Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeTexas Instruments'a hürmetlerimizle
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Texas Instruments'a hürmetlerimizle  (Okunma Sayısı 33074 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Aralık 17, 2015, 15:25:36 ÖS »

Son zamanlardaki DMA kontrolu bilgileri nedeniyle projede büyük bir değişikliğe gittim.
Öncelikle devreye PIC 18F4550 ekledim. İşin içine pic girince hazır pc başındayken pic basic pro öğrenmeye başladım.
Şu an itibariyle devrede pic18f4550, 2x74hct573, 4x74hct245, 1x74hct08, 1x74hct14, 1x74hct365, 1xZ80, 2x62256, 2x74hct139 bulunuyor.
Hem Eagle'a alışma süreci, hem picbasic pro öğrenme aşaması hem de tasarıma yönelik iyileştirmeler derken epeyce zaman geçiyor. Kullanacağım pic'te sd card ve usb uçlarıda var ama bunların yazılım işleri beni şimdilik aşıyor. Bir de pcbyi smd kılıfa göre çizeceğim.
Neyse konu başlığını daha fazla dağıtmadan ben kaçayım.

Abi yolun başındayken picbasic yerine doğrudan c ye geçseydin keşke... Şiddetle tavsiye ederim.

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Aralık 18, 2015, 22:38:42 ÖS »

@delimawi : Yakın değerde kristal bluemavi'de var. Ben oradan temin ettim. Datasheet'te 0.005 hassasiyet denmiş, bilmiyorum o değerde kristal olacak ve bu kadar değeri oynasa yeter mi demek yoksa bu kadar farklı kristal kullanabilirsin demek mi.

Deneyeceğim bakalım ben de. Üşeniyorum şu anda uğraşmaya

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Aralık 18, 2015, 22:43:27 ÖS »

@delimawi : Yakın değerde kristal bluemavi'de var. Ben oradan temin ettim. Datasheet'te 0.005 hassasiyet denmiş, bilmiyorum o değerde kristal olacak ve bu kadar değeri oynasa yeter mi demek yoksa bu kadar farklı kristal kullanabilirsin demek mi.

Deneyeceğim bakalım ben de. Üşeniyorum şu anda uğraşmaya

Bir direnç ve kondansatörle kristalin frekans değeri düşürülebiliyor diye hatırlıyorum.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Aralık 19, 2015, 14:54:06 ÖS »

Sıçtık diyorum

Hardware tarafını tamamlamadan software tarafından gireyim dedim işin. Datasheet'i okuyorum.. Cpu interface'i için şunlar var,

MODE : VRAM erişimi ile register erişimini ayırmak için kullanılan sinyal.
/CSR : Low active okuma sinyali
/CSW : Low active yazma sinyali
CD0..CD7 : Bidirectional data bus bağlantısı
/INT : Her taramada üretilen interrupt

Hadi MODE, /CSR ve /CSW'yi address decoder ile yaptık diyelim.. İşin enteresan tarafı şurada,

"The CPU interacts with VRAM memory through the VDP. The amount of time necessary for the CPU to transfer a byte data to or from VRAM memory can vary from 2 to 8 microseconds. "

En az 2 microsecond lazım, 8'e kadar da yolu var diyor

İş bittiğinde anlayacağımız bir pin falan var mı peki? Yok
2 micro second 1 mhz işlemci için 2 cycle. Normalde stock 1mhz'lik bir 6502 i/o çipinden değil de bellekten okuma yapıyorsa tüm erişim yarım cycle içinde gerçekleşiyor. 70-200ns'lik erişim zamanı olan bir belleği düşünürsek.

Cpu'nun yavaş kaynaklara erişimi için düşünülmüş RDY diye bir bacağı var. Ancak sadece okumada cpu'yu bekletebiliyor. O da 2 cycle imiş sadece.

Ne yapacağız? Latch'lere mi kaldı yine işimiz?

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Aralık 19, 2015, 15:05:13 ÖS »

Kahkaha Ben daha o kısıma gelemdim. Birkaç saat önce kargo geldi. RAM'ler vb... Delikli pertinaksa devre diziyorum.

Ama şu var. Ben bu board'u bitirince aklımda ilk etapta 6502 ile değil PIC ile sürmeyi düşünüyordum. Dolayısı ile bir sıkıntı yok aslında. Doğrudan 6502 adress bus'a bağlayacaksan evet sıkıntı var sanırım. Araya sanki bir latch yolu göründü...

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Aralık 19, 2015, 15:14:55 ÖS »

Kahkaha Ben daha o kısıma gelemdim. Birkaç saat önce kargo geldi. RAM'ler vb... Delikli pertinaksa devre diziyorum.

Ama şu var. Ben bu board'u bitirince aklımda ilk etapta 6502 ile değil PIC ile sürmeyi düşünüyordum. Dolayısı ile bir sıkıntı yok aslında. Doğrudan 6502 adress bus'a bağlayacaksan evet sıkıntı var sanırım. Araya sanki bir latch yolu göründü...

Benim delikli pertinaksa dizmeyle başlayan projeler hep hüsran ile bitiyor. O yüzden breadboard'dan şaşmıyorum.

Aslında ilk deneme için hakikaten pic/arduino vesaire kullanmak iyi fikir.

Şu an bodosladığım şu problemden sonra ben de bu yola sapabilirim. Neden pic bu arada? Arduino kullan da bari software compatible bir şeyler yapalım

Pic için yeterince donanım bende de var ancak adam akıllı compiler yok.

twitter | blog
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Aralık 19, 2015, 16:52:50 ÖS »

Bende de breadboard ile başlayınca proje bir gün mutlaka sökülüp dağıtılıyor. Muhtemelen bu projenin en azından bu ilk halinin hiç bir zaman kendine ait bir PCB si olamayacak. Bu sebeple yaptıklarım anı olarak kalsın diye pertinaksta başladım. Kahkaha

Arduino yu hiç bilmiyorum ve aslında bakarsan pek de sempatim yok. PIC'i yıllardır projelerde kullandığım için elim çok alışık. PIC C18 compiler kullanıyorum. Gerçi bir kaç yıl önce başka bir compiler'a geçti microchip ama ben hala eski MC18 kullanıyorum. Crack bulunabiliyor...

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Aralık 19, 2015, 18:37:49 ÖS »

Evet, Projede 1. gün bitti.

Bakırlı delikli pertinaks üzerinde, TMS9928 ve çevrebirimlerini (SRAM, video out buffers, vb.) kurmaya karar verdim. Sadece CPU interface dışarı pin header yada kablo ile çıkacak. Bu sayede PIC yada benzeri CPU'lar ile görüntü üretilebilecek.

Daha önce i_r_on'un da bahsetmiş olduğu gibi aslında bu entegre DRAM ile çalışmak üzere tasarlanmış ama gerek çok sayıda RAM chipi gerektirmesi, gerek DRAM'ler için negatif voltaj ihtiyacı sebebi ile tek bir SRAM chipi ile kullanılması günümüz teknolojisine daha uygun. Hatta bu yönde çalışmalar da yapılmış. 3 adet latch ve bir logic kapı entegrasi ile DRAM yerine SRAM kullanılabiliyor. Ben de bu şekilde ilerlemeye karar verdim. İhtiyaç olan SRAM 16KByte ancak bulabildiğim RAM 32KByte. Yarısı boş kalacak...

Neyse lafı uzatmayalım, devreyi route etmeye başlıyoruz:

Üstten görünüş:
Burada sol üst kısımda SRAM, sağ üst kısımda TMS9928, aşağıda 3 adet latch ve hemen yanında NOT kapı entegresi...
Bu arada chip 10.7MHz kristal istiyor ama elimde yok. Denemek için elimde bulduğum 10.7MHz rezantör'ü bağladım. Ayrıca şimdilik CPU bağlamadan test edebilmek için bir adet reset butonumuz mevcut.

Routing tamamlandı, biraz karışık görünüyor:

Ve son kontrollerden sonra enerjiyi veriyoruz. 5V üzerinden 170mA çekiyor. O yıllarında teknolojisi için normal sayılır. TMS hafif ılık. Zaten MSX bilgisayarımdaki TMS üzerinde de küçük bir aliminyum soğutucu vardı.

Rezonatör iyi sonuç vermedi. Osilasyon var fakat frekans 1 MHZ kadar daha yüksek. biraz ayar yapacağız sanırım yada şu bluemavideki kristallerden sipariş etmek daha doğru olabilir:

Ve ilk günün sonucu. Reset sonrası RAS, CAS vb hatlar canlı. Chip birşeyler yapıyor. Tabiki CPU falan bağlı olmadığı için bir görüntü şimdilik yok. Bir sonraki aşamada PIC ile basit bir interface hazırlayarak görüntü almayı deneyeceğim.

Bugünlük bu kadar, herkese iyi haftasonları...

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Aralık 19, 2015, 18:45:52 ÖS »

Kısa sürede çok iş çıkarıyorsun. Darısı benim başıma
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Aralık 19, 2015, 22:23:01 ÖS »

Bordun kenarını kim ısırdı

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Aralık 19, 2015, 22:27:31 ÖS »

Pacman galiba...

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Aralık 20, 2015, 11:47:27 ÖÖ »

Dün edindiğim bilgileri paylaşayım.
Burada sorduğum soruyu 6502.org'da da sordum.
http://forum.6502.org/viewtopic.php?f=4&t=3564

Cycle stretching yahut 6502 yerine 65c02 kullanılıp wait state kullanılabilir diyen oldu. Hatta örnek aldığımız projenin sahibi de forumdaymış, benim soruyu ona da yönlendirdiler.

İkinci konu datasheet'i okurken farkettim, çipleri cascade ederiz dediğim mevzu sadece 9918'de yapılabiliyormuş. 9929'da bu özellik yok.

Üçüncü konu Texas instruments'deki amcamların standartları ile alakalı. Adamlar çipin üstündeki ifadelerde bile bus türü girdi/çıktı için 0'ı en anlamlı bit(MSB), yükselen rakamları da sırasıyla LSB'ye doğru götürüyorlar.

Memory'e interface ederken çok fark yaratmaz bu ancak CPU'ya interface ederken klasik bildiğimiz databus'ın D0'ını bundaki CD7'ye bağlamak gerekiyor... diğerleri sırasıyla.

Dün tüm devreyi kurdum, arduino'ya da interface ettim. Sadece çerçeve rengini değiştiren de bir kod yazdım. Çalıştırdım, görüntü alamadım

Bugün sadece TMS'yi hiç VRAM interface'i yahut cpu interface'i olmadan hatta sadece Y çıktısını kullanıp deneyeceğim. Sonuçta ekrana siyah da olsa yahut garbage da olsa bir şeyler çıkartır diye ümit ediyorum

Logic analyzer'ımı da saklandığı yerden çıkardım.

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Aralık 20, 2015, 13:12:37 ÖS »

@delimawi : Hala almadıysan bluemavi'deki kristallerden alma sakın. 10,634 olandan aldım ben. GROMCLK çıkışından ölçtüğüme göre iki değişik frekans görüyorum 10,665 ile 10,867.

twitter | blog
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Aralık 20, 2015, 15:49:06 ÖS »

Y de olsa cikis transistor buffer olmadan dogrudan monitore cikis vermeyebilir. Empedans ve dc level uyusmamasi problemi. Bence y cikisina scope ile bak. En azindan senkron darbeleri ve blanking periyodlari kabak gibi gorunur calisiyorsa. Ben dun baktigimda kabaca gorebilmistim senkron darbelerini... kristal almadim bu arada henuz. Bir de kristal biraz kacik bile olsa bence tv yada monitor senkron olabilir gelen sinyale. (Bu benim fikrim... )

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Aralık 20, 2015, 19:12:18 ÖS »

Scope yok maalesef. Ancak logic analyzer'da görüntü sinyaline (dijital hali tabii) benzer bir sinyal görüyorum. Sid player için kullandığım çıkış katını bir deneyeyim bakayım.

Bu arada elemandan teyit etmiş oldum, görüntü almak için cpu ve vram interface'ini yapmaya gerek yokmuş. Yine aynı şekilde vram interface'i olmadan da sadece cpu interface'i ile mode seçme, arka plan rengi değiştirme şeklinde ilerlenebilir.

twitter | blog
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: