Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Restorasyon] Elvira and the Party Monsters
Sayfa: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 59   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Restorasyon] Elvira and the Party Monsters  (Okunma Sayısı 651410 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #555 : Şubat 01, 2019, 13:27:09 ÖS »

Polisaj kısmını aktarmadan önce pinball forumlarında takip ettiğim uzman bir elemanın bu konunun teknik detayına dair paylaştığı açıklamaları resimler eşliğinde sizlerle de paylaşmak istedim.

Bu yazacaklarım sadece pinball oyun alanının clear coat kaplanması değil her tür yüzeyin boya, vernik ve pasta/cila işlerinde aklımızın bir köşesinde bulunmasında faydalı olacak türde bilgiler aslında...

Şimdi herhangi bir boyalı yüzeyin zımpara veya normal kullanım sonrası geldiği durum bu arkadaşlar;

Bu resimde "Paint" (Boya) olarak ifade edilen katmanı siz boya veya vernik veya boya+vernik diye de düşünebilirsiniz. Her tür yüzey, ahşabından metaline hatta titanyumdan bile olsa zaman içerisinde kullanımdan dolayı veya kasıtlı olarak zımpara ile, çizilir arkadaşlar. Ama milimetre seviyesinde ama micron seviyesinde, ama 1 ayda ama 1000 yılda

Polisaj dediğimiz konu, bu çiziklerin bir öncekinden daha ince çizik bırakacak bir başka malzeme ile yeniden çizilmesi işlemidir Bu işlemde yüzeydeki mazlemenin bir kısmı sürecin doğası gereği yok olur...

Örneğin bu resimde yazan "Novus 3" derin çizik giderici bir pasta olarak kullanılan bir ürün. Siz Novus 3 yerine başka uygulamalarda, örneğin oto kaportası, bunu herhangi bir "derin çizik giderici pasta" olarak düşünebilirsiniz...

İşin doğası gereği, bir yüzeyin insan gözüne "parlak" gözükmesi için çizik derinliğinin belirli bir seviyenin altına inmesi lazım. Dediğim gibi dünyada "çiziksiz" diye bir malzeme veya imalat olamaz. Mutlaka herşey çiziktir...

Dolayısıyla, oto detay sektöründe de olduğu gibi, bir yüzeyin gözümüze parlak gözükebilmesi için "çizik giderici" olarak tabir edilen bir tur daha ince pastaya ihtiyacımız var. O da aşağıdaki resimde "Novus 2" olarak belirtilmiş bir malzeme. Ama yine dediğim gibi siz bunu piyasada "çizik giderici" veya "final cut" "ultra final cut/finish" vs gibi isimleri olan bir pasta olarak da düşüenbilirsiniz...

Gördüğünüz üzere, gözümüze makul seviyede gelen bir parlaklığa bu şekilde ulaşmamıza rağmen aslında yüzey hala çizik Bu tamamen göreceli ve bir o kadar da parlatmaya çalıştığımız malzeme ile de yakından ilgili bir kavram.

Nerede duracağız? Sonsuza kadar kullandığımız malzemeyi inceltip polisaj mı yapacağız? Mükemmel parlaklık seviyesine ulaşılabilir mi?

Bunlar parlatmaya çalıştığınız malzeme ile alakalı sorular aslında. Ne bileyim, pinball tablası veya araba kaportası için yol buraya kadar. Ama örneğin bir teleskop yapıyorsanız muhtemelen aynasını bambaşka seviyelerde parlatmanız gerekiyordur. Eğer Hubble teleskobu gibi hassas bir cihaz yapıyorsanız biz ölümlülerin erişemeyeceği kadar farklı teknolojiler ile belki de atom seviyesine yakın bir parlatma işlemi yapıyorsunuzdur

Neyse, kısaca bizim için makul ve parlatmaya çalıştığımız malzemenin yapısı doğrultusunda çizik gidermeye ve parlatmaya dair yapacaklarımız bu kadar. Daha fazla parlatmaya çalışmak artık malzemenin ısınmasına ve hatta yer yer yapısal olarak bozulmasına da sebep olabilir.

Çizik giderme, parlatma dediğimiz kısım bu kadar. Peki iş burada bitiyor mu?

Hayır

Son olarak ince çizikleri de örtecek ve yüzeyi belirli bir süre de olsa dış etkenlerden belirli bir seviyede koruması için aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere bir başka malzeme kullanıyoruz. Bunun genel adı "WAX"...

Bu kavram da bizim piyasada oldukça karışmış durumda. Hırdavat reyonundaki görevli kısaca size "pasta/cila" satmaya çalışabilir ancak bizim burada wax dan kastettiğimiz hiçbir aşındırıcı özelliği/bileşeni olmayan sadece koruyucu bir katman oluşturan malzemeler. Adı "pasta" değil, adı belki "cila" olabilir ancak maalesef "cila" kelimesi de piyasada aşındırıcı özelliği olan malzemeler için de kullanılmakta, esasen kastettiğimiz Wax, yani birebir Türkçe çevirisi "balmumu" ve aslında "cila" nın tanımına daha yakın...

Bu konuyu satıcılar ile çok tartıştığım ve hatta konusunun uzmanı olduğunu düşündüğüm oto sanayideki insanların bile bazı kavramları yanlış bildiğini gördüğüm için sizlerle edindiğim detayları bu şekilde lafı uzatarak da olsa paylaşmak istedim...

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #556 : Şubat 01, 2019, 13:45:58 ÖS »

Üstad müthiş olmuş, eline sağlık.

Hayır bu kadar uğraştan sonra toplara lastik don giydirmek lazım
Çizmeyin lan masayı Kahkaha Kahkaha Kahkaha
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #557 : Şubat 01, 2019, 14:06:15 ÖS »

Çok önemli detayları, çok güzel anlatmışsın...Teşekkürler.

Plastik bir ürünün mat görünmesi için ne yapmak gerek? Bazı konsollarda çizik oluyor...Ama orjinalinde de bu plastik kasalar parlak değil. Novus benzeri bir aşındırıcıdan sonra, matlığı sağlamak için mat vernik gibi birşey mi atmak gerekiyor? Novus'ları nereden alıyoruz? Türkiyede var mı?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #558 : Şubat 01, 2019, 14:20:11 ÖS »

Üstad müthiş olmuş, eline sağlık.

Hayır bu kadar uğraştan sonra toplara lastik don giydirmek lazım
Çizmeyin lan masayı Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Aynen öyle... Topları sık sık değiştirin diyorlar zaten. Topun üzerindeki herhangi bir özür/pas vs tablayı mahvediyor.

Gerçi bir süre sonra sadece Novus 2 ve WAX hikayesine dönüşüyor rutin bakım...

Çok önemli detayları, çok güzel anlatmışsın...Teşekkürler.

Plastik bir ürünün mat görünmesi için ne yapmak gerek? Bazı konsollarda çizik oluyor...Ama orjinalinde de bu plastik kasalar parlak değil. Novus benzeri bir aşındırıcıdan sonra, matlığı sağlamak için mat vernik gibi birşey mi atmak gerekiyor? Novus'ları nereden alıyoruz? Türkiyede var mı?

İlla Novus olması gerekmiyordur sanırım, ama evet, Novus 3'ü çakınca sanki 3000 kum zımpara yapmış gibi oluyor yüzey. Daha fazla matlaşması için direk zımpara da kullanabilirsin. Mesela 1500-2000 kum zımpara o işi görür...

Bir de oto detay malzeme satan yerlerde "matlaştırıcı pasta" diye bir tür pasta da var.

Tüm bu işlerden sonra yüzeyi "mat" olarak korumak istiyorsan mat vernik de kullanılabilir ancak eğer plastiği matlaştırabiliyorsan ekstradan vernik atmaya gerek olmayabilir...

Novus'ları Türkiye'den almamıştım 2 sene önce malzemeler ile getirtmiştim. Belki artık şimdi birileri getirtmiştir satılıyordur, kim bilir...

Ancak eşdeğer malzemeler illa ki vardır. Örneğin Novus 3 yerine geçebilecek alternatif bir malzeme (3M) aldım ancak henüz kullanmadım. Kullanınca paylaşırım onunla ilgili tecrübemi.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #559 : Şubat 01, 2019, 23:53:58 ÖS »

Evet bu pasta, cila, wax konusunun teknik teorisinden sonra işin fiiliyat tarafına dönebiliriz artık

Tablamızın 600, 800, 1000, 1200 ve son olarak 2000 kum ıslak zımparası yapıldı. Bundan sonrası artık bir önceki paylaşımımda belirttiğim gibi işin pasta/cila tarfı. Malzemelerimiz hazır

Parlatma için keçe değil sünger kullanılması tavsiye ediliyor. Bu yüzden ben de elimdeki orbital zımpara makinası için uygun olan bu cırt cırtlı uçlardan kullanıyorum.

Bu arada bu Bosch orbital zımpara makinası iyi bir polisaj makinesiymiş aynı zamanda. Orbital hareket yaptığı için (Karate Kid'den hatırlayın "ciala parlat" tarzı bir hareket yapıyor kafası ) düz dönen sıradan polisaj makinaları gibi yabancıların "swirl mark" dediği yuvarlak izlerden bırakmıyor

Neyse,  ucumuza önce Novus 3 sürüyorum...

Sonra bunu önce makineyi çalıştırmadan biraz tablaya sürüyorum ve makineyi öyle çalıştırıyorum.

Dikkat edilmesi gereken makineyi dalıp hep aynı yerde tutmamak. Yoksa taze verniği ısıtıp gereğinden fazla aşındırabiliriz. Bu şekilde tüm tablayı Novus 3 ile parlatıyorum.

Aslında parlatmak dediğim 2000 kum zımparanın çiziklerini biraz daha inceltiyoruz diyelim... Esas parlatma Novus 2 ile olacak...

Novus 2 ile de benzer şekilde parlatma operasyonu yaptıktan sonra tablamız parlamaya başladı.

Son olarak temiz bir sünger uç ile işlemi tamamlamamız gerekiyor. Bu son parlatma operasyonu...

Bu işlemden sonra da kıyaslama için aynı açılardan foto çektim.

Oldu gibi... Tabla parladı parlamasına ancak yine de öyle "cam gibi" parlamadı. Herhalde wax sürdürkten sonra nihayi olarak parlayacak diyorum ki esasen son mikro çizikleri wax ile kapatacağız hatırlarsanız.

Ancak wax işlemi tablanın clear coat'u tamamen kürlendikten sonra, yani yaklaşık 15 gün - 1 ay gibi bir zamandan sonra uygulanması tavsiye ediliyor.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #560 : Şubat 02, 2019, 00:02:14 ÖÖ »

Son olarak polisaj işlemimizden kalan pasta artıklarını da tek tek deliklerden temizliyorum.

Eh clear coat işimiz 1 aylığına bekleme periyoduna girdiğine göre ben de oyun tablasının o sayısız parçalarını elden geçirme işlerine başlayabilirim diyorum. Bu sırada tablayı da soğuk garajda değil pinball'un bulunduğu sıcak oyun odasına koyuyorum 1 ay boyunca sertleşmesi için.

Tablanın üzerine ışık vurunca yansımasını seyretmek de hoşuma gidiyor

Eh bu işi de tamamladık diye içimde bir memnuniyet oluşuyor... Güzel gözüküyor değil mi?

Ama...

Maalesef hayat tecrübelerle sınıyor insanı

O güzel görüntü aslında fırtınadan önceki sessizlikmiş Kahkaha

Clear coat işleminin bir başka ince detayı tokat gibi patlıyor 1 hafta sonra

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #561 : Şubat 02, 2019, 00:13:31 ÖÖ »

Hata 4 (Yoksa 5 mi? Kahkaha)
-------------------------

Tabla oyun odasında pinball'Un üzerinde yavaş yavaş kürleniyor ve ben her gün yanından geçip giderken arada bi göz atıyorum. Üzerine ışık vurduğu zaman gayet güzel görünüyor.

... ancak 1 hafta kadar sonra bir akşam pinball'un olduğu yerdeki ışık sönükken oyun odasının diğer ucundaki ışığın tabladan yansımasına takılıyor gözüm...

Tablanın üzerinde kırışıklık gibi engebeler oluşmuş...

Ulan arkadaş, bu ne iş! Yav bir hafta önce dümdüzdü bu tabla, şimdi özellikle insertlerin olduğu yerlerde bir kabarıklık...

... ve hatta oyun alanının belli düz yerlerinde bu kırışıklıklar oluşmuş ...

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #562 : Şubat 02, 2019, 00:29:29 ÖÖ »

ha s..tir
başa dönmedin inşallah üstad
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #563 : Şubat 02, 2019, 00:33:36 ÖÖ »

Daha önce de pek çok kereler belirttiğim gibi, ben yazılarımda yaptığım hataları da özellikle belirtiyorum. Bu genelde internette okuduğumuz yazılarda ve "bilmiş kişilerin" youtube videolarında maalesef pek görmediğimiz bir durum. Ben de bu tür yazı ve videoların maduru oldum bu işte maalesef.

Araştırmalarımda biraz daha derine inince sorunun ne olduğunu anladım. Sizlerle de paylaşayım da siz de aynı hataı yapmayın benim gibi

Öncelikle youtube'da "pindude" denilen arkadaş bu yaptığım gibi pinball tablasını 2-3 günde "hallettiğini" anlatan videolarının kurbanı oldum. Daha sonra okudum ki bu eleman niyeti kötü değil ancak şipşak iş bitirerek restorasyon yapan bir şahısmış. Camiada bu elemanla ve yaptığı işle dalga geçen yazılar okudum...

Neyse, işin özü şu;

Bir defa clear coat tamamen kürlenmeden polisaj işine girişilmemesi gerekiyormuş! Aksi taktirde kullandığınız clear coat formülü ve markası ile değişen seviyelerde clear coat "çekermiş" arkadaşlar. Evet bildiğiniz çekiyormuş. Bu çekme sırasında da böyle "kırışıklıklar" oluşurmuş...

Her gün yeni bir şeyler öğreniyoruz

E peki çaresi neymiş derseniz?

Zımpara Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Cillop gibi oyun tahtasını yeniden yatordık mı masaya Kahkaha

E tabi bu kırışıklar yine bazı çukurlar oluşmasına sebebiyet verdi. Hadiii bir tur da o çukurları kapatmaca...

... ve sonra yine zımpara

Zımparanın sümüksü artıklarının o deliklerden yeniden temizlenmesi vs anlatmıyorum bile

Elbette ki bu zımparanın sonu hayırlı değil zira clear coat seviyemiz artık oldukça incelmiş durumda. Yeni bir son kat clear coat daha atmam gerekiyor. Paşa paşa yeni malzeme alıyorum. Benim kullandığım Obilux de artık piyasadan çekilmiş mi...

Hay bin kunduz...

Onun yerine 724odeal dükkanına gidiyorum Şaşmaz sanayideki, oradan aynı fiyat skalasında başka bir markanın "HS" akrilik verniğini alıyorum...

Yanlız gittiğim de iyi oluyor. Oradaki usta ile de biraz sohbet edince yaşadığım bu sorunu daha ben anlatmadan ustadan bomba bir tavsiye geliyor.

Ben amcaya bunu Orbilux'un HS verniğinin üzerine atacağım, olumsuz bir etkileşim olur mu diyince amca diyor ki "bunu eğer aynı tür verniğin üzerine atacaksan, bir önceki vernik de tazeyse önce o verniği infrared ısıtıcı ile iyice kurut yoksa kırışma yapar" diyor Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Amca nokta atış yapıyor bu tavsiyesiyle.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #564 : Şubat 02, 2019, 00:35:09 ÖÖ »

ha s..tir
başa dönmedin inşallah üstad

he valla aynen öyle oldu kardeşim Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #565 : Şubat 02, 2019, 00:45:18 ÖÖ »

Ustanın sözünü dinleyip vernikleri aldıktan sonra gidip Bauhaus dan en ucuzundan bir infrared ısıtıcı alıyorum. Kış yavaş yavaş geçiyor ya indirimdeymiş

Isıtıcıyla önce bizim tablanın çeken daha sonra da zımparayla yeniden düzelttiğim tablayı bir kaç saat hızlı kürleme operasyonuna tabi tutuyorum...

Meğerse oto tamir sektöründe de böyle yapılıyormuş işler. Aslında mantıklı, siz arabanızı kaporta boya işlemi yaptırdığınızda "abi işlemler bitti ancak 1 ay sonra gel al arabanı diyorlar mı?"

Lüks servisler ya kurutma donanımlı boya kabininde kurutuyor sizin arabayı ya da hesaplı tamirciler bunun gibi ısıtıcılar kullanıyordur

Neyse, kurutmadan sonra yatırıyorum tablayı boya tezgahına...

... önce bir tur kuru kat (sisleme şeklinde hızlıca yapılan uygulamaya kuru kat deniyor)

15 dakika sonra kuru katın solventleri buharlaşınca (buna "gas out" deniyormuş literatürde) da ıslak son katımı atıyorum...

... ve onu da bir tur infra kurutma operasyonuna tabi tutuyorum 1 gün boyunca...

Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #566 : Şubat 02, 2019, 08:05:21 ÖÖ »

Üstad bu projeden sonra uzun bir süre elini bir şeye sürmessin  sanırım çok yordu bu seni. .dün gece rüyada zımpara gormussundur yüzdeyüz .. Masum
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #567 : Şubat 06, 2019, 09:43:55 ÖÖ »

Projeye bir kaç gün ara verdim. Bu arada masam boşalıp temizlenince @Fero'nun uzun zamandır beklettiğim 1541 sürücülerinin tamiratını yaptım.

O işi de aradan çıkarttıktan sonra projeye yeniden kaldığım yerden devam ettim...

İlk iş, madem 1 ay bekleyeceğiz, şu tahtanın yamukluğunu da belki düzeltir diye sağlam meşe çıtalardan çerçeve türü bir aparat yapıp tahtaya monte ettim. Böylelikle hafif yamukluğunu geriye gerdirdim. Bakalım 1 ay böyle bekleyince bir düzelme olacak mı?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #568 : Şubat 06, 2019, 09:50:43 ÖÖ »

Tabi clear-coat'un bu 1 aylık sertleşme sürecinde boş durmak yok, oyun tahtasının altında ve üstünde monte edilecek türlü aksamı da elden geçirmek için bir zaman oluştu...

Aslında elden geçrimem gereken bu aksamlar temelde 4 ana başlık altında gruplandırılabilir;

1) Ampul soketleri
2) Sensör switchler
3) Solenoidler ve ilgili elektro-mekanik mekanizmalar
4) Oyun alanı plastikleri/rampalar

İşe tüm bu oyun tahtası arkası zamazingolara giden kabloları tutan plastik kablo bağlarını elden geçirerek başladım...

Yağlı isli pisliklerinden kurtulmak için sıcak su ve deterjan banyosunda 1 gece tuttum...

« Son Düzenleme: Şubat 06, 2019, 10:28:44 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #569 : Şubat 06, 2019, 10:58:34 ÖÖ »

Oyun tahtasının altından çıkan etiketli kablo yumağını incelediğimde kabloların uçlarında ampul soketi olmadığını farkettiğimde bir ara "ulen nerde bu ampul soketleri" diye biraz arandım, hatta ne yalan söyleyeyim ufaktan panikledim bile. Kahkaha

Neyse, eski çektiğim fotoları falan inceleyince ve bu yazının 3 sene önceki bazı post'larını okuyunca ampul soketlerinin paslı olduğundan bahsettiğimi ve kabloların uçlarında bırakmayıp havya ile söküp ayrıca bir kutuya koyacağımdan bahsettiğimi de okuyarak o kutuyu aradım odada ve sonunda buldum Kahkaha

Soketleri kutuya tahmin ettiğim gibi türlerine göre ayırıp düzgün bir şekilde kataloglayıp koymuşum. Onları tek tek poşetlerinden çıkartıp dizdim masaya...

Bazı ampuller "wedge" tabir edilen siyah plastik yuvalara takılıyor ve bunlar da bazı PCB'lere monte ediliyor, kablolar ayrı ayrı soketlere değil bu PCB'lere lehimleniyor. O PCB'ler de kutudan çıktı. Onları da sıcak su ve deterjan ile yıkayarak temizledim zira yılların yağ ve isi ancak bu şekilde temizlenebiliyor.

Metal olan ampul soketlerinin bazı kısımları oldukça paslı durumdaydı. Onları dremel ile  tek tek temizledim.

Sayfa: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 59   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: