Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel Sohbetınternetten satıs ıcın vergı cezası yardım
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: ınternetten satıs ıcın vergı cezası yardım  (Okunma Sayısı 9507 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Mayıs 01, 2020, 22:39:21 ÖS »

Ben yazacaktım bir arkadaşımız yukarıda yazmış... Gittigidiyor'un gözden düşmesinin ve bitmesinin sebeplerinden birisi satış yapan neredeyse herkesin maliyeye çağrılması durumuydu. Usuzluzlukten yani fatura kesilmesiği için ciddi ceza kesmişlerdi. Şöyle ki, 10 TL'lik toka satmış olsanız, usulsuzluk cezası 50TL vs'ydi (gibi). Tam rakamları hatırlamamakla beraber, o dönem çoğu kişi cezayla karşılandı.

@fth'nin dile getirdiği gibi, yıllık muaf olan bir sınır var. O sınırı geçmedikten sonra beyanname vermeye gerek yok. Ama burası Türkiye... Haklı olsanız dahi, muhatap olduğunuz memur, müdür her kimse kestirip atar, hakkınızı arayamazsınız... Benden size tavsiye, olabildiğince internet üzerinden ya da banka aracılığıyla satış yapmayın. Yaptığınız satışlar kayda girmesin. Ülkenin ekonomisi malum. Cezalarla, yen çıkarılacak vergiler vs. ile bütçeye destek olunmaya çalışılıyor. Dikkatli olmakta fayda var.

@zangief_34 bunları sana özel yazmadım. Büyük ihtimalle, internetteki boş beleş, sallayanlardan biridir (umarım). Bir şey olacağını sanmıyorum. Hele bu salgın döneminde, kimsenin kimseyi maliyeye çağırmasının mantıklı olduğunu da sanmıyorum. Kafaya takma..

Aktug
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Mayıs 01, 2020, 23:47:02 ÖS »

Kendi eşyalarınızı satıyorsanız ve bu belirlenen sınırların altındaysa bir sorun çıkmaz çıkamaz. Gittigidiyor konusunda da yanlış hatırlamıyorsam Aliexpress, Ebay den al-sat yapanların canı yanmıştı. Hatta o dönem üst seviye masaüstü sistemimi dağıtıp Gittigidiyor üzerinden satmış sonra da olan bitenden çekinmiştim. Kimse bir yere çağırmadı. Konu yaptığınız satışların ticari faaliyet olarak  değerlendirilip değerlendirilmemesi ve bunu sürekli yapıp yapmadığınız. Ne yapalım elimizdeki kullanmadığımız ikinci el eşyamızı çöpe mi atalım. Fena mı işte zaten bir şey ürettiğimiz yok hiçte değilse üretmeyip ithal ettiğimizi sonuna kadar kullanalım da cari açık alıp başını gitmesin. Çağırırlarsa filan da bulabildiğiniz kadar sattığınız ürünlerin faturalarını fişlerini ekstre kayıtlarını filan bulup ikinci el olarak kar amacı gütmeden sattığınızı ifade edersiniz olur biter. Uğraşacaklarını sanmıyorum ya. Uğraşsalar kullanmadığı ıvırı zıvırı satmaya çalışan vatandaştan önce Letgo’ da ki üç-beş mimli at hırsızı dolandırıcı tipten başlamaları lazımdı oradan biliyorum.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Mayıs 02, 2020, 04:06:32 ÖÖ »

Merhaba Zangief34.
Ben Mali Müşavirim.Başta söyliyim endişelenmenize gerek yok.Rahat olun.
Gelir Vergisi Kanunu 82.madde Arızi Kazançları tanımlar.Kısaca ticari faaliyete konu bir kazancın meydana gelmesinden dolayı, bunun vergilendirilmesi söz konusudur.Burada arızi kazançtan kasıt; devamlılık arz etmeyen bir defaya mahsus bir kazanç kastedilmektedir.
2020 yılı için 40.000 Tl ve üstü bir gelir elde ettiyseniz vergisini verirsiniz.

Eğer 40.000 tl altı bir geliriniz oluştu ise zaten vergiden istisnasınız.
Eğer 40.000 tl üstü bir gelir elde etti iseniz Gelir Vergisi Beyannamesi ile bunu beyan edersiniz.Beyan ederken de sattığınız ürünlerin maliyet bedelini satış fiyatından düşersiniz.Kalan kazancınız üzerinden vergi alınır.

Kendinizi sıkmayın dediğim gibi rahat olun,ortada üzülücek birşey yok.Beyanname verilecek bir kazanç yok ortada gördüğüm kadarıyla.Varsada beyanname verilir olur biter.

Ayrıca siz vergi mükellefi olmadığınız için fatura kesme zorunluluğunuzda yok.Eğer karşı taraf vergi mükllefi ise o size gider pusulası keserek ürününüzü alır.

Üstat o zaman şöyle yapılabilir mi? Diyelim ki birisi haksız bir şekilde böyle bir takibe girdi, vergi dairesine çağırıldı falan. Konu hakkında bilgisi zayıf olduğu için de kendini savunacak durumda değil. Bazı vergi dairelerinde de umursamaz suratsız tipler var gerçekten, bunların içinde allem edip kallem edip kendilerini haklı çıkaracak tipler var, bilmeyen birinin bunlarla muhatap olmaması lazım. Bu kişi tanıdığı güvendiği bir muhasebeciye gitse, benim şu işimi halledermisin ücreti nedir vb diye sorup anlaşsa? Nasıl olur?
« Son Düzenleme: Mayıs 02, 2020, 04:09:26 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
fth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Mayıs 02, 2020, 04:36:39 ÖÖ »

Merhaba Zangief34.
Gelir Vergisi Kanunu 82.madde Arızi Kazançları tanımlar.Kısaca ticari faaliyete konu bir kazancın meydana gelmesinden dolayı, bunun vergilendirilmesi söz konusudur.Burada arızi kazançtan kasıt; devamlılık arz etmeyen bir defaya mahsus bir kazanç kastedilmektedir.
2020 yılı için 40.000 Tl ve üstü bir gelir elde ettiyseniz vergisini verirsiniz.

Eğer 40.000 tl üstü bir gelir elde etti iseniz Gelir Vergisi Beyannamesi ile bunu beyan edersiniz.Beyan ederken de sattığınız ürünlerin maliyet bedelini satış fiyatından düşersiniz.Kalan kazancınız üzerinden vergi alınır.

Kendinizi sıkmayın dediğim gibi rahat olun,ortada üzülücek birşey yok.Beyanname verilecek bir kazanç yok ortada gördüğüm kadarıyla.Varsada beyanname verilir olur biter.

Ayrıca siz vergi mükellefi olmadığınız için fatura kesme zorunluluğunuzda yok.Eğer karşı taraf vergi mükllefi ise o size gider pusulası keserek ürününüzü alır.

Üstat o zaman şöyle yapılabilir mi? Diyelim ki birisi haksız bir şekilde böyle bir takibe girdi, vergi dairesine çağırıldı falan. Konu hakkında bilgisi zayıf olduğu için de kendini savunacak durumda değil. Bazı vergi dairelerinde de umursamaz suratsız tipler var gerçekten, bunların içinde allem edip kallem edip kendilerini haklı çıkaracak tipler var, bilmeyen birinin bunlarla muhatap olmaması lazım. Bu kişi tanıdığı güvendiği bir muhasebeciye gitse, benim şu işimi halledermisin ücreti nedir vb diye sorup anlaşsa? Nasıl olur?

Tabiki böye bir durumla karşılaşılırsa  , tanıdığı bir muhasebeci de varsa kendisine yardımcı olur.İlla ki para alacak diye bir durum yok.Biraz vakit ayırıp işi halledebilir Levent hocam.
« Son Düzenleme: Mayıs 02, 2020, 04:50:03 ÖÖ Gönderen: fth » Logged
fth
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mayıs 02, 2020, 04:48:15 ÖÖ »

Kusura bakmayın alıntı yapayım derken 2 3 kere boş mesaj göndermişim.
fatihcavus
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Mayıs 02, 2020, 11:03:57 ÖÖ »

Üstadımda açıkça belirtmiş,

Burada önemli kural süreklilik olmaması yani mevcut vergi kanunlarımız,
Yapılan işlerin sürekli olması bunun bir ticari vergiyi doğuran gelir getiren iş olarak kabul görmesi üzerine kurulur.

İnternetten arada bir satış yapılırsa, belli limitler dahilinde bu vergiden muaf normalde satış siteleleri gittigidiyor, sahibinden, zebramo vs vs; Bunlar 2015 yılında çıkan kanunla bildirim yükümlülükleri var yani alıcı ve satıcıları her ay düzenli bir şekilde maliye bakanlığına bildiriyorlar.

Ayrıca sadece satış siteleri değil bunlardan bağımsız olarak Kargo(ptt, yurtiçi, aras, sürat, mng, vs vs)  taşıma firmalarının da
Bildirim yükümlülükleri var kişi ne göndermiş almış, kapıda ödeme kullanıp para tahsilatı yapılmış mı?

Yani sürekli satış olması vergiye tabi olduğunuz anlamına geliyor mevcut maliye bakanlığı personel eksikliği yüzünden çok tespit edilen bir durum değil, lakin şikayet olması tüm detayları ortaya çıkartıyor TC kimlik numaranızla tüm yaptığınız işlemleri görüntülüyorlar.

Türkiyede beyan esası geçerlidir, yani Maliye personeli kafasından birşeyler yazıp çizmez siz ne derseniz onu sisteme tanımlar yazar yani yaptığınız iş sürekli değilse ve maliyeden şikayet konusu ile ilgili davet alırsanız, bunu anlatmak için tanıdık veya çevrenizden bir MALİ MÜŞAVİR arkadaşla iletişime geçerseniz size bu konularda yardımcı olur.

Ayrıca zaman aşımı durumu var yani 2017 yılında yaptığınız ticaret vs işlemleri maliye
5 yıl boyunca yani 2022 yılı sonuna kadar hesap sorma kanuni hakkı var. Yani yıl bitti artık beni geçmişten sorumlu tutmazlar durumu yok.

Son olarak indirimli kargo kodunu kullanmak için ikinci el veya satış sitelerinde elektronik dükkan/ benim sayfam/ x üyenin ortamı gibi satış sitelerinin bu bölümlerini kullananların kaç adet ürün satıldığına ne iş yapıldığına bakılmaksızın vergi kaydı yapılır. Muafiyet durumu yok

Resmi Gazete No:
29572 Resmi Gazete Tarihi: 24/12/2015

3.1. Aracı Hizmet Sağlayıcıları (gittigidiyor, sahibinden, zebramo)
Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında hizmet veren aracı hizmet sağlayıcıları, takvim yılının birer aylık süreleri içerisinde gerçekleştirmiş oldukları söz konusu işlemlere ilişkin olarak;
.......gerçekleştirilen mal ve hizmet satış/kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilattutarı ve tarihini,
bu Tebliğin 4 üncü bölümünde açıklanan yöntemle elektronik ortamda Başkanlık sistemine ileteceklerdir.

3.4. Kargo ve Lojistik İşletmeleri
........... yapılan toplam gönderi adedini, ödeme şeklini ve toplam ödeme tutarlarını,

Merhaba Zangief34.

« Son Düzenleme: Mayıs 02, 2020, 11:26:04 ÖÖ Gönderen: fatihcavus » Logged

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Mayıs 02, 2020, 12:07:34 ÖS »

Kusura bakmayın alıntı yapayım derken 2 3 kere boş mesaj göndermişim.

Boş mesajları kaldırdım

zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Mayıs 02, 2020, 13:46:28 ÖS »

tesekkur ederım arkadaslar beklıyorum artık ınsallah bırsey cıkmaz.
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: