Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Mattel Intellivision  (Okunma Sayısı 12837 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mart 21, 2015, 23:21:45 ÖS »

Geçen hafta bit pazarında enteresan bir retroya denk geldim, daha doğrusu Yunus Emre'ye teşekkür etmek lazım

Aslında pazarın kapısında açılmasını beklerken (evet artık maça girer gibi kapıda bekliyorsunuz) içeriden bize "inteli bilmemne..." şeklinde haberler gelmişti içeriye girmesine izin verilen satıcılardan. Ancak elbette ki bu bilgi "nabız yoklama" tadındaydı, hani "a abi tabi ya ne enteresan" falan derseniz içeri girip kapıp getirmek için. Elbette ki fiyatı ikiye katlayarak

Neyse, Yunus Emre bir gizli ajan gibi bir şekilde pazara açılıştan önce girmeyi başarmış, içeride karşılaşınca tuttu kolumdan inty'nin bulunduğu hurdacı tezgahına götürdü beni. Satıcı telefon zannediyordu Kahkaha Yunus zaten bi ön pazarlık yapmış fiyatı indirmiş sağolsun bana da bu hurdayı alıp eve götürmek kaldı...

Aletin dış görünüşünün fotosunu hernasılsa çekmeyi unutmuşum ama o da bu görüntüden farklı değildi...

Inty'nin arkasındaki etiketten voltajını kontrol ederek (evet 220v ve PAL miş) fişe taktım ancak çalıştığına dair herhangi bir gösterge olmadığından hiç bir tepki alamadım. Tabii bir de bu tür konsollar genelde bir kartuş olmadan çalışmazlar. Konsolun muhabbeti geçince cengiz sağolsun hemen bi kartuşu postaya verdi teşekkürler cengiz
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:48:52 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

leviathank
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 21, 2015, 23:38:11 ÖS »

Neogeo cd'e gel abi, bırak matteli😁
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 21, 2015, 23:38:16 ÖS »

İşe önce temizlik ile başladım. Cihazı son visasına kadar söküp plastik aksamı elektronik aksamdan tamamen ayrıdım ve plastik aksamı köpük köpük yıkadım...

Sonra söktüğüm oldukça paslanmış vidaların hepsini bir kaba koydum...

Ve üzerine elma sirkesi ekledim.

1 Gün sonra

Sonuç inanılmaz  
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:49:06 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 21, 2015, 23:53:15 ÖS »

Bu arada bu hafta (ve haftasonu) bir projeden ötürü (gerçek hayat) işlerim oldukça yoğundu, dün akşam biraz kafa dağıtmak adına intellivision'a yeniden giriştim.

Aleti masanın üzerinde dağıttıktan sonra yaptığım testlerde logic karta gereken voltajların gitmediğini tespit ettim. Trafo ve güç kartı çalışıyordu. Neden sonra tek tek test noktalarında voltaj ölçerek (ki Mattel kullanılmadık voltaj bırakmamış bu konsolda; 5V, 12V, 24V, -2.2V) kontroller yaptım. Sonunda neden çalışmadığını buldum. Sebebi Mattel'in power kartı ile logic kartı birbirine bağlamak için seçtiği bu "ribbon" kabloymuş

Hemen bu kabloyu ve garip soketini yok ederek "adam gibi" bir soket ve "gerçek" kablolar ile bu transferi sağladım.

Çalışma masamda RF girişi olan bir TV'nin yokluğunu hissediyorum ancak TV olmadan da cihazın çalışıp çalışmadığını osiloskop ile test etmek mümkün. Bunun için osiloskopu ana kartın üzerinden composite video olduğunu tahmin ettiğim bir yere bağlıyorum (Oric, Spectrum v.s. tamiratlarımda da benzer şekilde test ediyorum).

Ve osiloskopta tanıdık görüntüyü yakaladım Kahkaha

RF girişi olan masam çalışma masama uzak olduğundan, bu composite sinyali derme çatma bir kablo ve krokodiller ile Commodore 1702 monitöre vereyim bakalım ne olacak diyorum heyecanla...

Yaşıyor Kahkaha Kahkaha Kahkaha (Şlak sesi)
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:49:26 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 22, 2015, 00:05:11 ÖÖ »

hurdacı tezgahına götürdü beni. Satıcı telefon zannediyordu Kahkaha

Tuhaf bir sekilde cok sevdigim bir durum bu... Saticinin sattigi seyin ne oldugunun bilmemesi Kahkaha Inanilmaz ama Ebay'de bile oluyor bazen.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 22, 2015, 00:06:30 ÖÖ »

Cihazı çalışır hale getirdim ancak kontrol pad'ler ilgi ve alaka bekliyor zira hemen hemen hiçbir tuş çalışmıyor ...

İlk sorun her iki kontrol pad'in de diplerinden kablo yarılmış (sanırım bu tarz eski konsollarda sıkça rastlanan bir durum).

Ayrıca kablonun devamında kontrol pad'in membran'ı ile kontak sağlayan pinlerin bulunduğu bir terminal var. Bu da ağır korozyona uğramış.

Bu yarılmış kablo sorununu siyah elektrik bantı ile yamamak yerine "düzgün bir şekilde" halletmek lazım Ancak bu yol biraz zahmetli. Amacım kabloyu yarık kısmından kısaltmak...

Bu iş için önce kabloyu kontrol pad'in membran'ı ile birleştiren kontak kısmını sökmemiz gerekiyor.

Sonra bu terminal kutusunu tamamen kablolardan ayırıyorum ve kabloyu kontrol padin kasasında sabitleyen plastik pabuçtan sıyırıp çıkartıyorum ve yarılmış kısımları kesiyorum.

Daha sonra kısalmış kabloyu plastik pabuçtan geri geçiriyorum

Ve terminal kutucuğuna aynı sırada diziyorum...

Terminal kutusunu kapatıp mengenede sıkıştırıyorum. Bu sayede terminalin ince uçları kablolara batıyor ve kontak sağlıyor.

Son olarak fazlalıkları da yan keski ile kırpıyorum.

Şimdi olması gerektiği gibi tamir oldu
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:49:42 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 22, 2015, 00:21:27 ÖÖ »

Şimdı sıra yıpranmış membranları tamir etmeye geldi. Membran görünce tüylerim diken diken oluyor ancak bu mebranlar spectrumlardakinden daha sağlam gibi. En azından hatları oluşturan metalik boya (ya da film) daha kalın geldi bana.

İşe kontrol padin kablosunun kontak oluşturduğu kısımdaki korozyonu temizleyerek başlıyorum. Burası gördüğünüz gibi iyice kararmış ve paslanmış.

Temizliği önce alkol sonra metal parlatıcı krem ile yapıyorum. DİKKAT!!! SAKIN ASETON KULLANMAYIN!!! Yoksa metal boya ve/veya membranı oluşturan plastiğe zarar verirsiniz...

Daha sonra hatların çatlamış (daha doğrusu pastan yok olmuş) kısımları tamir için bu metal boyayı kullanıyorum.

Dikkatli bir şekilde, 15 dk ara ile 2 kat metal boya kullanıyorum.

Son olarak membranın diğer yerlerini dikkatli bir şekilde alkol (IPA) ve kağıt havlu ile kibarca temizliyorum.

Her iki kontrol padi de temizleyip onardıktan sonra artık bu dağınıklığı toparlayıp hastayı kapatmanın zamanı geldi.

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:50:27 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 22, 2015, 00:31:59 ÖÖ »

Eveeet...

Konsolumuz tıkır tıkır çalışıyor, kontrol padlerin membranları tamir edildi, kablolardaki yarıklar giderildi. Yeni gibi oldu. (36 yıllık yaşına göre tabii)

Hurdacıdan tekrar layık olduğu yere ;

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 14:50:46 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

wolfiem
Deneyimli

May the source be with you!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 22, 2015, 00:46:57 ÖÖ »

Her zamanki gibi bir solukta okudum. Elinize sağlık üstadım

Commodore & Amiga & Amstrad & Retro Macintosh Fan
k2.bbs.tr - Çok yakında!
egemenk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 22, 2015, 00:52:51 ÖÖ »

Çok güzel bir tamirat olmuş elinize sağlık. Bütün parçalarına kadar ayırıp köpük köpük temizleme işini ben de elimdeki bütün aletlere yapıyorum, çok zevk aldığım bir aktivite Hatta sizden aldığım tüyoyla artık devre kartlarını da yıkıyorum
Vidaları sirkede bekletme olayı da çok iyiymiş; wd-40 içinde bekletmeyi, fırçalamayı falan deneyip pek sonuç alamamıştım.
brkemreoglu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 22, 2015, 00:57:58 ÖÖ »

elma sirkesi numarasını yeni öğrendim çok iyimiş yaptığınız işler çok kaliteli ellerinize sağlık
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mart 22, 2015, 01:07:01 ÖÖ »

Süppeer!!! Hadi geçmiş olsun. çok özenli bir restrorasyon olmuş eline sağlık.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mart 22, 2015, 01:11:19 ÖÖ »

sirkeye bi videomda değinmiştim bi bakın isterseniz :
03.26 dan itibaren ayarladım videoyu
http://youtu.be/pBHupVAiVog?t=3m26s

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
egemenk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 22, 2015, 01:18:39 ÖÖ »

@cengizermis: çok etkili gözüküyor gerçekten de.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 22, 2015, 01:31:27 ÖÖ »

sirkeye bi videomda değinmiştim bi bakın isterseniz :
03.26 dan itibaren ayarladım videoyu
http://youtu.be/pBHupVAiVog?t=3m26s

belki de senin videolardan aklımda kalmıştır

Vidaları sirkede bekletme olayı da çok iyiymiş; wd-40 içinde bekletmeyi, fırçalamayı falan deneyip pek sonuç alamamıştım.

Evet WD-40 ağır pas konusunda pek de yardımcı değil. Elma sirkesi çok daha etkili. Tek sorun kokusu o da iyice yıkayınca geçiyor gerçi...

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: