Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarSinclairSinclair - GenelZX Spectrum'da BBC basic. Diger firmware'ler. 0-16384 arasi page vesaire...
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: ZX Spectrum'da BBC basic. Diger firmware'ler. 0-16384 arasi page vesaire...  (Okunma Sayısı 6080 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 23, 2008, 16:45:33 ÖS »

Disclaimer: Bu mesaji smallbasic threadine acmistim ama alakasiz oldu gibi geldi, oradan silip buraya tasidim:
-----------
Arda aslinda belki baska bir basligin konusu ama BBC basic'in BBC disinda platformlar icin de yazildigini bilmiyordum. Yeni ogrendim. Aklima 2 soru geldi: ZX Spectrum icin olan versiyonunu DivIDE'de firmware gibi kullanabilirmiyim acaba. 16K rom dosyasini 0-16384 arasina page etmek icin yani. Firmware selector'da yerini alir mi yani. Bir de merak ettigim, windows gibi bir platformda bu basic OS 'a direkt ulasamayacak, ekran kartinin vs ozelliklerine ulasamayacak ise bir BBC emulatoru calistirmak yerine BBC basic kullanmanin (compiler disinda) ne avantaji var ki?  Ayni seyi BASin icin de dusunuyordum, zaten gecenlerde onun da emulasyon uzerinden Basic calistirdigini yani interperet olayini PC CPU'suna direkt degil, emule z80 uzerinden yaptigini konusmustuk..

edit: sinclair'de BBC basic olayini yapacagimdan degil de sirf merak iste..   Beta Basic, Multiface 1,2,3 gibi cihazlarin firmware'lerini DivIDE'de calistiramamak icin hic bir sebep yok gibi de..
« Son Düzenleme: Kasım 23, 2008, 16:50:02 ÖS Gönderen: memrah » Logged

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Kasım 23, 2008, 22:44:26 ÖS »

Büyük olasılıkla BBC Basic standart ROM rutinlerini kullanıyordur ve sırf bu sebepten onu alt 16K bölümde çalıştırabileceğini sanmıyorum.

Bunun dışında ROM'da sinclair basic haricinde donanıma özgü eklentiler de olduğunu unutmamak lazım. ROM'u gölgelediğin durumda standart ROM rutinlerini kullanan hiçbir programında çalışmayacağını biliyoruz zaten.

Bu durumda BBC basic'i romdan çalıştırmanın da pek bir avantajını göremiyorum.Ama illa yapmak lazım dersek, bu işi ayarlamak usta birinin elinde hiç de zor olmayacaktır. Yani birkaç modifikasyonla elbette BBC ROM yapılabilir.

*bir de o "0-16383" olacak
« Son Düzenleme: Kasım 23, 2008, 22:50:11 ÖS Gönderen: Ref » Logged

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 24, 2008, 00:12:32 ÖÖ »

BBC Basic'in diğer versiyonlarını incelemeden, Arda başta olmak üzere diğer arkadaşlara tembelce sorular yönelteceğim

BBC Basic'in bana göre en önemli özellikleri makine dili ile birlikte karışık programlama yazılmasına izin vermesi, yapısal programlama ve prosedürel kullanıma imkan sağlamasıydı (ki bu sayede örneğin Elite'ın orijinal versiyonu yazılmıştır). Basic ve ML satırlar arasında değişkenler rahatça kullanılabiliyordu hatırladığım kadarıyla (müthiş bir özellik) (Gerçi birçok BBC listing'i spagetti görünümünde oluyordu ama neyse).

Diğer özellikleri zaten Amstrad vb basic versiyonlarında da mümkündü. Hatta Amstrad (Locomotive) Basic'inin 'On Time Gosub' türünden bir komutu vardı sanırım. Bu gıpta ettiğim bir özellikti ve Basic'de interrupt rutini kullanmaya imkan sağlıyordu ki süper bir özellikti (bu özellik MSX Basic'inde de olabilir).

BBC Basic'in (aslında sistemin) en kötü yönü, 'Line Editor'e sahip olmasıydı diye hatırlıyorum, yanlış da olabilir. C64'ün primitif basic dilinde 'Full Screen Editor' ile program girişi yapmaya alışmış bizler için kötü bir sürprizdi bu.

BBC Basic'in beğendiğiniz başka yönleri var mıydı?

NOT: C64 Basic'inin 'Full Screen Editor' dışında en önemli özelliği, insanları makine dili programlamaya zoraki yönlendirmesiydi ki yabana atılacak şey değil (Adamlar bu amaçla $C000-$CFFF arası 4K'lık bölgeyi bile ML rutinler için boşaltmışlar valla, helal olsun )
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 24, 2008, 01:07:02 ÖÖ »

CPC Locomotive Basic'de kesmeler şöyle:

AFTER ‹time delay›[,‹timer number›] GOSUB ‹line number›

Waits for ‹time delay›/50 seconds and then jumps to the subroutine at ‹line number›. There are 4 delay timers from 0 to 3 which can be specified with ‹timer number›. If omitted ‹timer number› defaults to 0.

EVERY i[,t] GOSUB ln

BASIC branches to the subroutine at line ln every i/50 seconds.

Diğer komutlar için

Locomotive Basic gerçekten başarılı ama bu CPC dünyasında bedroom programming gelişimi açısında çok da iyi olmamış. Malum, kısıtlı şartlar yaratıcılığı körükler. Oysa CPC'de her haltı Basic'den halledince diğer taraflara kaymaya çok da ihtiyaç duymuyorsunuz

Bak şimdi sinirlerim bozuldu akşam akşam... Her yer Basic programı kaynıyordu CPC için...Bir tane assembler-monitor türü birşey bulucağım diye neler çekmiştim. Sonra da ara ki türkçe kaynak bulasın Z80 için...Gerçi sonra birisi ile tanıştım...Z80 ve CPCyi yalayıp yutmuştu. Ondan epey birşeyler öğrenmiştim. Sonra zaten OCEAN'da çalışmaya gitti. Byte Derya da tanır kendisini...

Türkçe kaynak deyince aklıma bir sahne geldi...TRT'de yugoslavyayı anlatan bir belgesel var, ben bir yandan onu seyrediyorum bir yandan da Peek pokelarla birşey yapmaya çalışıyorum. Tam o sırada TV'den şöyle bir ses geldi "Edebiyata ve okumaya düşkünlükleri ile tanınan yugoslav halkı...." ve kamera kitabevinde kitaplara zoom yaptı hiç yoksa 10 tane birden Amstrad kitabı...Hepsi farklı farklı...Tabii edebiyatla alakası yok olayın ama ufak bir şok yaşamıştım o an için

Anılar, anılar, beni bu akşam ağlattılar ....

« Son Düzenleme: Kasım 24, 2008, 03:25:29 ÖÖ Gönderen: Alcofribas » Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: