Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Donanım:) Yeni C64 adaptörüyle tanışalım: Sadece 1 cm3
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: :) Yeni C64 adaptörüyle tanışalım: Sadece 1 cm3  (Okunma Sayısı 43089 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Temmuz 05, 2016, 23:41:55 ÖS »

Emeğine sağlık videoyu seyretmiştim ama buraya yazmak kısmet olmadı bir türlü. DIN soketine sığdırmak müthiş fikir.

Bu arada delimawi'nin de böyle bir procesi vardı, seri üretimde güçleri birleştirip voltran'ı oluşturabilirsiniz. Kahkaha

Evet evet benim de aynı konuda bir projem var hatta İlker bunun testini iğneler ile yapıp çalıştırınca ben esinlenerek başlamıştım.

Aynı şekilde DIN içersine sığacak ama farklı olarak standart 12V adaptör ile çalışacak bir sistem benimkisi. Dolayısı ile step up regülatör kullanmıyorum. 9VAC yerine de doğrudan 12V veriyorum. Zaten 9VAC C64 içinde köprü ile doğrultulunca 9VDC değil, daha yüksek bir DC oluşturuyor. Ben de buna güvenerek tasarladım. Hem eski hem yeni kasada çalışabilmeli teorik olarak.

Parçalarım da geldi. Bir de olmuşken kısa devre ve yüksek voltaj koruması da ekledim sisteme. Ne de olsa C64 üç kuruşluk adaptörden daha değerleri ve yıllar içinde değeri artacak.

Sadece sistemde şöyle bir zayıf nokta farkettim ve imdilik daha iyi bir çözüm bulana kadar rafa aldım projeyi. Örneğin 5V hattında kısa devre vb sebeple korumaya girince, 12 tarafı bağımsız olduğu için çalışmaya devam ediyor. Bunun yerine her iki hattan biri korumaya girince diğeri de kesiliyor olması daha güvenli. Henüz bunun için basit bir çözüm bulamadım. (Role vb eklemek istemedim DIN içerisine sığsın diye.)

Son olarak 5V ve 12V olduğu için sistem 1541-II de de çalışabilecek. Bakalım kısmet olursa devam edilecek bir proje olarak bekliyor.

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
cihangirabi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Temmuz 08, 2016, 09:14:13 ÖÖ »

Kaç zamandır MAX660 entegresini kullanarak C64 için bir muadil güç kaynağı yapmayı istiyordum, 3-5 lehim için ancak fırsat oldu.

Sonuç: Başarılı. SD2IEC de çalışıyor. SID de

Yalnız, C64c'lerde kısa anakartlarda çalışıyor olmalı bir tek. Gerçi diğerlerini denemedim henüz, ama cihaz 10V verdiğinden 12V'luk SID'i çalıştıramamalı. 9'luk olan çalışıyor.

Kaset portuna, 9VAC'den regüle edilerek gönderilen +5V da MAX660'un verdiği 10V DC'den regüle edilip elde ediliyor. Zaten C64 basit bir diyot köprüsü kullandığından, AC ya da DC pek fark etmiyor. Tek fark, TOD yok (6526'nın sadece 24 saat saat kısmı yani, ki zaten RTC devresi tercih ettiğimden gerek de yok).

Devre basit ötesi:

* Max660'nın 1. ve 7. ucunu kullanmadığımızdan kıvırıp üstünü bantladım.
* 22 uF'lık bir kapasitörün artı ucunu 8. uca lehimleyip uzattım, buradan +10V alacağız.
* 22uF'lık o kapasitörün eksi ucunu entegrenin 6. ve 5. ucuna lehimleyip uzattım. Ve bunu USB'den gelen eksi uca lehimledim.
* Başka bir 22uF'lık kapasitörü entegrenin 2. ve 4. ucuna, kapasitörün artısı 2. uca gelecek şekilde lehimledim.
* Ve son olarak Max660'nın 3 no'lu ucuna USB şarj cihazından gelen +5V'u verdim.

C64 girişine uygun DIN fişin en alt ucuna toprağı lehimledim. C64 güç girişinin en alt sol kısmına denk gelen yere +5V lehimledim ve güç girişinin sağ üst köşesine denk gelen yere de +10V'u lehimledim.

Hepsi bu.

10dk'dır çalışıyor, entegre soğuk, deneme için açtığım Wizard of Wor'da ise sarı adamı öldürüp duruyorlar...

Fotoğraf, video ve ayrıntılar geliyor...

süper olmuş çok teşekkürler
cihangirabi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Temmuz 08, 2016, 09:14:41 ÖÖ »

Emeğine sağlık videoyu seyretmiştim ama buraya yazmak kısmet olmadı bir türlü. DIN soketine sığdırmak müthiş fikir.

Bu arada delimawi'nin de böyle bir procesi vardı, seri üretimde güçleri birleştirip voltran'ı oluşturabilirsiniz. Kahkaha

Evet evet benim de aynı konuda bir projem var hatta İlker bunun testini iğneler ile yapıp çalıştırınca ben esinlenerek başlamıştım.

Aynı şekilde DIN içersine sığacak ama farklı olarak standart 12V adaptör ile çalışacak bir sistem benimkisi. Dolayısı ile step up regülatör kullanmıyorum. 9VAC yerine de doğrudan 12V veriyorum. Zaten 9VAC C64 içinde köprü ile doğrultulunca 9VDC değil, daha yüksek bir DC oluşturuyor. Ben de buna güvenerek tasarladım. Hem eski hem yeni kasada çalışabilmeli teorik olarak.

Parçalarım da geldi. Bir de olmuşken kısa devre ve yüksek voltaj koruması da ekledim sisteme. Ne de olsa C64 üç kuruşluk adaptörden daha değerleri ve yıllar içinde değeri artacak.

Sadece sistemde şöyle bir zayıf nokta farkettim ve imdilik daha iyi bir çözüm bulana kadar rafa aldım projeyi. Örneğin 5V hattında kısa devre vb sebeple korumaya girince, 12 tarafı bağımsız olduğu için çalışmaya devam ediyor. Bunun yerine her iki hattan biri korumaya girince diğeri de kesiliyor olması daha güvenli. Henüz bunun için basit bir çözüm bulamadım. (Role vb eklemek istemedim DIN içerisine sığsın diye.)

Son olarak 5V ve 12V olduğu için sistem 1541-II de de çalışabilecek. Bakalım kısmet olursa devam edilecek bir proje olarak bekliyor.

heyecanla bekliyoruz
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Temmuz 13, 2016, 15:23:22 ÖS »

Ufak bir güncelleme:

Ankara'da sıcaklık şu an 33.2 34 derece ve bu cihaz yaklaşık 53 saattir kesintisiz demo oynattırıyor C64'e. Ne şarj adaptöründe ne de MAX660'da olağının dışında bir sıcaklık artışı yok. Gerçi bu sıcaklık farkını bir de termistörle ölçsem iyi olacak.

Dün bir ara voltaj düşerek KGK'ları kısaca devreye girip çıkmıştı, bilerek KGK'na bağlamamış olduğum bu cihazsa o sırada kapanmayıp demoyu döndürmeye devam etti. Yine de, talep olduğu için bir LP2950 veya benzeri bir voltaj regülatörü ekleyecek gibiyim.

Delimawi'nin çözümü daha sağlam bu arada. Ben sadece herkesin yapabileceği basitlikte olsun istedim, ama elbette ki yapmak yerine almak tercih ediliyor dünya genelinde

« Son Düzenleme: Temmuz 13, 2016, 15:25:06 ÖS Gönderen: ilkerficicilar » Logged

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Temmuz 13, 2016, 15:28:33 ÖS »

@ilkerficicilar

Elektronik özürlüler ya da tembeller için bir miktar üretmeyi düşünüyor musun?
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Temmuz 13, 2016, 15:35:31 ÖS »

Birtane C64'lü bir tanede C64'süz adaptör alayım
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Temmuz 13, 2016, 15:39:21 ÖS »

Şu zaman makinesini bitirir bitirmez evet. Aliexpress'ten akı kapasitörü bekliyorum

Şaka öbür yana, bunun için dahi zaman ayırmak zor oldu.

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Temmuz 13, 2016, 19:53:04 ÖS »

Bana iki tane lehimli olsun

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
KNG
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Temmuz 13, 2016, 23:19:54 ÖS »

Şu zaman makinesini bitirir bitirmez evet. Aliexpress'ten akı kapasitörü bekliyorum

Şaka öbür yana, bunun için dahi zaman ayırmak zor oldu.

Akı kapasitörü yetmez. Saatte 88 mil hız ve 1.21 gigawatt enerji lazım
(aslında watt enerji değil güç birimi ama filmde böyleydi yanlış hatırlamıyorsam)
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Temmuz 14, 2016, 00:31:17 ÖÖ »

Bir kere o gigawatt değil cigawatt, artı yıldırım düşünce "Great Scott" diye bağırmak gerekiyor. Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
KNG
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Temmuz 14, 2016, 20:59:05 ÖS »

bir de dmc delorean çocukken filmi izleyince hastası olmuştuk aracın

İlker'in konu başlığını back to the future ile dağıttık iyice
« Son Düzenleme: Temmuz 14, 2016, 21:00:49 ÖS Gönderen: KNG » Logged
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Temmuz 15, 2016, 06:30:45 ÖÖ »

Back to the future bizzat biziz!..
Bu Commodore uçan kaykayları görür, bak buraya yazıyorum

ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Ocak 03, 2018, 12:38:38 ÖS »

Anımsatma: Bu ufak adaptörle uğraşalı yaklaşık 1,5-2 yıl, aşağıdaki videoyu yayınlayalı da 1,5 yıl oldu ve bu ufak şey hala sorunsuz bir şekilde C64c'yi çalıştırmaya devam ediyor:

https://www.youtube.com/watch?v=hoZWKgxW5QU

Masadaki ve ayak altındaki kablo karmaşasını azaltmak isteyenlere ve eski adaptörün her an yanıp C64ü'ü de yakmasından endişe edenlere önerilir.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Ocak 03, 2018, 22:13:52 ÖS »

9VAC'ı vermezsen yanacak diyenler pek bir yanılmış desene

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Ocak 04, 2018, 06:49:07 ÖÖ »

Bir de TOD clock sevenler ve yaşatanlar derneği savunucuları var!..

Bu arada, C64'ten veya C116'dan kablosuz görüntü aktarımı için de bir çözüm gerekli. Geçen yüzyıl bu işi ufak bir TV vericisiyle çözmüşlerdi gerçi. Ama daha modern bir çözüm iyi giderdi.

Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: