Vakit bulunca ayrıntılı okuyacağım ama fotoğraflar çok güzel görünüyor. Ellerine, emeğine sağlık. Benim projeler bunun ve i_r_on'un projelerinin yanında oyuncak gibi kaldı.

Olur mu ne demek. Daha önce bir yerlerde yazmıştım, esasen C64 için planladığım FPGA tabanlı iki ayrı proje var.
Birisi bire bir SD kart ile çalışan 1541 emulatoru, ama SD2IEC gibi değil, tam uyumlu olacak bir proje. Ultimate-II yada Chameleon gibi. Ama onlar kadar kapsamlı ve karışık değil, sadece tam uyumlu ve olabildiğince sade bir tasarım. IEC portuna gerçek bir 1541 gibi takılacak vb.
Bir de gene FPGA tabanlı komple C64 redesign yapmak istiyorum. Aslında DTV gibi ama adres ve data bus da erişilebilir olacak. Yani gerektiğinde gerçek SID, C64 klavyesi, alası diğer donanımlar ve hatta gerçek kartuşlar da takılabilecek.
Bu iki projenin de aslında benim için hobi, C64'ü hatırlamak, derinlerine inmek, bir anlamda teknolojik nostalji yapmaktan öte bir faydası yok. Belki bir miktar VHDL'imi geliştirme fırsatı bulacağım.
37 yaşındayım, en az 15 yıldır C64'ümü çalıştırmamıştım bile, bu sene DTV ararken bu forumu buldum, çok da mutlu oldum o yıllara dair anıları canlı tutmak isteyen kişilerin olduğunu öğrenince.
Özetle, sizlerin kartuş projeleri sayesinde Doberman-64 için heveslendim ve başladım. İlk başta PIC tabanlı kartuş emulatörü yapacaktım ama teknik olarak PIC yeterli gelmeyince kendimi DMA ile cebelleşirken buldum, umarım projeyi tamamlayabilirim.
Bu sayede belki diğer arkadaşlara da bir yararım dokunmuş olur.
Bir nefeste okudum. Konsept oluşturma, tasarım ve prototip imalatı, sitemizde bu işleri kotarabilen birkaç kişiden birisiniz. Maaşallah diyelim

Merak ettim, uzmanlığınız nedir?
Selam,
Endüstri ürünleri tasarımı okudum. Ama küçüklüğümden beri bilgisayar yazılım ve elektronik ile ilgileniyorum. Meslek hayatıma ilk başladığımda, Win 3.1 zamanlarıydı, uzun yıllar PC için yazılım geliştirme ile ilgilendim. Elektronik benim için bu süre zarfında hobi olarak kalmıştı. Yıllar sonra imkanlar oluşunca elektronik ürünler de geliştiren küçük bir tasarım şirket kurdum ve hala devam ediyorum. (Bana sorulduğunda genelde 'fason ARGE' yaptığımı söylüyorum.) Yani kısaca gerçek hayatımda da elektronik ürün tasarımı, gömülü yazılımlar ve gerektiği sürece, PC ve mobil yazılım geliştirme ile ilgileniyorum.
çift taraflı baskılı devrelerde matbacıların kulandığı bir hizalama tekniği mevcut bana eskiden matbacılık yapan emekli bir öğretmen abimiz anlatmıştı ve çokta güzel işime yaramıştı anlatıncıya kadar yarım saat uğraşıp göstermişti nerdeyse anlat öğret desen yapamam ama araştırırsan böyle bir teknik mebvcut bilgine.
Açıkçası bu hobi projesi olduğu ve özellikle eski günlere dönmek istediğim için elle basılacak şekilde tasarladım. Gündelik yaptığım tasarımlarda artık neredeyse hiç el ile baskı yapmıyorum. Zaten günümüzün teknolojisi buna da pek olanak tanımıyor. BGA entegreler, 10 mil yol aralıkları vb elle basılacak gibi değil. Ama bu yöntemi de merak ettim, araştıracağım. Teşekkürler.
delimawi çok güzel bir proje, çok kısa bir sürede geliştirmiş olman takdire değer, emeğine sağlık. Prototip yapma aşamasında verdiğin bilgiler için teşekkürler, board çizimini bastırmak için hangi marka ve model yazıcı kullanıyorsun merak ettim. Başka bir yerde yazdın mı bilmiyorum, ama c64'e transfer ettiğin oyunu çalıştırmak için 6510'u nasıl yönlendireceksin? Kolay gelsin.
Samsung SCX-4623 all in one laser printer ile bastım. Ama laser olduktan sonra hepsi benzer sonuçlar veriyor sanırım. Yani daha önceleri birçok farklı marka ile de başarılı sonuçlar aldım.
Programların nasıl çalıştırılabileceğini i_r_on ile bir miktar tartışabilmiştik. Şu an için ben de tam olarak emin değilim, öncelikle DMA transfer işini çözmeye odaklandım, nasılsa bir şekilde çalıştırırım diye.
Bu konuda önerbileceğin fikir varsa seve seve kabul ederim. Zira daha o konuya detaylı kafa patlatmadım.
Daha önce i_R_on önermişti sanırım, aslında DMA işleminin son byte transferi biter bitmez gene aynı DMA içerisinde RASTER interrupt kurularak belli bir koda dallanılması sağlanabilir belki.
Harika bir proje, süper bir hırs ve yetenek, bravo gerçekten. Ülkemizde böylesine yetenekler olduğunu görmek gurur veriyor. Projenin devamını ve en kısa zamanda finalini merakla bekliyoruz...
Teşekkürler, umarım proje başarılı olur. Açıkçası proje ile ilgilnen insların olduğunu görmek çok güzel bir duygu. Her ne kadar bir çok kişi için boş bir işle uğraşıyor bile olsam, destekleyen sesleri duymak güç veriyor.
Boş bir iş derken de, açıkçası 80 lerin teknolojisi ile yapılmış, neredeyse çoktan unutulmuş bir makine için donanım geliştirmek, hem de hiç bir ticari amaç gütmeden buna saatler, günler harcamak, akıl sağlığı yerinde olan ve analitik düşünebilen bir başka insana anlatılabilir bir olay değil ve aslında hiç bir savunulur tarafı da yok.

Tebrikler, çalışmanız mükemmel, bence kutulu nihai ürün olarak satışa çıkarırsanız talep olacaktır.
Ben de uğraşmak istiyorum projelerle ama iş yerindeki yoğunluk, çocuklar ve doktoradan zaman bulamıyorum, tekrar tebrik ederim çok başarılı çalışma oluyor.
Teşekkür ederim. Bu proje sanırım hiç bir zaman bir kutu içerisine girip satılacak bir ürün olmayacak. Eğer başarılı bir şekilde sona gelirsek belki PCB bastırır buradan arkadaşlara dağıtırız. Zaten bilgi herkese açık, kaynak kod ve compiled binary'leri de istek olursa gene buradan yayınlarız, hepsi bu.
Selamlar, çalışmanızı merakla izleyeceğim çok güzel görünüyor. PCB oldukça temiz çıkmış. 7-8 yıl önceye kadar Pozitif20, photosensitive film, ütü-kuşe kağıt gibi şeyler kullanarak kartlar yaptım ama 0.50mm pitch'e çok nadiren inebilmiştim. Sizin TQFP kılıftaki chipler 0.50mm veya 0.65mm sanırım. Gayet güzel. Epey uzun zamandır bu yöntemlerle üretilebilecek yoğunlukta PCB tasarlamadığım için bunları görmek beni o günlere geri götürdü.
Açıkçası ben de çok nadir elde baskı yapıyorum. Genelde tüm ticari işler eğer 2 layer ise yerli imalat, 4 layer ise yurt dışı imalat olacak şekilde çıkıyor.
Ek:
PCB'nizin oksitlenmemesi için, üzerine monte edeceğiniz SMD malzemelerde soğuk lehim vs sorunları yaşamamak için, montaja başlamadan önce bütün kartı lehimle kaplayabilirsiniz. Bunun için sıvı flux + normal lehim + havya kullanabileceğiniz gibi, varsa ufak bir lehim potası da kullanabilirsiniz. Kartı flux kapladıktan sonra potaya sokup çıkarmak yeterli olacaktır.
Evet haklısınız, ama potam yok. Normal lehim teli içerisindeki pastayı da çok sevmiyorum. Aslında kalayla kaplanabilse ne güzel olur.
Ben dün PCB'yi yaparken CPLD'de problem yaşayacağımı tahmin etmemiştim. Tüm dizilecek herşey başlandığı gibi biter diye okitlenmeye karşı önlem almamıştım malsef. :/
CPLD konusuna gelince, programmable logic için Xilinx serisi FPGA ve CPLD'ler kullanıyorum. Üretimde genelde bunlara sizin yaptığınız gibi bir JTAG konnektörü bırakıyoruz. Ancak bu konnektörü sadece genelde ya hiç kullanmıyoruz ya da üretimde bir kez kullanıyoruz. Güncellemeleri cihazların gövdelerini sökmeden yapmak için veya uzaktan güncelleme yapabilmek için dış dünya ile bağlantısı olan Host CPU'nun GPIO pinlerini de bu JTAG pinlerine bağlayarak, CPU üzerinde bir host JTAG emulasyonu yapıyoruz. FPGA'lerin binary dosyalarını eskiden XC18 serisi configuration ROM'larda saklardık ancak yıllardır host CPU ile paylaşımlı kullanılan Serial Flash'larda saklıyoruz. Bu konfigürasyonda SPI üzerinden flash memory programlama kadar basit oluyor. Ancak CPLD'lerin (Xilinx XC95144, Coolrunner vs) dahili flash'ları için yukarıdaki gibi bir şey yapıyoruz.
Atmel'den sadece FPSLIC diye bir seri kullanmıştım, onunla da üretime gitmedik. Pek hoşuma gitmemişti zaten. PIC18F45K22'de USB var mıymış diye baktım hemen, olsaydı hemen yukarıda anlattığım şekilde denemenizi önerirdim ama yokmuş. PIC18F45K22'de 32KB flash varmış. ATF1504 ne yoğunlukta bir CPLD bilmiyorum ama configuration dosyası bu flash'a sığıyorsa ICSP ile MCU'yu programlarken configuration dosyasını da PIC18F45K22'a atıp oradan JTAG pinlerine bağlayacağınız jumperlar ile CPLD'yi konfigüre edebilirsiniz belki ama asıl amaç Doberman-64'ü çalıştırmak, böyle detaylarda kaybolmanızı istemeyiz.
O yüzden elinizdeki paralel port programlayıcıyı tekrar çalışır hale getirmek en kestirme yol olacak herhalde. TCK pininde JTAG clock sinyalini görebiliyor musunuz? Bizim en sık karşılaştığımız sorun dalgınlıkta TDI ve TDO pinlerinin ters bağlanması oluyor bu arada. Ama sanırım onu çoktan kontrol etmişsinizdir.
CPLD programlama için açıkçası JTAG pinlerini keşke PIC'e bağlamış olsaydım diye geçirdim içimden. Ama bir yandan da dediğiniz gibi seri üretilecek bir donanım değil, bir tane elde üretiyorum, programlar geçerim diye düşündüm.
Ayrıca dün başarısız olunca kafamda iki olasılık vardı. Ya USB-JTAG alacaktım. Ama yurtdışından tedarik beklemek gerekecek, yada native LPT portu olan bir PC bulacaktım. Şimdilik ikinci yöntemi tercih ediyorum. Ofiste duran bir board var ona hızlıca XP kurulum yapıp deneyeceğim.
JTAG ile jedec dosyasının CPLD ye nasıl atıldığı konusunda en ufak bir bilgim yok. Aslında spi flash yazmak gibi basit bir protokol ise denenebilir. HAtta dışarıdan gene ayrı bir pic ile bir programlayıcı bile yapılabilir sorun yok. Ama dahili PIC kullanılacak olsa bile, USB olmaması bir kısıt değil zira Doberman-64 üzerinde TTL seviye bir RX/TX mevcut. Bunu FTDI üzerinde PC USB prota bağlayabilirim ve zaten bu şekilde bağlayarak ileriki günlerde denemeler ve data aktarımları da yapmayı planlıyorum.
TDI ve TDO yu dediğiniz gibi ters çevirip de denedim ama zaten LTP üzerinde 2,3,4.. vb olmayan diğer ayrık olan pin genelde LPT tarafına giriş pini. Buradan emin olabiliyorum. TCK da bir clock göreceğimi ben de tahmin ettim ama protkolü bilmediğim için bunu bir anlamı yoktu, hiç kontrol etmedim. Yani Clock üretmeye başlamadan önce bir şekilde orada bir cihaz var mı yok mu detect etmeye çalışmak gibi bir algoritma yada yöntemi olabilir belki diye düşündüm.
İlgi ve desteğiniz içi teşekkür ederim herkese. Fırsat bulabilir ve CPLD kısmını atlatabilirsem gene gelişmeleri yazıyor olacağım. Hatta mümkün olduğunca teknik bilgileri de paylaşacağım.
İyi akşamlar...