Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Merhaba commodorge.gen.tr  (Okunma Sayısı 15411 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 06, 2015, 12:53:26 ÖS »

Ankara'dan herkese merhaba,

Vintage computing ve özellikle vintage PC'lere duymuş olduğum ilgi sebebiyle "acaba Türkiye'de de bu konu üzerinde bir blog, forum v.s. var mıdır?" arayışlarım sonucu kendimi bu sitede buldum. Açıkçası forumun ana teması başta commodore cihazları olmak üzere konsollar olsa da eski bilgisayarların da az çok yer alabileceğini düşündüğüm için foruma kaydoldum.

Yurtdışında vogons.org ve vintage-computing.com gibi siteleri bu amaçla takip etmekteyim ancak bir noktadan sonra insan kendi ülkesinde de benzer içeriğe sahip sitelerin olmasını arzuluyor. Daha önceleri (özellikle üniversite yıllarım, boş zamanın daha çok olduğu seneler , kısacası çalışma hayatına girene kadar) hardwaremania ve darkhardware forumlarında da bulundum, ancak o yıllarda genelde güncel donanımlarla daha çok ilgileniyor ve onlar hakkında bilgi paylaşımı yapıyorduk. Tabi sonrasında boş zaman kısıtı ve hobi fazlalığı ikilisi birleşince forumlara ayrılan zaman da giderek azaldı ve bir süre sonra ne yazık ki sadece okuyucu konumuna kadar düştüm Commodore.gen.tr ile fırsat bulduğum sürece tekrar okuyucu konumundan paylaşan konumuna geçmeyi ümit ediyorum

Şimdi de konsol ve bilgisayar dünyam üzerine kısa! bir hikaye;

1991 yılında içinde oyunları olan klon bir Atari-2600 (o zamanki ifadesiyle "Karakutu") ile başlayan konsol ve oyun dünyası serüvenim, daha sonra 1995 yılında alınan yine bir klon NES ile devam etmiş ve 1999 yılında ailemize ilk giren PC ve sonrasında gelen güncelleme ve toplanan yeni PC'ler ile bugüne kadar geldi. Bu süreçte ne yazık ki herhangi bir commodore konsol sahibi olamadım. Açıkçası sahip olduğum konsollar da alındıkları yıllar düşünülünce oldukça geç ve neredeyse döneminin bittiği zamanlara denk geliyorlar aslında. Ama iyi kötü yine bir yerlerden dalmışız

97 yılına kadar evde yalnızca bir adet televizyon olunca o televizyonun izlenmediği fırsatları kollayıp televizyona "atari bağlanıp oyun oynanacak" zamanları iple çeker, özellikle sabah erken ve gün içerisinde ailemizin evde olmadığı zamanları kollardık kardeşimle birlikte. Eğer evde annem varken süreyi biraz uzatırsak hemen şehir efsanesi olan o meşhur "fazla atari oynayınca televizyon bozuluyormuş" tacizleri kulağımıza gelmeye başlardı :)Eve ikinci televizyon gelip 86 üretimi (meşhur 8 kanallı kumandasız Beko-Hitachi) ilk renkli televizyonumuzun pabucu dama atılınca biz de epey rahatlamıştık bu anlamda.

Kartuşlara da çok fazla para yatıramazdık, bu sebeple genelde değişim yoluna gidilirdi NES sürecinde sahip olduğumuz 3 adet kartuşu değiştire değiştire yeni oyunlar tanıma fırsatımız olmuştu. Değişimleri ,belki Ankara'da yaşayanlar hatırlarlar, Kızılay'da Megatek diye bir yer vardı oradan yapardık.

Ve bu yıllardaki en büyük kabusumuz, joypad'ler (o zamanki deyimiyle atari kolları ) Malum, cihazlar klon olunca yanında gelen kumandalar da genelde en adisi oluyor ve oyunun en heyecanlı yerinde gelen bir "çat" sesiyle hakkın rahmetine kavuşuyordu Atari2600 zamanında birkaç joystick değiştirmiş, ancak mecburen ucuza alınan kumandaların da kısa süre sonra aynı duruma geldiğini görünce bu işi şöyle çözmüştüm. Joystick'in içini açıp kolu iptal ettikten sonra içindeki kumanda yaylarının üzerine buton amaçlı olarak kullanmak üzere kare şeklinde kesilmiş karton yapıştırma (yaylara doğrudan basınca parmaklar acıyordu bir süre sonra) ve üzerine de bu şablona uygun yine karton bir kapak ve karşınızda joystick'ten joypad'e dönüşmüş bir atari2600 kumadası Kahkaha Kartonlar yırtılır, yenisi yapıştırılır... Yaylar kırılır, tenekeden şerit kesilip vidalanır... ve böyle geçen bir süreç. NES' te durum nasıldı derseniz, hiç farkı yoktu. Onun da joypad'lerin yön kumandaları sürekli kırılır ve devredışı kalırdı. Buna gelen çözüm ise 92 yılından beri ilk lehim havyamı almak amacıyla içinde ve hayranı olduğum periyodik "Konya Sokak" gezileri sırasında 2. katta sola döndükten sonra koridorun hemen karşısında yer alan ve şu an adını hatırlayamadığım bir dükkanın vitrininde görmüş olduğum "Atari salonu buton ve joystickleri" üzerine şimşek hızıyla kafamda canlanmıştı! Evet, benim kırılan joypad'lerin devreleri sağlamdı ve bugünkü adıyla "joypad hack" yaparak bunları bağlayabilir ve ömürlük kumandaya sahip olmanın yanı sıra oyunları atari salonu havasında oynayabilirdim! Hemen girdim dükkana, fiyatları sordum. kumanda başına 1 joystick+5 buton ihtiyacım vardı, yani 2 joystick ve 10 buton. Butonların fiyatları iyiydi ancak iş joystick fiyatını sorduğumda bütçemi aşmıştı (ki benim bütçe genellikle ailemin okulda birşeyler yiyip içmem için vermiş olduğu, ancak benim neredeyse istisnasız olarak elektronik ve bu tarz hobi işlerine kullanmış olduğum paradan oluşmaktaydı) Ayrıca butonlara takılması gereken microswitchler de pek ucuz sayılmazdı. Sonrasında biraz düşündükten sonra kafamda alternatif ve oldukça "çakma" bir çözüm belirdi, joystick yerine de 4 adet buton koyacaktım! evet, nasıl olsa joypad'de de yön kumandalarına basmıyor muyduk: Zaten ortada bir kol yoktu Hemen 18 tane buton aldım, ayrıca görece pahalı olan microswitchler yerine onun yarı ebatında ve oldukça adi malzemeden üretilmiş sudan ucuz microswitchlerden de 18 tane aldım, nasıl olsa amaç buton pimini bir şekilde switche bastırmak değil miydi, kese yapıştıra bir şekilde yapardım dedim  ve malzemeleri alıp eve koyuldum Kahkaha Butonları klon NES'imin atmamış olduğum karton kutusunun üzerine yerleştirdim ve joypad hack ile sistemi kurdum, ancak normal olarak butonlar bir süre sonra kartonu yırtarak içeri göçmeye başlamışlardı, buna bir çözüm olarak 3 mm kalınlığında eski bir dolaptan artık kalmış olan kontrplak malzemeden kutunun ebatına göre kesip zar zor buton deliklerini açtım (o zaman nerdeeee dekupaj testere, matkap, dremel v.s. hiçbirşey yok pense, tornavida ve kardeşimin iş eğitimi dersinden kalma bir kıl testere dışında Kahkaha ) Sonra dedim madem atari salonu havası verdik, şu start ve select tuşlarını da jetonlu yapalım. O zamanlar elimde de 30-40 tane küçük PTT jetonu var (neden ve nasıl ele geçirdiğimi sormayın ) Kartondan bir jeton kanalı, tam jeton boyutunda jeton girişleri ve kanalın sonunda sağlı sollu yer alan iki bakır sac plaka (jeton geçerken bu ikisine değiyor ve start/select komutlarını gönderiyor. Select tuşu genelde 2 player için kullanıldığı için 2 kişi oynayacaksan 2 jeton atma durumu (önce select ve ardından start yuvalarına) mantıklı oluyor, ancak bazı oyunlarda oyunu başlatabilmek için 3-4 defa starta basmak gerekiyordu (atıyorum bir yarış oyunuysa pist seçimi, sonra başka birşeyin seçimi ve her biri sonrası start'a basma gereksinimi)bu gibi durumlarda 3-4 jeton sallamak gerekiyordu haliyle Kahkaha Ayrıca pause ve pause'dan dönmek için de start'a basmak gerekiyordu yine gelsin jetonlar Kahkaha Bir noktadan sonra bu iş bayınca anahtarlı bir kumandayla devreye alınıp devreden çıkarılabilen bir start-select tuşu da eklemiştim. Arkadaşlar ve kuzenler tarafından özellikle oyunun hırslı anlarında oldukça hunharca kullanılan ve her türlü ayılığa maruz kalan kumandalarıma NES'imin kalan yaşam döngüsü boyunca herhangi birşey olmadı. Karton kutulu alt kısmı zaman içerisinde sökülüp atılmış olsa da kontrplakta kalan üst kısım ve butonlar halen duruyor

Bu süreçte kuzenimin sahip olduğu Sega Master System ve Mega drive ile, ve bir arkadaşımın Commodore-64'ü ile uzaktan da olsa iyi kötü bir tanışmışlığım oldu. Özellikle meşhur datasette ve kafa ayarı ile (aslında bu kafa ayarı bana yabancı değildi, yine bir başka hobim olan vintage audio ve bunun bir üyesi olan tape/cassette recorder cihazlarında sıklıkla yaptığım bir işlemdi) bu sayede tanışmıştım

NES kumanda örneğinde de anlattığım üzere atari salonları her zaman ilgimi çekmiş olsa da ailemin "para tuzağı", "kötü ortam" v.b. şeklindeki sübliminal etkileri ve biraz da o yıllardaki hafif antisosyal yapım nedeniyle çok fazla içine giremediğim ve bir iki jeton alıp kısa süreli takılıp ve istisnasız her seferinde yenildiğim mekanlar olarak kaldılar. Çoğu zaman kuzenlerle falan birlikte olduğumuzda giderdik, yalnız hiç gittiğimi hatırlamıyorum bile Kahkaha ancak oyunları ve kabinleri her zaman içimde kaldı. Bilgisayar emülasyon ile oyunlarla kolay yoldan tanışma fırsatını yakaladık ancak kabinde oynama tadını hiçbir zaman vermedi. Joystick yok, jeton yok, yüksek çözünürlü ekranlarda görüntü vasat Kahkaha Ve sonrasında, vintage PC'ler üzerine olan arayışlarım nedeniyle kayıt olmuş olduğum bu forumda dolaşırken Arcade bölümünde neler var acaba diyerekten girmemle hedefler bir anda değişiverdi Özellikle Yavuz bey'in en ince detayına kadar anlatmış olduğu muhteşem arcade kabin üretimi ile ilgili paylaşımları ve kendimin de yine hobi olarak elektronik cihaz tamiriyle ilgileniyor olmamdan ötürü ilgi duyduğum diğer bir kısım olan arızalı arcade kartları tamir aşamaları, olaya sistematik yaklaşımı ve anlatımı beni resmen cezbetti Kahkaha Kahkaha Sonrasında bir müddet düşündüm ve dedim ben de bir kabin yapayım Nasıl olsa elektronik, mekanik ve marangozluğa ilişkin elde hemen her türlü takım ve cihaz zaten var, bize de gerekli parçaları alıp montaj kalıyor...Önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili paylaşımlarımı da fırsat buldukça paylaşacağım. Tabiki eski PC'ler de şimdilik arka plana düşmüş gibi görünse de halen yerindeler, merak etmeyin

Sanırım tanışma konusu için belki de gereksiz derecede uzun bir yazı oldu... Umarım okurken sıkılmamışsınızdır. Ayrıca yazıyı tekrar okumaya da üşendim olası yazım ve anlatım hatalarım varsa affola...

Commodore64 - Amiga - Arcade Systems - MAME - IBM - CRT - Repair&Restoration
arkas
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 06, 2015, 13:04:09 ÖS »

Hoş geldin.
Okumaya üşenenler için sayın @pcdata76'nın hoşgörüsünü umut ederek özet vermek istiyorum: "arkadaş bizden"

Commodore 64G
Amiga 500
PS2
Retroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 06, 2015, 13:15:50 ÖS »

Hoşgeldiniz Başımda Bir Ton Evrak, Bunu Cidden Okumaya Üşendim Kahkaha

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 06, 2015, 13:22:29 ÖS »

pcdata76 hoşgeldin. arkas'ında dediği gibi tam yerine geldin. Yaşadıkların, imkansızlıklar içinde türlü icatların aslında birçoğumuzun burada olmasındaki ortak payda

Emin ol hepimizin benzer hikayeleri var. Mesela ben ilk bilgisayım olan Spectrum'u tamir ettirecek para olmayınca, tam 1 sene boyunca kutusuna bakıp, bazen kutusundan çıkartıp kurup tekrar toplardım. Bu arada boş durmayıp basic öğrenmiş, bilgisarım olmadığından deftere basic kodlar yazmıştım. Kahkaha
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ekim 06, 2015, 13:35:27 ÖS »

Hepiniz fakirdiniz... Ben o sırada Commodore64, Atari800XL, Amstrad CPC464, Oric Atmos, Spectrum ve SVI'ı peş peşe dizip, vuruyordum kırbacı

C64 teybi arıza yapıp, 3-4 ay teyp olmadığından, Poke 53281,0 ile ekran rengi değiştirmekle zaman geçirdiğimi kimseye söylemeyin...Aramızda kalsın.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 06, 2015, 13:52:53 ÖS »

Nedense bir anda kendimi şirinleri tuzağına düşüren Gargamel gibi hissettim

@pcdata76, foruma hoşgeldin...

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ekim 06, 2015, 14:17:31 ÖS »

Selamlar,

Forumun alım/satım ve oyun ağırlıklı görünmesi seni kandırmasın. Bunun sebebi 30 yıllık bilgisayarlarla pratikte o zamanki oyunları yad etmek dışında pek bir şey yapılamaması. Yoksa aramızda yılllarca Wintel makina kullanmayarak inat edenler var. Ben yanlış hatırlamıyorsam 1998'e kadar dayanmıştım.

Bir de ufak bir rica; o zamanki adıyla mikro bilgisayarlar veya ev bilgisayarları, şimdilerde tercih edilen adıyla 8-bit bilgisayarlar her ne kadar ders çalışmak ve bilgisayar öğrenmek adı altında aldırıldıktan sonra salt oyun aracı olarak kullanıdıysa da onlara oyun konsolu demek biraz haksızlık oluyor. 8-bit bilgisayar terimi terchi edersen daha yerinde olur.

Tanışma kısmının uzunluğuna gelince, bize lazım olan bu tip bir tanışma yazısı zaten. Yoksa "Retroyu seviyorum. Bilgisayarla büyüdüm. Commodore marka bilgisayarla ilgileniyorum. Param yetişmediği için 5.25 disketlerin arka yüzüne de oyun çektirirdim. Annem/babam kulağımdan tutup atari salonundan çıkartırdı." zaten herkezin tahmin ettiği ortak payda.

Aramıza hoş geldin.

pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 06, 2015, 14:54:23 ÖS »

Hoşbulduk arkadaşlar.

@arkas
estağfurullah, hoşgörü ne demek

@joker_, @LW3D
Kesinlikle katılıyorum. Zaten yaratıcılığı da biraz olanakların (maddi veya sahip olmak istediğiniz şeyin bir sebeple elde edemiyor oluşunuz) sınırlı olması ortaya çıkarıyor. Yoksa at eskiyi al yenisini

Bir de şanssızlığıma mı diyelim, NES'i ilk aldığımız gün bir iki saat çalıştıktan sonra bozulmuştu. O kadar hevesliyken tekrar git değiştir v.s. zaman geçmek bilmemişti. Yine ilk bilgisayarım da (Celeron 266 {Burada o zamanlar revaçta olan Pentium-II ler ile olan tek farkının, o zamanlar işlemcilerde hayati performans öğesi olduğunu bilmediğim "L2-Cache"e sahip olmadığı ama performansının yakın olduğu söylenerek atılan ufak bir kazığı da hatırlatayım},32MB RAM,4 MB Ekran kartı,CDROM ve 33.6kbps modem) alındıktan birkaç gün sonra arızalanmış (tabi o zaman donanım ve yazılım bilgisi hak getire, açıp kapamaktan pek öte birşey bilmiyorum) ve uzunca bir süre bilgisayarcıda tamir için beklemişti... Ha sonra ne oldu, inat ve azimle, kurcalaya söke taka boza tamir ede, ve o zamanki harika içeriğiyle pc magazine dergilerinin de yardımıyla PC'ler üzerinde öğrenmediğim şey kalmadı neredeyse İnternet'in yaygınlaşmasıyla bilgiye ulaşmak kolaylaşınca işler zaten iyice kolaylaştı.

@yavuzg
Gerçekten sizin yazı dizilerini okuyup elinden biraz iş gelen ve yer sorununu çözebilecek herhangi bir retro severin tuzağınıza düşmemesi olası değil Kahkaha

@wizofwor
Kesinlikle katılıyorum. PC'ler de dahil olmak üzere dönemin tüm bilgisayarları için de durum benzer aslında. Kimse 386DX-33'ü Wordperfect'te yazı yazmak, veya visual basic 3.0'da kod yazmak için kullanmıyor artık (programları kuruyoruz o ayrı ama, ikonları gözüksün program manager'da ). Ben dahil hemen herkes o dönemin oyunlarını orijinal donanım ve işletim sistemleri üzerinde oynamak için kullanıyoruz genelde. Yine de bu işi olabildiğince orijinal donanım ve aksesuarları kullanarak yapmak daha zevkli (5.25 disketler, CRT monitör, Model-M ve benzeri daktilo sesli klavyeler )

Konsol'dan kastım aslında NES veya Atari2600 gibi oyun oynamaktan başka birşey yapamadığımız cihazlar. Yoksa bir commodore 64'ü, bir amiga 500'ü, bir ZX spectrum'u zaten konsol olarak adlandırmak haksızlık olur dediğiniz gibi.

KNG
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ekim 06, 2015, 17:50:15 ÖS »

Foruma hoşgeldiniz, dikkat edin bağımlılık yapıyor. Hayatınızın bir döneminde C64, Amiga, Sinclair vs kullanmışsanız hapı yuttunuz, er ya da geç tekrar çıkar ortaya, yaş farketmez

Hepiniz fakirdiniz... Ben o sırada Commodore64, Atari800XL, Amstrad CPC464, Oric Atmos, Spectrum ve SVI'ı peş peşe dizip, vuruyordum kırbacı

Hocam koptum buna
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 06, 2015, 18:25:57 ÖS »

Hoşbulduk Kullanmamış olsak dahi birilerinde veya biryerlerde görülmüş olması yeterli oluyor kesinlikle. Mesela ilk sahip olduğum bilgisayar şu an hala tam olarak retro sayılmayan P-II dönemine denk geliyor olmasına karşın içimdeki 486 ve öncesi döneme ait sistemler ve donanımlar hep kafamda dururdu. 9-10 yıl önce aldığım Pentium-MMX ile biraz geri gitmişken son birkaç yılda 386-SX20 ye kadar inebildim Kahkaha Gönül isterdi ki orijinal bir PC (5150) veya PC/XT (5160) sistemim de olsun ama hem bulunma güçlüğü hem de yer sorunu düşündürüyor. Şu an odada 4 kasa (1 tanesi günlük kullandığım modern sistem, diğer üçü KVM switch ile tek klavye-CRT monitöre bağlı antikalar ). Bir kenarı da retro müzik sistemi ve komponentleri işgal ediyor. Arcade kabini de koyduk mu odayı o zaman seyretmek lazım Kahkaha Kahkaha

SosyoZilla
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 06, 2015, 18:34:50 ÖS »

Hoş geldiniz. Bu arada yazı hikaye tadında olmuş elinize sağlık.

Amiga : 500, 500+, 600
Atari : 800XL
Nintendo : 3DS, Gameboy Color, N64
PlayStation : 1 Fat Slim, 2 Fat Slim
Sega : Game Gear, Master System2
Xbox : Classic
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ekim 06, 2015, 18:38:43 ÖS »

HOŞ GELDİN

Vixtrola17