Pinball restorasyonu, ya da spesifik olarak oyun alanı restorasyonunun rutin işlerinden birisi de "yükselmiş insert'ler" (raised insert) sorunlarını düzeltmektir.
"Insert" kelimesinin tam Türkçe karşılığını bilmiyorum. Ancak pinball oyun alanındaki arkasından ışıkla aydınlatılan renkli şeffaf plastik pencereler şeklinde tarif etmek yanlış olmaz.
Pinball oyun tahtası imal edilirken tahtadaki ilgili deliğe bir tutkal sürülüyor ve ilgili insert bu tutkallanmış deliğe yerleştiriliyor. Kuruduktan sonra tüm tahtanın yüzeyi, plastik insertlerle birlikte tekrardan sıfır traşlanıyor ve daha sonra üzerine görsel basılıyor, vernikleniyor v.s.
Zamanla bu insert'lerin bazıları ısı/nem değişimleri ile girdiği delikten yavaş yavaş yükseliyor (raised insert) veya bir kısmı veya tamamı deliğe daha da gömülüyor (cupped insert).

Clear-coat atmadan önce bunları yerine tekrardan geri yerleştirilmesi gerekiyor. Bunun için ısı tabancası kullanarak insert'leri yerine yerleştirmek için kullanılan tutkalı ısıtıp insert'i kelimenin tam anlamıyla "kafasına vura vura" geri yerleştiriyoruz. Isı tabancası ile (ben hazır masamda çalışırken üflemeli havyanın ince kafasını çıkartıp 100 derecede ayarladım) insert'ü arkasından, yani oyun tahtasının arkasından ısıtıyoruz. Yanlız bir elimizle de insert'ün tepesini kontrol ediyoruz. Bunlar çok narin plastik parçalar ve fazla ısı ile kolayca deforme olabilirler. Elimiz yanmayacak kadar ısıyı hissettiğimizde yeterli...

Isıyı verdikten sonra insert'ü tamamen kaplayacak düz, sert bir tahta parçası kullanarak...

... insert'ü yerine geri "çakıyoruz".

Ve yükseltmiş insert geri sıfır seviyesine iniyor

Bunu neden yapıyoruz? Ne gerek var bu kadar detaycılığa?
Bu işlem mutlaka yapılmalı zira bu şekilde bırakılırsa üzerinden geçen ağır pinball topu insert'Ünb kenarına çarparak yön değiştirebilir, veya yön değiştirmese bile bu hareketi defalarca yapınca insert ve içine girdiği deliğin kenarı, boya/desen aşınmaya başlar. Sonunda insert ve oyun alanı benim şu anda uğraştığım yıpranmış haline döner