Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Ultimate Mortal Kombat 3  (Okunma Sayısı 8585 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 28, 2015, 03:20:07 ÖÖ »

Aslında bu aralar tamirat işlerine ara verip şu bir türlü bitiremediğim kabinin kalan işlerini yapmayı planlıyordum ama araya bu giriverdi

Geçen haftasonu @yolcunet'in mekanına çay içmeye gittiğimde konu tamirat gereken bir Mortal Kombat 2'den açılınca tamiratı için EPROM aramaya başladık. @yolcunet'in bir arkadaşı üzeri EPROM dolu ama yedek parçaya ayrılmış bir Ultimate Mortal Kombat 3 teklif edince dur dedim!

Şimdi bu UMK3 boardları Midway Wolf Unit olarak bilinir ve zamanına göre oldukça gelişmiş güçlü bir donanıma sahiptir. Bu donanımda 3 adet FPGA bulunur ve bunlardan 2'si grafik işleme için geliştirilmiştir. Genelde "ölü" UMK3 boardlarının sebebi bu Altera FPGA'lardan U45 olarak etiketlenmiş olanının zaman içerisinde ya yüksek voltajdan ya da başkaca bilmediğim sebeblerden "patlamış" olmasıdır. Evet, bu FPGA genelde bozulduğunda patlar ve üzerinde bir delik açılır Kahkaha Yani benim gördüğüm tamir ettiğim 2-3 board da durum böyleydi...

Neyse, konumuza dönersek, U45 patladıysa o board genelde yedek parçaya ayrılır zira bunun yerine yeni bir FPGA programlanamıyor. Ancak başka bir boarddan almak lazım. Bu parçayı başka bir board dışında Türkiye'de bulmak zor hatta imkansız. Ancak benim Amerika'daki forumlardan tanıdığım bir elemandan yedek parça olarak bu özel çiplerden getirtmiştim

Dolayısıyla karşımda EPROM'larını talan etmek yerine potansiyel olarak kurtarılma ihtimali çok yüksek bir UMK3 boardu duruyor

Elbette ki önce banyo ve kurutma operasyonuna tabi tutuyorum
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:13:42 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 28, 2015, 03:41:02 ÖÖ »

Elimdeki son yedek U45'i temizlediğim boarda takıyorum...

ve powerı veriyorum ve UMK3'ün sorunsuz açılacağına 100% emin olarak arkama yaslanıyorum ancak bir sorun var. Board ilk test ekranına geçtikten 1-2 saniye sonra resetleniyor Hani çok kolay bir tamirat olacaktı diye söyleniyorum kendi kendime, yine aldık başımıza belayı.

Bendeki problem şu; Eğer bir arcade board'u tamir etmeye başlamışsam mutlaka bitireceğim. Planladığım diğer işleri bırakıp başlıyorum derinlere dalmaya...

UMK3 resetlenirken ekranda bir hatalı bileşen var gibi görünüyor. Onu yakalayabilmek için peşisıra 4-5 foto çekiyorum ve o ekranı yakalıyorum

U36 ve U37 hatalı gözüküyor. Şimdi bunlar birer RAM ve ikisinin birden arızalanmış olması pek şüpheli bir durum gibi ancak genel olarak etraflarına ve arkasına baktığımda kopuk kesik bir hat göremiyorum. Elimdeki diğer yedek parça UMK3 boardundan (ki elimdeki yedek parça boardu gerçekten yedek parça, yani kurtarılması pek mümkün değil) bu RAM'lerden söküp buna lehimliyorum.

Tekrar powerı verince hem seviniyorum hem de üzülüyorum zira U36 ve U37'yi kurtardık ama bu sefer sırada U49 geliyor.

Ya ben şipşak halleyim dediğim board beni bataklığa çektikçe çekiyor Kahkaha Neyse bu U49 da Video RAM olarak kullanılan bir DRAM'mış. Yine yedek parça boarduma yöneliyorum ama oradaki U49'un üzerinde garip bir şişlik var. Yani bu da arızalı olma ihtimali yüksek bir parça. Sonra bu DRAM'ı bir yerlerden gözüm ısırıyor, tanıdık geliyor... Malzeme çekmeceme RAM'Lerin olduğu raflara bakınca muadilini buluyorum

İlginç bir şekilde elimde varmış. Sanırım Sega STV'lerde de kullanılan bir RAM'di bu tam hatırlamıyorum ancak Konya Sokak'tan aldığımı hatırlıyorum...

Neyse, hemen arızalı U49'un yerine yenisini lehimliyorum. Ancak bu benim nefret ettiğim bacakları altına kıvrılan türde bir çip. SOJ paket deniyor galiba bu türüne. Lehimlemesi bir dert. Aslında normal SMD'ler gibi yine "drag soldering" tarzı bolca flux ve havyanın yassı ucuyla bacakların önünden sırayla geçilerek lehimleniyor ancak sorun bunun bacakları altına kıvrık olduğundan havyayı çok dar açıyla eğmeniz gerekiyor ve genellikle de yakın çevresinde başka elemanlar varsa havyayı istediğiniz gibi eğemiyorsunuz. Yine de el alışkanlığı sanırım, lehimlemeyi diğer elemanları kırıp dökmeden hallediyorum...

Bakalım şimdi ne sürpriz bekliyor bizi diyerek veriyorum powerı...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:13:52 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 28, 2015, 03:49:48 ÖÖ »

Battık ya bir defa, board iyice çekiyor beni

Bu sefer de bir kaç tane ROM arızalı gözüküyor... Neyse bunu halletmek nispeten kolay. Bu EPROM'Ları söküp önce UV'de siliyorum ve MAME'den eksik ROM'ların imajlarını TL866 minipro ile atıyorum bu ROM'lara...

Sonuç?

Al başına belayı. Board'Un arızaları bitmek tükenmek bilmiyor!!! Bu sefer de U1 hatası. Yani ses işlemcisinde sorun var. Zaten açılırken "bong" dememesinden şüphelenmiştim ama en fazla amfi entegresi yanmıştır kolay iş diye kulak arkası etmiştim...

Ses işlemcisi bu...

Şimdi yapılmaması gereken şeyler yapıyorum ve ses işlemcisini söküyorum. Elimiz alıştı ya, sök anasını satayım...

Ve yenisini takıyorum. Dikkat edin Midway burada Midway'e ana avrat sövüyorum zira çünkü PLCC paketindeki bu işlemciyi devre kartına lehimlemiş hıyarlar. Yani tamam, tüm PLCC elemanları lehimlersin derim ki soket parasından ekonomi yapmışsın. Ama 3'ünde soket kullanıp bunu niye soketli yapmadın

Neyse, ıkıla sıkıla yedek parça'dan aldığım işlemciyi yerine lehimliyorum...

Powerı veriyorum Kahkaha ne olacak dersiniz?
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:14:10 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 28, 2015, 03:59:24 ÖÖ »

Hiçbir şey

Ha bir şey oldu tabii, biraz daha lehim tecrübesi kazandım

Neyse yine aynı hatayı alınca iki ihitmal kalıyor;

1) Yedek parçadan söktüğüm ses işlemcisi de bozuk
2) İşlemcilerde hiçbir problem yok. İşlemciye giden yollarda/elemanlarda bir sorun var.

İnternette bu sorunun işlemciden olmayabileceği (ki oladabliyormuş) ve işlemcinin hemen oradaki 4 adet EPROM'un olmadığı veya arızalı olduğu durumda da benzer hata mesajı alınırmış. Dur bakalım diyorum ve ses'den sorumlu bu EPROM'ları logic probe ile dinliyorum. Hepsinin A19 hattı ölü. Normalde kullanılmasa da adres ve data bacakları bir şeye bağlanmalıdır. Yani yan veri akışı vardır, ya sabit GND ya da sabit 5V olur.Boşta olması buraya gelen hattın kopuk veya bu bacağı besleyen elemanın arızalı olabileceği anlamına gelir.

Netekim!

Halbuki boardun arkasını iyice inceledeğimi zannediyordum. İşte yapılmaması gereken hareket buydu. Kopuk bir iki hat yüzünden hemen karar verip koskoca işlemciyi söküp taktım.

Neyse, arızayı buldum ya kendime yine de fazla yüklenmeden devam edip tamir edelim diyorum. Biraz Kynar teli ile kopuk iki hattı onarıyorum.

Ve kendimdem emin bir şekilde boarda yine power veriyorum...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:14:24 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 28, 2015, 04:14:46 ÖÖ »

Açılıştaki "Bong" sesi yine yok. Yine aynı U1 "sound section bad" hatası!

İlk şoku atlatıp sakinleşinde yine düşünmeye başlıyorum. Ne olabir? Hatların geldiği ve ses ROM'larını kontrol eden elemanda bir sorun olması diyerek hatları geri takip edip nereden geldiklerini buluyorum. Bu bir flip-flopmuş (74HC174). Hatları logic probe'umla kontrol edince takılıp kaldıklarını ve bir hareket olmadığını görüyorum.

İhtimaller:

1) Flip flop'un çıkışı arızalı
2) Flip-flop'un girişine gelen sinyal ve/veya elemanlarda sorun var.
3) Flip-flop'u çalıştıran clock yani saat sinyalinde sorun var.

3. şıkkı kontrol etmek kolay. Logic probe'la clock sinyalini aldığı bacağa bakınca durum anlaşılıyor. Burası sabit, normalde kıpraşması lazım.

Peki bu sinyal nerden geliyor diye hattı takip edince kafamdan kaynar sular boşalıyor

Hat bu PAL çipinde sonlanıyor. Bu PAL çipleri içlerinde bir çok mantıksal entegrenin bileşkesi şeklinde bir devre varmış gibi programlanırlar. Aslında temel amaçları yer kazandırmak olmakla birlikte arcade ortamında genellikle güvenlik için kullanılırlar. Bu güvenlik çipi değil ama içini okumak imkansız. U57 !!! (En azından ben bilmiyorum ve internette de kimse bunu dump edememiş - MAME'de de yok)

Oyunun sonuna mı geldik acaba diyerek kendi çalışan UMK3 boardumda bu çipi ödünç alıyorum ve en azından test etmek için powerı veriyorum

"BONG"

Açılıştaki bong sesi herşeyi açıklıyor. Ses problemini de çözdük...

Ses geldi. Hatta gelmekle kalmayıp komşuları uyandıracak nerdeyse. Hemen test ekranından sesi kısıyorum.

Şimdi board'u tamir ettik ama benim çalışan board'un parçasını kullanmayacağım elbette ki. Bir anlamı olmaz.

Yine de bu board'un envai çeşit arızasını tamir edip buraya kadar getirdim derken aklıma benim eleman geliyor. Hemen mesaj attım kendisine bu PAL'lerden varmı diye ve sağolsun varmış Eleman malzemeyi gönderince board 100% tamir edilmiş olacak.

Şimdilik biraz rafta bekleyecek mecburen...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:14:34 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 28, 2015, 07:51:23 ÖÖ »

Usta valla benim beyin basmas. Ama sana ecel terleri doktursede elinden birsey kacmiyor

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 28, 2015, 08:36:40 ÖÖ »

Eline sağlık üstad.
Bir ara dedim test ekranında boş olanların hepsi sırayla kırmızıya mı dönüşecek acaba Kahkaha

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 28, 2015, 09:21:26 ÖÖ »

Abi sabah sabah korku filmi gibi gerdin beni ya eline sağlık eline geçen kurtulmuyor

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 28, 2015, 11:09:31 ÖÖ »

eline sağlık yavuz sabrını tebrik ediyorum
Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 28, 2015, 20:14:25 ÖS »

Yavuz abi, Tebrikler.
Bu çok farklıydı, bizde seninle hop oturup hop kalktık. Ama küfür etmelerine hak vermiyor değilim yani. Neden tüm hataları birkere de göstermiyor ki bu melet?

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: