Uygun boyayı bulup metal parçaları boyamak tamam. Ancak işimiz bunlarla burada bitmiyor. Bu parçalar birer dekor, süs veya sadece uzaktan bakılacak nesneler değil. Bunlar pinball'un belki de oyun alanından sonra en fazla fiziksel temas görecek parçaları. Yani aşınmaya, çizilmeye karşı korunmaları lazım.
Yan profilleri ele alalım mesela...
Siz oyun oynarken birisi oyunu seyredecek. Seyrederken o yan panellere dayayacak elini.

veya "lock-down bar". Oraya içeceğinizi koyacaksınız, elleriniz ona dayanacak flipper butonlarını tıklarken...
Dolayısıyla, bu parçaları boyarken kullandığım boyayı sadece estetik amaçlı değil hem metale iyi yapışan, hem zamanla kalkma/soyulma yapmayacak hem de fiziksel darbelere karşı da sağlam duracak cinsten seçtim. Ancak uzun süreli kullanımlarda bunlar da yeterli değildir. Ekstra bir şey daha lazım bu metal parçaların boyasını korumak için...

Clear-coat yani tam Türkçe karşılığı "şeffaf kaplama" ama bilinen adıyla "şeffaf vernik" diyebiliriz. Aslında "vernik" Ingilizce "Varnish" den geliyor ancak projenin bu aşamasında bildiğimiz "Vernik" kullanmayacağım. Daha sağlam, uzun ömürlü profesyonel oto "clear coat" (Bir başka çeşit vernik diyelim).
Yeri gelmişken otomotiv sektöründe kullanılan boyaların yapısı hakkında da çok kıs bilgi vereyim. Konunun uzmanı olan arkadaşlar beni bağışlasın, konuya yabancı olan arkadaşlar (benim bu proje öncesinde olduğum gibi

) için biraz temel bilgi vermeye çalışacağım.
Aslında 80'lerden sonra üretilen hiçbir araba kendi parlak renginde boyanmıyor. Önce metal yüzey korozyona karşı bir kimyasalla kaplanıyor. Sonra astar ve onun üzerine "base coat" (temel kat) denilen arabanın esas rengi ancak mat bir boya ile boyanıyor. Sonra bunun üzerine "clear coat" yani "şeffaf kat" bir malzeme atılıyor. Bu malzeme genelde 2 veya 3 ayrı maddenin karışımı ile hazırlanıyor ve bildiğimiz vernikler gibi "havayla" kurumuyor. Vernik içine karıştırılan "aktivatör" (veya sertleştirici diye de biliniyor) ile kimyasal reaksiyona girerek sertleşiyor.
Doğal olarak da bu sektörde kullanılan clear coat malzemeler de fiziksel şartlara son derece dayanıklı oluyorlar...
SOn dönemlerde pinball restorasyon projelerinde gerek oyun alanını gerekse de pinball'un diğer fiziksel darbe alabilecek yerlerini korumada otomotiv sektöründe kullanılan bu çoklu karışımlı clear coat'lar kullanılıyor. Bunlara bazen "2K Akrilik Vernik" de deniyor...
Bu konu lebiderya... Burada kesiyorum ve projeye dönüyorum

Evet, otomotiv 2K Akrilik vernik kullanacağız dedik ama hayatta her güzel şeyin bir kaç pürüzlü noktası vardır değil mi? O pürüzlerden birisi bu malzemenin sıradan bir yapı marketten alabileceğiniz spreyler halinde olmaması. Uygulayabilmek için ekstra ekipmana ihtiyaç duyulması ve isocyanate (isosiyanit) gibi insan sağlığı açısından son derece zararlı kimyasallar içermesi.
Isosiyanitler sadece soluma yoluyla değil bir mıknatıs gibi "neme" gittiğinden vücudunuzun "nemli" herhangi bir yerinden, örneğin göz, deriniz, dudak vücudunuza girer. Otomotiv malzemeleri ile çalışacaksanız bir tık daha ciddi koruma kullanmanız gerekiyor...
Bu iş için aldığım malzemelerden birisi de bu "Tyvek" tulum.

Bu iş için seçtiğim 2K Akrilik vernik ise Orbay'ın bu ürünleri. Daha önce onlarca marka test etmedim. Ben de konuya bazı araştırmalar yapmadan önce yabancıydım ancak ne çok ucuz ne de aşırı pahalı olmaması, makul ebatlarda ambalajlarda satılması (diğerleri genelde 5Lt'lik tenekelerde oluyor ve 700-800 TL civarında fiyatları var) bu markayı tercih etmemi sağladı. Youtube'da da tanıtım videoları vardı gayet açıklayıcı, uygulamayı oradan öğrendim, bari ürünü de alayım dedim kısaca...

Tabi bu malzemeleri neyle uygulayacağız? Elbette ki bir kompresör ve HVLP sprey tabancasıyla...

HVLP yani "High Volume Low Pressure (Yüksek hacim/miktar düşük basınç)" denilen bu tabancalar uygulanacak yüzeye maksimum malzemeyi konvansiyonel sprey tabancalarından daha fazla miktarda boşaltabiliyor ve bu işi çok daha düşük basınçlı hava ile yapabiliyor.
Tabancanın dibinde kullandığım bu basınç ayar ve rutubet filtresi aparatı ile uygulama basıncını 2-3 bar arasında bir yerde ayarlıyorum. Basıncı ayarlamak için tabancanın tetiğine hafif basmanız lazım

Bu arada HVLP tabanca kullanmayı da bu projede öğrendim. Tabancanın hangi ayarı ne yapar bilmezken internette bulduğum bu resim oldukça yardımcı oldu.

Konuyu merak edenler google ve youtube'dan inceleyebilir.