Bu konuya nerden sardırdım derseniz bunun bir kaç sebebi var. Öncelikle darksoft'u başka projelerinden ötürü (Atomiswave2Naomi, STV Multi-card, CPS2 multi-card v.s.) yakından takip ediyordum. Ama darksoft'un esasen üzerinde çalıştığı donanım CPS3 idi ve gözüm arada ona da kayıyordu

Bir gün yolcunet'in mekanında çay içerken uzaktaki kutuların birinde i-n-a-n-ı-l-m-a-z derecede pislik içinde bir kart gördüm. Üzerindeki garip beyaz plastik zamazingodan bunun bir CPS3 olduğunu anladım ancak sadece çıplak PCB'ydi. Merakımdan kurcalarken yolcunet CPS3 sistemleri hakkında bildiklerini paylaştı. Ben de ondan ve internetteki kaynaklardan edindiğim bilgileri kısaca sizlerle paylaşayım önce;
CPS3 aslında bir ana PCB, PCB üzerinde 7 adet SIMM slotu, bir oyun kartuşu ve SCSI bir CD-ROM sürücüsünden oluşuyor (Anladınız mı şimdi neden SCSI CD-ROM sürücüsü aradığımı geçenlerde

) Önce oyun CD-ROM'dan PCB üzerindeki SIMM modüllerine 1 defa yükleniyor (ki bu SIMM modülleri üzerinde flash bellek çipleri var) daha sonra oyun kartuşunda bulunan kripto anahtarı ile çözülüp oynanıyor. Oyun kartuşu aslında ana işlemciyi de içerdiğinden donanımın ayrılmaz bir parçası haline de geliyor.
Neyse yolcunet kartı bana verdi ama ne oyun kartuşu ne de CD-ROM ortalıkta yoktu. Ben de bir süre internette CPS3 donanımına dair malzeme aramaya koyuldum ama sadece çalışan sistemler yüksek fiyatlardan satılıyordu. E çalışmayanlar bile darksoft sağolsun eskiden çöpken şimdi çalışanı kadar fiyatlıydı neredeyse...
Neyse önce CD-ROM aramaya başladım. Hurdacılardan CD-ROM buldum ama arayüzü 68-pin yani Wide-SCSI tabir edilen cinstendi. CPS3 ise daha eski olan 50-pin yassı kablo ile bağlanan narrow SCSI CD-ROM kullanıyordu. Kablo adaptörleri v.s. falan mevcuttu ebay'de ama tek tek onları bulana kadar direk CD-ROM bulayım daha hesaplı olur dedim. İyi ki de öyle demişim. Takip ettiğim malum sitelerden birinde "durumu belli olmayan" CPS3 CD-ROM'u satılıyordu 9 dolara. Siteye mesaj attım ve aynen "abi elinde bunun kablosu, ölü oyun kartı v.s. var mı" dedim (ingilizce

) Çinli amca "du bi bakayım ben sana dönerim dedi

Bir kaç gün sonra adam 2 tane ölü oyun kartuşu, CD-ROM kablosu, üzerinde 3-4 tane SIMM olan arızalı bir CPS3 ile bana dönüş yaptı. Bunların hepsine 20 dolar OK'mi dedi

ben de gönder gelsin dedim tabii...
Gelen malı dün açtım ve masaya yatırdım...