Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 ... 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat-Mod] Capcom CPS III  (Okunma Sayısı 57898 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 11, 2015, 23:23:31 ÖS »

Capcom firmasının sanırım kendi tasarlamış olduğu son arcade donanımı ile yine karşınızdayım arkadaşlar Kahkaha Capcom CPS III (Capcom Play System 3)

Ben Capcom arcade donanımlarına oldukça düşkünüm nedense. CPS öncesi, CPS1 ve CPS2 donanımlarına dair bazı oyunların tamirat günlüklerini hepinizle paylaşmıştım. Bu günlüklerde önce ilgili arcade donanımının sorununu tamir edip daha sonra da varsa kopya korumasını (ve intihar eden batarya durumunu) bilinen yöntemlerle kaldırmış ve oyunlarımızı yeniden oynanabilir hale getirmiştik...

Bu yazıda da serinin son donanımı olan CPS3 üzerinde çalışacağım.

Herzamanki gibi kısa bir tanıtımla başlayayım. Nedir bu CPS3'i özel kılan şey? Capcom'un CPS öncesi arcade donanımlarda kullandığı "kabuki" hikayesinden bahsetmiştik. Kısaca bir batarya ile aktif halde tutulan bir kripto anahtarı batarya bitince uçuyor ve artık arcade donanımı kilo işi hurdaya ayrılıyordu senelerce

Ancak çeşitli zihnisinir retrosever bu sistemlerin kriptolarını günümüz imkanlarıyla tek tek kırmayı başarmış ve bu yok olan CPS öncesi, CPS1 ve CPS2 oyunlarını yeniden oynanabilir hale getirmişler. Yıkılmayan tek bir Capcom kalesi kalmıştı o da CPS3!!!

Camianın bilinen simalarından darksoft lakaplı amca 2 sene önce başladığı çalışmaları sonunda geçen sene CPS3'ün de şifrelerini tam olarak kırmayı başardı. Bununla kalmayıp biz arcade severler için bu işin tüm malzemesini de paylaştı...

Merak edenler konuyu darksoft'un blog'undan takip edebilirler:

http://64darksoft.blogspot.com.tr/

Ben ise bu sefer naçizane onun ayak izlerini takip ederek ölü bir CPS3 sistemini ayağa kaldırmaya çalışacağım. Bunu da adım adım "türkçe" içerikle sizlerle paylaşmak istedim

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 11, 2015, 23:43:26 ÖS »

Bu konuya nerden sardırdım derseniz bunun bir kaç sebebi var. Öncelikle darksoft'u başka projelerinden ötürü (Atomiswave2Naomi, STV Multi-card, CPS2 multi-card v.s.) yakından takip ediyordum. Ama darksoft'un esasen üzerinde çalıştığı donanım CPS3 idi ve gözüm arada ona da kayıyordu

Bir gün yolcunet'in mekanında çay içerken uzaktaki kutuların birinde i-n-a-n-ı-l-m-a-z derecede pislik içinde bir kart gördüm. Üzerindeki garip beyaz plastik zamazingodan bunun bir CPS3 olduğunu anladım ancak sadece çıplak PCB'ydi. Merakımdan kurcalarken yolcunet CPS3 sistemleri hakkında bildiklerini paylaştı. Ben de ondan ve internetteki kaynaklardan edindiğim bilgileri kısaca sizlerle paylaşayım önce;

CPS3 aslında bir ana PCB, PCB üzerinde 7 adet SIMM slotu, bir oyun kartuşu ve SCSI bir CD-ROM sürücüsünden oluşuyor (Anladınız mı şimdi neden SCSI CD-ROM sürücüsü aradığımı geçenlerde ) Önce oyun CD-ROM'dan PCB üzerindeki SIMM modüllerine 1 defa yükleniyor (ki bu SIMM modülleri üzerinde flash bellek çipleri var) daha sonra oyun kartuşunda bulunan kripto anahtarı ile çözülüp oynanıyor. Oyun kartuşu aslında ana işlemciyi de içerdiğinden donanımın ayrılmaz bir parçası haline de geliyor.

Neyse yolcunet kartı bana verdi ama ne oyun kartuşu ne de CD-ROM ortalıkta yoktu. Ben de bir süre internette CPS3 donanımına dair malzeme aramaya koyuldum ama sadece çalışan sistemler yüksek fiyatlardan satılıyordu. E çalışmayanlar bile darksoft sağolsun eskiden çöpken şimdi çalışanı kadar fiyatlıydı neredeyse...

Neyse önce CD-ROM aramaya başladım. Hurdacılardan CD-ROM buldum ama arayüzü 68-pin yani Wide-SCSI tabir edilen cinstendi. CPS3 ise daha eski olan 50-pin yassı kablo ile bağlanan narrow SCSI CD-ROM kullanıyordu. Kablo adaptörleri v.s. falan mevcuttu ebay'de ama tek tek onları bulana kadar direk CD-ROM bulayım daha hesaplı olur dedim. İyi ki de öyle demişim. Takip ettiğim malum sitelerden birinde "durumu belli olmayan" CPS3 CD-ROM'u satılıyordu 9 dolara. Siteye mesaj attım ve aynen "abi elinde bunun kablosu, ölü oyun kartı v.s. var mı" dedim (ingilizce ) Çinli amca "du bi bakayım ben sana dönerim dedi Bir kaç gün sonra adam 2 tane ölü oyun kartuşu, CD-ROM kablosu, üzerinde 3-4 tane SIMM olan arızalı bir CPS3 ile bana dönüş yaptı. Bunların hepsine 20 dolar OK'mi dedi ben de gönder gelsin dedim tabii...

Gelen malı dün açtım ve masaya yatırdım...

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:08:46 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 12, 2015, 00:06:16 ÖÖ »

Yolcunet'in CPS3'üne dair maceramı daha sonra yazacağım zira onun daha hem temizlik hem de tamirata dair çok işi var Kahkaha

Neyse, çinli amcanın gönderdiği CPS3 zaten "arızalı" olduğu biliniyor ve öyle de etiketlenmiş zaten son operatör tarafından. Ancak durumu oldukça temiz ve hatlarda korozyon v.s. yok.

Etikete bakılırsa (Broken Graphics) "bozuk/kırık grafikler" diyor. E bakalım o zaman grafikler nerede üretiliyor ve neden bozuk

CPS3 donanımının grafik üreten "dev" çipi bu arkadaşlar. Bunu nasıl mı anladım? Basit, PCB üzerinde kocaman "PPU" yazıyordu (NES'çiler bilir PPU=Pixel Processing Unit)

Acaba fiziki bir durum varmı diye kartı evirip çevirirken bunu gördüm...

Yakından bakalım...

Baba hakikaten grafikleri kırmışsın sen Kahkaha

Kısa bir düzeltme ve mercek altında lehim operasyonundan sonra bu şekilde tamirat yapıldı...
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:08:55 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 12, 2015, 00:10:29 ÖÖ »

Çok tehlikeli bir o kadar da alengirli bir konu bizi bekliyor hadi hayırlısı Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 12, 2015, 00:16:45 ÖÖ »

PPU'nun yamulan bacaklarını düzeltip lehim yerinden kopan yerlerini yeniden lehimledikten sonra PCB'yi çalıştırıyorum...

Bu balık sırtı görüntü, yabancı forumlarda "tipik" bir ölü kart görüntüsü olarak tanımlanıyor. Bir kısım da yok kart ölü değil PCB'de sorun var diyor v.s.

Neyse ben her halukarda yapacağım şeye devam ediyorum. Önce kartuşları açıp kontrol ediyorum. CPS3'ün kartuşu bu arkadaşlar... Kabaca bir famicom kartuşu boyutunda biraz daha kalın birazcık daha büyük...

Kartuşu "security bit" ile açabiliyorsunuz. Soldaki malum pil, ortadaki "capcom özel işlemci" (buna daha sonra geleceğim) sağdaki ise BIOS'un bulunduğu flash çip.

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:09:10 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

asit
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 12, 2015, 00:17:51 ÖÖ »

Kolay gelsin yavuz abi yarın iş yerinde işler yoğun yoksa sabahı bekler gene okurdum ama yarın akşama kalsın  Kahkaha

Amiga 500
C64
Ps1
Ps2
Atari 2600
Sega mega drıve 2
Xbox 1
Xbox 360
Nintendo wii
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 12, 2015, 00:19:58 ÖÖ »

Adamlar utanmadan zilyon bacaklı surface mount çiplerin yanına dip nand entegresi lehimlemişler

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 12, 2015, 00:41:11 ÖÖ »

Şimdiiii...

Kartuşun içindeki "capcom özel" işlemci yıllarca bir muamma olarak kalmış. Aslında bu meret içinde biraz kirpto anahtarı koruyan sıradan Hitachi SH-2 işlemcisiymiş. SH-2 neymiş diyenler olabilir; Hitachi SH-2, Zilog Z80 veya Motorola 68000 gibi retro camiasının meşhur işlemcileri kadar olmasa da dönemin bilinen işlemcilerinden. En bilindiği retro donanımlar Sega Satürn ve arcade ağabeyi Sega ST-V...

Zamanında arcade oyunların ne kadar pahalı yatırımlar olduğunu anlayın, adamlar oyun kartuşunun içine CPU koymuş Kahkaha

Neyse, kartuşun pilini ölçüyorum.

3.2V gösteriyor. Bu kartuş gerçekten de henüz ölmemiş olabilir. Du bakalım diyip diğer kartuşa geçiyorum...

Bunun ölü olduğu 1 mt öteden anlaşılıyor. Pil tamamen akmış Seviniyorum zira ben zaten "ölü" bir katuşu hacklemeye niyetliyim. İşleme başlıyorum.

Önce ölü pilden kurtulalım. Sonra PCB'yi temizleyelim.

Sonra sıra kartuşun BIOS'unu sökmeye geldi...

Üflemeli havya ile bir yarısının lehimlerini eritip cımbızla hafifçe kaldırıyoruz.

Sonra diğer yarısını da eritip cımbızla alıp soğumaya bırakıyoruz...

Ve lehim fitili ve bol flux ile lehim PCB'deki yerlerini temizliyoruz zira birazdan BIOS'u programlayıp geri lehimleyeceğiz (lehim yerlerinden birisini gördüğünüz gibi yanlışlıkla uçurdum. O bacak hiçbir yere bağlı olmadığından önemli değil ancak daha dikkatli olmam gerektiğini hatırlatan küçük bir kaza....)

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:09:22 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 12, 2015, 00:43:18 ÖÖ »

Adamlar utanmadan zilyon bacaklı surface mount çiplerin yanına dip nand entegresi lehimlemişler

Evet Bu arcade donanımları ile uğraşmayı bu yüzden seviyorum. Zamanın koca koca firmalarının yaptığı bazen çok aptalca ve alelacele tasarımlar görünce mutlu oluyor insan.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 12, 2015, 00:51:15 ÖÖ »

BIOS olarak 29F400 flash entegresi kullanmışlar. Markası Fujitsu (aman diyim!) Fujitsu camiada, nasıl söyliyeyim, "tirtak" devre elemanlarıyla ünlüdür. Ne EPROM'una ne de flash'ına güvenilmez. Yine de elimde sıfır 29F400 olmadığından mevcutla yetineceğiz...

Öncelikle bu tür flash'ları TL866'ımda programlayabilmek için gerekli adaptör neymiş bakıyorum.

Sonra adaptör kutumdan gereken adaptörleri bulup bir araya getiriyorum ve flash çipimizi yerleştiriyorum.

Bu noktada bacaklar tam olarak adaptöre yerleştimi iyice dikkat edilmeli. Bir kaç defa TL866'ya çip ID okuması yaptırılmalı. Doğru ID'yi (Fujitsu) okuyamıyorsa bilin ki ya flash adaptöre iyi oturmamıştır ya da çip bitmiştir...

Ben de bir iki deneme, tak çıkart yaptıktan sonra stabil olarak çipin içindekini okumayı başardım...

TL866 doğru okuma yaptımı hemen ROMIDENT'den kontrol ediyorum.

Evet, okuma işlemi doğru!
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:09:37 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

Axeseytan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 12, 2015, 00:52:57 ÖÖ »

Abi konuyu açtığında Game of Thrones 5. bölüme başladım dizi bitti senin yazı bitmedi Kahkaha Bu arada yazın ne kadar uzun oluyorsa okuması da bir o kadar zevkli oluyor. Yarın okuruz artık nasılsa işsiz güçsüz adamız
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 12, 2015, 00:54:35 ÖÖ »

Abi konuyu açtığında Game of Thrones 5. bölüme başladım dizi bitti senin yazı bitmedi Kahkaha Bu arada yazın ne kadar uzun oluyorsa okuması da bir o kadar zevkli oluyor. Yarın okuruz artık nasılsa işsiz güçsüz adamız

Bir yandan yapıyorum. Bu canlı yayın! Kahkaha Game of Thrones'un serisini alıp, bacaklarımı şööööle uzatıp sabahtan akşama ardarda seyredeceğim zamanlar gelecek mi acaba

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 12, 2015, 01:05:31 ÖÖ »

Şimdi darksoft'a teşekkür ettiğimiz ana geldik. Adam bir kaç arkadaşıyla ortaya 2 güzel şey çıkardı;

1) CPS3'de çıkmış TÜM oyunları oynatabilen (ve bir kaç ayrı özellik de içeren) bir BIOS (SuperBIOS)
2) CPS3'teki tüm oyunları içeren TEK bir CD iso'su

Şimdi bu SuperBIOS'un "capcom özel" SH-2 için derlenmiş halini indirip flash'a atıyorum. Bu BIOS'un iki versiyonu var. Birincisi (benim şu an kullandığım) oyun kartuşu üzerindeki özel SH-2'yi sökmeyenler için olanı. Bunun esprisi kripto algoritması hala mevcut ve darksoft'un çalışmaları sonucu ortaya çıkan bazı "tablolar" kullanılarak oyunların bu şekilde yüklenebilmesinin sağlanması. Oyunlar 100% çalışıyormuş ama bir şekilde test edilmemiş bir seviyede "chrash" olma ihtimali mevcut. Konbu uzun, burada anlatsam sayfalar sürer ama temelde darksoft MAME kullanarak oyunlardaki her senaryoyu simule eden bir "brute force" attack kullanıp bu decript tablolarını oluşturmuş...

Şimdilik içimden hiç 144 bacaklı SH-2 söküp takmak gelmediği için bu şekilde ilerliyorum

İşlem tamam!!!

Şimdi flash'ı geri lehimliyorum...

PCB'ye SIMM modüllerini ve taze "hacklediğim" oyun kartuşunu takıyorum.

Zurnanın zırt dediği yere geldik. Power!
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:09:50 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 12, 2015, 01:14:44 ÖÖ »

Power dedik de...

Daha diğer önemli işi yapmadık. Bir de CD imajımız var yakılacak. Onu da indirip (capcom özel SH-2 için olanını) Nero ile CD'ye yazıyorum. En düşük hızda... (8x)

Sonra bu CD'Yi SCSI CD-ROM'a takıyorum... Veee şimdi power!

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:10:05 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 12, 2015, 01:16:35 ÖÖ »

Başa döndük

Sayfa: [1] 2 3 ... 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: