Windows 95,98 Me ve 2000 mimari olarak aynı ,Çekirdeği geliştirip sundular ,aurıca bir akradaş win 95 plus 'ın farkını sormuş Tema ve görsellikti,hedef kitlesi 12 yaş altı çocuklara pc sevdirmek olarak acıklamıştı ,1,2 de ufak güncelleme..
Hatırladığım kadarıyla 95 (bir normal, internetli ve usb'li versiyon gibi bir ayrım vardı), 98 ve me aynı altyapıdan ilerlediler ama 2000 nt alt yapısını kullandı ve çok daha kararlı bir işletim sistemiydi.
EDİT :
Şİmdi edki cdlere bir göz attım 98 ve 98 ikinci sürüm, NT Workstation (1-2 processor edition), NT (düz).. Ama 95 cdlerimi bulamadım (Bir tane çekme var o da usb li sürüm). Sanırım lisanslarla birlikte atıldılar...
Windows 95-98-ME DOStabanlı ve aynı mimariye sahiplerdi. 2000 ise NT mimarisine sahip ve ev kullanımına da uygun (NT4'lerde olmayan directX desteği, FAT32 desteği mesela) NT tabanlı ilk işletim sistemiydi. XP yaygınlaşana kadar çıktığı günden beri çok da severek 2000 kullanmıştım. Ayda bir format istemeyen bir işletim sistemi çıkarmıştı Microsoft sonunda.
95'in önemli sayılan iki sürümü var, ilk sürümün (orijinal sürüm veya 4.00.950A diye geçer) FAT32 desteği yok, USB desteği eklentisini de desteklemiyor. OSR2 denilen 4.00.950B de ise FAT32 desteği geliyor, Windows 98 kadar gelişmiş olmasa da USB desteği (sonradan kurulan USB supplement to OSR2 sürücüleri ile) geliyor.
Orijinal sürüm biraz daha az sistem kaynakları kullandığı için ilk nesil pentium ve 486 serilerinde daha hızlı çalışıyordu.
98'in ilk bakışta göze çarpan en büyük farkı 95'e plus eklentisi veya desktop update seçeneği ile birlikte internet explorer 4 kurulduğunda gelen yeni arayüze(active desktop) doğrudan sahip olmasıydı. Stabilitesi özellikle ikinci sürümde (SE) 95'e göre daha iyiydi ama yine de çökerdi

O zamanın düşük belleğe sahip bilgisayarlarında (64 MB ve altı) 95'e oranla açılış ve kullanım hızı gözle görülür derecede yavaştı. USB desteği iyiydi (bugün bile 3.parti sürücülerle USB bellekleri falan tanıyabiliyor)
ME ise DOS modunda açma özelliği birkaç satır comment'lenilerek

kaldırılmış ve 2000 arayüzü giydirilmiş bir 98'den başka birşey değildi. Hem DOS tabanlı olup hem de DOS'a giremedikten sonra (3.parti yamalar vardı gerçi ama) kullanmanın ne anlamı vardı ki? Zaten bu yüzden de en kısa ömürlü windows sürümü oldu sanırım (peşine de vista gelir herhalde

) 98'e göre daha çok sistem kaynağı kullanırdı. Sırf denemek için kurup sonra kaldırmaktan öteye gidemeyen, kullanmadığım işletim sistemlerinden biri olarak kalmıştır (diğerleri de vista ve 8.x, 10 da aynı yoldan devam ediyor ne yazık ki benim için...)