lw3d: bence hicbir sakincasi yok. Zaten ben bu siteyi de yaoacagim siteden cilginlar gibi linklemeyi dusunuyorum

arda: cercevede sprite gostermek icin gereken iki adim var
1- cerceveyi iptal etmek (gorunmez kilmak)
2- sprite'i normalde cerceve olan alana yerlestirmek
1. adim icin hassas zamanlamali kod yazmak gerekiyor. ULA raster efektlerinde oldugu gibi. Ekranin belli bir bolgesi cizilirken VIC registerlerine bazi degerleri tam dogru zamanda yazarsak cerceveyi gorunmez kilabiliyoruz.
2. adim icin cycle saymak gerekmiyor. Her spritein kendisine has birer X, Y poziyon registeri var. Gostermek istedigimiz sprite'in pozisyon registerlerine normalde cerceve bolgesine denk gelecek sekilde koordinatlar yazmamiz yeterli. Eger 1. adimi yapmadan ikinci adimi yaparsak. sprite yine istedigimiz bolgeye yerlesiyor, fakat cercevenin arkasinda kaldigi icin goremiyoruz.
Sprite katmani: c64'te butun ekrani kaplayan tek bir sprite "katmani" yok. 8 adet kucuk sprite karesi var. bunlar ust uste getirilirse normal bitmap/char katmani ile beraber 9 katman + arka plan rengi seklinde 10 katmandan pixeller birbirinin arkasindan gorulebilir (yani bir katmandaki piksel kendinden onceki butun katmanlardaki piksel seffaf ise gorunebilir). 8 sprite'in her biri bagimsiz olarak tek renkli veya cok renkli olabilir. arkadaki bitmap/char grafiklerin renk modundan da bagimsizdirlar.
Yani her bir sprite tamamen bagimsiz sekilde bir renk modu, pozisyon, ve daha bircok ozellige sahip kucuk bir grafik parcacigidir.