Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sinclair ULA problemi  (Okunma Sayısı 11024 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 10.445


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« : Nisan 23, 2015, 16:54:13 ÖS »

Sinclair bilgisayarlarında yer alan ULA işlemcileriyle ilgili probleme vakıf olmam biraz zaman aldı... Böyle bir sorunu aşmak için ULA alternatifi var mı diye araştırınca bazı örnekler gördüm ama çok partik görünmedi... Bu alanda çalışan yok mu? ya da ULA'ları spectrum sitelerinden almak mı gerekir? neden bozulur ULA?

ULA yapmak isteyene bir iki kaynak

http://opencores.org/project,zx_ula
http://www.zxdesign.info/book/
Logged

 
thunderbolt
Üye
**
Mesaj Sayısı: 27



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 23, 2015, 17:48:16 ÖS »

Opencores projesini incelemiştim. FPGA tecrübem olmadığı için bana biraz uzak. Bir de ortaya çıkan şey baya büyük. Doğrudan 40 pin konnektöre takılacak mini bir PCB boyutuna inilebilseymiş süper olurdu.
Logged

sent from my ZX Spectrum
joker_
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 2.122



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 23, 2015, 19:35:21 ÖS »

Bildiğim kadar Spectrum board issue'larina göre ULA değişiyor. Yani her ULA her Spectrum da çalişmayabiliyor.
Logged
мemrah
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.363



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 23, 2015, 20:18:13 ÖS »

Bildiğim kadar Spectrum board issue'larina göre ULA değişiyor. Yani her ULA her Spectrum da çalişmayabiliyor.

Dogru
Logged
мemrah
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.363



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 23, 2015, 20:24:25 ÖS »

Bende bir iki tane yedek vardi bir yerlerde. Sana hangi versiyon lazim?
Logged
thunderbolt
Üye
**
Mesaj Sayısı: 27



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 23, 2015, 21:00:07 ÖS »

bendeki boardların hespi issue3B,
6C001E-6
6C001E-6E
6c001E-7
bunların hepsi issue3B  boardlar ile uyumlu diye biliyorum

aslında sorun ULA'da mı belli değil,
3 board'da da 3 farklı ULA'yı deniyorum, keyboard cevap vermiyor
hepsinde de aynı sorun çıkması enteresan
sanırım boardlardan birinde deneme yaparken sırayla 3 ULA'yı da bozdum
SMARTCard adında bir rom tester/yükleyici ile test ediyorum;
16K memory OK, 32K 1 board'da OK
üst memory IC'leri ve multiplexer IC'leri de söküp test yaptığımda "no upper RAM detected" alıyorum,
bu noktaya kadar gayet güzel, sonra tester cihaz da "Port 254 4:0 <> $1f - key stuck?" hatası veriyor




Logged

sent from my ZX Spectrum
мemrah
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.363



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 23, 2015, 21:12:50 ÖS »

Cok alakasiz gelebilir ama guc kaynagi olarak kendi orijinal Sinclair adaptorunu mu kullaniyorsun?

Elimden bir suru spectrum gecti tesadufen her turlu arizayi gordum ama tek bir ULA arizasi gormedim. Ben sansliymisim herhalde. Hatta hep Sinclairin icindeki en dayanikli cip ULA olsa gerek diye dusunurdum. Belki de yanilmisim. Yarin bulabilirsem bendeki ULA hangi versiyonmus bir bakayim
Logged
мemrah
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.363



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 23, 2015, 21:15:27 ÖS »

Bu arada CGTR foruma hos geldin thunderbolt.  Burada yeni Spectrumculari gormek ne guzel.
Logged
thunderbolt
Üye
**
Mesaj Sayısı: 27



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 23, 2015, 21:26:41 ÖS »

original adaptörler de var, onları da kullanarak denedim sonuç aynı,
ancak uzun süredir switch mode 12V bir adaptör kullanıyordum, original adaptör sürekli vınıltı çıkardığından pek hoşuma gitmemişti çalışması.

aslında foruma zaman zaman bakardım, uzun bir süredir dolapta bekleyen cihazlara bakıp ne olacak bunlar deyince tekrar başladım. hiçbir şeyi atmayanlardanım, artık neyi nereye koyduğumu unutuyorum :-)


Logged

sent from my ZX Spectrum
мemrah
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.363



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 23, 2015, 21:53:00 ÖS »

3 ULA'nin ayni anda benzer sekilde hatalar vermesi acaba bir sekilde yetersiz bir guc kaynagi mi kullanildi diye dusundurdu. Onu  disinda bir boardin sirayla ULAlari ayni sekikde bozabilme ihtimali de olasi tabi.
« Son Düzenleme: Nisan 23, 2015, 21:55:25 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
joker_
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 2.122



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 23, 2015, 23:05:21 ÖS »


aslında sorun ULA'da mı belli değil,
3 board'da da 3 farklı ULA'yı deniyorum, keyboard cevap vermiyor
hepsinde de aynı sorun çıkması enteresan
sanırım boardlardan birinde deneme yaparken sırayla 3 ULA'yı da bozdum


Keyboard cevap vermiyor derken, ekrana görüntü geliyormu? Eğer görüntü geliyorsa ULA sağlam demektir.
Logged
thunderbolt
Üye
**
Mesaj Sayısı: 27



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 23, 2015, 23:12:48 ÖS »

görüntü geliyor, memory ve TR4 arızaları vardı, onları giderince çalıştılar
daha sonra tüm kondansatörleri değiştirdim 1 hafta kadar arada test ettim
çalışıyorlardı
ne olduysa sonra üç board'da da 3 ULA ile denedim, keyboard çalışmıyor
hatta 5'li keyboard konnektöründen 8'li keyboard konnektörüne kablo ile bağlantı yapardım o şekilde bile cevap alamıyorum.

Logged

sent from my ZX Spectrum
мemrah
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.363



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Nisan 24, 2015, 20:27:28 ÖS »

Ilginc. En ilginci de 3 makinenin de ayni sekilde davranmasi. Tam soguk, yagmurlu pazar aksamlarinda bulmaca cozer gibi uzerinde kafa patlatmayi sevdigim cinsten bir puzzle" vakasi

Simdi klavye calismiyor derken 1982 Sinclair Research ltd ekranini gecip K imlecine ulasamadigini varsayiyorum. Bu durumda aklima bir olasilik daha geliyor: belki klavye ve ULAnin klavye ile ilgili bolumu donanim bazinda calisiyor ama CPU ROMdaki firmwarede klavye tarama rutinlerine ulasamadan once cakiliyor ve klavye donaniminda sorun oldugunu dusundurtuyor. Bunun cok cesitli sebepleri olabilir. Ayrica merak edip webde arayinca RAM hatasi yuzunden klavyesi calismayan bir Spectrum oykusune bile rastladim http://www.retroleum.co.uk/electronics-articles/repairing-a-zx-spectrum/

Ama diyorum ya, isleri karistiran, ilginc detay 3 makinanin da ayni seyi yapmasi


Alıntı
I connected the working keyboard from my other Spectrum but there was still no response to keypresses – I knew the ULA was OK as I’d pressed a few keys on the other Spectrum when I swapped them earlier and it had responded so something else was afoot..
« Son Düzenleme: Nisan 24, 2015, 20:33:04 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
мemrah
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.363



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 24, 2015, 20:40:53 ÖS »

Burasi onemli bir ipucu olabilir

Alıntı
I desoldered the dubious DRAM chip, switched to the Sinclair ROM and the keyboard was responsive. It’s a 16KB machine until I replace the 4532 chip but progress is being made
« Son Düzenleme: Nisan 24, 2015, 20:45:24 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
thunderbolt
Üye
**
Mesaj Sayısı: 27



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Nisan 24, 2015, 20:44:11 ÖS »

Aynı yazıyı okumuştum
bu nedenle 32K RAMleri ve mux chiplerini sökmüştüm. Ama durum değişmedi.
Logged

sent from my ZX Spectrum
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: