Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetMicrochip Pic, için basic,compiler,simulator yazılmı arıyorum
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Microchip Pic, için basic,compiler,simulator yazılmı arıyorum  (Okunma Sayısı 9125 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Şubat 18, 2009, 10:46:21 ÖÖ »

aynı işleri yapan assambler ve basic code larına baktıktan sonra basic'in benim bünyeme daha uygun olduguna kanaat getirdim

pic için basic, bunun için compiler ve simulasyonunu yapacak program tavsiyenizi bekliyorum,

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 18, 2009, 11:28:07 ÖÖ »

pic için basic compiler var mıdır bilmiyorum ancak 2/4kb'lık belleklerden bahsediyorsak eğer basic gibi interpreted bir dil kullanmayı hiç düşünmezdim açıkçası. bizim şirkette 2kb'lık pic kullandığımız bir projemizde yeni bir özellik eklemek gerektiğinde picde 3-5 byte yer açabilmek için binbir türlü optimizasyon yapmak gerekiyor. bellek olarak yüksek kapasiteli picler çıktıysa bu konuda birşey söyleyemeyeceğim.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Şubat 18, 2009, 12:18:18 ÖS »

@skate, valla dediğin dogru, ama yapıcam işlemler basit oldugundan basic te çok işimi görür

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Şubat 18, 2009, 14:26:34 ÖS »

pic değil ama muadili,

http://www.rev-ed.co.uk/picaxe/

Buna bir bakmanı öneririm. Hem C hem Basic hem de garip bir makro dili (akış diagramı olarak çiziyorsun çeviriyor) ile programlar yazabiliyorsun. Bir dönem basit arabirimler tasarlamak peşindeyken ilgilenmiştim.

http://194.201.138.187/epages/Store.storefront/?ObjectPath=/Shops/Store.TechSupplies/Categories/PICAXE/PICAXEChips

32 i/o bacaklı olanlar yaklaşık 6$. 8 bacaklılar 1-2$.

"The Programming Editor software provides a complete programming environment for generating BASIC programs for the PICAXE. Programs can be edited, compiled and downloaded to the PICAXE chips (all sizes) from within the same free software."

« Son Düzenleme: Şubat 18, 2009, 14:30:05 ÖS Gönderen: Arda » Logged

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 18, 2009, 14:55:06 ÖS »

Eski tip basiclerin çekirdeği 2kb'a sığmaz genelde. Örneğin Commodore 64 üzerinde yer alan basic 8kb kaplar. Yani sen hiçbir basic kodu yazmadan bile hafızada 8kb yere ihtiyaç duyarsın. Şimdi bir sürü isminde basic geçen dil var (darkbasic, purebasic, blitzbasic v.s.). Bunların çoğu artık eski basic mantığından uzaklaşmış, yalnızca syntaxları kısmen basice benzeyen diller. Bu tür bir dil bulabilirsen pic için ne ala. Ama hem hiç sanmıyorum böyle bir dilin PIC'e özel var olduğunu, hem de bulsan da doğrudan Assembler'da yazmayı tercih edeceğine bahse varım. Çünkü artık onlar senin bildiğin basicler gibi değiller.

Arda'nın mesajını ise yukardaki paragrafı yazdıktan sonra gördüm. Eğer standart PICler için böyle bir çözüm varsa kesinlikle senin aradığın şey bu olsa gerek.
konyalı
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 18, 2009, 14:58:28 ÖS »

eğer yanlış anlamıyorsam siz pic ile basic programlama dili kullanarak elektronik birşeyler yapmak istiyorsunuz. bu iş MicroCode Studio Plus derleyicisini ve simülasyon için Proteus Isis programını kullanabilirsiniz detaylı bilgi ve download adresleri için http://picproje.org adresinden yararlanabilirsiniz bu işin kaynağıdır:)

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Şubat 18, 2009, 15:12:08 ÖS »

eğer yanlış anlamadıysam (screenshotta gördüğüm kadarıyla http://www.sfcompiler.co.uk/swordfish/screen/vista_01.jpg) derleyici programın kodunun ve kullanılan değişkenlerin toplamda kaç byte kaplayacağını gösteriyor status barında. yani dil basic tabanlı da olsa gayet C dili ve türevlerinin mantığında compile ediliyor. bu şekilde basic kullanılabilir, evet
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Şubat 18, 2009, 16:08:38 ÖS »

Hmm, skate PIC uzerinde bir basic interpreter calistigini sanmiyorum. Ozkan programi basic'de yaziyor, IDE bunu pic asm'ye ceviriyor olmali.

Retro Hincal Uluc
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Şubat 18, 2009, 16:33:08 ÖS »

@coze: ben de aynı şeyi dedim işte. interpreted basic PIC üzeinde imkansız. basic syntaxı kullanan adam gibi optimize compile edilen bir basic-like dil ile yapılabilir bu ancak. ama gel gör ki advanced bir projede her zaman "oley be, loopu terse çevirip 2 byte daha kazandım" şeklinde gittiği için olay hiç sanmıyorum bu şekilde bir dil kullanımının yeterli olacağının. gel gör ki ozkano zaten advanced birşeyler yapmayı planlamadığını söylemiş. o zaman problem yok, bence kullanışlı bir yöntem konyalı'nın tavsiyesi.
aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Şubat 18, 2009, 16:36:23 ÖS »

1. Parallax firmasının BASIC Stamp ürünü var. Devre SMD elemanlardan oluşuyor ve DIP kılıflı bir entegre boyutunda. Temel elemanlar bir PIC ve EEPROM. Kullanıcının basic kodları EEPROM'a depolanıyor. PIC ise küçük bir BASIC yorumlayıcısı içeriyor. Performansı vesaire hakkında bir fikrim yok ama basit giriş/çıkış görevlerini yerine getirecek küçük projelerde hızla sonuca gidilmesini sağlayabilir.

http://www.parallax.com/tabid/295/Default.aspx

2. MicroEngineering Labs firmasının PIC Basic ve PIC Basic PRO derleyicileri var. PRO versiyon tahmin edebileceğiniz gibi daha gelişmiş ve pahallı. Derleyici olduğu için "BASIC Stamp" yorumlayıcısından çok daha iyi performans verecektir.

C64TPC|Dingoo A-330
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Şubat 18, 2009, 17:31:19 ÖS »

"Akış Diyagramı" mı? Olaydan soğudum yahu

Ha, bu arada aramızda "Akış Diyagramı" kullanarak programlama yapan oldu mu hiç?
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Şubat 18, 2009, 21:12:10 ÖS »

"Akış Diyagramı" mı? Olaydan soğudum yahu

Ha, bu arada aramızda "Akış Diyagramı" kullanarak programlama yapan oldu mu hiç?

Heheh, itiraf edeyim benim programlamaya giriştiğim ilk aylar ablamın Cobol kitabıyla geçirdiğim aylardır. Kitabın büyük kısmı akış diyagramlarından oluşuyordu ve ilk programlarımı hep akış diyagramı çizerek yapıyordum. O zamanlar 8-9 yaşlarında olduğum için çizmeyi de severdim zaten, pek eğlenceli gelirdi. 6-7 a4'ü birbirine yapıştırıp başlardım çizmeye Kahkaha Keşke saklamış olsaydım onları.

Bu arada elbette ki compile edilecek, bre ne entel bir fikirdir bu skate, pic üzerinde basic interpreter çalıştırmak? ((:

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Şubat 19, 2009, 00:48:23 ÖÖ »

entel bir fikir değil. basic interpreted bir dildir. bu iş 8-bit bilgisayarların basiclerinden, qbasic, gwbasic v.s.den başlar visual basic 6'ya kadar gider. hepsi ya interpreted language olduğunu açık açık söyler, ya da "virtual machine üzerinde çalışıyorum" falan der ki aslında aynı şeye denk gelmektedir.

basic'in interpreted kullanılmadığı caseler yukarda bahsettiğim compile edilen ve zamanla tamamen object oriented bir yapıya kavuşmuş, basic demeye bin şahit isteyen dillerdir. PIC'e özel yine bu diller gibi compile edilen basicler çıkarılmış olabilir ama bana kalırsa ben hala o dillere basic demem. sadece basic parser kullanıyor diyebilirim en fazla. ben herhangi bir open source C compilerına Basic parser addon'u yazabilirim mesela. Bu o dili basic yapmaz benim gözümde.

Özet budur, olayda bir entel fikir yoktur. Basic interpreted bir dildir, aksini söyleyen çıksın karşıma. :p
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Şubat 19, 2009, 00:58:52 ÖÖ »

yok zaten senin olayı çok daha teknik algıladığını biliyorum, ama yine de pic'e basic interpreter yazmayı deniyecek kadar çılgın bir sen olursun zaten

Haa peeki, mesela spectrumda sayısız basic compiler var, buna ne diyeceksin? Sonuçta compile edilen programlar rom'dan bağımsız çalışabiliyorlar. Süper optimize edildiklerini söyleyemem ama en azından 25kb'lık programım 7-8k'ya girer hale geliyor. Elbette direk assembly ile yazılsalar 1-2k olacak belki.. yine de?
« Son Düzenleme: Şubat 19, 2009, 01:00:51 ÖÖ Gönderen: Arda » Logged

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Şubat 19, 2009, 01:07:02 ÖÖ »

aynısı c64'de de var. austro compiler v.s. bunlar zaten "basic diliyiz biz" demiyorlar. basic'i interpreted yapıdan kurtarıp compile ediyoruz diyorlar. basic herhangi bir core olmadan da çalışabiliyor bu sayede. ayrıca hız da sağlıyorlar. hem bazı basic komutlarının daha optimize (genellikle kullanım durumuna göre) alternatiflerini içeriyorlar, hem de yüzlerce binlerce alt rutin dallanmalarından kurtarıyorlar olayı el verdiği ölçüde. basic dilinden yazılmış bir programın çalışma prensibinin akış diyagramı çizilse ağzınız açık kalır. eğer bilgisayar çeşitli donanım destekleri sağlıyorsa (Atari 800XL'in display list'i, Amiga'nın blitter'ı copper'ı v.s.) gibi Basic biraz daha kullanılabilir bir dil olabilir. Ancak Commodore 64 gibi örneklerde basic feci kullanışsız ve acayip yavaş bir dil. Bu yüzden Commodore coderlarının %99.9'u ASM kullanır
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: