Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeElektrikli Araç Projesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Elektrikli Araç Projesi  (Okunma Sayısı 2882 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 20, 2024, 16:46:48 ÖS »

Arkadaşlar ben kendi elektrikli arabamı yapmak istiyorum en az 2 kişi taşıyabilecek ve dağ bayır çıkabilecek kadar da güçlü olsun istiyorum. Bunun için yurt dışından amazondan MY1025 model fırçalı dc motor aldım  Kahkaha.

Amma velakin bu motora uygun redüktör ya da dişli kutusu nerden bulurum bilmiyorum sanayilerde falan olur mu ki ya da acaba basit de olsa bisiklet dişlisi gibi zincir kullanarak arabayı çektirtebilir miyim?

4 Tekerli bir araç düşünüyorum hafif malzemelerden yapacak arkaya bir mile bağlı 2 teker olacak milde rulmanlar olacak milin ortasında dişli ya da kasnak olacak bu motor da o dişliyi döndürecek nasıl?
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 20, 2024, 17:16:23 ÖS »

Kendi yaptığınız araçla trafiğe çıkabilmeniz için aracın tescil edilip ruhsat çıkartılması gerekecek. Bu konuları araştırdınız mı?

programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 20, 2024, 17:18:11 ÖS »

Yok araştırmadım ancak sonuçta elektrikli araçlar için ehliyet ruhsat istenmiyor diye biliyorum, bir sürü araç var scooter, elektrikli bisiklet, 3 tekerli kasalı arabalar var çarşılarda dolanıp durular Kahkaha
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Haziran 20, 2024, 17:27:24 ÖS »

Ben elektrikli otomobil benzeri bir tasarım olacak diye anlamışım. kusura bakmayın.
Sizin tasarımda plaka çıkartmak gerekmeyecek sanırım.

programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 20, 2024, 18:09:43 ÖS »

Evet öyle sadece basit bir araç olacak 2 kişilik Max 25 km hız yapan bir bisiklet tarzı şey işte. Ama dediğim gibi dişli redüktör kısmında takıldım.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 20, 2024, 18:15:29 ÖS »

Parçaların teknik çizimini yapabiliyorsanız, aşağıdaki linkteki gibi yerlerde istediğiniz metal alaşımdan imal ettirmek mümkün.

https://www.pcbway.com/rapid-prototyping/manufacture/?reffercode=EFGQ

Aluminum
    Stainless steel
    Brass
    Copper
    Titanium
    Mild steel
    Alloy steel
    Tool steel
    Spring steel
    ABS
    Polycarbonate (PC)
    Nylon
    Polypropylene (PP)
    POM
    PTFE (Teflon)
    PMMA (Acrylic)
    Polyethylene (PE)
    PEEK
    Bakelite
    FR4
    Rubber
    Carbon Fiber

Solomon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 21, 2024, 16:32:05 ÖS »

Hocam kolay gelsin. Redüktör teknik hesapları ve seçimi konusunda yardımcı olabilirim. Kullanılacak tip, marka ve model hesaplar sonunda belirlenebilir. MY1025 motor farklı sitelerde 200-250W aralığında görünüyor. Bana biraz zayıf gibi geldi. Burada en önemli konu tekerlek çapı ve dönüş devrinin doğru belirlenmesi. Aracın hızlı gitmesi için büyük çap ve yüksek devir seçerseniz motorun gücü yetmeyecektir. Aşağıda fikir vermesi açısından örnek bir hesap yapmaya çalıştım:

Tekerlek çapı 30cm olsun. Çevresi 0,3metre x 3.14 = 0,942m.
Hedeflenen hız 10km/saat olsun. = 10.000m/saat= 166.7 m/dk
10km/saat hızda tekerlek devri = 166,7 / 0,942 = 157 devir/dk.

Motor devri = 2950 devir/dk
Redüktör tahvil (çevrim) oranı = 2950 / 157 = 18,8 (genellikle 1/18,8 yazılır) biz 1/19 diyelim.

Yani motordan çıkan devir 19 kat azalacak anlamına geliyor. Motor önünde 30mm çapında zincir dişli olsa mil üzerine takacağınız dişli çağı 30 x 19 = 570mm = 57 cm olacaktır.

Ta daaaa. Tekerlek çapı 30 cm ama aynı mil üzerindeki dişli çapı 57 cm. Arka tekerleklerin havada kalmasını istemiyorsak başka bir yol bulmak gerek.

Redüktör burada devreye giriyor. Bu motorların önüne takılabilecek planet tipi hazır bir redüktör hem dayanıklılık hem de hafiflik açısından en ideali olacaktır.

1/10 tahvil oranında planet redüktör piyasada bulunabilir. Ama endüstriyel redüktörlerin fiyatları çok yüksek kalacaktır. En çok bilinen marka Yılmaz Redüktör (www.yr.com.tr) Amazon veya maker sitelerinden daha uygun maliyete bulunabilir.

Motor gücünü tekrar gözden geçirmenizi öneririm.

C64 Breadbin | C64C | C64G | SX64 | VIC 20 | Plus4 | C128 | C128D | 1541 I-II
A500 | A500+ | A600 +Gotek | A1200 | A2000 | A4000 | CD32 | CDTV | A590
1084S-MPS1230-MPS801-MPS1200-Vic 1520
Atari 2600,800XL,65XE,1040ST |Sinclair ZX Spectrum | Amstrad CPC464,6128 | Oric 1 | Oric Atmos | MSX vb.
CenkMiri
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 25, 2024, 11:13:00 ÖÖ »

Selamlar,
hızı 25 km/s geçmeyen, 250 wattan küçük güçte motoru olan, kas gücüyle de ilerleyebilen taşıtlar bisiklet sınıfına giriyor. Bu trafik kanununda geçiyor. Ayrıca mevzuatta nerede geçiyor bilmiyorum ama bisikleti trafikte kullanırken yanımızda uygunluk belgesi bulundurmamız gerekiyor. Elektrikli bisiklet satan firmalar bu belgeyi yanında veriyor. Benim başıma gelmedi ama nadiren de olsa trafik polisleri uygunluk belgesi ve fatura sorabiliyorlarmış.
Kendi tecrübeme dayanarak 250 watt motorla pedal desteği vermeden yokuş çıkmak biraz zor hele iki kişi çok daha zor. Ama tabi her 250 watt aynı olmuyor, nominal değer maksimum tork falan teknik konulara hakim değilim, 2 ayrı elektrikli bisiklet kullandım motoru daha kaliteli olanın daha güçlü olduğunu hissettim (pillerle de alakalı olabilir).
Aslında bu konuda en kolay çözüm 3 tekerlerlekli kargo bisikletlerini dönüştürmek olabilir.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: