Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Arcade Monitör/Scart TV'ler için CRT Emudriver ve GroovyMAME
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Arcade Monitör/Scart TV'ler için CRT Emudriver ve GroovyMAME  (Okunma Sayısı 53251 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Ocak 28, 2016, 09:15:25 ÖÖ »

@pcdata76, ellerine sağlık, gayet bilgilendirici ve detaylı bir belge olmuş.

Bildiğim ve anladığım kadarıyla, bu "CRT Emudriver" ATI ekran kartlarının orijinal sürücülerinin modlanmış hali. Yani Nvidia kartlarda işe yaramaz.
Eğer elimizde Nvidia kart varsa (ki bendeki durum böyle), o zaman sanırım "Soft-15kHz" programını kullanmak gerekiyor di mi?

Bir de, CRT Emudriver, listede desteklediği belirtilen kartların "Mobility" versiyonlarını, yani laptop ekran kartlarını da destekler mi acaba?
Mesela bende eski bir centrino laptop var ve ekran kartı ATI Mobility Radeon 9000 diye geçiyor. Acaba bunda işe yarar mı?

Evet, yalnızca ATI ekran kartları için modlanmış bir sürücü paketi bunlar. O yüzden Nvidia ekran kartlarıyla çalışmıyor. NVidia'lar için şu an tek çözüm soft15k uygulaması, ancak o çözüm tam olarak modlu ATI sürücülerinin verdiği avantajı sağlamıyor. Mesela 320x240 çözünürlüğü, (PC dünyasında CGA çözünürlüğü olarak geçer ve orijinalde 15 kHz'dir)VGA monitörler 31 kHz altını desteklemedikleri için double scan olarak adlandırılan (aynı satır iki defa taranır) 31 kHz modda gönderilir ve bu mod doublescan olarak ekran kartına gömülmüştür, yani siz ne ayarlarsanız ayarlayın ekran kartı bu çözünürlüğü gördüğü an doublescan'i basar. Modlu ATI sürücülerinde doublescan sürücü düzeyinde yapıldığı için sürücüler modlanarak bu durum düzeltilmiş. Ancak NVidia'larda bildiğim kadarıyla donanımdan yapılıyor bu işlem, o yüzden 320x240 yerine 321x240 diye 15 kHz'de çalışan 1-piksel büyütülmüş bir çözünürlük daha eklenip 320x240'da çalışan oyunlar 321x240'a yönlendiriliyor.
Bunun dışında groovymame ayarlarının da daha farklı yapılması gerekiyor, bildiğim kadarıyla her oyun için ayrı .ini dosyası oluşturulup oyun oynanacağı zaman çözünürlüğün .ini dosyasında belirtilen değere getirilmesi şeklinde yapılıyor. Yenileme hızı konusunda ise nasıl davranıyor bu çözüm bilemiyorum, tahminim her oyunu kendi yenileme oranında oynama olanağı sunmuyor, sadece çözünürlüğü ayarlıyor. İşin doğrusu bu çözümle hiç uğraşmadığım için tüm ayrıntılarını bilemiyorum.

Açıkçası 2. elde 15-20 liraya bile groovyMAME ile %100 uyum içerisinde çalışabilen CRT Emudriver destekli ATI kartlardan bulunabiliyorken alternatif çözümlerle bence uğraşmaya değmez. Zaten kabin maliyeti yanında devede kulak kalıyor

Mobility sürümler için sürücüleri kurup denemek lazım, çalışmama olasılığı büyük ama denemekten de zarar gelmez. Çünkü anakarta entegre ATI grafik çözümü sunan kasalarda (mesela HP'nin DC5750 serisi) sürücüler destekleniyor.

Commodore64 - Amiga - Arcade Systems - MAME - IBM - CRT - Repair&Restoration
AmonR
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ocak 29, 2016, 14:14:56 ÖS »

Cevaplar için teşekkürler @Heroman ve @pcdata76.

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Mart 31, 2016, 22:57:51 ÖS »

pcdata nın güzel ve detaylı anlatımlarının altında ben de birkaç cümle yazayım istedim

CRT Emudriver yükleme sonrasında windows açıldıktan sonra CRT TV ve Arcade monitörde görüntü alınabiliyor
Sistem açılışı ile birlikte görüntü alınmak isteniyor ise modlanmış ati bios u ile ekran kartının bios u güncellenirse sistem açılışın da da sorunsuz görüntü alınabiliyor
ilgili işlemin detayları :

NOT : Bu işlemi yaparken dikkatli olmak gerekiyor yanlış bir işlemde ekran kartı kullanılamaz duruma gelebilir!..

Öncelikle dos boot yapacak bir flash disk hazırlıyoruz
bunun için link içerisinde bulunan HP USB format tool ile usb yi hem formatlayıp hemde boot yazıyoruz
rar içerinde ki dosboot klasörünü seçerek

https://4d28d1691cf7f6bd82d687e72e45c692f48271ad.googledrive.com/host/0B8rG9Be9SBpgWHdKQjAwWF8wMHc/boot_usb_stick.rar

link de bulunan ati flash tool u indirip flash diske açıyoruz

http://www.techpowerup.com/downloads/2306/atiflash-4-17/mirrors

flash disk ile bilgisarı boot ediyoruz

atiflash -ai 0
komutu ile sistemde bulunan ekran kartının bilgilerine ulaşabiliyoruz
sistemde birden fazla ekran kartı varsa 0 yazan yeri 1-2 vb yazarak diğer kartlarında bilgilerini görebiliriz
yanlış bir ekran kartına işlem yapmamak için dikkatli olmak lazım

atiflash -s 0 ati.rom
bu komut ile 0 numaralı ekran kartının biosunu ati.rom dosyası olarak alıyoruz
bu dosyayı bir yerlere saklayın gerektiğinde eski haline getirmek için kullanabilirsiniz

http://aburamushi.net/calamity/atom-15.zip
bu linkden atom-15 i indiriyoruz
zip içerisinde atom-15.exe ile load bios tıklayıp ati.rom u seçiyoruz
15 khz yi seçip patch bios diyoruz (monitörünüz diğer modları destekliyorsa diğerleri de kullanılabilir)
ati-mod.rom olarak yeni bir dosya oluşuyor

atom-15.zip içerisinden lbios.com dosyasını ve oluşturduğumuz ati-mod.rom u usb flasha kopyalıyoruz

sistemi usb disk ile boot ediyoruz

lbios ati-mod.rom
komutu ile oluşturduğumuz rom u test ediyoruz
bu işlemi yapmanızı kesinlikle öneririm bu işlem ekran kartının bios una müdahale etmeden ilgili rom u ram e alıp test ettiriyor
sistemi restart ettiğinizde eski haline döner
komutu verdikten sonra normal monitörde görüntü gidecektir
bilgisayarı kapatmadan TV veya Arcade monitöre bağladığınızda görüntüyü alacaksınız

test işlemimizde sorun yoksa artık bios u ekran kartına yükleyebiliriz bu işlem için
atiflash -p 0 ati-mod.rom
komutunu kullanıyoruz 0 numaralı ekran kartına modladığımız rom yüklenmiş oluyor

sistemi restart ettiğimiz zaman artık ekran kartı 15khz olarak çalışacak ve windows öncesinde de sorunsuz görüntü almış olacağız

https://www.youtube.com/watch?v=m2q8mKh-odc

tv de görüntü ve renkler gerçekten çok güzel
« Son Düzenleme: Mart 10, 2022, 09:21:53 ÖÖ Gönderen: evreno » Logged
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Nisan 01, 2016, 10:03:23 ÖÖ »

Atom15 BIOS modu anlatımı için çok teşekkürler Konuda bu kısım eksik kalıyordu, şimdi tam anlamıyla ATI kartları arcade kartına dönüştürme adımlarını içeren bir konumuz oldu.

TV baya iyiymiş bu arada Siemens kalitesini konuşturmuş.

Commodore64 - Amiga - Arcade Systems - MAME - IBM - CRT - Repair&Restoration
Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mayıs 07, 2016, 19:14:02 ÖS »

Demin mame kurulumu ve ayarları yaptım on numara oldu.

MAME'yi açılışa koydum mu son olarak tüm işlemler tamamdır bence ama biraz zamanı var. Birkaç ayar yapıcam çünkü öncesinde.

Görüntüyü ekrana tam oturtmak için mame.ini dosyasında resoulution'ı 640x480 yaptım tam ekran oldu böylece...

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Mayıs 07, 2016, 22:32:50 ÖS »

ATOM 15 ve CRTEmudriver'in  HD5xxx serisi kartlar ile Windows altında çalışmadığını okumuştum. Aslında Windows açılana kadar işini (15Khz)gayet güzel yapıyor, Windows altında yine soft15khz gerekiyor fakat linux ile sorunsuz çalışıyormuş. hd4xxx serisinde ise Windows altında problem yokmuş. (Calamity'e göre).

HD5xxx serisi kartlar ile Windows altında denediniz mi ?

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Mayıs 08, 2016, 01:30:16 ÖÖ »

Bana HD4000 serisi ekran kartı ile deneyin dendi bende HD4000 serisi ekran kartı alıp denedim ve sorun yaşamadım.

Bugün bir video atıcam GroovyMAME'den. Sabah olmasını bekliyorum.

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Mayıs 13, 2016, 13:27:59 ÖS »

Konuda eksik kalan diğer bir detay, bilgisayar ile tv yi bağlayacak kablo nasıl olacak durumuydu, benim de bu konuda bayadır bir kablo hazırlama düşüncem vardı
fırsat bulup yapamamıştım derme çatma düzeneklerle bir şeyler yapıyordum
dün akşam kendime bir kablo hazırlayayım dedim

öncelikle şemamız bu

bağlantıları yanlış yapmamak için pin numaralarına dikkat etmek gerekiyor
resimde görünen soketlerin arka kısmından görüntüsüdür lehim yapılan yüzey

öncelikle hazır bir scart kablonun bir ucunu kestim
tüm kabloları ölçüm yaparak ihtiyaç olmayanları ayırdım
sonra kullanacağım uçları ölçüp tekrar bularak VGA soketine lehimleyip makaron (ısı ile daralan plastik) ile de izole ettim

VGA ya sync uçlarına gelen dirençleri önce pinlere lehimledim direncin ucuna da scart kablosunu lehimledim, dirençler vga soketinin içinde kaldı yani
ses için soketi ve güç için soketi de vga soketi tarafından çıkardım kablo kalınlığı sokete uymadığından eğe ile çıkışı genişlettim biraz

kırmızı 5V güç kablosunda bağlı olan 100 ohm direnci kablo ya ek yapılan yere yerleştirdim VGA soketinin içinde yer kalmamıştı gerek te yok içinde olmasına zaten

ortaya söyle bir ürün çıktı

soketin içinden resim almayı unutmuşum
birde video ekleyeyim

https://www.youtube.com/watch?v=nuEmqb3AJ2s

kablonun hazırı ebay da var fakat biraz tuzlu 22$ + 10$ kargo
bana maliyeti 0 tl tüm malzemeler elimde olan malzemelerdi

http://www.ebay.com/itm/VGA-TO-SCART-RGB-ARCADEVGA-CABLE-ADAPTER-1-6M-EUROCONECTOR-for-JAMMA-system-/141663388712?hash=item20fbcbc428:g:DF8AAOSwD0lUfz1z

bu arada bu kablo ati kartlara uygun nvidia da çalışmaz
« Son Düzenleme: Mart 10, 2022, 09:27:00 ÖÖ Gönderen: evreno » Logged
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Mayıs 13, 2016, 13:43:46 ÖS »

@evreno kalan son eksiği de tamamladın sanırım. Benim de aklımda soru işaretiydi.

Bu arada ellere Neutrogena lazım.

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Mayıs 13, 2016, 14:07:08 ÖS »

@evreno kalan son eksiği de tamamladın sanırım. Benim de aklımda soru işaretiydi.

Bu arada ellere Neutrogena lazım.

lehim falan uğraşırken ellerde oluşan etki o; el emeği yani
normalde sıkıntı yok
muhtemel plastiğin eğe ile çıkan tozu olabilir bende yeni farkettim
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Mayıs 13, 2016, 16:01:20 ÖS »

Evreno görüntüler super sendeki mame hangi seri plus mamequi v.s yada command line mi  bendeki mame set yanlislikla uctu   yakinsan gelip aliyim Kahkaha Kahkaha
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Mayıs 13, 2016, 16:24:00 ÖS »

Evreno görüntüler super sendeki mame hangi seri plus mamequi v.s yada command line mi  bendeki mame set yanlislikla uctu   yakinsan gelip aliyim Kahkaha Kahkaha

standart komut istemi mame 64bit versiyonu hatırlamıyorum
oyunlar da çok eskiden var elimde
ama bir ara 500gb lık bir rom paketi indirmiştim
onun içinden eksik olanları da alıyorum
bir ara fırsat bulursam oynayacakları ayıklayacağım içinden
binlerce oyun var ama elesen belki 200-300 oyun anca oynanacak çıkar
Adana da yım beklerim buyur gel; sen nerdesin?
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Mayıs 13, 2016, 16:38:47 ÖS »

Saol evreno yakinmis bende ankaradayim Kahkaha evet bende eledim bayaa 250 taneye yakin favori listelemistim  tekrardan ugrasicam
Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Mayıs 13, 2016, 17:14:44 ÖS »

MAME 0.152 full romset var. CHD'lerde dahil... Killer Instinct gibi oyunlar CHD ister...

Adana'ya yolum düşecek bir ara. Denk gelirsek buluşalım @evreno...

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Mayıs 13, 2016, 17:43:35 ÖS »

MAME 0.152 full romset var. CHD'lerde dahil... Killer Instinct gibi oyunlar CHD ister...

Adana'ya yolum düşecek bir ara. Denk gelirsek buluşalım @evreno...

1-2 gün önce haberim olabilirse neden olmasın
bu ara biraz işler yoğun ama ayarlarım kendimi

elimde ki set de chdler de var
161 setiymiş bende ki
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: