Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 [3] 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: ZX Spectrum Görüntü aktarma  (Okunma Sayısı 34844 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Nisan 14, 2015, 21:03:33 ÖS »

Ekran ve teknik ekipman olmadan Spectrum 48K test etmenin absurd metodlari #28764:

Ehehe, kendini maceraci hissediyorsan ve "PITI PITI" sesinin videosunu paylasmakla ugrasamam diyorsan, sunu bile deneyebilirsin:

Spectrum'a hic birsey baglamadan elektrik ver
Baska hic ama hic bir tusa basmadan asagidakileri yap

T  tusuna bas
  "SYMBOL SHIFT"  ve  "CAPS SHIFT"  tuslarina  AYNI ANDA bas
 L tusuna bas
 1 tusuna bas
 3 tusuna bas
 0 tusuna bas
 1 tusuna bas

ENTER'a bas

(Eger herhangi bir noktada yanlis bir tusa basarsan, fisi cekip takarak Spectrum'u resetleyip, bastan baslaman gerekir)

Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Eger islemi tamamen dogru ve eksiksiz yaparsan, Spectrum'un calisiyorsa bilirsin. Emin ol Kahkaha Hele de ilk defa Spectrum kullanan birisiysen, cikan sesler yuzunden hafif bir panik atak bile gecirebilirsin Kahkaha

Bu sayede Spectrum, kasetten oyun yüklerken nasil ses çikartir öğrenmiş olursun Kahkaha
« Son Düzenleme: Nisan 15, 2015, 09:20:17 ÖÖ Gönderen: joker_ » Logged
streetfire
Üye
**

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #31 : Nisan 16, 2015, 01:05:56 ÖÖ »

Biraz önce, yazınızı görmeden önce AV moduna getirdim. Heyecanla denedim ve karşımda siyah bir AV! Yani olmadı. Yazdığınızı görünce onu da denedim o da olmadı. Kendi yapabileceklerimi yaptım. Çabuk mu vazgeçtim bilmiyorum ama sıkıldım Playstation daha kolay tamir olan bir alet. Bunu da hiç bilmiyorum ya o yüzden daraldım neyse bi köşede dursun.

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Nisan 16, 2015, 07:40:18 ÖÖ »

Biraz önce, yazınızı görmeden önce AV moduna getirdim. Heyecanla denedim ve karşımda siyah bir AV! Yani olmadı. Yazdığınızı görünce onu da denedim o da olmadı. Kendi yapabileceklerimi yaptım. Çabuk mu vazgeçtim bilmiyorum ama sıkıldım Playstation daha kolay tamir olan bir alet. Bunu da hiç bilmiyorum ya o yüzden daraldım neyse bi köşede dursun.

Aklıma ilk gelen ULA olmuştu fakat hiç ses gelmiyor diyince power girişinin arkasındaki 7804'de gidik olabilir. İstersen bir ölç(Bütün elektronik bilgim bu kadar Kahkaha).  Yazık güzelim cihaz bozuk kalmasın.

İstanbul'da oturuyorsan bir ara birlikte bakabiliriz.
streetfire
Üye
**

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #33 : Nisan 16, 2015, 08:05:07 ÖÖ »

İstanbul'dayım. Tabii ki görüşmek için olsun buluşabiliriz. Bugün tekrar bakacağım. Bu ufaklığa da kıyamıyorum. Yapacağız birşeyler

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Nisan 16, 2015, 13:09:00 ÖS »

Kesin calisiyordu o. PITI PITI PITI sesi cok tipikti. Bir ZX Spectrum emulatoru yukleyip, 48K spectrum modunda ENTER'a basip, basili tutsan ayni sesi duyacaksin...
Tabi sonra ne oldu arada da bozuldu bilmem. AV modunu nasil yaptin?
streetfire
Üye
**

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #35 : Nisan 16, 2015, 13:16:33 ÖS »

O ses elektrik sesi. Çok derinden ve sabit geliyor. Sadece tuşlara basınca elektrik sesi diye hafif bir tını ve entere basınca hala zaten çok derinden fıtı fıtı yapıyor.

AV moduna Youtube'daki videoları izleyerek yaptım. Elimden gelmeyecek birşey değil. Zorlarsa başlamadan ellemem. Ama oldukça kolay bir işlem.

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Nisan 16, 2015, 14:39:02 ÖS »

Valla ne diyim, yakin oturuyor olsak bakayim istersen diyecegim ama ayni sehirde bile degiliz. Gormeden de bundan fazlasini soylemek cok zor. Tek takildigim yer kendi adaptorunu kullanmiyorsan, bir ihtimal ondan olabilir. Ya da olmadi, tum CGTR ailesi, Skype uzerinden konferans yapip calistiracagiz senin Spectrum'u. Kahkaha Kahkaha

7804'de gidik olabilir.

05   7805 bozuk ise buyuk ihtimal ters voltaj yemistir. Eger ters voltaj yediyse, buyuk ihtimal RAM'ler filan da gitmistir. Olcu aleti, osiloskop, havya vs.'ye dogru gider bu is
AV mod dogru yapildi ise, ve goruntu siyah ise, dedigin gibi 7805'in 5V tarafinda voltaj yok anlasilan. Ya da ULA tumden sizlere omur. Yoksa, en azindan abuk sabuk random pattern'ler cikartirdi alet ekrana.
« Son Düzenleme: Nisan 16, 2015, 14:43:12 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Nisan 18, 2015, 19:24:05 ÖS »

Ekran ve teknik ekipman olmadan Spectrum 48K test etmenin absurd metodlari #28764:

Ehehe, kendini maceraci hissediyorsan ve "PITI PITI" sesinin videosunu paylasmakla ugrasamam diyorsan, sunu bile deneyebilirsin:

Spectrum'a hic birsey baglamadan elektrik ver
Baska hic ama hic bir tusa basmadan asagidakileri yap

T  tusuna bas
  "SYMBOL SHIFT"  ve  "CAPS SHIFT"  tuslarina  AYNI ANDA bas
 L tusuna bas
 1 tusuna bas
 3 tusuna bas
 0 tusuna bas
 1 tusuna bas

ENTER'a bas

(Eger herhangi bir noktada yanlis bir tusa basarsan, fisi cekip takarak Spectrum'u resetleyip, bastan baslaman gerekir)

Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Eger islemi tamamen dogru ve eksiksiz yaparsan, Spectrum'un calisiyorsa bilirsin. Emin ol Kahkaha Hele de ilk defa Spectrum kullanan birisiysen, cikan sesler yuzunden hafif bir panik atak bile gecirebilirsin Kahkaha

Bari ben yapayım...

Bu arada speccy oldukça temizmiş. üstelik daha önceki sahibi herkimse sıfır membran takmış

« Son Düzenleme: Temmuz 19, 2020, 22:45:32 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Nisan 18, 2015, 19:35:55 ÖS »

Arkadaşlar vidalı frekans ayarı var. Oynamamı önerir misiniz frekans ayarıyla?

Tavsiye etmem. +2 vardı yıllar önce. Ben o kömürden kırdım bir tane. Frekansı sabitledikten sonra alttan yapıştırmışlar onu.

İlginçtir orjinal kablomla oynadığımda görüntü düzeliyor ve bildiğin anten gibi oynayıp net görüntü elde etmeye çalışmam gerekiyordu. Sanırım kıvrılıp kırılmalar kabloda hasara yol açmıştı. Ama bizim televizyonda sorun vardı.

Neticede ben o dönemde yaptıramadım ve tarihin tozlu rafları arasına gömdüm pırıl pırıl cihazı (ilk okuldaydım)
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Nisan 18, 2015, 21:25:48 ÖS »

Bari ben yapayım...

Hehe. Kucucuk hoparlorden oldukca yuksek cazir cuzur kasetten yukleme sesleri cikiyor degil mi Kahkaha

Bu arada speccy oldukça temizmiş. üstelik daha önceki sahibi herkimse sıfır membran takmış

streetfire'in ZX Spectrum'u mu bu?

Neymis sorunu? Sizin o okumasi super keyifli onarim yazilarinizdan bir tane daha okumak isteriz eger vaktiniz olursa

Ben de merak ediyordum acaba nesi bozuk bu Spectrum'un diye

Bir de, eger membrane'i sifirsa, ustteki metal plakayi egip, ezmeden cikartip yine geri taktigina gore, Spectrum'dan anlayan birileri yapmis olmali. Gerci Spectrum'larin bazilarinda plakayi yerinde yapistirici tutarken, bazilarinda 4 tane metal tirnak tutuyor. O metal tirnaklilari degistirmek cok daha sorunsuz oluyor. Yapisik olanlardan ise sahsen rezil ettiklerim olmustur
« Son Düzenleme: Nisan 18, 2015, 21:28:39 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
streetfire
Üye
**

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #40 : Nisan 18, 2015, 22:19:09 ÖS »

Oleeey çok sevindim çalıştırmanıza. Sorunun ne olduğunu da yazar mısınız? Tabii sorun bende değilse :-)

streetfire
Üye
**

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #41 : Nisan 18, 2015, 22:21:33 ÖS »

Çok sevindim size yaradığı için:-) benim beceriksizliğim demekki:-)

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Nisan 18, 2015, 23:53:37 ÖS »

Oleeey çok sevindim çalıştırmanıza. Sorunun ne olduğunu da yazar mısınız? Tabii sorun bende değilse :-)

Yazmıyım istersen

streetfire'in ZX Spectrum'u mu bu?

evet

Neymis sorunu? Sizin o okumasi super keyifli onarim yazilarinizdan bir tane daha okumak isteriz eger vaktiniz olursa

Ben de merak ediyordum acaba nesi bozuk bu Spectrum'un diye

Bir de, eger membrane'i sifirsa, ustteki metal plakayi egip, ezmeden cikartip yine geri taktigina gore, Spectrum'dan anlayan birileri yapmis olmali. Gerci Spectrum'larin bazilarinda plakayi yerinde yapistirici tutarken, bazilarinda 4 tane metal tirnak tutuyor. O metal tirnaklilari degistirmek cok daha sorunsuz oluyor. Yapisik olanlardan ise sahsen rezil ettiklerim olmustur

Plaka yapışkanlı olanlarlardan ve evet doğru tahmin ettin, plakada çok belli belirsiz (RED yazan yerde) hafif bir deformasyon var...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #43 : Nisan 18, 2015, 23:59:25 ÖS »

Arkadaşlar vidalı frekans ayarı var. Oynamamı önerir misiniz frekans ayarıyla?

Bu arada frekans ayarıyla sen mi oynamıştın? Sen oynamadıysan zaten RF'den görüntü bulman imkansızmış zira ferit nüve ile oynanmış, hatta nasıl söyliyeyim "oylum oylum oynanmış" ki nüvenin içine girdiği bobin kırılmış.

streetfire
Üye
**

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #44 : Nisan 19, 2015, 06:24:41 ÖÖ »

Yok ben oynamadım. GÖRÜNTÜ ALAMAYINCA AV moduna almak için uğraştım. Onda da lehim yapamadım eşim bir yere kaldırmış bulamadım.

Sayfa: 1 2 [3] 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: