Forumdan bir arkadaş (şimdi ismini anımsayamadım) kipper'ın A500/1000/2000 için yaptığı expansion board'dan sipariş ettiğini yazmıştı. Eğer turbo kart falan kullanmak gibi bir niyet yoksa Aca500'den daha iyi bir seçenek olabilir. 4mb ve 8mb olmak üzere iki modeli var. Üstelik üzerinde ide68k uyumlu cf slot mevcut. Hemde Aca500 gibi dışarıda kalmıyor. Cpu slotuna takılıyor. Merak edenler için link aşağıda.
http://kipper2k.com/amigaforsaleBu kart üzerindeki IDE portunun çalışması için en az kickstart 2.05 v37.175 ve üzeri kickstart gerekmektedir.
A500'de oyun oynamak için 3.1 rom gerekli değilki. 3.1 rom takıp Aga chipset gerektiren oyunları oynayamayacaksınız sonuçta. Sd floppy emulatör size yeterli olacaktır. Hatta belli başlı bikaç oyunu oynayacaksanız sadece o oyunların disketleride yeterli olacaktır.
Bir cihazın kickstartı sadece oyun için değiştirilmez. Diyelim elinde a590 Harddisk kontrol kartı var ve A590 kontrol kartı üzerinde SCSI harddisk kullanmak istiyorsun. elinde 1, 2 ve 4 gb lık SCSI harddiskler olduğunu varsayalım.
1.3 romlu bir a500 en fazla 1 Gb Harddisk adresleyebilir. Aynı cihaz Kickstart 2.05 olursa bu alan 2 Gb a çıkar. Kickstart 3.x olursa bu alan 4 Gb a çıkar. yani sadece kickstart romu değişimi yaparak cihazının daha önceden tanımlayamadığı device, library, v.s zımbırtıları kullanabilir hale gelebilirsin.
A500 üzerinde oyun harici uygulamalar, işletim sistemi kullanımı v.s yapılacaksa kickstart 2.x/3.x kickstart romu gayet uygun bir seçimdir. AGA chipseti olmasa bile bir sürü yazılım kickstart 2.x ve üzeri rom istemektedir.
Ama yok ben sadece oyun oynamak istiyorum diyorsan da boşver kickstartı, al emulatör floppy şeysini.. oyna dur... oyun için 1.3 kickstart candır...