Bugün biraz boş vaktim oldu, programlayıcı için kutu bağabında 3D basılabilir birşeyler karaladım. Tabi 3D baskı ile renderlar arasında dağlar kadar fark olacaktır ama benim hoşuma gitti. Siz ne diyorsunuz?

NOT: Bu arada 50 adet programlayıcı ve 50+ kartuş için PCB ve malzeme siparişlerini açmak üzereyim, son kontrolleri yapıyorum. Bunun yanında sevgili ilkerficilar'ın kartuşları programlayıcı olmadan C64 ile programlamak üzerine düşünceleri var. Ancak kartuşumuzda bir bootswitch yok. Dolayısı ile eğer kartuş programlı değilse C64'e takılı durumda boot etmek mümkün değil. Boot edilemeyeceği için de C64 ile programlamak çok olası değil.
Ancak haftasonu bu konu üzerine biraz kafa yordum. Entegrelerden birini değiştirmek ve kartuş şemasının bir miktar değiştirmeyi göze alabilirsek bir boot switch eklemek mümkün. Bu durumda EasyFlash'a biraz daha yaklaşmış oluyoruz. Aslında bu çok tercih ettiğim birşey olmasa da (Projenin sonunda bir easyflash clone'u olmasını hiç istemem.) yapılabilir ve maliyeti arttırmıyor.
Yeni şema aşağıdaki gibi. Bu şekilde bir bootswitch eklemek mümkün olabiliyor.

Şemada NOR kapısının boş ucu boot switche bağlanacak. Bu sayede eğer kullanıcı tercih ederse boot switch ile kartuş takılı iken BASIC'e boot edebilecek. Ancak C64 üzerinde koşan ilgili yazılım $DE02 adresini set ederek kartuşa ulaşabilecek ve gerekiyor ise programlayabilecek.
Aynı zamanda aslında kartuş üzerinde bulanan toplam 32K static RAM'in sadece 256 Byte'ı kullanıma sunulmuştu. Çünkü zaten bunu sadece easyflash uyumluluğu için eklemiştik. Şemada ufak bir değişiklik ile $DE02 registerinde kullanılmayan iki biti RAM page register olarak tanımladım. Bu sayede kartuş üzerindeki RAM'in 1KB kadarını C64 kullanımına sunmak mümkün oldu. (İhtiyacı olan olursa diye.)
Yukarıdaki iki yenilik tamamen teorik ve henüz denenmedi. Sanıyorum yakın gelecekte bir megaOne2 projesi gündeme gelebilir...

Şimdilik iyi geceler...