Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Restorasyon] Elvira and the Party Monsters
Sayfa: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 59   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Restorasyon] Elvira and the Party Monsters  (Okunma Sayısı 645519 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #225 : Aralık 18, 2018, 08:04:57 ÖÖ »

Üstad böyle daha iyi zamana yay sindire sindire yaparsin boşda kaldiginda minik planlar yapiyor insan yapacağı iş için seninde aklindan çıkmadığına eminim ...kolay gelsin üstad
gyneco
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #226 : Aralık 18, 2018, 09:18:24 ÖÖ »

Özlemişiz projelerinizi.
Takip ederken insan hayatın kargaşasından uzaklaşıyor.
Elinize sağlık, kolay gelsin!
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #227 : Aralık 18, 2018, 09:25:22 ÖÖ »

Açıkçası ben de sıfırdan kabin yapsa daha mı iyi olurdu diye düşünüyordum ki, son mesajını okudum...

"Ancak bu hasarlara rağmen kabinin %90 kadar kısmı oldukça sağlam. Hasarlar bu kadar kötü gözükse de yüzeysel ve panel tutkalı kurudukça ve kabin sağlamlaşmaya başladıkça bu fikrimden vaz geçiyorum..."

Neyse kabin safhasını biraz hızlıca geçmek iyi oldu Daha yazacak çok şey olacağını düşüdürüyor... Heycanla bekliyoruz...

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #228 : Aralık 18, 2018, 09:40:41 ÖÖ »

oooooo proje devam ediyor
kolay gelsin üstad
keyifle takip ediyoruz Kahkaha
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #229 : Aralık 18, 2018, 09:47:50 ÖÖ »

ooo yeeaaah!

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #230 : Aralık 18, 2018, 11:14:26 ÖÖ »

Evet beyler, proje kaldığı yerden devam...

Akşamları 1-2 saat, haftasonları daha fazla olmak üzere biraz yavaş da olsa - ancak ara vermeden - devam ediyorum.

Dürüst olmak gerekirse yaptığım işle paylaştığım yazılar arasında şu an zaman farkı var ancak yazıyla projeyi aynı anda bitirmeyi hedefliyorum, bakalım becerebilecekmiyim

Neyse kabin safhasını biraz hızlıca geçmek iyi oldu

Daha kabin safhasına "başlamadık" bile diyebilirim...

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #231 : Aralık 18, 2018, 11:24:24 ÖÖ »

Kahkaha dmax ta nasıl yapılır programına benzetiyorum bunu keyifle okuyorum devamını bekliyorum kolay gelsin.
maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #232 : Aralık 18, 2018, 11:27:57 ÖÖ »

Kahkaha dmax ta nasıl yapılır programına benzetiyorum bunu keyifle okuyorum devamını bekliyorum kolay gelsin.

Aslında Discovery veya NatGeo da yayınlanası güzellikte projeler, müthişsiniz hocam.

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #233 : Aralık 18, 2018, 13:14:09 ÖS »

Devamı gelecek arkadaşlar merak etmeyin. Bir kaç yeni denediğim teknik ve malzeme tecrübesini de paylaşacağım...

Akşama

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #234 : Aralık 18, 2018, 13:40:59 ÖS »

Oluyu diritme harekati eski gibi gunlerdeki cok guzel bir calisma olcak simdididen eline koluna saglik usta
« Son Düzenleme: Aralık 18, 2018, 18:31:47 ÖS Gönderen: mesa » Logged

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
brkemreoglu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #235 : Aralık 18, 2018, 15:38:50 ÖS »

maille bildirim gelince bütün gün boş bir an bekledim sindire sindire okuyayım diye. Keyifle takip ettiğimiz seri yeniden başaldı. Kolay gelsin
Hurşit
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #236 : Aralık 18, 2018, 16:17:38 ÖS »

Abi mükemmel olmuş. Ellerine sağlık. Dört gözle bekliyorum...
WildLord
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #237 : Aralık 18, 2018, 19:02:51 ÖS »

Gece uyku yok anlaşılan çekirdek aldık bekliyoruz, elinize sağlık
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #238 : Aralık 18, 2018, 23:06:54 ÖS »

Elvira'nın ana kabinini restore etmeye kabinin alt kısmından devam ediyoruz. Esasında maalesef alt kısmının restore edilecek bir hali yok. Kabinin alt tarafını pinball yapımında geleneksel olarak kullanılan katmanlı "plywood" dan değil MDF'den yapmışlar. Bu sebeple kabinin alt kısmı su gördükçe sünger gibi çekmiş, kabarmış, esnemiş ve şekilsiz pofuduk bir hal almış.

Bu kısım kabini ilk aldığımda bile bir iki vida ila yerinde duruyordu. Eve getirdiğimde tamamen kendini bıraktı...

Gördüğünüz üzere bir aklıselim vatandaş da bir zaman altına tekerlek dahi monte etmiş. Böyle bir şey normalde pinball camiasında yok arkadaşlar. Pinball taşıyacaksanız ayakları söküp backbox'ı kapatıp pinball'u top gibi yapıp el/yük arabası ile taşıyorsunuz, böyle kabinin altına uyduruk tekerlek monte edip değil...

Neyse, zaten bu çürümüş MDF parçasını ölçü aldıktan sonra garajın dışına salladım. Islanmış fare gibi kokuyordu zira...

Şimdi kabine kaliteli plywood'dan yeni bir taban yapmanın zamanı geldi

Önce küçük havalandırma deliklerini ve güç anahtarının monte edileceği deliği uygun ölçüde bir panç ile açıyorum...

Sonra sıra hoparlör deliğine geliyor. Bu delik bir panç ile açılamayacak kadar büyük. Bunu dremelin bu tür delik açmak için kullanılan aparatı ile açmayı deneyeceğim...

Bunun için önce delik açılacak daireyi çiziyorsunuz ve merkezinden küçük bir delik açıyorsunuz. Dremel'in delik açma aparatının ilgili çıkıntısını o deliğe geçiriyorsunuz. Kısaca bir Dremel "pergel"i bu aparat...

Bu malzeme "çok" sert. Daha önceki bir projemde bunu malzemeyi frezelemek isterken Dremel Trio'nun motorunu yaktım (hala Trio'm bozuk ). Dolayısıyla bu Dremel pergeli ile bile oldukça zorlandım deliği açarken. Bir yandan da bu Dremel'i de yakmamak için dur kalk yapa yapa işi biraz gecikmeli de olsa tamamladım. Son olarak Dremel'e bir zımpara ucu takıp deliğin kesiğini düzelttim...

Tabanımız artık hazır

Son olarak ana güç transformatörünü (trafo) monte etmek için gereken delikleri açmam ve bu vida yuvalarını geçirmem lazım...

Bu iş için önce uygun deliği açıyorsunuz.

Sonra vida yuvasını deliğe takıp çakıyorsunuz.

Bu şekilde 4 deliği de tamamlıyorum...

Şimdi artık tabanı kabine sabitleme işim kalıyor. Kabinin alt kenarlarında bir önceki tabanın yerleşmesi için frezelenmiş bir kanal var. Bu kanalın bazı ince kenarları zamanında kırılmış. Zaten taban da yerinden bu sebeple çıkmış. Normalde pinball'ları fabrikada yaparken kabinin üç kenarını birleştiriyorlar, sonra o kanala alt tabanı sürüyorlar ve son olarak ön paneli yerine yerleştirip kutuyu kapatmış oluyorlar. Benim bu şekilde bir şey yapmam artık mümkün değil.

Dolayısıyla zaten kırılmış olan freze kanallarının kırılmamış olan iki tanesini de ben kırıyorum ve bu sayede kabinin altında taban panelimi yerleştirebileceğim bir girinti oluşuyor. 

Bu girintiye bolca tutkal sürüyorum....

... ve panelimi yerleştiriyorum.

ve sağlamlaştırmak için de kenarlardan muhtelif yerlerden vidalıyorum...

Son olarak eski üçgen köşebent/kirişlerin yerine yenilerini kesip yapıştırıyorum. Kabinin alt tabanının imalatı ve montajı bu şekilde tamamlanıyor...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #239 : Aralık 18, 2018, 23:39:53 ÖS »

Kabinin tutkalları kuruduktan sonra şimdi esas şekillendirmeye geliyor sıra. Öyle tutkalla yapıştır "hadi yavrum oldu bu iş" değil maalesef

Önce panellerin ayrılmış üst katmanlarını yapıştırmak için sabitleme amacıyla kullandığım onca zımbayı sökmeye başlıyorum...

Sonra sıra geliyor zımparaya Ancak bunun için önlemlerimizi almamız lazım.

Hobi için bile olsa öyle uyduruk sözümona "iş yeri güvenliği" uzmanını kandırmak için kullanılan ince keçe maskelerden değil, eğer sağlığınıza biraz önem veriyorsanız paraya kıyıp böyle bir maske almanızı tavsiye ederim...

Maskemizi kuşanıp girişiyoruz kabine...

Tüm kabini 40'lık (oldukça kalın bir zımpara bu) kağıt ile zımparalıyorum. Eski dökülmüş boyalar ve kabarmış katmanlar bu şekilde sıfırlanıyor.

Ancak tabii ki tepeleri zımparaladık ama çukurlar ve kırık/eksik noktalar için bir dolgu  kullanmamız lazım.

Bu iş için alternatiflerimiz ve dezavantajları;

1) Tutkal: Çok sıvı
2) Su bazlı klasik ahşap macunu: Su ve kil bazlı. Küçük alanlarda etkili ancak büyük alanlarda zayıf kalacak bir malzeme. Üstelik büyük alanlar geç kuruyor.
3) Solvent bazlı ahşap macunu: Benzer özellikler. Daha sağlam ancak bu da geç kuruyor.
4) Tutkal/ahşap talaşı karışımı: Bu oldukça sert bir dolgu oluyor. Daha önce çokça kullandım. Ancak bu da geç kuruyor (en az 1 gün).

Daha önce bahsetmiştim değişik malzemeler de tecrübe ettim bu projede diye. Yukarıdakilerden hiçbirini kullanmadım bu sefer.

Yabancı forumlarda gördüğüm restorasyonlarda insanlar "bondo" dedikleri bir macun kullanıyor. Biraz araştırınca aslında bunun Amerika'da meşhur bir marka ile özdeşleşmiş bir terim olduğunu (bizde her kağıt mendile "selpak" dememiz gibi) ve otomotiv sektöründe kullanılan polyester tabanlı dolgu macunu olduğunu öğrendim...

Yani bizdeki halk arası tabiri ile "kaporta macunu".

Polyester dolgu macununun özelliği çok çabuk kuruması, belli bir süre zarfında kolayca zımparalanması ve gerçek sertleşmesinden sonra "çelik" gibi sağlam olması. Zaten bazen "çelik" macun diye de bahsedilir...

Bu macunlar AVM'lerdeki yapı marketlerinde bulunmuyor. Sanayi sitesinden veya online sipariş edebilirsiniz.

İki parçalı oluyor. Bir kapta macun bir minik tüpte de aktivatörü var. Bir püf noktası, aktivatör ile karıştıktan sonra yaklaşık 5-10 dk nız var çalışmak için. O yüzden azar azar hazırlamanız lazım. Ne kadar macuna ne kadar aktivatör kullanılıyor derseniz belirli bir ölçüsünü bulamadım. Gerçi buldum ama her seferinde hassas terazi ile ölçecek durumum yok, seyrettiğim videolarda aşağıdaki fotodaki kadarlık bir karışım hazırlıyordu kaporta ustaları...

Macunu aktivatörün rengi artık gözükmeyene kadar bu plastik spatulalarla karıştırıyorsunuz. (Macunu satan online sitelerde genelde bu spatulalar da satılıyor).

Bu arada mutlaka kullan at eldiven kullanıp yapın işinizi. Deriyi yakıyor (asit gibi değil elbet ama tahriş ediyor).

Ayrıca karıştırdığınız macunla işiniz bitince hemen spatulalarınızı ve karışım için kullandığınız platformu (ben bir parça plexiglass kullandım) macun artıkları kuruyup taşlaşmadan hemen tinerli kağıt havlu ile temizleyin.

Bu işi her parti macundan sonra yapmanız lazım, sadece gün bitince değil bu arada...

Neyse, her macun karışımında fazla oyalanmadan işe koyuluyoruz ve bölge bölge kabini macunluyorum...

Sayfa: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 59   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: