
Chip'ler tamsa, yollarda paslanma/kopukluk yoksa sırasıyla şöyle yapabiliriz:
Önce sigortasına bakıyoruz. Güç kaynağından ayrı olarak anakartta da bir sigorta bulunur, multimetrenin direnç ayarı ile kontrol edip, gerekiyorsa değiştiriyoruz.
Sigorta sağlamsa, belli başlı noktalardaki voltajlara bakıyoruz. 5V ve 12V regulatörleri vardır, onların çıkışını; işlemci, 6526'lar, VIC ve RAM'ların +5V olması gereken ayaklarını yokluyoruz. Bu chip'lerin ayak dizilimlerini İnternet'ten öğrenebiliriz.
Chiplerden bozuk olan var mı diye bakmak içinse parmak testini kullanabiliriz: Çalıştırıp, tek tek çiplerin üstüne değip bekliyoruz. Benzerlerine kıyasla çılgınca ısınanı değiştiriyoruz.
Aşırı ısınmadığı halde, bozuksa sanıyorum soldaki 6526 makineyi kilitleyebiliyordu. Soketliyse, onu çıkarıp bilgisayarı açmayı deneyebiliriz.
Voltajlar yerinde, chip'ler el yakmıyorsa dead-test kartuşunu takıp bir bakabiliriz. Bu kartuş, bozuk RAM veya Kernal ROM varsa söyleyebiliyor.
Bu kartuş da çalışmadıysa PLA'yı değiştiriyoruz. Genellikle bir numaralı suçlu o oluyor çünkü.
Hâlâ tık yoksa ama makinayla duygusal bir bağımız varsa, sabır ve zaman ayırıp anakarttaki hatları tek tek kontrol edip, chip'leri sağlam bir makineden chip'lerle tek tek değiştirip açılıyor mu diye kontrol ediyoruz çalışana dek.
Duygusal bir bağımız yoksa, etinden sütünden yararlanan olur diye "Bozuk C64 anakart X lira" şeklinde satışa çıkarıp yerine klavyesi/kasası dağınık başka makineden sağlam anakart takarak ekmek kasamızı kullanıyoruz. Ekmek kasa C64 ile C64c'ler dışı farklı olsa da anakartlar uyumlu, birbiri yerine kullanabiliyoruz.