Bayramda birkaç gün boş zaman yakalayınca proje ile biraz ilgilenme fırsatım oldu
En son display projesi ile uğraşırken karta zarar vermiştim
MVS kendi kendine jeton atıyordu
Fırsat bulup boşlukta olası arızalanabilecek parçaları değiştirmeye başladım
2003 entegreleri elimde vardı onları değiştirdim
Bu kartın delikli bileşenlerini sökmek gerçekten eziyetti

Vakumlu havya vardı elimde onla denedim sökemedim
sonra fark ettim ki alet emiş yapmıyor içerisini açtım baktım
emme pompasının hortumu yırtılmış aynı zamanda da pompa körüklerinden biri de yırtılmış
ZD-915 olan model bu modelin parçalarını temin edebileceğim bir yer varsa bana bilgi verebilirseniz sevinirim
Havya olmayınca iş manuel e döndü pompa ile emdirmeye çalıştım fakat çok iyi sonuç alamadım ben de sonrasında entegrenin bacaklarını dipten kestim

Pinleri tek tek ısıtıp çıkarmak sıkıntı olmadı sadece GND ve 5V olan pinler sıkıntı yarattı biraz onları da yüksek ısıda çıkarabildim

Pinleri çıkardıktan sonra manuel pompa ile bolca taze lehim verip emdirme yaptım ve delik içlerini temizledim sadece GND ve 5V u temizleyemedim onları da taktığım entegrelerin bacaklarını kısaltıp üstten montaj yaptım

Acemilik işte ama sonuçta değiştirmeyi becerdim entegreleri
Bu işlem ile sorun çözülmedi

Bu tarz hassas işler için noclean flux ve temizlik için İPA sipariş vermiştim
onlar da elime ulaştı
Sonrasında forumdan Myazgan elindeki arızalanan MVS yi bana gönderdi yedek parça olarak kullanabilmem için, teşekkürler Miraç bu arada
Sonrasında jeton girişlerinin geldiği CRE401 i değiştirdim, sorun yine devam etti
Sonrasında değiştirdiğim entegrelerin bağlı olduğu NEO-F0 chipinin de arızalanmış olabileceğini düşündüm ve onu da yedek parça karttan üflemeli havya ile sökerek değiştirdim, sorun yine devam etti

Acaba Backup RAM de bir sıkıntı mı oldu dedim onu da değiştirdim maalesef sorun düzelmedi
Acemi olunca bu şekilde muhtemel arıza olabilecek parçaları değiştirerek ilerliyorum
Yapacak bir şey yok

Ben karta ilk müdahale ettiğim zamanlarda noclean flux yoktu elimde acaba onun artıkları mı kaldı diye tüm kartı İPA ile temizledim
Sorun düzelmedi
Sonrasında zamanda bir yolculuk yapıp bu arızayı ilk yaşadığım zaman geldi aklıma

Önceki postlarda vardı kırmızı orjinal olmayan donanım uyarısı
Yavuz üstad RTC chipden verir bu hatayı demişti bende chipi temizlemiştim ve o sorun düzelmişti fakat bu jeton atma sorunu halen devam ediyordu
Acaba RTC chip de sorun mu oldu ondan mı yapıyor dedim ve onu da değiştirdim
Bingo sorun düzeldi yani gibi gibi

Gece geç olunca bu şekilde bıraktım ama ara ara yapar durumdaydı
eve geçince tekrar kontrol edeceğim ama sanırım doğru yoldayım

Bu arada display projesini de hallettim
1 adet arduino ve 2 adet SPI 7 segment modül ile işlem tamam

İlgili devre ve kodları tamamlanınca paylaşacağım