Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımProblem: Ekranda çıkan siyah çizgiler. --ÇÖZÜLDÜ--
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Problem: Ekranda çıkan siyah çizgiler. --ÇÖZÜLDÜ--  (Okunma Sayısı 8647 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 18, 2015, 01:50:48 ÖÖ »

Arkadaşlar benim şöyle bir problemim var :

https://youtu.be/bwPz5DCpTFI

Özellikle CF den okuma yazma yapıldığında veya işlemci yüke bindiğinde (değişik bir ifade oldu:) ) ekranda video'da da gördüğünüz siyah çizgiler oluşuyor.

Bununla ilgili eab formunda Jens amcaya bir mesaj gönderdim, o da topu kullandığım ATX PSU ya attı. ATX PSU ların +5V hattı, ana  hat olmadığı için buradaki gerilimin hem dalgalı hemde zayıf regulasyonlu (Türkçesini bilemedim) olduğunu belirtiyor ve bunları 12V hattının "under load" olmasına bağlıyor.

Elektrik & Elektronik konularıyla ilgili teknik bilgim sınırlı olduğundan yardımınıza ihtiyacım var.

Yapabileceklerim:

Sizin bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyim?

eab forumdaki yazışmalar, oradaki nikim Dejavu:)
http://eab.abime.net/showthread.php?t=79130&page=16
« Son Düzenleme: Eylül 18, 2015, 16:02:55 ÖS Gönderen: AmigaFUN » Logged

AmigaAmigaAmiga
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 18, 2015, 02:11:11 ÖÖ »

Amiga'dan anlamam. Abi'nin söylediği ne kadar doğrudur onu da bilemem. Ancak arcade sebebiyle voltaj ayarı olmayan ATX power supply "hack"lemeyi ve voltajları yük altında düşen ATX güç kaynağını nasıl "kandırıp" daha fazla voltaj basmasının sağlamanın yolunu biliyorum...

Google'da "ATX sense mod" diye aratırsan bulursun. Temelde her ATX güç kaynağının sağladığı bir veya birden fazla voltaj hattında ince telli birer sense kablosu vardır. Bu kablo ATX güç kaynağının sağladığı voltajları ölçmek için kullanılır. Bu hatları kesip araya düşük bir direnç bağlayıp (örn. 10 Ohm) sonra bu direncin güç kaynağına yakın olan ucu ile GND arasına 1K-10K gibi bir ayarlı potansiyometre bağlayınca güç kaynağının yük altında düşen voltajlarını artırması yolunda kandırabiliyorsun. Yani bahsettiği "over-load" bu olsa gerek...

NoStres
Deneyimli

One Love, One Heart, One Destiny

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Eylül 18, 2015, 05:22:50 ÖÖ »

Aklıma gelenler:

1. HDD Bord üzerindeki voltaj giriş kısmında; 1 adet diyot olması lazım, sağlam olup olmadığını kontrol et.
Oradaki diyot ne işe yarar? : Kafayı hareket ettiren bobinin işi bittikten sonra, bobin de şişen güç geri dönüş yapar, ters bağlı olan diyot ise, devreye zarar vermemesi için bobin voltajını sıfırlar.

2. Elektrik prizinde, topraklama var mı? kontrol et.

3. PSU dedikleri parçayı; çalışır durumdayken ölç, 5-12v değilde düşük ise, tamir et, bozuk kondansatör olabilir.

4. Ana kart üzerindeki kondansatörlere de bakıver.

Kolay gelsin.

AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 18, 2015, 06:32:27 ÖÖ »

Yavuz üstadım: verdiğin bilgileri için teşekkürler, ATX sense mod olarak onlarca DIY sayfaya ulaştım ancak benim yetkinliklerimi aşan şeyler bunlar işi bilen birinden yardım isteyeceğim artık.

Nostres üstadım:
1.Hdd board neresi?
2.Kontrol edildi.
3.Ölçülecek.
4.Yeni bakımı yapıldı.

AmigaAmigaAmiga
NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Eylül 18, 2015, 06:54:10 ÖÖ »

AmigaFUN@ Öncelikle üstat değilim; o kademe bana göre, A'dan Z'ye her konuya Profesyonel ve Amatör vakıf olan, doğru bilgi sahibi kişilerdir. Kahkaha

HDD Harddisk'in kendi üzerindeki bord'u, hani data ve voltaj kablolarını takarız, HDD'nin diğer kısımları mekaniktir.

4. Kısımda; ana kart kondansatörlerini değiştirdiğin anlaşılıyor, eğer aynısını takmazsan problem oluşabilir, misal yüksek mikrofarat takarsan voltaj frekansı düşer, veya tam tersi düşük takarsan frekans yükselir.
Filtreleme işlemi yapan birKondansatör ise, pek fark etmez, sadece kondansatör doldurana kadar makine açılmaz (Mikrofarat seviyesine göre zaman değişir, genelde kısadır).
« Son Düzenleme: Eylül 18, 2015, 07:06:14 ÖÖ Gönderen: NoStres » Logged

AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 18, 2015, 07:34:30 ÖÖ »

Sistemde HDD yok, onun yerine CF var ve HDD üzerindenki mekanik unsurlar bunda yok. Kafa, motor, bobin vs.

Kondansatör işine gelince, Makinayı bu işlerin ustası bir arkadaşımdan aldım bakımlarının yapıldığı biliyorum.

Acaba şu ürün:
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bilgisayar-cevre-birimleri-cisco-34-0874-01-adp-30rb-5v-12v-pix-router-power-supply-adapter-209770719/detay/

ATX PSu ile aynı mantık ile mi çalışır? yoksa 5v12v-12v hatları birbirinden bağımsız mıdır?

AmigaAmigaAmiga
NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Eylül 18, 2015, 08:12:45 ÖÖ »

En son 18 sene evvel floppy ile kullandım Amiga'yı, bozulunca kenara attık lıymet bilmedik; ESC, CF gibi donanımlar hakkında bilgim yok, sadece fikir yürütüyorum.

Amiga cihaz modeli, ek donanımsız test aşamaları vs. bilgileri, durumu güncelledikce burada paylaşırsan, kaliteli bilgi verecek Üstatlar var sitede.

Benim vereceğim bilgiler, öldürmez süründürür. Kahkaha

Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 18, 2015, 11:39:01 ÖÖ »

cf kart ve çevirici adaptör den dolayı bu sorun oluşuyor olabilir benim size tavsiyem birde normal 2.5" lik bir hd ile denemedinizdir..

Amiga Repair Service
AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 18, 2015, 15:37:27 ÖS »

Maalesef 2 ad. cf den başka bir depolama seçeneği yok hızlandırıcıda.

Ama zaten sorun çözüldü. Bir kenara attığım eskimi eski bir amiga 500 psu'su vardı. Şu eşek gibi ağırlardan.

Önce uçlarını ölçtüm baktım alet canlı, taktım çalıştı.

500watt Atx psu nun yapamadığını şu 25 senelik şey yaptı.

« Son Düzenleme: Eylül 18, 2015, 16:03:41 ÖS Gönderen: AmigaFUN » Logged

AmigaAmigaAmiga
NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Eylül 18, 2015, 19:46:33 ÖS »

Geçmiş olsun

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: