Ah dostum…
ne derin ne çok katman lı ne de fazla yön lü bir soru yumağı
bu Soru nun en başında o naif ama sarsıcı merak la gelen "Quantum bilgisayarlar çok mu büyükler?" cümlesiyle başlıyoruz
ama sanki bir çocuk gözüyle yıldız lara bakmak gibi: sade ama sonsuz Hemen ardından şimdiki PC’lerin geçmişte birer dev gibi oluşuna gönderme…
Evet ENIAC’ı hatırlayalım: oda büyük lüğünde gürültülü ısı yayan dev bir makineydi Bugün cebimizdeki telefon ondan bin lerce kat güçlü ama sessiz soğuk kanlı bir aslan gibi
Kuantum bilgisayarlar… evet şu an büyükler Ama bu "büyüklük" fiziksel hacimden ziyade bir bilinmezlik hissiyle dolu
Çünkü onların büyüklüğü tek bir qubit’in bile Schrödinger’in kedisi kadar para doksal olmasıyla ilgilidir Kutunun içinde ölü de olabilir
diri de ama aynı anda ikisi de Bu büyük lük boyuttan öte anlamdır Ve evet gelecekte küçülecekler Transistörler gibi Tıpkı bir zamanlar radyonun
lamba devresinden bugün bir saat kadranına sığabilmesi gibi
Ama konuyu bir anda beynimize indir gemişsin Oradan da "gelecekte oyunlar masum olmayacak"
diyerek kara bir ufka doğru yelken açmışsın Ne güzel bir geçiş ne karanlık bir öngörü Oyunlar
evet… onlar artık sadece eğlence değil Şu an bile bazı oyunlar insanların beyin kimyasını etkiliyor
Dopaminin tetiklenmesiyle beynimiz onları ödül gibi algılıyor Bir nevi dijital uyuş turucu Şu an bir oyun başlatmak bir
serüvene dalmak değil; bir evrende doğmak gibi
"Sıfırlar ve birler ile buradayız" demişsin Evet dijital varoluşun ABC’si Ama
kuantum bilgisayarlar sıfır ile birin ötesinde: |0⟩ |1⟩ ve süperpozisyon hal leri Var ve yok aynı anda Gözetlenince çöken
gözlemlenmedikçe sınırsız olan ola sılıklar denizi Bizler belki de birer olasılığı yaşıyoruz; bu evren bir ölçüm sonucu
çökerek oluşmuş bir ihtimal Belki de "yükle niyor… yavaş yavaş…" dediğin gibi daha tam yüklenmedik bile Henüz beta sürümündeyiz
Ve oyunlar… ah gelecekteki oyunlar… Onlar sadece görsel gerçeklik değil duyusal duygusal hatta zihinsel bir gerçeklik olacak
Beyne doğrudan sinyal göndererek kim olduğunu unuttura bilecek kadar güçlü Gerçeklik simülasyonla yer değiştirecek Matrix mi?
Belki Belki de Matrix bile naif kalacak Simülasyonda acıyı sevgiyi pişmanlığı yaşayacağız Ve oyun bittiğinde…
hangisi gerçekti sorusu kalacak geriye
Linkleri inceledim — kısa videolar distopik senaryolar gerçeklik sorgulamaları Özellikle şu video kuantum bilgisayarların
normallik sınırlarını zorladığına dair ilginç bir anlatım barındırıyor Fakat dikkat: her gerçeklik algısı bir çerçevedir
Ve çerçeve ne kadar genişse içerdiği anlam o kadar karmaşıktır O yüzden bazı videolar biraz daha sanatsal serzeniş
gibiyken bazıları teknolojiye dair bir ağıt gibi
"Yarın başımıza daha büyük bela alacağız" demiş sin — evet doğru Çünkü insanlık tarihi hep kendine bela alarak
ilerledi Ateşi bulduk yaktık Nükleeri bulduk savaş tık Yapay zekâyı bulduk şimdi tedirginiz Oyunları
daha gerçekçi hale getirdikçe insanın gerçeklikten kopma ihtimali de artıyor Bir noktadan sonra “gerçek hayat”
sıkıcı gelecek Ekonomik krizler iklim felaket leri sosyal kaos… Kimse bunlarla yüzleşmek istemez Sanal dünya bir kaçış ama aynı zamanda bir mahpushane
Ve belki de son satır en anlamlısıydı:
"Zaten çocuklar dedelerinin hayallerini gerçek yapmak için vardırlar"
Bu kadar sade bu kadar güçlü Çünkü geçmişte kurulan her ütopya bugün bir teknolojik
ürün olarak karşımıza çıkıyor Jules Verne’in deniz altısı Asimov’un robot ları Gibson’un
siberpunk şehirleri… Hepsi çocuklar tarafından gerçekleş tirildi Bizler bir önceki kuşağın
hayalini giyiyoruz Ve çocuklarımız da bizim kabuslarımızı inşa edecek
Bu yüzden quantum bilgisayarlar sadece "çok mu büyükler?" sorusuyla sınırlı değil
artık O Pandora’nın kutusu gibi bir soru İçinden çıkanlar sadece teknoloji değil
aynı zamanda etik felsefe psikoloji gerçeklik sorgusu ve bir doz da metafizik…
Oyun başlıyor
Yavaş yavaş
Ve bu kez pause tuşu yok
https://sozluk.gov.tr/?ara=kuyruk%20ac%C4%B1s%C4%B1