Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımCommodore 1084 Monitör Tamirat
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 1084 Monitör Tamirat  (Okunma Sayısı 24154 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 20, 2015, 20:30:00 ÖS »

Hayır. Tamirat yazısı değil bu. En azından yardım ederseniz o hale dönüşebilir

Emektar 1084S'lerimden birisi bugün öldü 

Hastalık şöyle başladı; Monitörü açtığımda öndeki power LED önce hızlı hızlı yanıp sönüyordu ve bir süre sonra yanıp sönmesi yavaşlayıp sonunda da ekrana görüntü geliyordu. Bu iş uzadı uzadı en sonunda görüntü hiç gelmemeye başladı.

Ses'de sorun yok.

Tanıdık bir arıza mı?

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Şubat 20, 2015, 20:43:08 ÖS »

Hayır. Tamirat yazısı değil bu. En azından yardım ederseniz o hale dönüşebilir

Emektar 1084S'lerimden birisi bugün öldü  :'(

Hastalık şöyle başladı; Monitörü açtığımda öndeki power LED önce hızlı hızlı yanıp sönüyordu ve bir süre sonra yanıp sönmesi yavaşlayıp sonunda da ekrana görüntü geliyordu. Bu iş uzadı uzadı en sonunda görüntü hiç gelmemeye başladı.

Ses'de sorun yok.

Tanıdık bir arıza mı?

bana tanıdık gibi geldi ama emin değilim sadece kontrol etmen için 3 şey söyliyim.

1- kondanstörler
2- eht trafosu ( http://www.elektromania.net/images/upload/flyback_eht_transformator_1_58D22.jpg )

3- eht trafosu transistörü

bunlardan olma ihtimali bence %50 ihtimal derim

bu arada eht trafosunun transistörü arızalı ise değiştirirken yakınlarında ki kondanstörleride kontrol etmekte fayda olabilir.
« Son Düzenleme: Şubat 20, 2015, 20:46:21 ÖS Gönderen: ibo1973 » Logged
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 20, 2015, 20:52:42 ÖS »

şimdi kasasını açtım, yine aynı çıt çıt diye led yandı söndü yandı söndü ve bir süre sonra yanma sönme periyodu yavaşladı ve monitör açıldı... Bir süre sonra kendiliğinden gidiyor görüntü....

belli ki ben öldüm ölüyorum diyor...

ibo, ben bilmem monitör TV tamiri. En fazla kondansatör değiştirebilirim ama o işle de uğraşmak istemiyorum. TV tamircisi anlarmı acaba bu işlerden?

Edit: Kendiliğinden gitmiyormuş. Plug & Play kendini kapatıyormuş Neyse, açılıştaki nazlanma sendromu geçerli ama...
« Son Düzenleme: Şubat 20, 2015, 20:58:31 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 20, 2015, 21:00:24 ÖS »

şimdi kasasını açtım, yine aynı çıt çıt diye led yandı söndü yandı söndü ve bir süre sonra yanma sönme periyodu yavaşladı ve monitör açıldı... Bir süre sonra kendiliğinden gidiyor görüntü....

belli ki ben öldüm ölüyorum diyor...

ibo, ben bilmem monitör TV tamiri. En fazla kondansatör değiştirebilirim ama o işle de uğraşmak istemiyorum. TV tamircisi anlarmı acaba bu işlerden?

lcd monitörlerde en çok çıkan arızalardan birisi kondanstör arızaları ve hemen hemen aynı şekilde açılıyor yani bir müddet bekliyorsun ısınınca açılıyor önceleri kolay açılıyor sonraları daha nazlı ve bir müddet sonra hiç açılmıyor aslında tüplü monitör de tamir ettim lcd de ama tüplü monitörlerde kondanstör arızası yani bu arızayı hatırlamıyorum ancak lcd lerdeki arızaya çok benziyor ve elindeki monitörün baya eski olduğunu düşünürsek kondanstör olma şansı baya bir yükseliyor

diğer taraftan tüplü monitörlerde eht trafosunun hemen yanındaki transistör bozulunca genelde civ civ gibi sesler çıkartır açtığında yani transtör kısa devre yapar sonra korumaya girer vs vs

uğraşmak istemiyorsan bildiğin bir tv tamircisi bence rahatlıkla yapıcaktır bırakırken cihazın eski olduğunuda anlatırsan kondanstörlerinide kontrol eder sanırım
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 20, 2015, 21:07:19 ÖS »

Sorun bu kondansatör olabilir mi?

Balon gibi şişmiş. Hem ısındıktan sonra kapatıp açınca o çıt çıt sürecine girmeden açılıyor monitör. Sanki kondansatör problemi gibi (mi acaba?)
« Son Düzenleme: Kasım 19, 2017, 21:38:18 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 20, 2015, 21:28:02 ÖS »

Benzer sorunu benim lcd monitörlerden biri yapmıştı, önce geç açılmaya sonra hiç açılmamaya başladı. Kondansatörleri değişince düzelmişti.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 20, 2015, 21:32:34 ÖS »

Sorun bu kondansatör olabilir mi?

Balon gibi şişmiş. Hem ısındıktan sonra kapatıp açınca o çıt çıt sürecine girmeden açılıyor monitör. Sanki kondansatör problemi gibi (mi acaba?)

şimiş bir kondanstör olabilir ancak o sanırım eht tarsistörünün kondanstörü eğer öyle ise eht yanında duran soğutucuya bağlı trasistörüde bir kontrol etmekte fayda olabilir

diğer konuda yukarda yazmayı unuttum eht trafosu ve yakınlarında yüksek elektrik akımı olur ölümcül düzeydedir mutlaka fişi çekildikten sonra bakılmalıdır ayrıca kondanstör lerde depolanan elektriğin boşalması içinde fişten çıkardıktan sonra en az bi yarım saat beklemek gerekir aman dikkatli ol
« Son Düzenleme: Şubat 21, 2015, 20:09:58 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged
blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 20, 2015, 23:24:43 ÖS »

Aynı monitorden bende var.Benim monitorde arızalandı.Monitor power on yaptığında hoperlorde bir osilasyonlu ses duyorsun sonra power off oluyor.Araştırdım flyback trafosu ve  horizantal transistor bu508a gitmiş.flyback trafosunu aramadığıum yer kalmadı yok.Benim monitordeki arıza sesi  ev zilindeki kuş sesi gibi ötmesi durumu direk flyback trafosu olduğunu internetten yabancı forumlardaki diğer kullanıcıların yazdıklarından öğrendim.  hala eht trafosu arıyorum..

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Şubat 20, 2015, 23:33:03 ÖS »

Aynı monitorden bende var.Benim monitorde arızalandı.Monitor power on yaptığında hoperlorde bir osilasyonlu ses duyorsun sonra power off oluyor.Araştırdım flyback trafosu ve  horizantal transistor bu508a gitmiş.flyback trafosunu aramadığıum yer kalmadı yok.Benim monitordeki arıza sesi  ev zilindeki kuş sesi gibi ötmesi durumu direk flyback trafosu olduğunu internetten yabancı forumlardaki diğer kullanıcıların yazdıklarından öğrendim.  hala eht trafosu arıyorum..

yanlış bilmiyorsam istanbul/karaköy selanik pasajı 3 yada 4 üncü katında bi eleman vardı sarıyordu (yani sanırım sarıyordu aklımda öyle bi şeyler kalmış hiç sardırmadım ama bi defa özel trafo yaptırmıştım ) onları yani bozuğu getir sarsın ama kaça sarar yada sen istanbuldamısın orasını bilemiyorum
blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Şubat 20, 2015, 23:47:42 ÖS »

Aşağıdaki şema trafoya ait.Benim eht trafosu duruyor.Tamir olabilir mi? Karaköye çok gittim baya dolaştım trafoyu hiçbir dükkanda bulamadım.

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Şubat 21, 2015, 11:39:29 ÖÖ »

Aşağıdaki şema trafoya ait.Benim eht trafosu duruyor.Tamir olabilir mi? Karaköye çok gittim baya dolaştım trafoyu hiçbir dükkanda bulamadım.

muhtemelen tamir olmaz ancak yenisini sarıp verebilirler belki selanik pasajı 3 yada 4 üncü katta bi eleman vardı adaptör vs yapıyordu duruyorsa ona bi danış tahminimce o yapar gibi geliyor bana
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Şubat 21, 2015, 20:16:38 ÖS »

Yırttık!

Bugün o kocaman kondansatörü söktüm...

Önce eğer varsa içinde birikmiş elektriği boşaltmak için uçlarını kısa devre yaptım.

Sonra lehim sökücüyle bacaklarındaki lehimi aldım...

Söktüğüm kondansatörüde alıp Konya sokağa gittim...

Yenisi biraz daha küçük ama sanırım yerini tutacaktır. 2.5 TL

Yenisini yerine lehimledim ancak bir şey değişmedi

Sonra o kondansatörün çevresinde de bir iki şişmiş küçük kondansatör dikkatimi çekti. Onları da söktüm (C110, C111). Bereket standart kondansatörlerdi, elimde vardı bunlardan...

Yerine yenilerini taktım ve sorun halloldu. Artık düğmeye basar basman açılıyor monitör...
« Son Düzenleme: Kasım 19, 2017, 21:38:58 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Şubat 21, 2015, 20:21:54 ÖS »

gerçektende yırtmışşın yavuz senin adına sevindim şahsen benimde evde 1084 xx im var bozulmuş olsa bende üzülürdüm bu aletlerin yeri bir başka Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 21, 2015, 20:49:31 ÖS »

gerçektende yırtmışşın yavuz senin adına sevindim şahsen benimde evde 1084 xx im var bozulmuş olsa bende üzülürdüm bu aletlerin yeri bir başka Kahkaha

Sorma... Flyback'den değilmiş ya rahatladım. 2.5 TL'ye halloldu iş Gerçi büyük kondansatörden değilmiş sorun ama yine de sıfırlandı o da...

Çok seviyorum bu 1084'leri. 25 Yıllık alet ama renkler, görüntü hala mükemmel.

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Şubat 21, 2015, 20:55:06 ÖS »

@yavuzg

Bu kadar kabin fotoromanından sonra bir 1084 tamir fotoromanı gelecek diye korktum  Kahkaha

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: