Genel piyasa ve hükümet politikalarındaki hatalara girmeye gerek yok. Sanırım bunun yeri bu forum değil.
Ama özet olarak değerlendirmem şu şekilde;
Benim gibi memur olanlar (sabit gelirliler) krizden etkilenmez. Durgunluk esnafı vurur. Sonucunda işletmeler kapanabilir ve işsiz sayısı artar. İşsiz kalmayan özel sektör çalışanları ise hak ettikleri/umdukları maaşları alamazlar. Zaten herkes yüksek maaş alsa piyasa dengesini ona göre kurar. Şöyle ki. Ben 160m² evde 500TL kira verirken, büyük şehirde bu evin kirası en az bin liradır. Burada kimse 1000TL kira veremeyeceği için ev sahibi de bu kirayı istemez. Ancak şehirde genelde karı-koca çalıştığından bu kirayı ödeyebilirler ve ev sahipleri de bunu bilir.
Aslında ev sahipleri de haklı. O da şöyle; Bir evin çok iyi yatırım olması için kira geliri ile kendisini 10 yılda, yatırım olması için 15 yılda, köyü yatırım olması için de 20 yılda amorti etmesi gerekir.
Emlak piyasasındaki gereksiz artış (gereksiz çünkü adam 100 bin liraya aldığı evi banka kredisi ile 170 bin'e mal edip evin ederini 170bin sanıyor. 2-3 kere el değiştirince piyasada balonlar oluşuyor) kiralara yansıyor. Adam zannediyor ki benim evim 300 bin eder. Bir kaç ay sonra göreceğiz bunun sonucunu...
Amerika faiz artırırsa dolarlar oraya döner. Bu durumda dolar yine pahalılanır. Bu doğal. Bizim hatamız yıllardır kullanılan ucuz dolar ile gelen sahte refah ortamında paraları adam gibi döviz getirecek yatırım yerine beton bloklara, telefonlara ve arabalara vs. aktarmamız (hane başına 2 araba düşmeye başladı, jeep ler havada uçuyor). Krizi ucuz atlatmak için döviz getirecek üretimimiz olmalıydı, bunlara yatırım yapılmalıydı.
Sabit gelirlilere dönersek; Bizi yıkan enflasyon. Zaten enflasyon tarafından yıllardır eritilen maaşlar, artan kiralar ve hayat pahalılığından fazlasıyla etkileniyoruz. Bekarların durumu nispeten daha iyi.
Genel olarak özet tespitim bu, hatalar olabiir. Sonuçta ekonomist değilim

Şimdi gelelim bizim piyasaya;
Cihazların fiyatlarının bir sene öncesine göre en az %100 arttığını görmemek imkansız. Fiyatlandırmada ebay baz alındığında doğal bir durum. Ayrıca güncel konsol sahiplerinin aksine, retro ürün alan kişiler satmak için almazlar. Bu da piyasayı daraltır. Ürün az olunca da fiyat artar.
Ancak maaşını dolar ile almayan sabit gelirliler için bu işi erteleme ve bırakma nedeni sayılabilir. Atıyorum; Geçen yıl 1000 dolar olan maaşı 600 dolara düşmüştür. Temel giderleri de 500 dolardan 750 dolara çıkmıştır. Yani geçim güçlüğüne düşmüştür. Kredisi vardır, taksiti vardır ve krizin geleceğinden haberi olmayanlar önlem de almamıştır. Kredinin döviz olmaması iyidir, ancak maaştan tam verim almasını engellediği ve zamlar enflasyonu karşılamadığında bu geçim güçlüğü kaçınılmazdır.
Ben kendi adıma önlemlerimi aldım. Elimdeki konsolların çoğunu sattım kredi borcum kalmadı. Bir yıldır çok önemli veya ucuz değilse pek bir şey almıyor/alamıyorum...