Avrupa (PAL) ve Me-ta orijinal Atari 2600 devre kartlarını 2-3 saat inceledikten (yani bön bön baktıktan) sonra aralarında HİÇBİR farklılık olmadığını gördüm.
Ayrıca sonytech'in de resimlerini paylaştığı gibi elimdeki etiketi yırtık bir me-ta kartuşu açtım baktım. Durum aynen 1-2. pinlerin çapraz bağlanması...

E peki kartuşun içindeki EPROM'un bacakları ters bağlanmışsa ve devre kartlarında da herhangi bir farklılık yoksa geriye ne kalıyor?
Cevap; kartuş soketi

Soketi inceleyebilmek için pinlerin lehimlerini komple sökmek gerekiyor zira orijinal 2600'lerdeki soketi koruyan siyah plastik klonlardaki gibi uyduruk bir şekilde iliştirilmemiş, sokete arkadan vidalanmış. Bunu bi 10-15 dakika başarısızca kanırttıktan ve pes edip soketin lehimlerini söktükten sonra farkettim

Neyse ME-TA'nın "dahiyane" bölge korumasının ne olduğunu da anlamış olduk.

Anladığım kadarıyla bu fikir ya Atari'den ya da Me-Ta'nın kendisinden çıkmışa benziyor. Hem kartuşun hem de kartuşun girdiği soketin bacaklarını ters bağlarsan "iki yanlış bir doğru ediyor" mantığıyla basit ama güçlü

bir kopya koruması yapabilirsin.
Şimdi bu bilgiden sonra ortaya çıkan sonuçlar:
1)
Çözüm: Türk Malı Me-Ta atari 2600'lerin soketleri sökülüp bacakları tekrar eski haline getirilirse "normal" bir atari 2600 olabilirler.
Dezavantaj: soketin lehimlerini tamamen sökerek sökete zarar vermeden çıkartmak biraz alet edevat gerektiriyor. Aynı zamanda artık Türk malı kartuşları çalıştıramaz hale gelecek.
2)
Çözüm: Türk malı kartuşları da açılıp çaprazlanmış 1 ve 2. bacakları düzeltilirse normal atari 2600 veya soketi düzeltilmiş me-ta cihazlarda da çalışır hale gelebilir.
Dezavantaj: Kartuşu açmak için gereken vida maalesef oyun etiketinin arkasında. Oyun etiketini yırtmadan açmak mümkün değil.
3)
Çözüm: Bir DPDT anahtar (6 bacaklı) ile me-ta (veya normal avrupa) atari 2600 cihazın soket tarafındaki 1 ve 2 pinlerinin istenildiğinde yerini değiştirmek sağlanabilir. Bu sayede kartuşlara zarar vermekten kurtulabiliriz.
Dezavantaj: Devre kartı üzerindeki yolları kesip buraya kablolar lehimlemek ve bu kabloları da kasanın bir yerine monte edilecek "region switch" e lehimlemek lazım.
Ben 3. seçenek ile ilerleyip bir Türk Malı Me-Ta'yı bu şekilde modlamayı planlıyorum. Aslında eğer AV mod da yapacaksam boşa çıkacak olan bir RF kanal seçme anahtarı da mevcut cihazda. Gerçi o anahtar SPDT (1 ortak 3 bacaklı) yerine DPDT anahtar takmak lazım.
Devam edecek...