Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarSinclairSinclair - GenelAradiklarim - Sinclair ZX Spectrum ve ZX81 yan birimleri -
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Aradiklarim - Sinclair ZX Spectrum ve ZX81 yan birimleri -  (Okunma Sayısı 60115 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Mart 07, 2015, 23:33:38 ÖS »

Bir suredir aradigim bir kac cihaz var ve buyuk olasilikla buradakilerde varsa bile takas etmek veya satmak istemezler diye dusunuyordum. Yine de listeyi yazmaya karar verdim. Her sey mumkun. Bakarsin satmak/takas etmek isteyen birileri cikar...

1)Sinclair ZX81 icin Memopak 64K RAM

2)Datel Electronics Genius Mouse Interface ve Mouse'u

3) ZX Spectrum icin MULTIFACE-128

4) ZX Spectrum icin MULTIFACE ONE

5) DATEL ROBOTEK Interface

Liste burada bulunsun. Ne olur ne olmaz. Ne beklemedigim cihazlar cikti Turkiyeden. Bunlar da cikar belki.

* DatelGeniusMouse_Front.jpg (93.3 KB, 800x600 - Görüntüleme: 5706 kez.)

* Multiface1.jpg (164.11 KB, 800x600 - Görüntüleme: 5511 kez.)

* Multiface128.jpg (283.78 KB, 700x420 - Görüntüleme: 5708 kez.)

* DatelRobotek.jpg (67.91 KB, 800x610 - Görüntüleme: 5570 kez.)
« Son Düzenleme: Mart 10, 2015, 20:35:43 ÖS Gönderen: мemrah » Logged

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 09, 2015, 08:51:49 ÖÖ »

2 numaradaki Datel Elektronics Interface bende vardı. Senin ilanı görünce aradım fakat bulamadım. Kimbilir kime verdim veya nereye tıkıştırdım Kahkaha Bir şekilde elime geçerse söz hediye ederim.

Bit pazarında(Ankara'daki bit pazarı ) Disciple çıkınca, bu cihazlarında zamanında kesin Türkiye'ye girdiklerinden eminim. Şimdi hangi kömürlükte gün yüzüne çıkmayı bekliyorlar acaba
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mart 09, 2015, 10:42:26 ÖÖ »

Bunlardan bazıları bende de var. Memrah'a sözümde var. Ama sinclair koleksiyonuma ulaşamadım Sadece bilgisayarlara ulaşabildim

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 09, 2015, 21:42:07 ÖS »

Bir şekilde elime geçerse söz hediye ederim.

Bunlardan bazıları bende de var. Memrah'a sözümde var. Ama sinclair koleksiyonuma ulaşamadım

Ilk olarak cok tesekkur ederim.

Sevgili dostlar bu forumdaki gibi insanlara aradigim parcalari soylerken yasadigim tereddut ve ikilemi de paylasmadan edemeyecegim. Ornegin, biliyoruz ki, hem joker, hem de LW3D bu retro cihazlara en az benim kadar kiymet veren, bu hobiye gonul vermis insanlar. Ve sagolsunlar benim aradiklarimi listeledigim baslikta ellerindeki cihazlari bana hediye etmeyi teklif edecek kadar paylasimci, bonkör arkadaslar. Ama kendimden biliyorum bazen bu parcalari bulmak ne kadar zor olabiliyor. Bu durumda ben LW3D'nin veya joker'in cihazlarini almayi nasil kabul ederim. Hadi elinde ayni cihazdan 2-3 tane olsa tamam da, kolleksiyonundaki tek cihazi aldigimi bilirsem benim icim hic rahat etmez. Sanirim bit pazari, ebay vesaire gibi yerlerde bu parcalari bizim gibi hobi olarak gormeyip de, sadece birer para kazanma araci olarak goren saticilardan satin almanin tek avantaji da bu zaten. Alirken "adamin kolleksiyonunu bereledim" diye dusunmuyorsun. Ayni sekilde, bazen cihaz sahibine hic birsey ifade etmiyor. Belki bilen birine satsa 500 lira edecek ama sana 30 liraya teklif ediyor. Onu almaktan tereddut etmiyorum. Ama retroya gonul vermis birisinin kolleksiyonundan bir parcayi kopartmak da cok yanlis geliyor bana

Varsin bunu okuyanlar Emrah da ne kadar citkirildimmis desin. Dogruya dogru Kahkaha

2 numaradaki Datel Elektronics Interface bende vardı. Senin ilanı görünce aradım fakat bulamadım.

Aradigin icin cok tesekkurler.
Bu arada DATEL Electronics ayni interface kutusunu iki ayri cihaz icin kullanmis.
Birisi iki portlu JOYSTICK interface. Bildigin cift joystick baglanan arabirim
Digeri ise benim aradigim Mouse interface. Bir tane 9-pin Kempston Mouse portu var, yaninda da 1 tane 9-pin standart joystick portu var. Disaridan bakinca bire bir ayni gorunuyorlar.
Tek fark, mouse interface'in portlarinin yaninda beyaz baski ile "Genius Mouse" yazmasi.

Bu arada konu acilinca meshur gevezeligim tutuyor ama, Kempston Mouse interface'in ozelligi, mouse'un X-Y koordinatlarini hardware olarak tutup, gerektiginde Spectrum'a direkt pozisyon koordinati verisi gondermesi. Yani bus mouse'dan gelen pulse'lari sayma islemi filan tamamen mouse interface icerisnde yapiliyor. Spectrum bunlara hic CPU cycle harcamiyor.

Spectrum'a mouse baglamanin bir yolu daha var ama hic tavisye edilmiyor. O da standart kempston joystick portuna, elektriksel baglantilari uyumlu olan bir bus mouse baglayip, mouse'dan gelen X/Y pulse'lari Spectrum'a saydirip, koordinat hesaplatmak. Bu da Spectrum'un CPU'suna surekli yuk bindirip, ciddi yavaslamaya sebep oluyor.

Ayrica not: Datel yukarida bahsi gecen Genius Mouse interface'den once de Spectrum icin bir mouse interface uretiyor ama onun uzerinde ekstradan bir joystick portu yok ve mouse portu da ustte degil yanda.

* datelgenimu.jpg (35.25 KB, 400x300 - Görüntüleme: 5410 kez.)

* dateleskigenimou.jpg (79.55 KB, 800x600 - Görüntüleme: 5386 kez.)
« Son Düzenleme: Mart 09, 2015, 22:49:15 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 09, 2015, 23:47:06 ÖS »

memrah;
Çok güzel bilgiler vermişsin, çok saol. Ben elimdeki cihazları özellikle kıymetini bilen biri ile paylaşmayı seviyorum. Biliyorumki bu interface, benden daha daha çok kıymetini bilen birine gidecek. İşte o zaman içim rahat ediyor. Keşke bulabilseydim. İnan içim rahat bir şekilde hediye ederdim.

Gerçi Datel ararken, dk'tronics interface'i ve birde Atic Atac kasetimi buldum Kahkaha
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 10, 2015, 01:23:33 ÖÖ »

Gerçi Datel ararken, dk'tronics interface'i ve birde Atic Atac kasetimi buldum Kahkaha

Atic Atac, istisnasiz bir numaramdir. Ayni zamanda Sinclair'de gordugum, oynadigim ve bitirdigim ilk oyundur. Ac onume koy her seferinde oynar, bitiririm

Atic Atac ve Dk'tronics Interface Guzel kombinasyon Kahkaha
Hatta bende de var aynisi Kahkaha
Ama senin interface cift joystickliymis.. Benimki tek Kahkaha

* interatac.jpg (219.26 KB, 1140x641 - Görüntüleme: 5341 kez.)
« Son Düzenleme: Mart 10, 2015, 02:14:15 ÖÖ Gönderen: мemrah » Logged
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 10, 2015, 10:40:06 ÖÖ »

Oğlum bu Sinclair de Trendline araba gibi birşey yahu. Joystick portu ve düzgün bir klavye bile opsiyonel. Bu durumda C64, Highline bir araba oluyor galiba. Ortalığı kızıştırıp kaçıyorum
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 10, 2015, 11:03:58 ÖÖ »

Oğlum bu Sinclair de Trendline araba gibi birşey yahu. Joystick portu ve düzgün bir klavye bile opsiyonel. Bu durumda C64, Highline bir araba oluyor galiba. Ortalığı kızıştırıp kaçıyorum

Dürüst olmak gerekirse evet
AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 10, 2015, 11:55:19 ÖÖ »

Dürüst olmak gerekirse evet

Zaten Speccy'i çekici kılan da bu hali değil mi...
@witchdoktor, dataset'i unutmuşsun. Bizde "özel" dataset de yok. İstediğimiz herhangi bir kasetçalardan oyun/program yükleyebiliyoruz.  Kahkaha

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 10, 2015, 20:07:54 ÖS »

Joystick portu ve düzgün bir klavye bile opsiyonel.

Tuhaf bir cekiciligi var ama bu durumun Kahkaha

AmonR'nin de soyledigi gibi kendine ozel bir teybi bile yok Spectrum'un. Ama bu ona bir eksiklik getirmemis. Kendisi icin ozel olarak tasarlanmis teybi olan C64'den kat kat hizli yukleyen bir teyp sistemi var. Standart ROM loader'i yaklasik 1500 baud hizinda. Ustelik de evdeki en basit mono teyple bile calisiyor.

Hatta bu basit direkt analog giris Spectruma oyle esneklik sagliyor ki, istersen kaset yerine plaktan bile yukleme yapabiliyorsun. Netekim PLAK uzerinde yayinlanmis bazi oyun ve programlar var. Hatta flexidisc denen ve normal pikapta calan yumusak naylonumsu plastik plaklar dergiler ile verilmis zamaninda.

Bu program plaklarindan en meshurlarindan biri Thompson Twins'in ZX Spectrum plagi

Spectrum'un yapisi bence merakli kullanicilardaki yaraticiligi son derece kamcilayan bir tasarim.

Ornegin istersen girise makara teyp bagla. Ya da 8track. Ya da iPod, mp3 calar, CD calar.

Hatta bu yaraticiligin uc orneklerinden biri Codemasters'in cikarttigi, CD'den super hizda yuklenen oyun paketidir. Ki, en orijinal yonu, CD player'i teyp girisine degil JOYSTICK girisine baglayarak super hizli yukleme yapmasidir.

http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0011567

https://www.youtube.com/watch?v=GtBpgr1c3zQ

Tabi gunumuzde artik k7Zx programi oldugu icin, her turlu Spectrum programini CD'ye cok yuksek hizda kaydedip, hic ugrasmadan cok kisa surede teyp portundan yuklemek de mumkun.

Yani demem o ki, iyi ki kendisine ozel bir datasette'i yokmus Spectrum'un.

« Son Düzenleme: Mart 10, 2015, 21:19:43 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 10, 2015, 21:26:35 ÖS »

Donanim esnekliğinin yaninda güçlü basic ve özellikle C64 de olmayan canli renk paletini de sayarsak, sanirim neden bu kadar cezbettiği ortaya çikar

Tabikii Spectrum, Commodore'u döver orasi ayrı Kahkaha (Bende Spectrum da hiç  kod yaznayip daha çok Commodore da program yaziyorum. Sonrada Commodore'a çamur atıyorum. Kahkaha)
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 25, 2015, 15:27:21 ÖS »

Aradiklarim listesine bir ekleme daha yapiyorum.

MEMOPAK HRG

* memopakhrg.jpg (124.6 KB - Yükleme: 1053 kez.)
« Son Düzenleme: Mart 25, 2015, 15:29:34 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Nisan 11, 2015, 16:22:34 ÖS »

Calisir durumda ZX Printer'i da ekleyelim, dursun bi kosede.

* sinclair.zx.thermal.printer.jpg (138.49 KB, 500x375 - Görüntüleme: 5023 kez.)
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 01, 2015, 13:45:42 ÖS »

Gecenlerde yukarida resmi olan Genius Mouse interface'den ebay'de gordum. Verdigim teklif de sans eseri gecilmedi. Cocuklugumdan beri sahip olmayi cok istedigim bu cihazi bunca zaman sonra hemde oldukca mantikli bir fiyata satin alabildigim icin cok sevinmistim ama aradan neredeyse 4 hafta gecti, ne gelen var, ne giden. Korkarim bu da kaybolan paketler listesine eklenecek. Nedense ne zaman birseyi cok istesem postada kayboluyor Ne yapalim. Saglik olsun diyelim

« Son Düzenleme: Mayıs 01, 2015, 13:49:28 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
thunderbolt
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 01, 2015, 14:23:35 ÖS »

Paket gelmeme durumu
Benim de başıma çok geldiği için artık Tracking number olmadan değerli birşey almıyorum, Tr number olunca daha çabuk geliyor ayrıca

sent from my ZX Spectrum
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: