Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Restorasyon] Elvira and the Party Monsters
Sayfa: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 59   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Restorasyon] Elvira and the Party Monsters  (Okunma Sayısı 632482 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #495 : Ocak 19, 2019, 15:14:09 ÖS »

bu sezonun en heycanlı mini dizisi bu pinball oldu sanırım yavuz bence dizi sektörüne yönetmen yada yazar olarak ne yapabilirim bakman lazım gibi bence sende o yönde doğal bir yetenek var sanki. Kahkaha

Çocukken hayalet avcılarının "ev" versiyonunu çekmiştik arkadaşlarla Kahkaha O zamanlar durumu iyi (!) bir arkadaşın video kamerası vardı (hani şu omuza koyulan cinsten, o zamanlar o boydaydı - gerçek kaset koyuluyordu içine) yeşil kumaştan hayalet falan yapmıştık, gözleri bisiklet stop lambaları

Ne günlerdi... Keşke o kasedi saklamış olsaydık.

eski güzel günler Kahkaha ah ah bende özlüyorum eski güzel günleri ya neyse. Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #496 : Ocak 20, 2019, 01:12:31 ÖÖ »

İki, hatta iki buçuk sene önce pinball'un oyun alanını restore etme işinde kaldığım son nokta burasıydı...

Şimdi 2.5 yıl sonra kaldığım noktadan devam ediyorum Geç olsun güç olmasın...
Neyse, bu tarz karışık desenli görseli olup da ağır hasarlı yerleri sulu çıkartma ile tamir ediyorum. Ama önce sulu çıkartmanın uygulanacağı arkaplan zemini hazırlamak lazım. Çıkartmanın renklerinin tam uyumlu olması için arkaplan renginin beyaz olması lazım. Bunun için ya beyaz zeminli sulu çıkartma kağıdı kullanmanız lazım ki hobytime'da kalmamıştı, ya da arkaplanı beyaza boyamanız lazım...

İşi daha hızlı bitirebilmek için Createx boyayı ısı tabancasıyla kurutuyorum. Bu şekilde bir kaç kat boyayı hızlıca atabiliyoruz...

... ve arkaplanımız hazır.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #497 : Ocak 20, 2019, 01:23:13 ÖÖ »

Sulu çıkartmayı içi ılık su dolu sığ bir kaba atıyoruz ve bir dakika falan bekliyoruz. Kağıt önce bir kıvrılıyor sonra gevşiyor. Gevşediğinde anlıyoruz ki çıkartmamız uygulamaya hazır...

Sulu çıkartmayı uygulamak oldukça kolay. Sadece özellikle böyle büyük olanları  uygulayacağınız yerde kağıdından ayırmanız lazım. Yoksa buruşup kendi üzerine yapışabilir...

Altındaki su sayesinde çıkartmayı ince ayar yerine tam yerleştirmek kolay oluyor. En azından bir süre. O yüzden elinizi biraz çabuk tutup hizalamanızı dakikalar içinde tamamlamanız lazım.

Sonunda çıkartma yerine tam oturdu. Çıkartma kuruduktan sonra çıkartmanın kestiğim konturu ile arkaplan beyaz yerler arasında bir kaç tane ufak açıklık kalmıştı, onları da siyah akrilik kalem ile rötuşladım.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #498 : Ocak 20, 2019, 01:29:26 ÖÖ »

Bir başka yarım kalan iş ise tamir ettiğim bu yıpranmış top deliğinin macunlu görüntüsü.

Onu da önce elimden geldiğince tahta rengine benzetmeye çalıştığım boya karışımı ile boyayıp ...

... sonra çevresindeki kontur çizgisini siyah akrilik kalem ile düzeltiyorum.

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #499 : Ocak 20, 2019, 07:49:53 ÖÖ »

Üstad çok iyi olmuş
Sulu çıkartma nın çıktısında renk kalibrasyonunu
Nasıl yaptın, baskıları sen mi almıştın
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #500 : Ocak 21, 2019, 21:36:48 ÖS »

Pinball restorasyonu, ya da spesifik olarak oyun alanı restorasyonunun rutin işlerinden birisi de "yükselmiş insert'ler" (raised insert) sorunlarını düzeltmektir.

"Insert" kelimesinin tam Türkçe karşılığını bilmiyorum. Ancak pinball oyun alanındaki arkasından ışıkla aydınlatılan renkli şeffaf plastik pencereler şeklinde tarif etmek yanlış olmaz.

Pinball oyun tahtası imal edilirken tahtadaki ilgili deliğe bir tutkal sürülüyor ve ilgili insert bu tutkallanmış deliğe yerleştiriliyor. Kuruduktan sonra tüm tahtanın yüzeyi, plastik insertlerle birlikte tekrardan sıfır traşlanıyor ve daha sonra üzerine görsel basılıyor, vernikleniyor v.s.

Zamanla bu insert'lerin bazıları ısı/nem değişimleri ile girdiği delikten yavaş yavaş yükseliyor (raised insert) veya bir kısmı veya tamamı deliğe daha da gömülüyor (cupped insert).

Clear-coat atmadan önce bunları yerine tekrardan geri yerleştirilmesi gerekiyor. Bunun için ısı tabancası kullanarak insert'leri yerine yerleştirmek için kullanılan tutkalı ısıtıp insert'i kelimenin tam anlamıyla "kafasına vura vura" geri yerleştiriyoruz. Isı tabancası ile (ben hazır masamda çalışırken üflemeli havyanın ince kafasını çıkartıp 100 derecede ayarladım) insert'ü arkasından, yani oyun tahtasının arkasından ısıtıyoruz. Yanlız bir elimizle de insert'ün tepesini kontrol ediyoruz. Bunlar çok narin plastik parçalar ve fazla ısı ile kolayca deforme olabilirler. Elimiz yanmayacak kadar ısıyı hissettiğimizde yeterli...

Isıyı verdikten sonra insert'ü tamamen kaplayacak düz, sert bir tahta parçası kullanarak...

... insert'ü yerine geri "çakıyoruz".

Ve yükseltmiş insert geri sıfır seviyesine iniyor

Bunu neden yapıyoruz? Ne gerek var bu kadar detaycılığa?

Bu işlem mutlaka yapılmalı zira bu şekilde bırakılırsa üzerinden geçen ağır pinball topu insert'Ünb kenarına çarparak yön değiştirebilir, veya yön değiştirmese bile bu hareketi defalarca yapınca insert ve içine girdiği deliğin kenarı, boya/desen aşınmaya başlar. Sonunda insert ve oyun alanı benim şu anda uğraştığım yıpranmış haline döner

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #501 : Ocak 21, 2019, 21:51:27 ÖS »

Yükselmiş insert'leri indirip göçmüş insert'leri kaldırdıktan sonra sıra bu insert'lerin üzerine yapıştıracağımız çıkartmalara geldi. Çok pahalı olmadığından diğer malzemeleri aldığım yerlerden birinden bir set de "insert decal set" yani insert çıkartma seti almıştım.

Bunlar sulu çıkartma değil o yüzden göreceli olarak biraz kalın. Aslında inceliğinden ötürü insertler için sulu çıkartma kullanılması tavsiye ediliyor ama bu set de oldukça kaliteli malzemeden yapılmış diye kullanayım diyorum (bu karar başıma daha sonra 1 haftaya malolacak bir iş açıyor - anlatacağım yeri gelince).

Insert decal'ları uygulamadan önce insert'lerin üzerinde, eğer kalmışsa eski görsel ve verniği kazıyorsunuz ki o işi 2,5 sene önce yapmıştım. Sonra plastiğin üzerindeki çizikleri bir nebze olsun gidermek için Novus 3 ve 2 ile parlatıyorsunuz...

Sonra decal'ı yumuşak bir bezle sıkı sıkı sıvazlayarak yerine iyice yapışmasını sağlıyorsunuz.

Decal'ı yerleştirme işini oyun tahtasına arkadan ışık tutarak daha da hizalı yapmak mümkün. Özellikle çoğunluğu siyah renk olan decal'leri o şekilde uyguladım...

Bazı eski görselleri tamamen kazımadım. Özellikle fosforlu orijinal boyasında aşınma olmayan insert'lerin o özel boyalı kısımlarını bırakarak yeni decal'i keserek uyguladım...

Örneğin "Party monster" ın yeşil gözlüğü...

... veya bu insert'in etrafındaki yeşil boya gayet iyi durumda. Decal'in rengi de tam tutmuyor zaten.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #502 : Ocak 21, 2019, 22:04:23 ÖS »

Bazı insert'lerin üzerindeki desen sağlamdı, onları sadece siyah akrilik kalemle rötuşladım, yeni decal kullanmadım.

Bazı insert'lerin üzerindeki desen ise oyun üzerindeki bazı mylar (şeffaf plastik film) koruma filmini kaldırınca boyanın bir kısmı mylar'da kalmış, incelmişti. Onlar için takviye olarak sulu çıkartma kullandım.

Satın aldığım decal seti uygulamadan önce yüksek çözünürlüklü taramıştım, neme lazım diye (ki iyi ki taramışım). Lazer yazıcıdan bastırdığım o kopyadan ürettiğim sulu çıkartmaların siyah tonu pek iyi olmamıştı ancak çöpe atacağıma bu tür "takviye" amaçlı kullanabilirim bazılarını demiştim.

Mesela bu insert'lerin üzerindeki siyahlar yıpranmıştı. Tamamen kazımadım.

Decal'ı uygulamadan önce yerleşeceği yere "Decal medium" sıvısından sürüyorum. Bu sıvı sulu çıkartmayı iyice yumuşatarak hem yerine daha iyi yerleşmesini sağlıyor hem de çok daha ince hale getiriyor.

O sırada uygulayacağım decal'ı da suya bırakıyorum...

Sonra yerine yerleştiriyorum ...

Hizalama tatminkar olunca suyunu kağıt havlu ile emdirerek decal'ı yerine sabitliyorum...

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #503 : Ocak 21, 2019, 22:12:41 ÖS »

Vallejo decal medium'u burada göreceğim hayatta aklıma gelmezdi, biz minyatür boyarken kullanıyoruz bunları.  Tamiya'nın benzer ürünü de oldukça iyidir bu arada.

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #504 : Ocak 21, 2019, 22:36:32 ÖS »

Vallejo decal medium'u burada göreceğim hayatta aklıma gelmezdi, biz minyatür boyarken kullanıyoruz bunları.  Tamiya'nın benzer ürünü de oldukça iyidir bu arada.

Pinball restorasyonu sayesinde çok farklı disiplinlerden teknik ve malzeme kullanma tecrübesi ediniyor insan

Bizim burada (Ankara) Hobby Time bildiğim en büyük maket malzemesi mağazası. Ellerinde bir tek bu vardı decal medium olarak. O bile uzun zamandır stokta görünmüyor. Bunu 2 sene önce almıştım. Düşünün artık Türkiye'nin başkenti olan bir şehirde bile "decal" kullanan hobi sahibi sayısını ki Hobby Time bile stoğunu yenileme gereği duymamış Artık kaç kişi soruyorsa (sıfır muhtemel)

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #505 : Ocak 21, 2019, 22:44:20 ÖS »

Oyun tablasının son bir ahşap tamirat işine ihtiyaç duyduğunu farkettim insert'ler ve decal'lar ile uğraşırken... O da rampalardan birisinin sonunda olan bu delik. Top sağdaki plastik rampadan bu deliğe düşüyor ve bir fırlatıcı solenoid topu diğer tel rampaya fırlatıyor. Bu fizksel rutin sonucu deliğin çevresi oldukça yıpranmış durumda...

Ama biraz ahşap macunu ve zımparanın halledemeyeceği bir şey değil elbette...

Bu son tamirattan sonra sanırım insert'lerle de işim tamamlandı...

Oyun tahtası artık clear-coat'a hazır... Kahkaha

several
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #506 : Ocak 22, 2019, 18:50:25 ÖS »

Çok güzel oldu gerçekten, ellerine sağlık.

Merakla takipteyiz Abi
Fero
Üye

-=Amstrad=-

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #507 : Ocak 22, 2019, 19:20:08 ÖS »

Off abi süper görünüyor!

supremenothing
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #508 : Ocak 22, 2019, 23:13:08 ÖS »

ya ben valla üzülüyorum yavuz abinin başlıklara baktıkça utanıyorum kendimden..

maketler duruyor halen kutu kutu yapmaya üşeniyorum yavuz abi neredeyse sıfırdan pinball topladı.. 

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #509 : Ocak 22, 2019, 23:24:50 ÖS »

hayat kısa beyler hayallerinizi, planlarınızı geciktirmeyin

Sayfa: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 59   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: